Långkokt fläskstek, eller pulled pork i gryta på spisen!

fläskstek_pulled_pork_saftig_skysås
Det är inget nytt tilltag med pulled pork, snarare lite uttjatat för ALLT ska vara ”pullat” nuförtiden. Pulled beef, pulled chicken, pulled lamb, pulled fish?!? mm.
Jag kan dock inte bortse ifrån att det är väldigt gott och praktisk rätter att variera med. Däremot tycker jag man kan förfina den svenska klassiska söndagssteken med ett lite mörare och saftigare kött. Slippa torra, sega köttskivor? Den här söndagssteken kan alla lyckas med. Inte bara farmor… ;-)

Hur??
Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället! :-P

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.
Använd en god buljong, lite grönsaker, lök och vätska som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ”riva” lite med en gaffel och släpper det lätt då precis som pulled pork så är det klart, mer än väl. Vill man kunna skära skivor som håller ihop tar man upp köttet lite tidigare. Med fördel kan steken vila i kylskåp över natten då är det också enklare att skära skivor av så mört kött.
Fördelen med att göra den typ av pulled pork i gryta med vätska är att du får en riktigt god såsbas, antingen för att servera till steken eller frysa in som soppbas. Fiffigt va! :-P

saftig_stek_söndagsmiddag_fläskstek_skinkstek_recept
Steken i grytan. Här bara lätt brynt runtom, sedan har jag lagt i morötter, gul lök, purjolök och kryddor som paprika, vitpeppar, örtkrydda. Samt en kraftig buljong med vatten och oxfond och lite grönsaksfond. Täck köttet till hälften med vätska. Fyll på efter hand om det kokar bort.

picnicbog_fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsstek
Efter ca 4 timmar lyfter jag upp köttet då jag känt på det och provat en bit. Sen bild nedan.

saftig_skinkstek_fläskstek_stek
Väldigt saftig och mör stek som faller isär när man ”drar” med gaffel. Denna steken åker in i kylskåpet till dagen efter. Då går det lätt att skära fina skivor och köttet är lika saftigt och mört då.

stek_koka_gryta_söndagsstek_fläskstek_picnicbog
Sila skyn från grytan. Spara lök, grönsaker och morötter om du vill servera till steken. Om inte så ”mosa” ihop allt med rotfruktsstöt till såsen och sila sedan.

skysås_pulled_pork_stek_fläskstek_söndagsstek
Skyn är silad och den fick stå i kylskåp en natt så där tog jag även bort den tjocka fetthinnan som bildades. Sen har jag bara kokat upp skyn i en kastrull ca 30 min, tillsatt ½ dl grädde, smakat av med lingonsylt, salt och peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten om du vill ha tjockare konsistens på såsen.

fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsmiddag_söndagsstek
Steken, uppskivad och klar att serveras med varm skysås, kokt potatis och grönsaker.

stek_gryta_fläskstek_saftig_mör_picnicbog
Smaklig måltid! :-P

Fest med raclette och Jack Daniels glaze

kött_raclette_raclettegrill_ost_grönsaker
Igår kväll var vi bortbjuden till en god vän till oss. Med hemlig meny o massa förberedelser satte vi till bords, överförtjusta och smått förväntansfulla. Det skulle minsann bjudas på raclettegrillade charkuterier med grönsaker, ost och tillbehör. Så vansinnigt gott och nånting som jag inte ätit på år och dar…

Minns att pappa gjorde något liknande när jag var liten men de va på 80-talet de… :-P

Och det är ju just en sån här 80-tals klassiker som man blir så där barnsligt förtjust över att få uppleva igen i ny tappning. Värdinnan för kvällen hade dukat upp två bord med varsin raclettegrill på varje med tillhörande fat charkuterier, grönsaker och ost. Gissa om det såg ljuvligt gott ut redan innan?

Raclettegrillarna värmdes och vi grillade tunna skivor oxfilé, fläskfilé, sidfläsk, eldslukarkorv från Rosas handel och bresaola och plockade ner på våra tallrikar allt efter som det blev färdigt, och snabbt gick det. Grönsaker grillade vi bredvid köttet eller tillsammans med osten i racletteformarna som man sticker in under grillen.

Till detta hade hon kokat små, ljuvliga mandelpotatis som vi hällde osten över… Nybakat bröd som vi grillade och vitlökssås, ja nu fattar ni!?  - Så otroligt gott det var allting!

Som avslutning värmde vi brieost som serverades med nykokt hjortronsylt… Finer inga ord… :-P

Några av er kanske har just en sån här stående i något skåp där hemma? 
Fram med den då och plocka ihop lite goda fat med diverse plockmat och sätt er ner vid bordet; grilla, smält, ät, njut och umgås!

MEN! 
Ni ska få pricken över i:et för det fanns ett till tillbehör som inte gick av för hackor och som verkligen satte den där lilla extra piffen på allting! Jag trodde hon ställde ut små snapsar med turkisk peppar eller annan shots på bordet framför oss, å tur var väl de att innehållet avslöjades innan skålen höjdes för i dom fina snapsglasen var det nämligen - Jack Daniels glaze! Skål för den! ;-)

Denna glaze ringlade vi över det grillade köttet direkt på tallriken… Precis lika gott till grönsaker som kött och champinjoner och lite på brödet och lite på hjortronen och… Lite brieosten också… Åhh gud så gott!

Nu följer receptet, tusen tack Ulla för en fantastiskt kväll, god mat, härliga vänner och många glada skratt!

Jack Daniels glaze ca 3 dl
Det här behöver du :
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,6 dl vatten
2,35 dl ananasjuice
0,6 dl teriyakisås
1 msk soja
3,15 dl farinsocker
3 msk citronjuice
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels whiskey
1 msk krossad ananas
1/4 tsk cayennepeppar

GÖR SÅHÄR :
Skär av 1,25 cm av vitlökstoppen. Skär även av roten så att vitlöken står stadigt. Skala den men lämna såpass mycket att den håller ihop. Ställ den i en liten ugnsfast form och häll över olivoljan. Baka i ugn 1 timme i 160 grader. Ta sedan ut och låt svalna.

Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelvärme. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Kläm ut den rostade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan i såsen, samt resterande ingredienser.

Låt glazen sjuda 40-50 min eller tills dess den reducerat till hälften och liknar sirap i konsistensen.

grönsaker_raclettegrill_raclette

raclettegrill

ost_raclette

raclette_raclettegrill_ost_kött

raclettegrill_kött_ost_bordsgrill