Mina bästa recept på pumpa
Marando Farms, Fort Lauderdale

Marando Farms, Fort Lauderdale

Pumpatider

Jag antar att ni är många därhemma som får en hel del pumpa över efter utskärning av pumpalyktor nu i helgen.

Här i USA är det förstås pumpor överallt just nu och dekorationen av trädgårdar och husväggar är minst sagt skräckinjagande hos många…

En del har lite snällare halloweenutsmyckning, den här såg jag på en promenad inne i stan häromdagen.

Halloween

Halloween

Fort Lauderdale 1920

Fort Lauderdale 1920 och nutid

High tide in Fort Lauderdale

Vi fick en lite längre promenad bland villorna än vi tänkt, när vi försökte gå från stranden upp längs Las Olas Boulevard.

Högvattnet vid fullmånen hade gjort att stadens många kanaler svämmade över, så många gator dränktes helt under några timmar.

Så det var bara att gå tillbaka igen, vi hade ingen lust att bli blöta upp till knäna.

Högvattnet avlöstes sen av intensiva åskskurar, så det har verkligen varit blött både uppifrån och nerifrån de senaste dagarna.

Här får du några av mina recept på pumpa, klicka på bilderna under det här receptet så kommer du till fler.

Ugnsbakad pumpa

Ugnsbakad pumpa 2 port

400 g pumpa

½ dl olivolja

2 msk finhackad timjan

2 tsk chiliflingor

Havssalt

Skala och skär pumpan i 3×3 cm stora kuber. Lägg i en bunke och tillsätt olja och kryddor.

Blanda om väl så kryddorna fördelas jämnt runtom.

Lägg pumpan i en ugnsform och baka på 175º i 40-50 minuter, tills de mjuknat. Servera till bacon och ägg.

Ugnsbakad pumpa med bacon och ägg

Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson

Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Gryta på fläskkarré

Snabblagad gryta på fläskkarré och pumpa

Grönsaksmuffins Paleo

Grönsaksmuffins med blomkål och pumpa

Stekpannebröd med pumpakärnor...

Stekpannebröd med pumpakärnor

Rosmarinstekt pumpa till pannbiff med lök

Bakelse LCHF till jul

Mjuk pepparkaka med pumpa


Morotsbröd i liten långpanna
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer ytterligare ett recept ur Expressens Juni nr. Nu ett väldigt gott bröd.

Morotsbröd i liten långpanna

ca 12 bitar

4 ägg
100 gram smör
150 gram finriven morot
2 dl turkisk yogurt
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
2 dl sesamfrön
0,5 dl kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
3 tsk brödkryddor

0,5 tsk salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och låt svalna något. Vispa äggen fluffigt i några minuter.
Blanda ner riven morot och smöret väl. Blanda alla trorra ingredienser väl och blanda ner dem sedan i smeten och låt svälla i 5 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på exemplevis en folieform ca 15×20 cm och bred ut degen. Grädda i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.

Tips: Går precis lika bra med zucchini istället för morot för mindre kolhydrater.

Rosenbröd

rosenbröd_kuvertbröd_småfrallor_frallor_recept
Älskar ni nybakat bröd på morgnarna? Saftiga, smakrika, ljusa frallor är jag väldigt svag för och då händer det ofta att det slinker in en plåt med ljuvliga små frallor i ugnen. Rosenbröd och sesamgifflar är mina favoriter, och morotsfrallorna också förstås! 😉

Receptet är enkelt och du bakar snabbt ut dessa rosenbröd som gör sig alldeles extra bra till en lyxig frukost. Med en sax klipper du ett kryss i varje bulle, penslar med uppvispat ägg och strör över massor med vallmofrön, dom ger otroligt god smak tycker jag. Ett kuvertbröd som garanterat uppskattas på sommarbuffén också. 😛

ca 24 st
Det här behöver du : 

50 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt värmas till 37 grader, fingervarmt. Slå över jästen och rör ut. Tillsätt sirap och salt och nästan allt av mjölet, spara nån dl till utbakning. Arbeta ca 5 min för hand eller i maskin. Låt jäsa 40 minuter under plastfolié eller bakduk. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidigt. Dela i två delar och rulla ut till längder. Ta ut ca 12 bitar på varje längd och rulla till bollar. Lägg på plåt och låt jäsa ca 20 min. Klipp ett kryss i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i 200 grader ca 10 – 15 minuter tills bröden är gyllenbruna.

frallor_rosenbröd_klippta_wallmobröd
En plåt redo för ugnen. Det blir ungefär två hela plåtar, totalt 24 st om du gör dom i den här storleken.

rosenbröd_frallor_kuvertbröd
Härligt, doftande och nybakade rosenbröd. Passar utmärkt till buffé eller en lyxig frukost.

frallor_rosenbröd_kuvertbröd_buffe_smörgås_frukost

Rosenbröd

rosenbröd_kuvertbröd_småfrallor_frallor_recept
Älskar ni nybakat bröd på morgnarna? Saftiga, smakrika, ljusa frallor är jag väldigt svag för och då händer det ofta att det slinker in en plåt med ljuvliga små frallor i ugnen. Rosenbröd och sesamgifflar är mina favoriter, och morotsfrallorna också förstås! 😉

Receptet är enkelt och du bakar snabbt ut dessa rosenbröd som gör sig alldeles extra bra till en lyxig frukost. Med en sax klipper du ett kryss i varje bulle, penslar med uppvispat ägg och strör över massor med vallmofrön, dom ger otroligt god smak tycker jag. Ett kuvertbröd som garanterat uppskattas på sommarbuffén också. 😛

ca 24 st
Det här behöver du : 

50 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt värmas till 37 grader, fingervarmt. Slå över jästen och rör ut. Tillsätt sirap och salt och nästan allt av mjölet, spara nån dl till utbakning. Arbeta ca 5 min för hand eller i maskin. Låt jäsa 40 minuter under plastfolié eller bakduk. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidigt. Dela i två delar och rulla ut till längder. Ta ut ca 12 bitar på varje längd och rulla till bollar. Lägg på plåt och låt jäsa ca 20 min. Klipp ett kryss i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i 200 grader ca 10 – 15 minuter tills bröden är gyllenbruna.

frallor_rosenbröd_klippta_wallmobröd
En plåt redo för ugnen. Det blir ungefär två hela plåtar, totalt 24 st om du gör dom i den här storleken.

rosenbröd_frallor_kuvertbröd
Härligt, doftande och nybakade rosenbröd. Passar utmärkt till buffé eller en lyxig frukost.

frallor_rosenbröd_kuvertbröd_buffe_smörgås_frukost

Favoritfrallor med morötter och cheddarost

morotsfrallor_ostfrallor
Vad gör man när det regnar dag ut och dag in? Jo bakar förstås! 😛
Det här är ena riktiga Rolls Royce-frallor. Frallornas fralla enligt mig! Bara älskar dom. Saftiga, luftiga och så goda så jag lägger in receptet igen, det tål att upprepas. 😉

Fyll dom rejält med pålägg som en riktig dagobert-macka. Garanterat mättande som lunch!

10 stora frallor eller 20 små
Det här behöver du :

1 pkt jäst
5 dl mjölk
½ dl sirap
1 dl rapsolja
3 stor morötter (ca 200 gram rivna)
1 tsk salt
1 dl ekologiska aprikoser (75 gram finhackade)
1 dl krossade linfrön
1 dl skalade sesamfrön
15-17 dl manitoba cream (alt. vanligt vetemjöl special)

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en stor bunke. Jag använde köksmaskinen med degblandaren. Degen ska arbetas ganska länge så en maskin är att föredra eller rejält med handkraft. Ljumma mjölken till 37 grader och rör ut jästen.

Tillsätt resten av ingredienserna och så pass mycket mjöl (lite i taget) så att degen blir klibbfri men ändå ganska lös. Spara mjöl till utbakning. Degen ska arbetas ordentligt 10-15 minuter. Låt jäsa 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidigt. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i 10 lika stora delar och forma till avlånga frallor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa 30 min. Riv över cheddarost. Grädda i 200 grader ca 20 – 25 min.

morotsfrallor

Paltbröd från paltkoket

paltbröd_paltspad_paltkok_bröd_recept
Häromdan kokade jag palt här hemma. Det absolut godaste jag vet!! :-P Självklart har jag det med mig från rötterna i norrland. När ölänningarna här hyllar sina kroppkakor och slår på stort och kokar kroppkakor då kokar jag palt. ;-) Faktum är att alla här hemma älskar det och dom är goda både nykokta, uppstekta dagen efter, och spadet bakar jag saftiga limpor på! Tre i ett liksom.

Många refererar paltbröd till de hårda svarta bröd man förr bakade runt jul av grisblod från slakten. Det är alltså inte det jag menar här. Paltbröd för mig är bröd bakat på kokspadet från palten. Har ni aldrig provat så gör det! Funkar naturligtvis lika bra på kroppkaksspad.

När jag kokar palten saltar jag vattnet rejält, kanske 2 msk till en rejäl gryta för ca 8 stora paltar. Svålen från fläsket lägger jag också i kokvattnet och ev. överblivet fläsk till fyllningen åker också i. Det ger extra smak till bröden sen.

När palten är färdigkokt låter jag spadet svalna i grytan, sen häller jag bort det översta, klara spadet. Det är det grumliga på botten jag vill åt till bröden. (om nån palt har kokat sönder så mixar jag ner den i spadet också) Ca 1 liter brukar jag ta och av det blir det tre limpor. Har du inte tid eller lust att baka inom de närmsta dagarna, häll upp spadet på pet-flaska och frys ner, annars förvara det i kylskåpet så länge.

3 limpor paltbröd
Det här behöver du : 
1 liter paltspad
1 pkt jäst
1 dl ljus sirap
1 msk flingsalt
12 – 14 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : 
Värm paltspadet till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med spadet. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta ca 10 min i maskin. Tillsätt sirap och salt och så mycket mjöl att degen släpper kanterna. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme till dubbel storlek. Ta upp på mjölat bakbord. Knåda degen ca 5 min och baka ut 3 limpor. Lägg i smorda och mjölade formar. Låt jäsa ytterligare 30 min. Skär ett par snitt på ytan och grädda i 35 – 40 min i 175 grader. Ta ut och låt svalna på galler. Bröden håller sig saftigt länge. Perfekt att frysa in i skivor och ta upp som rostbröd också. Det blir supergott!

palt_pitepalt_potatispalt_paltkok_kokspad_baka_bröd

Palt – grundrecept

8 st
Det här behöver du :
8 st medelstora potatisar (mjölig sort)
ca 4 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk salt
400 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Låt vätskan rinna av något genom en sil. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50 – 60 min. Servera med lingonsylt och smör.

palt_pitepalt_potatispalt_paltrecept
Finns inget godare! :-P Fler recept från norrland hittar du HÄR!

paltbröd_kalles_kaviar
Bästa frukostmackan; Hembakat paltbröd, lagrad prästost och Kalles randiga! ;-)

Glutenfritt fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Glutenfritt fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Glutenfritt för alla

Du har väl inte missat de senaste dagarnas massiva pådrag i tidningar, TV och radio, där läkare och dietister gått ut och varnat för den nya ”trenden” att äta glutenfritt?

Är det då en trend eller modediet som snabbt kommer att gå över?

Nej, inte om du frågar mig; Människan har ätit glutenfritt under hela sin evolution, ända till för sisådär 10000 år sedan.

Här i Norden har vi bara odlat spannmål  i ca 4000 år och då i form av korn, vete växte inte i vårt kalla klimat.

Så den glutentrend som spritts över världen de senaste 50 åren saknar helt motstycke i vår historia.

Många med mig har ju märkt att vi mår så mycket bättre sen vi började med LCHF eller Paleo.

Helt enkelt av att återgå till en mer ursprunglig kost och utesluta gluten ur vår mat.

Jag har dragits med magproblem ända sen jag var riktigt liten och fått den undersökt på allehanda sätt.

Senaste gången togs, på min begäran, ett glutentest. Det var negativt, men den läkaren var påläst och sa att diagnosen var klar ändå.

Jag var glutenintolerant, det visade alla symptom jag haft genom livet. Bland annat svår migrän, jag fick mitt första, stora anfall när jag var 13 år.

Men jag kunde inte få någon diagnos på min glutenintolerans eftersom provet inte visade något. Jag undrade då varför jag skulle behöva diagnosen på papper?

Läkarens svar blev att om jag hade det så kunde jag få köpa glutenfria produkter billigare på apoteket.

De bröd som fanns där ville jag ju ändå inte ha, eftersom jag hade börjat med LCHF och de är minst lika sprängfyllda med kolhydrater och socker som vanligt bröd.

Jag slutade då också med det surdegsbröd och Finn Crisp som jag hade fortsatt äta trots LCHF och tackade även nej till alla bakverk på kalas, om de inte var glutenfria.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Öl slutade jag förstås också att dricka, det är ju egentligen bara bröd i flytande form.

Jag hade blivit bättre i min ledvärk och mage när jag började med LCHF, men efter att jag uteslöt allt gluten blev jag ännu mycket bättre.

Jag har inte heller haft ett enda migränanfall, det är förstås en stor lättnad.

Det här var för mig ett tillräckliga bevis på att jag inte tål gluten, så jag kommer aldrig att äta mjöl mer, saknar det inte det minsta idag.

Vill du lära dig mer om LCHF och Paleo, två likartade vägar att följa en naturlig och glutenfri livsstil?

Då är det ett bra tips att gå in på Bokrean, mängder av böcker i detta intressanta ämne finns nu till vrakpriser.

Jag hade två kokböcker med på Bokus på rean, Grillmat LCHF och Långkok för LCHF och Paleo, de har sålt som smör enligt topplistorna.

Redan första dagen på rean tog Långkok tyvärr slut och det verkar inte som förlaget tänker trycka upp fler, den är listad definitivt slut hos dem, precis som LCHF för seniorer.

Böckerna kan finnas kvar på en del vanliga bokhandlar, fråga efter dem där.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Men det finns ändå chans att köpa alla mina kokböcker, de översätts just nu till engelska och kommer ut till sommaren, här finns de att förhandsbeställa på Amazon.com.

Grillmat finns fortfarande kvar i svensk upplaga men kan säkert riskera att ta slut den närmsta tiden, den säljs även på Adlibris bokrea för 45 kr.

Tack till alla som köpt och köper mina kokböcker och till dig som sprider dem i sociala medier :)

Under skrivandet av Långkok

Bilden är från skrivandet av Långkok, höll på några månader på vårvintern för två år sen för att få till den.

Lagade 1-2 rätter per dag och stoppade i en stor restaurangfrys jag hade stående i hallen, för att sen kunna ta fram allt inför fotograferingen.

Med minutiös planering och gott om tid, då funkar det även för mig som har ryggproblem att skriva kokböcker.

Har under de senaste åren hittat på en hel del glutenfria brödsorter, som passar även för oss som äter lågkolhydratkost.

Jag fortsätter experimentera fram nya recept, så att så många som möjligt ska kunna njuta av ett gott bröd.

Det som fått mest spridning och som jag naturligtvis är väldigt stolt över, är de Spröda frökex som Huså Bröd nu bakar och säljer i Sverige och Norge.

Dagens recept på ett mjukt fröbröd är också det helt och hållet gjort med frön.

Inga nötter eller mandlar är inblandade, eftersom många allergiker efterfrågat just såna bröd.

Inte heller några mjölkprodukter ingår i det här brödet.

Det blev resultatet av en skafferirensning innan vi for hem från Turkiet, så att alla små fröpåsar skulle ta slut.

Jag smaksatte brödet med soltorkade tomater och timjan, det blev riktigt gott.

Glutenfri limpa med frön

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

6 stora ägg

2 dl hett vatten

10 soltorkade tomater

2 dl pumpakärnor

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

½ dl kokosolja

½ dl tahini, sesampasta

½ dl finhackad timjan

½ dl svartkummin

2 msk vallmofrön

1 tsk salt

Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.

Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.

Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.

Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.

Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter. Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.

Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.

Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom. Brödet går också bra att frysa.

Fröbröd Paleo/LCHF


Glutenfritt äggbröd / proteinbröd / fröbröd

Äggbröd - Proteinbröd

Brödexperimenten fortsätter

I vinter har jag testat att baka lite olika sorters glutenfria bröd, som passar oss som äter lågkolhydratkost.

De passar förstås också alla som tycker om ett gott bröd bakat på naturliga ingredienser och alla som har celiaki/glutenintolerans.

En del recept anpassade mer efter Paleo med lite sötma från frukt, andra mer strikt LCHF, men alla har förstås varit helt glutenfria.

Det är en viktig sak när man pratar LCHF/Paleo-bröd, att de förutom att innehålla en låg halt kolhydrater, även bör vara glutenfria.

Eftersom både LCHF och Paleo i grunden är helt utan spannmål, så blir det förvirrande när det bakas och säljs glutenhaltigt bröd i butik och skrivs recept på LCHF-bröd med kruskakli på olika håll.

Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt, hamnade i blåsväder tidigare i veckan när han kallade CarbZones sortiment för bluffprodukter.

Jag var i kontakt med CarbZone häromåret, just med anledning av att de hade gluten i sina produkter, som på den tiden hade stämpeln LCHF på förpackningarna.

Skickade dem recept på pajbottnar med mandelmjöl, men de svarade att det var för dyrt att baka med sådana ingredienser.

Jag tog en titt på innehållet i en av deras pajer sedan jag blivit tipsad att de nu bakar dem på mandelmjöl.

Första delen i ingredienslistan lät ju lovande, men sen ser det inte lika bra ut:

”Ägg, getost (14%), zucchini, vatten, ekologiskt mandelmjöl, crème fraiche, smör, valnötter (3%), majsstärkelse, betfiber,vetegluten, salt, vetefiber, timjan, kryddor, naturliga aromer, citronjuicekoncentrat.”

Här hittar du min motsvarighet till deras ostpaj, garanterat utan gluten.

Så över till dagens brödrecept. Jag ville ha ett bröd med en högre innehåll av protein, så nu har jag testat att göra ett formbröd med hög halt av ägg och riven ost.

Är inte så förtjust i oopsies, kesobröd och andra liknande LCHF-bröd, de smakar mest stekta ägg. Det här brödet fick lite mer struktur.

Jag använde en typ av hårdost/gräddost på getmjölk som finns här i Turkiet, det blev riktigt god smak av den.

Turkisk getost

God getost på Migros

Men du kan förstås använda vanlig gräddost eller någon lagrad ost, typ Prästost eller Västerbotten.

Jag gjorde det här brödet fritt från mandel/nötmjöl, då jag fått efterlysning från allergiker på såna recept.

Efter receptet följer några bildlänkar till mina övriga recept på fröbröd utan mandel och nötter.

Jag vill också dela ett mycket viktigt inlägg som du kan läsa på Ann Fernholms blogg Ett sötare blod.

Ju fler vi är som delar detta inlägg på bloggar, Facebook och Twitter, desto bättre för folkhälsan. Läs Anns viktiga synpunkter och dela den gärna vidare.

Fröbröd med ägg och ost

Proteinbröd – Äggbröd

8 ägg

3 dl riven ost

100 g smör

2 dl vatten

1½ dl pofiber

½ dl pumpakärnor

2 msk fiberhusk

2 msk linfrön

2 msk vallmofrön

2 msk sesamfrön

ca 1-1½ tsk salt

Smaksättningsförslag:

2 msk svartkummin

2 msk torkad timjan eller oregano

1-2 msk kanel eller kardemumma

1-2 msk stött brödkummin

1-2 msk stött anis eller fänkål

Vispa äggen lätt. Koka upp vattnet med smöret och vispa ner i äggsmeten.

Blanda alla torra ingredienser och rör ner den rivna osten. Blanda väl med äggsmeten, låt svälla i 15 minuter.

Smaka av så du får lagom sälta och tillsätt någon av kryddorna.

Smörj en brödform på ca 1 liter och häll i smeten, den är rätt lös men blir fast under gräddningen.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1½ timme. Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen, brödet håller sig bra i cirka en vecka.

Det här brödet blir lite fuktigare och ”svampigare” i konsistensen än ett bröd bakat med mandelmjöl/kokosnötmjöl.

Rosta gärna skivorna lätt eller stek på dem lite i en stekpanna och njut med rejält med smör eller gärna den här avocadoröran.

Brödskivorna blir också riktigt bra med rejält med pålägg till varma mackor eller som små portionspizzor.

Mitt originalrecept på fröknäcke

Mitt originalrecept på fröknäcke

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Länk till Huså Bröds Spröda frökex, som de bakar efter mitt fröknäckerecept.

Linfrön, Psylliumfrön, Sesamfrön, Ägg, Kokosflingor, Pofiber och Crème Fraiche blir Lowcarbbröd

Fröbröd med kokosflingor

Min variant av Oopsies

Min variant av Oopsies

Frökex med pepparkakssmak

Frökex med pepparkakssmak

Frökex med kardemumma

Frökex med kardemumma

Fröbröd LCHF med Hindi Pastirma

Fröbröd med halloumi


Glutenfritt, mörkt och mustigt matbröd

Glutenfritt, mörkt bröd med kryddor och frukt

Höstens mustigaste matbröd

Idag bjuder jag på ett riktigt smakrikt bröd från mitt stora bloggarkiv.

Det smakar underbart med smör och ost till en kopp te eller kaffe nu under årets mörkaste tid.

Brödet har fått sin mörka färg och mustighet från malda nejlikor, kardemumma och kaffe och en liten sötma från några torkade fikon och granatäppelkärnor.

Du kan använda någon annan torkad frukt om du vill, som osvavlade aprikoser eller katrinplommon.

Jag hittade på receptet när jag var i Turkiet för några år sen, därför använde jag granatäpple, men det går förstås fint att byta mot lingon, blåbär eller tranbär.

Vill du ha fler tips på goda bakverk så hittar du många av mina favoriter i bakboken ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Läs mer om boken i länken härovan som går till Adlibris, be gärna din lokala bokhandlare att beställa hem den om de inte redan gjort det.

Kryddbröd med varmrökt fläskkarré och ost

Mörkt mandelbröd

100 g smör eller kokosolja

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

3 msk fiberhusk

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med smör, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner äggen och smörblandningen, blanda väl.

Häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie och grädda på 175º i 30 minuter. Ta av folien och grädda i 40 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Du kan också forma degen till bullar. Jag fick till 10 stycken av den här satsen. Grädda dem på 200º i 20-30 minuter.

Här nedan ser du frökex med kardemumma från bakboken, jag tog bilden en vacker sommardag på Skansen förra sommaren.

13. Frökex med kardemumma

Tekakor till frukost

tekakor_recept_frukost
God morgon årets sista dag av 2014! :-P Har sovit som en stock idag på morgonen efter att jag öppnat fönstret vid halv sex, herregud så varmt… Kan inte sova när det är varmt, vill ha iskallt i sovrummet och ett tjockt varmt täcke istället men nu har jag fått några timmars sömn i alla fall.

Vi ska göra oss i ordning och åka ner till stan och handla nåt gott till ikväll. Några raketer blir det inte, men kanske lite bubbel. Champagne är ju inte sååå gott så jag tror det blir Pommac som vanligt! Haha!! :-P

En helgdag till imorgon och då tycker jag ni ska passa på att baka dessa saftiga tekakor, dom är försvinnande goda!

16 st
Det här behöver du :
4 dl mjölk
2½ dl havregryn

50 gram jäst (1 pkt blå jäst)
150 gram smör
1 dl mjölk

1 dl ljus sirap eller honung (sirap blir godast)
1 tsk salt
10 – 12 dl vetemjöl special

GÖR SÅHÄR :
Häll 4 dl mjölk över 2 ½ dl havregryn i en skål, låt de stå och sväll i en bunke i rumstemperatur ca 2 timmar.

Smula jästen i en degbunke.
Smält smöret och mjölken i en kastrull tillsammans med grötblandningen till 37 grader.

Häll sedan allting på jästen och tillsätt sirap, salt & nästan allt mjölet. Knåda till en smidig deg för hand eller i maskin ca 10 minuter. Låt sedan jäsa ca 30 minuter under bakduk. Ta upp degen på mjölat bakbord & kavla ut en stor platt deg, ta ut runda tekakor med ett upp & ner-vänt lock eller skål. Lägg på plåt och låt jäsa 40 min. Strax före gräddning; nagga tekakorna med gaffel, grädda ca 10 min i 220 grader.

TIPS! 
Har du havregrynsgröt eller annan ”gryngröt” över som motsvarar samma mängd (torrvara av gryn) använd den, men då behöver den inte svälla.