5-års jubileum med stor utlottning & massor av fina vinster!
Det är med stor tacksamhet jag kan presentera detta utbud
av vinster sponsrat av otroligt, härliga samarbetspartner som generöst
vill delta i Kryddburkens 5-års jubileum! Tusen tack!
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!
Vinnarna presenteras på fredag 16 mars.
Och till er läsare där ute, för denna utlottning är just till ER som följer kryddburken. Med din kommentar är du med i utlottningen som sker slumpmässigt. Berätta gärna hur du hittade hit och varför du läser just Kryddburken och om du är intresserad av någon speciell vinst! Tävlingen pågår tom. söndag. Vinnarna presenteras på fredag nästa vecka, så håll utkik då. (Glöm ej uppge en giltig epost)
Ja, lycka till då alla mina fantastiska läsare! Ni är guld värda… :-P

Nettan & Johan på Borgholms bokhandel sponsrar med kokboken ”Mera halv åtta hos mig” till en vinnare. Du hittar deras facebooksida här >>

Chilisåsen D´Elidas känner ni igen vid det här laget, den har funnits i mitt kök i många år. Per-Anders bakom företaget sponsrar med 6 stycken chiliflaskor som lottas ut till 6 vinnare. D´Elidas hemsida kan du läsa mer om denna underbara sås, facebooksida hittar du här >>

Piffiga dikstrasor i köket gör det hela lite roligare. Katja sponsrar med 3 st designade disktrasor till 1 vinnare. Läs mer på hemsidan här >>

Vem älskar inte grekisk? Här sponsrar Fontana med 3 st matkorgar fyllda med produkter ur Fontanas sortiment till ett värde av 350kr. Bor du i stockholms närområde får du matkorgen hemlevererad, utanför Stockholm skickas varucheckar till samma värde. Utlottning till 3 st vinnare. Fontanas hemsida hittar du här >>, samt facebooksida >>

Fredrikssons smakhantverk från Öland drivs av Mona & Christer. Dom arbetar i liten skala hantverksämmsigt med enbart äkta varor. Här hittar du marmelad, spännande chutneys, geléer och andra delikatesser. Att på en okonstlat sätt förädla de öländska råvarona har dom verkligen lyckats med! Mona & Christer sponsrar med tre fina paket till varsin vinnare. Deras hemsida hittar du här >>
1:a paketet till utlottning : 
1 burk (250 g) Honungspäron & Ingefära Marmelad
1 burk (250 g) Het Äpple & Aprikos Chutney
1 burk (250 g) Kardemumma & Päron Marmelad
2: paketet till utlottning : 
1 burk (250 g) Honungspäron & Ingefära Marmelad
1 burk (250 g) Het Äpple & Aprikos Chutney
1 burk (120 g) Whisky & Pumpa Marmelad
3:e paketet till utlottning : 
1 burk (120 g) Whisky & Pumpa Marmelad
1 burk (120 g) Morot & Hjortronlikör Marmelad
1 burk (120 g) Äppelgelé med Rosépeppar & Calvados


Kung markatta sponsrar med goda frukt & nötbars i fem smaker! 2 vinnare får varsin kit med de fem smakerna. Kung markattas hemsida hittar ni här >>, samt facebooksida >>
Ulrika på Mittbrodt´s i Borgholm, driver den mysigaste butik med inredning, pynt, porslin bland möbeltillverkning och ett otroligt utbud på allt man kan önska sig till bland annat köket. Ulrika sponsrar med bullformar från Kalasform tillsammans med en IB Laursen vispskål (L16cm, B11,5cm, H8cm). En vinnare får bullformar + vispskål. Mittbrodts hemsida hittar du här >>. Facebooksida är på gång, kommer inom kort.
Den kära muurikka finns såklart också för utlottning. En styck vinnare får denna muurikka stekhäll, 48cm. Muurikkas hemsida hittar du här >>, samt facebooksida >>


David & Nina sponsrar med finfina silkonformar som är otroligt praktiska att baka med. Ninasmat hemsida hittar du här >>, samt facebooksida >>. Såhär ser deras vinstpaket ut :
1:a paketet till utlottning : 
1 st rak bakform + 12st muffinsformar i silikon
2:a paketet till utlottning : 
1 st rund bakform + 12 st muffinsformar i silikon
3:e paketet till utlottning :
1 st muffinsbricka för 6 muffins + pajform i silikon
Therese som driver nätbutiken Sparkling design sponsrar med dom läckra plåtvykorten med bland annat motiv med köksnostalgi. Hemsidan hittar du här >>, samt facebooksida >>. Fyra stycken vinner 2st plåtvykort var med blandade motiv.

Tommy på Toja import sponsrar med fina paket av kryddor, strössel och cupcakes-kit! Hemsidan hittar du här >>. Shär ser vinspaketen ut :
1:a paketet till utlottning : 
1 set med kryddor i plåtburk från Fiddes Payne
2:a paketet till utlottning : 
1 set med kryddor i plåtburk från Fiddes Payne
3:e paketet till utlottning :
1 set med Jamie Oliver kryddkvarnar
4:e paketet till utlottning :
1 set med Jamie Oliver kryddkvarnar
5:e paketet till utlottning : 
2 pkt med Disney cupcakes-kit
6:e paketet till utlottning : 
3 förp strössel; Chocoholic Delight, Princess Delight & Disneys Princess

I vår grannby Källingemöre huserar företag Svenska Bönchips AB som drivs av Maryanne och Ulf som tillverkar de öländska bönchipsen. Här sponsrar dom med 4 paket med 4 påsar i varje. De fyra smakerna är; örter, naturell, chili/dill och vårens nyhet med nypon. 4 st vinnare får 4 påsar var. Wahlquist mat´s hemsida hittar du här >>.
Ostgratinerad broccoli med knaperstekt fläsk, servera med spagetti eller som LCHF


Ikväll blev det kylskåpsrens av ett par broccolibuketter och några små parmesanbitar som bara låg och väntade på att bli nedrivna i en god ostsås… Hittade lite skivat, rimmat fläsk i frysen också och då kom jag på ”gratinerad broccoli med knaperstekt fläsk och ostsås”. Gott, eller vansinnigt gott! :-P Som lchf vill jag nog ha lite stekta champinjoner till men annars servera med en god pasta. Skjuts in i ugnen en tio, femton minuter gör att man får lite extra tid att städa upp i köket också, inte alls så dumt med två flugor i en smäll innan middagsmaten ska dukas fram!

Det här behöver du : 
3 broccolibuketter
200 g rimmat fläsk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Grovmalen svartpeppar
Några droppar D´Elidas chilissås

Ostsåsen (ca 6-7 dl)
1½ msk smör
2 msk mjöl
4 dl gräddmjölk (hälften mjölk/hälften vispgrädde)
½ burk creme fraiche (1 dl)
1 krm vitpeppar
½ krm riven muskotnöt
2 dl riven parmesan
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Gör allt på en gång! En kastrull till att koak broccolin, en till såsen och en panna till att knapersteka broccolin. Förbered en smord ugnsfast form allt kan gratineras i.

Koka broccolin al dente i saltat vatten. Häll av i durkslag och lägg i en smord ugnsform.

Skär fläsket i minte bitar/strimlor och knaperstek i panna tillsammans med finhackad gul lök. Droppa i några droppar D´Elidas chilisås om du vill lite hetta/chilismak.

Smält smöret till ostsåsen i en kastrull och vispa ner vetemjölet till en slät kräm. Späd med gräddmjölk och fortsätt vispa. Låt koka på låg värme. Tillsätt creme fraiche, vitpeppar och riven muskot. Låt såsen puttra ca 10-15 min. Riv ner osten och vispa såsen slåt. Smaka av med salt.

Häll ostsåsen över broccolin i gratängformen, strössla över det knaperstekta fläsket/löken. Avsluta med lite extra riven ost, (här använde jag vanlig hushållsost).  Gratinera i ugn på 200 grader ca 12-15 min tills allt fått fin färg. Vill du äta enligt lchf så ät som det är, ev lite smörstekta champinjoner till, eller så serverar du tillsammans med pasta/spagetti.


Knaperstekt fläsk med gul lök och svartpeppar, några droppar D´Elidas chilisås också!


Ostsåsen småputtrar…


Broccolin är förvälld och på plats i ugnsformen.


Häll på ostsåsen.


Strössla över knaperstekt fläsk & lök.


Toppa med lite riven ost. Gratinera i ugn på 200 grader ca 12-15 min.


Koka under tiden spagetti till de som önskar.


Färdig!


Klar att servera som den är (lchf) eller med pasta!


Grymt gott, krämigt, ostigt! ;-)

Muurikka-premiär i kvällssolen med stekt palt, smör & lingon!


Det finns söndagar och så finns det söndagar!! Och lata söndagar… :-P
Då när man bara vill njuta med familjen, inte prata i telefonen, inte städa och feja och rensa garderobar eller sortera tidningar… Såna dagar då man bara vill sitta tätt ihopkurade i soffan, hitta på saker ute med barnen, äta en fullständigt okomplicerat middag och fortsätta njuta efter sista tuggan utan disk och utan att slösa på en enda myskalori!

När det dessutom är en söndag då solen värmer och snödropparna trängs upp ur marken och vintergäcken skapar gula hav utmed gräsmattorna, då är det ”lat-söndags-mys-middag” som står på menyn!

Jag pratar naturligtvis om muurikkan!

Vi la ner lite kärlek på att rusta upp den inför vår och sommarsäsongen. Nicke slipade av den lätt med stålull och sen diskades den med ljummet vatten och fick torka i solen insmord i lite rapsolja sen blev den som ny igen! Och levererade gjorde den, precis som alltid en fullkomlig stämning och god mat när vi satt där på ekbänken och bara njöt av den blänande kvällssolen!

Då kan det också vara bra att ha lite reserver från storkok av palt, skuret i tärningar liggandes i frysen! Bara att ta upp, i med smör i pannan och steka på! Ät på papperstallrikar så slipper ni disken och elden får en sista skjuts efter maten!

Visst sa jag _lat_ söndag!?? ;-) Jodå, å de behövdes verkligen inför den här veckan o allt den kommer bjuda på!

Ni där ute som har koll på läget vet vad jag syftar på, och ni som är grymt nyfikna får använda er av lite ”bakåt-i-tiden-forskning”… :-P


Fina, älskade lilla muurrikkan!!! 


Det blir inte enklare, godare och mer stämningsfullt när man kan av njuta av en papperstallrik i knät med nystekt palt på muurikkan en tidig söndagskväll i solnedgång… Nä, de blir inte de! :-P

Koka palt? Recept & bilder här >>

Röd coleslaw, perfekt grillsallad och gott tillbehör till hamburgare


Jag har hamnat i ett sug av kål, vitkål och rödkål framförallt, med starka kryddor! Pizzasallad, coleslaw och som krispig ingredienser i en rykande wok eller råriven tillsammans med fetaost… Kål ÄR gott!! Det var faktiskt Remsan (Remsans bistro) som fick upp mina ögon tills just rödkålen som hon ofta använder i färgglada sallader! Det är inte bara gott, det är vansinnigt vackert också! Jag använder ofta bara vitkål men nu är jag omvänd, tack Helena! Rödkålen är inte bara ett tillbehör på julbordet så nu vet ni de! Å jag också! ;-)

Sista receptet ni fick med rödkål var i kycklingwoken där jag använder röd spetskål! Till Nickes hamburgare i lördags så använde jag den som ett tillbehör i form av coleslaw så variera din vitkål till röd lite då och då! Det gör inte alls ont!

som tillbehör 4-6 port
Det här behöver du : 

3 dl strimlad rödkål alt. vitkål
1 riven morot
1 hackad rödlök
1 finriven solo vitlök
½ burk creme fraiche (34%)
1 msk majonäs
2 msk pressas citron
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla rödkål, skala och riv moroten grovt. Hacka rödlöken och finriv vitlöken. Blanda samman allting med creme fraiche och smaka av med pressad citron, salt & peppar.


Naturens konstverk…


Stommen till den röda coleslawen! Var sparsam med creme fraiche med fräs på ordentligt med citron så du får lite stuns och syra i det hela. Det ska inte bli krämigt/såsigt av creme fraichen, den ska bara binda ihop det hela med lite majonäs!


Godaste tillbehören till Burger-king burgare! Solklart!! :-P

Jag har en egen BURGER KING hemma!


Det är inte alla som kan skryta med att ha en egen Burger king hemma va?! Men jag kan, för han e så förbaskat duktig på just hamburgare! Gubben min alltså!

En läsare på facebook igår trodde att kära maken skulle laga snabbmakaroner och mamma scans köttbullar! Ohh no! I det här huset finns varken snabbmakaroner eller mamma scan köttbullar att tillgå och vederbörande hade nog heller aldrig gett sig på den maträtten för det är bra mycket svårare att hålla koll på makaroner som kokar än att göra burgare! Han är alldeles särdeles duktig i köket som ni förstår, fast bara när han själv vill men då brukar de å andra sidan bli väldigt bra! ;-)

Igårkväll satte han huvet på spiken och slog till med de godaste burgarna jag ätit hittills! Oj, oj, oj säger jag bara! Va nu tacksam att han delar med sig av receptet för detta är sådär perfekt vrålgott som det aldrig kan bli nån annanstans!!!! :-P

4 stora burgare
King burgare :
700 gram blandfärs
½ dl vatten
knappt 1 msk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitpeppar malen

Tillbehör : 
Surdegsbröd i tjocka skivor som rostas
Hamburgerdressing, se recept >>
Sallat
Cheddarost
Tomatskivor
Lökskivor
Inlagd saltgurka
Ketchup
Johnnys sötstark senap
Coleslaw på rödkål, se recept >> 

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till burgarna, det ÄR viktigt med just Tony´s krydda så har ni inte den så införskaffa omgående! Det är hans allt och får inte glömmas!! Inte ens på den godaste köttfärssåsen eller på den nykokta palten. Min man kan inte leva utan Tony´s! Så inga konstiga genvägar; köp hem Tony´s kryddan! Finns bland annat i de större matvarukedjorna eller att beställas hem från nätet. Info här >>

Grilla eller stek burgarna, antingen i stekpanna eller på muurikka, använd vid stekning rikligt med smör, inte olja! Grillar du hamburgarna på grillen så låt dom ligga en stund på folie på gallret tills de blivit mer hanterabara i konsistensen.

Montera ihop med en halv rostad skiva surdegsbröd. Bred på hamburgerdressing på brödet. lägg på salladsblad, burgaren med dubbla skivor cheddarost, ketchup, lök, tomat, saltgurka och så ytterliggare en halv skiva surdegbröd som du brer med Johnny´s sötstark senap! ÄT!!! :-P


Gör din egen hamburgerdressing med hemmagjord majonäs, kryddad och smaksatt med bostongurka, senap, tomatpuré mm! Blir vansinnigt gott och är busenkelt att göra och sååå mycket godare än köpedressing! Receptet hittar du här >>


Visst är han duktig min alldeles egen Burger king!!? ;-)

Ikväll kör vi premiären!!


Ikväll kör vi premiären!! GRILLPREMIÄRER såklart! Även om vi är flitiga vintergrillare så är det kul att liksom göra en markering för den där allara första grillkvällen då kvällssolen skiner, man lagt lite extra energi på tillbehör och marinader och hela familjen bara går och längtar och att det dessutom är fredag!!! Tjoooo!!

Slut på innesittarkvällarna i soffan, nu ska vi ut till lägerelden, sprakande ved, frisk luft och lukten av tändvätska! Briketterna som sakta sotar sig glödande gråa och grillbädden är redo!! Mys-stämmning AB!! :-P

Barnen blev glada när dom kom från skolan idag och möttes av massa banan & citronmuffins och mjölk till mellanmål sen har vi varit nere på stan och rantat, helghandlat och sen fort, fort hem till lugntet i skogen! 

Lika euforisk blir jag inför den stundande våren och vi kan flytta ut i skogen till våra ekbänkar, som när snön kommer på vintern!! Sen när sommaren kommer då bara gnäller jag… Varmt, klibbigt, flugor, mygg… ;-) Men nu är det VÅR och vårkänslorna är på absolut toppnivå, nu ser jag fram emot en mysig kväll med mina hjärtan, väntar bara hem den stora också så är det FREDAG för hela slanten!!

Vad har ni för planer för kvällen, kanske perimär även hos?! 


Santa Maria skickade mig lite varuprover på marinader och glazer, även jag alltid föredrar att göra egen marinad så måste man ju prova! En nyhet för i år de smarta påsarna marinaden ligger som man direkt lägger ner köttet i och försluter. Mindre kladd och mer praktiskt är ju alltid ett plus när det ska grillas!  Mer om det senare…

Banan & citronmuffins i solskenet


Tänkte överraska barnen idag när dom kommer hem från skolan med nybakade muffins! Första skolveckan efter sportlovet avklarat och imorgon får dom (läs: jag) äntligen sovmorgon igen! ;-) Det är en alldeles fantastiskt fin fredag, solen skiner, lite kyliga vindar som biter i kinderna när man står ute i bara foppatofflor och T-shirt och fotar muffins, jojomen! Tur vi inte har några grannar som undrar vad jag pysslar med på morgonen med en skärbräda full med muffins och två glas mjölk men ingen annan i närheten!? Linda är visst sugen på muffins idag??! :-P

Detta recepet har jag modifierat från ett tidigare med äppelmuffins. Där ska vara 2 dl filmjölk eller yoghurt i smeten men det bytte jag ut mot 1 dl mjölk och tre mosade bananer istället. Smeten blev precis som jag ville ha den och muffinsarna höga och saftiga! Så detta kör vi på till alla fula bananer därute! Som vanligt gör jag smeten i _två_ skålar, en ”blöt” smet och en skål med ”torra” ingredienser som sedan bara slarvigt rörs ihop, inget vispande alls!

18 normalstora muffins
Det här behöver du :
”Blöt” smet :
3 fula mosade bananer
125 gram smält smör
Rivet skal från 1 citron
2 ägg
1 dl mjölk

”Torr” smet :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda de blöta ingredienserna i en skål och de torra i en annan. Rör snabbt ihop med sked. Inte vispa. Fördela smeten i muffinsformar, använd med fördel en muffinsplåt eller silikonplåt + pappersformar. Grädda i 175 grader ca 35-40 min.


Ha en underbar fredag allihopa!!!

”Här kommer Karl-Alfred-Boy” Pasta & sås… SPENAT i massor!!


Onsdag har passerat… Ännu ett blogginlägg efter tolvslaget… Känns som mina uppdateringar numera tenderar ske efter midnatt precis som igår… Jag har dock mycket att ro i land bakom kulisserna, jag planerar o sitter i telefon och förbereder de ena efter de andra, försöker hinna ikapp kommentarer och mail men nånting inom mig (det dåliga samvete, jag vet ju precis vad det är) säger att det ska inte gå ut över Kryddburken och helt otippat då kommer ”Bättre sent än aldrig” in i bilden… Har dock massor kvar att besvara o fixa med, men det är en dag imorgon också!

Jag vill så mycket just nu och det är inte alltid tiden räcker till! Envis som en åsna går jag då inte och lägger mig, jag sitter här in på småtimmarna, svarar på mail, förbereder inlägg, smider planer trots att jag är toktrött, men det är inget mot vad jag kommer vara när alarmet ringer imorgonbitti.

Jag är och förblir en nattuggla! Men jag ska försöka vända dygnet nu när jag är ledig och har tid & ledighet framför mig!

Idag svängde jag ihop en så in-i-bombens-god-och-snabb pasta med sås så ni anar inte! Jädrans va de gick undan i köket och Joline stod mig bi med att hacka spenat, riva vitlök och röra i pannan! Joline som egentligen AVSKYR spenat, älskar denna rätt, så bädda in spenaten i en god pastasås till era ”spenat-fobier” där hemma, jag lovar det blir succé! Här kommer Karl Alfred Boy… ;-)

En snabb pasta med en god sås av spenat, pinje/jordnötter, gräddmjölk, vitlök, citron, chili och parmesan! Snabbt som tusan och sen iväg på boxningsträning. Kan försäkra er om att detta blev vansinnigt gott!! Prova, tar inte mer än 12-15 min och under tiden kokar pastan!!

PS. Detta recept på pastasås fungerar alldeles ypperligt att fylla små pajer med också… DS.

4-6 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 4-6 port (här använde jag jättestora pastasnäckor) 
500 gram färsk bladspenat/babyspenat
100 gram pinjenötter
50 gram saltade jordnötter
3-4 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde, hälften mjölk)
1 finriven solo vitlök
1 – 2 pressade citroner
3-5 droppar D´Elidas chilisås
Grovmalen svartpeppar
3 dl riven parmesanost
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Rensa spenaten från fula, murkna blad. Hacka grovt med vass kniv. Finhacka pinje och jordnötterna med kniv eller i mixer.  Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja. Lägg ner spenaten och nötterna och låt allt sjunka ihop och vätskan från spenat ”koka bort”. Tillsätt gräddmjölk, riv ner vitlöken, pressa över citronen, droppa i några droppar chilisås och dra ett par rejäla varv med svartpepparkvarnen. Låt allt få puttra ihop ca 5 minuter på låg värme. Dra bort pannan från värmen, riv sen över parmesanosten. Rör om, smaka av med salt, ev mer peppar, mer citron? Servera med pastan och nyriven parmesan och extra citron vid sidan om.


Spenat är en god grund till vegetarisk pasta. Här har jag förstärt med nötter. Smaksatt med parmesan, vitlök, chili och citron!


Spenat & nötter fräser ihop!


En krämig sås med gräddmjöl och parmesanost!


Servera med stora pasta! Här har jag stora snäckor, har för mig jag köpte dom på ÖoB… Jättegoda till en krämig sås!


Smaklig måltid!


En riktig ”Karl-Alfred-middag” med massor av spenat!!! :-P

Fransk bouef bourguignon med svenskt potatismos


Jag är verkligen svag för det franska köket där smakerna gifter sig med varann. Mat och vin ska stämma, man laborerar med sött och salt, smak och tillagning som don efter person. Här lagar man mat efter säsong och plånbok, men även den simpla vardagsrätt med finess och kärlek! Vem gillar inte de?? ;-)

Det franska köket är nog också det som imponerar på mig allra mest dessutom! Inte på grund av tjusiga bankettmiddagar och den avancerade matlagning med michelinstjärnor, utan snarare för dess rustika men ändå enkla mat i form av mustiga löksoppor, frasiga painriche, coq au vin, ostbrickorna och roquefortosten som verkligen är ”to die for”, det vita brödet, omeletter, croissanter… Herbes de provence, vitlök, örter… Quiche lorraine, ratatouille, chokladen och för att inte tala om denna burgundiska köttgryta!

Bouef bourguignon är köttgrytan med nöttkött som får puttra länge i rött vin med tomat, lök, morötter, svamp och rimmat fläsk. En köttgryta med lika många variationer som köttfärssås skulle jag tro. Det goda med denna gryta enligt mig är det röda vinets fyllighet och att jag även använder tomat på burk. Stekt rimmat fläsk som får åka ner i grytan på slutet tillsammans med en massa persilja och gärna timjan ger en extra skjuts i smakväg! Små steklökar är inte alls tokigt heller.

En rejäl gryta som både mättar och värmer, naturligtvis ihop med det svenska potatismoset! Hur bra blev det inte nu då?? ;-)

12 port 
Det här behöver du :
Kallpressad rapsolja + smör till stekning
ca 2 kilo nökött (fransyska)

Bryn grytbitarna på hög värme i en stekpanna. Flytta över till en rejäl gjutjärnsgryta efter hand de blir fint gyllenbruna.

Stekskyn :
1,5 liter oxbuljong (egen el. från tärning/fond)
1 msk strösocker
3 msk tomatpuré
4 lagerblad

Slå på lite av buljongen i stekpannan som du brynt köttet i. Tillsätt socker, tomatpurén och lagerbladen och vispa ur alla smaker ordentligt. Häll över i köttgrytan.

Tillsätt i grytan :
0,5 liter rött vin
1 burk Mutti hela körsbärstomater
2 stora gula lök (grovt delade)
3 morötter (slantar)

Slå på resten av buljongen i grytan samt vin, lök & morötter. Låt grytan nu småkoka med lock ca 3-5 timmar så köttet är riktigt mört och nästan faller sönder i trådar. Kolla grytan då och då ifall det behövs fyllas på mer vätska. Använd då buljong, eller rött vin, vilket du vill!

Sista ner i grytan :
150 gram brynt rimmat fläsk i tärningar
2 rejäla nävar färska champinjoner (hela, halva, eller kvartar)
1 näve små röda steklök
1 kruka persilja (finhackad)
en näven färsk timjan (inte de grövre kvistarna)

Lägg ner dessa ingredienser i grytan och låt koka med ca 15 min. Allt utom persiljan som du rör ner precis före servering. Smaka av med salt, peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mycket sås i grytan så tillsätt bara mer buljong/vin innan du reder av den.


Grytbitarna härligt brynta.


Och nu känner ni doften va?? ;-)

Rostbiff med rotfruktsgratäng, gurka & fetaostsallad


Tusen tack alla ni för era glädjerop angående samarbetet med muurikka både här på kryddburken, facebook och i mailboxen, det värmer verkligen en norrlandssjäl som mig!! :-P

Här kommer vår middag från igår när kära maken kom hem efter en liten tripp till Ystad. Upp i ottan och iväg 4 timmar dit och 4 timmar hem… (bilaffärer of course) Det är hektiskt att leva som bilhandlare men nu tror jag vi är på rätt väg, den som väntar får se! ;-)

Iallafall hade Joline och jag förberett middagen med kallskuren rostbiff, en krämig rotfruktsgratäng och en sallad som Joline gjort med gurka, fetaost, rödlök och en vinegrette, hur gott som helst. Jag tycker ibland det är extra gott med just kallskuret till en varm gratäng, antingen rostbiff eller tjälknöl, eller varför inte kalla kycklingklubbor.

Idag däremot har vi haft halva släkten här på ön samlad runt bordet med en värmande bouef bourgiginon och hemmagjort potatismos med persilja! Värmande köttgrytor är precis vad som behövs nu! Solen skiner och det mesta av snön har smält bort, men termometern har legat runt nollan hela dan så även att man verkligen känt för att gå ut i T-shirt och luta sig mot husväggen och lapa lite sol så har det varit på tok för kallt, särskilt med våra kyliga vindar här! Men vackert är det och våren gör sig mer och mer påmind med snödroppar, krokusar som tittar upp och solgula vintergäck! :-P

Men har det inte varit en kort vinter ändå?? Eller kommer det ett bakslag tro?


Rotfruktsgratängen gör jag med potatis, morot, palsternacka, vitlök, parmesan, massa vitpeppar och grädde!

Rostbiffen 
Du behöver en stor bit rostbiff, innanlår eller annan fin mager bit av nöt. Välj ett stycke som väger minst 1kg för att det ska bli en god och saftig rosbiff. Putsa den från hinnor & gnid in hela biten med rejält av salt & svartpeppar! Lägg i ugnsfast form & stick in en kötttermomter. Sätt ugnen på 100 grader & låt rostbiffen stå inne tills termometern visar ca 63-65 grader. Allt mellan 55 – 75 grader fungera fint på rostbiff, men ju lägre innertemperatur desto mer rosa/rödare kött… När köttet är klart, svep in det i aluminiumfolié och låt svalna ordentligt, gärna över natten i kylskåp innan du skär upp tunna skivor. Använd med fördel en skärmaskin om du ska skiva köttet riktigt tunt.

Lägg upp tunna skivor lite slarvigt på ett fat, strö över rostad lök och dekorera med timjan och tomater!

6 port 
Rotfruktsgratäng

4 medelstora potatisar
3 morötter
3 palsternackor
3 finrivna vitlöksklyftor
salt & malen vitpeppar
3 dl parmesanost
5 dl grädde

GÖR SÅHÄR :
Skala och skölj rotfrukterna. Torka dom torra i en kökshandduk. Skär allt i tunna skivor. Blanda ner allt i smord, ugnsfast form. Salta & peppra och vänd runt ordentligt. Riv över parmesanosten och slå på grädden. Gratinera i ugn 200 grader ca 50 min.


Joline har en favorit när hon gör sallad och det är denna vågiga kniv som skär räfflade grönsaker. Perfekt till just gurka (saltgurka också förstås) men även till potatis om man vill fritera egna pommes. Till rädisor, morotsslantar mm. En kul grej i köket, speciellt för dom små! ;-)
(Den vågiga kniven (finns i flera färgglada färger) hittar ni på ninasmat.se där du som läsare på Kryddburken även erhåller 10% rabatt vid beställning, uppge bara koden ”Kryddburken”.)  


Jolines gurka & fetaostsallad med skivad rödlök och en vinegrette.
Vinegretten skakas snabbt ihop i en liten flaska av 2dl olivolja, 1 dl vitvinsvinäger, 2 tsk dijonssenap, ½ finriven vitlök, salt, torkade örter & finmalen vitpeppar och en liiiiten nypa socker.