Paltbröd från paltkoket

paltbröd_paltspad_paltkok_bröd_recept
Häromdan kokade jag palt här hemma. Det absolut godaste jag vet!! :-P Självklart har jag det med mig från rötterna i norrland. När ölänningarna här hyllar sina kroppkakor och slår på stort och kokar kroppkakor då kokar jag palt. ;-) Faktum är att alla här hemma älskar det och dom är goda både nykokta, uppstekta dagen efter, och spadet bakar jag saftiga limpor på! Tre i ett liksom.

Många refererar paltbröd till de hårda svarta bröd man förr bakade runt jul av grisblod från slakten. Det är alltså inte det jag menar här. Paltbröd för mig är bröd bakat på kokspadet från palten. Har ni aldrig provat så gör det! Funkar naturligtvis lika bra på kroppkaksspad.

När jag kokar palten saltar jag vattnet rejält, kanske 2 msk till en rejäl gryta för ca 8 stora paltar. Svålen från fläsket lägger jag också i kokvattnet och ev. överblivet fläsk till fyllningen åker också i. Det ger extra smak till bröden sen.

När palten är färdigkokt låter jag spadet svalna i grytan, sen häller jag bort det översta, klara spadet. Det är det grumliga på botten jag vill åt till bröden. (om nån palt har kokat sönder så mixar jag ner den i spadet också) Ca 1 liter brukar jag ta och av det blir det tre limpor. Har du inte tid eller lust att baka inom de närmsta dagarna, häll upp spadet på pet-flaska och frys ner, annars förvara det i kylskåpet så länge.

3 limpor paltbröd
Det här behöver du : 
1 liter paltspad
1 pkt jäst
1 dl ljus sirap
1 msk flingsalt
12 – 14 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : 
Värm paltspadet till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med spadet. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta ca 10 min i maskin. Tillsätt sirap och salt och så mycket mjöl att degen släpper kanterna. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme till dubbel storlek. Ta upp på mjölat bakbord. Knåda degen ca 5 min och baka ut 3 limpor. Lägg i smorda och mjölade formar. Låt jäsa ytterligare 30 min. Skär ett par snitt på ytan och grädda i 35 – 40 min i 175 grader. Ta ut och låt svalna på galler. Bröden håller sig saftigt länge. Perfekt att frysa in i skivor och ta upp som rostbröd också. Det blir supergott!

palt_pitepalt_potatispalt_paltkok_kokspad_baka_bröd

Palt – grundrecept

8 st
Det här behöver du :
8 st medelstora potatisar (mjölig sort)
ca 4 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk salt
400 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Låt vätskan rinna av något genom en sil. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50 – 60 min. Servera med lingonsylt och smör.

palt_pitepalt_potatispalt_paltrecept
Finns inget godare! :-P Fler recept från norrland hittar du HÄR!

paltbröd_kalles_kaviar
Bästa frukostmackan; Hembakat paltbröd, lagrad prästost och Kalles randiga! ;-)

Kalles kaviar – I LOVE YO!!

kalles_kombo
Vem är inte uppväxt med denna leende lintott på kaviartuben?? Jag är det i allra högsta grad sen så långt tillbaka jag kan minnas eftersom jag har en pappa som i princip äter Kalles kaviar med sked. ;-)

Det fanns alltid kaviar hemma i vårt kylskåp, minst en tub Kalles och ibland även Mills kaviar/ostblandning, nån som minns den?? Jag vet att den fortfarande finns i Norrland men inte här nere… Tuben var vit och laxrosa och kaviaren var så len och mild i smaken. Den var MIN favorit, och Kalles var pappas. :-P

Jag minns en annan gång då pappa fyllde år och jag skulle ge han en present. Jo förstår ni, när jag va liten på 80-talet så fanns Kalles kaviar i plåtburk som man öppnade med konservöppnare och sen satte ett sånt där tjusigt plastlock på. (som vi idag mest använder till kattmatsburkarna)

En sån fin burk fick han av mig när han fyllde år och han blev JÄTTEGLAD!!! :-P

När jag äter kaviar idag däremot så brukar jag göra min egna lilla variant om inte den randiga finns hemma för den är verkligen GODAST! Jo, då tar man philadelphiaost och rör ihop med vanlig Kalles kaviar och då blir den sådär barnsligt god precis som Mills var… Nostalgi på hög nivå!

Nu behöver jag däremot inte stå och röra ihop mer för nu finns den i affären – Kalles kaviar med färskost PÅ BURK! Älska-älska-älska!! Ett sånt där ”happening-moment” då drömmar går i uppfyllelse… Hehe… ;-)

Nä, nu dags att ta itu med det sista av dagens beställda smörgåstårta, so long så länge!

kalles_kaviar_färskost