Wokade grönsaker 2 port
2 dl strimlad zucchini
1 dl strimlad broccoli
1 dl strimlad mangold
1 skivad morot
1 skivad vitlöksklyfta
2 msk smör
2 msk kokosolja
1 tsk vit balsamvinäger
Salt och peppar
Bryn smör och kokosolja, stek grönsakerna några minuter, salta, peppra och häll över vinägern.
Låt vinägern koka in och servera en bädd av grönsakerna med skivor av helstekt kalkonbröst och Dijonnaise till.
Kyckling går också fint, men jag föredrar smak och konsistens hos kalkonen.
Dijonnaise med persilja 2 port
1 dl majonnäs
½ dl hackad persilja
1 msk Dijon
Vispa samman majonnäs, senap och persilja.
Smaka av om du vill ha lite extra salt och peppar.
Då var det fredag igen och idag bjuder jag på grillat! Nog kliar det allt lite i grillfingrarna när vårsolen tittar fram och man väcks av fågelkvitter på morgonkvisten. Det är ju så förbenat gott med grillat just i början av säsongen. Här kommer tips på marinad, vitlökssmör och goda tillbehör med rostade rotfrukter och grönsaker. Kan säga att det smakade ljuvligt!
Har ni idétorka om vad ni ska ha för tillbehör?, här hittar ni 50 tips på tillbehör till just grillat – Klicka HÄR!
Marinad till 1 kg skivad skinkstek;
2 dl rapsolja
2 msk tomatvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk soya
2 tsk D´Elidas chilisås
2 pressad vitlöksklyfta
2 msk malen paprika
Salt & svartpeppar
Potatis och morötter skar jag med ”räffelkniven” i skivor.
Blandade med förkokta majskolvar i bitar, små plommontomater, ett par vitlöksklyftor, citron och timjan. Olivolja, salt och peppar sen ska allt vändas runt och gotta till sig i ugnen ca 50 – 60 min 200 grader.
Förbereder tillbehör och min specialare; american grillsås. Den är sjukt god!
American grillsås :
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl gräddfil
3 msk stark sweet chilisås
1 msk balsamicovinäger
1 msk tomatpuré
1 msk steakhous seasoning *
2 tsk paprikapulver
*American steakhouse(Fidde´s Payne) innehåller :
Finsalt, Lökpulver, Chilipulver, Brunt socker, Rökt paprika, Koriander frön, Rostade Vitlökflarn, Senapspulver, Persilja, Tomatpulver, Röksmak, Citronsyra, Basilika, Oregano.
Kryddan kan man hitta på bl a. Citygross eller beställa på nätet, te x. här >>
Skjuts in i ugnen 200 grader ca 50 – 60 min. Vänd runt då och då.
När rotfrukter och grönsaker är klara i ugnen, plocka bort de torra timjankvistarna och servera till köttet.
Smaklig måltid, å glöm för guds skull inte vitlökssmöret!
Vitlökssmör :
200 gram rumsvarmt smör
2 msk olivolja
6 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk D’Elidas chilisås
Några droppar pressad citron
Trocomare örtsalt
Vitpeppar
Flingsalt
RÖR IHOP – smaka av!
Lagade en rejäl form med ratatouille häromdagen. Nicke är hemma och sjukskriven för ryggen då han lyfte en kassaskåp på jobbet och det sa ”KNAK” i ryggen. Långdragen läkning då diskarna är inblandade och med hans jobb kan han ju inte återgå som vanlig med att bära och lyfta förrän allt verkligen är läkt. Det är fjärde veckan han är hemma nu och då är det alltid bra om det finns färdig lunch i kylen bara att värma.
Ratatouille är ju bara så otroligt gott till kött, fisk eller som här kyckling, en riktig favorit tillsammans med en klick bearnaisesås.
Det enkla med denna rätt är att du gör allt i samma panna och tolkningar på receptet kan bli oändliga. Tomat, aubergine, zucchini, paprika och lök borde finnas med sen kan man laborera fram en egen favorit efter tycke och smak. Jag vill gärna ha mycket vitlök och lite hetta i från chilisås (D´Elidas) och jag har även tillsatt broccoli och purjolök här. Härliga, mustiga smaker och rejäla bitar. Det behövs faktiskt inga kolhydrater som pasta, ris, potatis till här det blir grymt gott ändå. Glöm inte bearnaisesåsen bara…
4 – 6 port
Ratatouille :
1 aubergine
1 zucchini
1 purjolök
1 bukett broccoli
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
1 burk finkrossade tomater
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Skär grönsakerna i bitar. Finhacka vitlöken. Fräs på allt i het panna med olivolja, Slå på de finkrossade tomaterna. Sänk värmen och låt puttra ca 30 min så du får en härlig mjuk röra. Krydda med D´Elidas chilisås, salt & peppar.
Recept på kall, hemmagjord bearnaisesås, klicka HÄR!
Kycklingen har jag låtit marinera en timme före jag stekte dom.
Olivolja, paprikapulver, Tony´s grillkrydda, lite D´Elidas chilisås, salt och peppar. Stek och skär upp i skivor. Servera med ratatouille och en klick bearnaisesås.
Gröna läckerheter
Det har blivit många inlägg med höstens primörer senaste tiden. Det är verkligen strålande tider för alla oss som tycker om att förgylla vår mat med rejält med grönt.
Jag har shoppat så goda grönsaker på Ås Trädgård nu i höst. Smaken och kvaliteten på dem är så fantastiskt bra, efter att ha ätit dem vill man bara köpa närodlade och ekologiska grönsaker.
Förr, innan LCHF, då förekom det inte något stort inslag av grönt på min vardagstallrik. Då var det på sin höjd tomat, i bearbetad form av ketchup, till min stora spaghettitallrik med falukorv.
Det var favoriträtten under många år av sjukskrivning och värk. Nu är det tvärtom, kan inte tänka mig en måltid utan både röda och gröna inslag. Och tänk så mycket bättre jag mår idag, utan pasta och gluten.
Grönsaker ger så mycket extra smaker till maten. Jag brukar ofta tillsätta lite syra när jag steker grönsakerna, antingen från vinäger, citron, lime eller vin.
Det tillsammans med smöret/kokosoljan som jag steker det gröna i, lyfter smakerna till oanade höjder.
Så de som tror att vi som äter LCHF bara lever på en ensidig kost och riskerar bristsjukdomar, svält och ätstörningsproblem, kan här se att det stämmer inte alls.
Här kan du läsa ett intressant inlägg hos Kostdoktorn, kring den debatt som svallat senaste veckan.
Där Paolo Roberto tycker att vi som äter LCHF är dumma och sjunger pastans lov på ena sidan och Jonas Colting ger svar på tal från den andra.
Visst finns det en liten klick som mest lever på bacon, ägg och fetkaffe i snabbantningssyfte. Men det stora flertalet som jag träffat och som lever efter den här kostmodellen sen flera år, njuter i fulla drag av det gröna.
Wokade grönsaker 2 port
2 dl strimlad zucchini
1 dl strimlad broccoli
1 dl strimlad mangold
1 skivad morot
1 skivad vitlöksklyfta
2 msk smör
2 msk kokosolja
1 tsk vit balsamvinäger
Salt och peppar
Bryn smör och kokosolja, stek grönsakerna några minuter. Salta och peppra och häll över vinägern.
Låt den koka in och servera en bädd av grönsakerna med skivor av helstekt kalkonbröst och Dijonnaise till. Kyckling går också fint, men jag föredrar smak och konsistens hos kalkonen.
Jag tar också alltid en klick smör extra till maten, det håller mig mätt och nöjd länge.
Dijonnaise med persilja 2 port
1 dl majonnäs
1 msk Dijonsenap
½ dl hackad persilja
Vispa samman majonnäs, senap och persilja. Smaka av om du vill ha lite extra salt och peppar.
Här nedan några bilder från en av de utflykter jag och Lennart gjorde när han var på besök, vi stod oss länge efter en så här lunch så det blev fina turer runt Storsjöbygden.
Vädret visade sig också från sin bästa sida den här kvällen på Tivars Gård på Norderön.
Snabbmat av hög kvalitet
Snabbmat kan vara riktigt bra, både vad gäller näring och smak. En måltid som den här behöver inte mer än 15 minuters jobb i köket, men den ger både mättnad och näringsämnen som vi står oss länge på.
Tyvärr ser jag att många glömmer hur viktigt det är med alla viktiga vitaminer och mineraler som vi får i oss från alla härliga grönsaker.
En köttbit, smör och ägg innehåller förvisso en stor del av de näringsämnen vi behöver, med det finns små vitaminer, mineraler och spårämnen vi behöver lägga till en sån måltid. De behövs för att ge kroppen den ultimata näringen, som hjälper till att hålla oss starka och friska.
Här kan du läsa en mycket viktig krönika i ämnet, av Lena Boström inne på Kostrådgivarna.se. Den sidan är en veritabel guldgruva att ösa ur, för alla som vill lära sig mer om vad en näringsrik LCHF-kost innebär.
Laxpytt 1 port
100 g tärnad gravlax
1 dl tärnad zucchini
1 dl strimlad grönkål
½ dl tärnad halloumi
½ dl tärnad morot
2 msk smör/kokosolja
Chiliflingor
1 ägg
Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, halloumi och morot så det får lite färg. Krydda med chiliflingor. Inget salt behövs eftersom både gravlax och halloumi är salta.
Gör en grop i mitten av pytten, knäck i ett ägg. Låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt, jag gillar både lösstekta och löskokta ägg.
Låt alltsammans glida över på en tallrik och servera med en het coleslaw.
I söndags var det ju såklart matlåde-dax igen och Nicke gjorde sina egna specialbiffar. Det är nåt av en specialité han är så grymt duktig på. Dom blir alltid goda, smakrika och saftiga. Naturligtvis med en gnutta hetta men sådär precis lagom liksom. Här och då så gjorde han färssmeten, formade till biffar o stekte direkt på ugnsplåt. Efter 15 min, vände han dom och hällde över en påse frysta wokgrönsaker med broccoli. Allting klart på ca 35-40 min. Detta portionerade han upp i matlådor och som tillbehör en kall creme fraichesås.
Ta en burk creme fraiche, krydda med örtsalt, vitpeppar, lite flytande honung och sweet chilisås! Klart!
Receptet på biffarna ska ni förstås få också.
Det här behöver du :
800 gram nötfärs
1 stor gul finriven lök
1,5 dl vatten
1 msk D’Elidas chilisås
2 tsk malen paprika
0,5 tsk vitpeppar
Salt
GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop samtliga ingredienser. Forma till 8st biffar, lägg på en ugnsplåt. Stek i ugn på 175 grader ca 15 min. Ta ut plåten. Vänd på biffarna och häll på en påse frysta wokgrönsaker och en bukett broccoli i bitar. Stek ytterligare ca 15-20 min. Servera med den kalla såsen.
Längtar ni som jag efter riktig, rejäl höstmat.?
Mustiga köttgrytor, långkok, palt, kroppkakor och värmande husmanskost för att nämna några favoriter.
Här viner vindarna på ön ungefär varann dag, då är det HÖST. Dessemellan skiner solen men det är lite sådär på gränsen till; ”ska jag plocka fram raggsockorna nu eller inte än?!”
Långt ifrån är det i alla fall inte. Men mat behöver vi och se det här receptet som en liten inkörsport till hösten med denna ljuvliga skinkstek med massor av höstsmak från årstidens primörer som blommat ut. Zucchini, paprika, färsk rödlök och så naturligtvis en hejdundrande massa champinjoner. Gräddsås och potatis på de.
Nån som misstycker?
Ikväll är det fredag och jag har haft en förkyld sjukling hemma i två dar. Vi ska dock ge oss ut ikväll och grilla lite korv med varma baguetter och vitlökssmör, sen blir det TV-soffan och ”Fångarna på fortet” hela kvällen lång innan John Blund kommer… Mmmm… Faktiskt inte alls så tokigt!
Det här behöver du :
1,2 – 3 kilo fläskstek i bit (skinka, bog, karré etc)
smör till stekning
2 tsk malen ungersk paprika
1 tsk torkad timjan
Salt & peppar
—
½ zucchini
1 äpple
1 morot
1 rödlök
½ gul paprika
½ röd paprika
100 gram färska champinjoner
Såsen :
3 msk smör
3 msk mjöl
6 dl mörk oxbuljong (2-3 msk fond/alt. tärning + vatten)
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
2 tsk japansk soya
1 tsk D´Elidas chilisås
1 krm malen vitpeppar
2 msk vinbärsgelé
Salt
GÖR SÅHÄR :
Skär grönsaker, äpple, svamp och lök och lägg i en ugnsfast form.
Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn skinksteken runtom så den får fin färg. Krydda med paprika, timjan, salt och peppar. Ta upp och lägg steken i formen på grönsakerna.
Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i.med smör och mjöl och vispa slätt.
Tillsätt buljong lite i taget samtidigt som du vispar så det inte blir klumpar. När all buljong är i, tillsätt grädde, tomatpuré, soya, vitpeppar och gelé. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ca 15 min. Smaka av med salt. Slå såsen över formen med skinkstek och grönsaker. Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader. Ta ut formen, täck med folié och låt ”vila” ca 10-15 min. Ta upp köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg tillbaka i formen med sås. Servera med kokt potatis.
Grönsaker, frukt, lök och svamp som får bli tillbehör i formen med sås och skinkstek.
Allt på plats. Nu ska såsen vispas ihop i samma panna som skinksteken brynts i.
Slå såsen över alltihopa. Toppa med lite smulade chiliflakes.
Färdig att skivas upp och serveras med rykande god, nykokt potatis, skeda ur formen med alla härliga grönsaker, äpple, lök och svamp och den goda gräddsåsen.
Igår kväll var vi bortbjuden till en god vän till oss. Med hemlig meny o massa förberedelser satte vi till bords, överförtjusta och smått förväntansfulla. Det skulle minsann bjudas på raclettegrillade charkuterier med grönsaker, ost och tillbehör. Så vansinnigt gott och nånting som jag inte ätit på år och dar…
Minns att pappa gjorde något liknande när jag var liten men de va på 80-talet de…
Och det är ju just en sån här 80-tals klassiker som man blir så där barnsligt förtjust över att få uppleva igen i ny tappning. Värdinnan för kvällen hade dukat upp två bord med varsin raclettegrill på varje med tillhörande fat charkuterier, grönsaker och ost. Gissa om det såg ljuvligt gott ut redan innan?
Raclettegrillarna värmdes och vi grillade tunna skivor oxfilé, fläskfilé, sidfläsk, eldslukarkorv från Rosas handel och bresaola och plockade ner på våra tallrikar allt efter som det blev färdigt, och snabbt gick det. Grönsaker grillade vi bredvid köttet eller tillsammans med osten i racletteformarna som man sticker in under grillen.
Till detta hade hon kokat små, ljuvliga mandelpotatis som vi hällde osten över… Nybakat bröd som vi grillade och vitlökssås, ja nu fattar ni!? - Så otroligt gott det var allting!
Som avslutning värmde vi brieost som serverades med nykokt hjortronsylt… Finer inga ord…
Några av er kanske har just en sån här stående i något skåp där hemma?
Fram med den då och plocka ihop lite goda fat med diverse plockmat och sätt er ner vid bordet; grilla, smält, ät, njut och umgås!
MEN!
Ni ska få pricken över i:et för det fanns ett till tillbehör som inte gick av för hackor och som verkligen satte den där lilla extra piffen på allting! Jag trodde hon ställde ut små snapsar med turkisk peppar eller annan shots på bordet framför oss, å tur var väl de att innehållet avslöjades innan skålen höjdes för i dom fina snapsglasen var det nämligen - Jack Daniels glaze! Skål för den!
Denna glaze ringlade vi över det grillade köttet direkt på tallriken… Precis lika gott till grönsaker som kött och champinjoner och lite på brödet och lite på hjortronen och… Lite brieosten också… Åhh gud så gott!
Nu följer receptet, tusen tack Ulla för en fantastiskt kväll, god mat, härliga vänner och många glada skratt!
Jack Daniels glaze ca 3 dl
Det här behöver du :
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,6 dl vatten
2,35 dl ananasjuice
0,6 dl teriyakisås
1 msk soja
3,15 dl farinsocker
3 msk citronjuice
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels whiskey
1 msk krossad ananas
1/4 tsk cayennepeppar
GÖR SÅHÄR :
Skär av 1,25 cm av vitlökstoppen. Skär även av roten så att vitlöken står stadigt. Skala den men lämna såpass mycket att den håller ihop. Ställ den i en liten ugnsfast form och häll över olivoljan. Baka i ugn 1 timme i 160 grader. Ta sedan ut och låt svalna.
Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelvärme. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Kläm ut den rostade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan i såsen, samt resterande ingredienser.
Låt glazen sjuda 40-50 min eller tills dess den reducerat till hälften och liknar sirap i konsistensen.