Näringsrik smörgås
Som du kanske vet så har jag och Lindha Vikström (Halva Lindha) arbetat tillsammans på Ecocaféet i Östersund i snart 2 år.
Det har varit väldigt roligt att få vara med och bidra med recept till ett riktigt hälsocafé, som bara serverar glutenfritt och sockerfritt bröd, bakverk och lunchrätter.
Jag brukar ofta ta en laxmacka när jag är hemma i Jämtland och besöker caféet.
Den är gjord på ett av mina brödrecept och med Lindhas goda laxröra, den är inte bara väldigt god utan mättar också bra, till skillnad mot de flesta mackor.
Här kan du läsa om den smörgåstårta vi tagit fram tillsammans och som serveras på caféet på helgerna, den har blivit mycket populär.
Idag får du ett annat av de brödrecept jag tagit fram i mitt arbete med caféet.
De flesta bakverk som serveras på Ecocaféet är både glutenfria och mjölkfria à la Paleo.
Den största delen i sortimentet är annars veganskt/vegetariskt och Rawfood.
Men eftersom jag och Lindha är med i receptskapandet, så finns det förstås även en del LCHF-alternativ.
Den vackra Bounty Rawfoodtårtan på bilden nedan kan du vinna om du går in på Ecocaféets Facebooksida, läs mer om tävlingen i länken.
Ecocaféet är inte bara ett trevligt fik, det har också utvecklats till ett stort hälsocenter.
Du kan få en mängd olika behandlingar, läs mer om dem här.
Ljust formbröd
4 ägg
2 dl yoghurt eller kokosgrädde
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 dl chiamjöl
½ dl linfrö
½ dl sesamfrö
½ dl mjukt smör eller kokosolja
2 msk tahini (sesampasta)
1 msk bakpulver
ca 2 tsk salt
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
Blanda yoghurt, smör och tahini i en annan bunke och rör ner blandningen i mjölet.
Har du inte tahini, så öka mängden smör till det dubbla.
Vispa äggen väl och vänd ner i smeten.
Häll upp i smord, avlång form (1 liter) och grädda på 200º i ca 40 minuter.
Låt svalna lite, stjälp upp och låt brödet kallna på galler.
Förvara i kyl eller frys in i skivor, det är också mycket gott till varma mackor.
Lindhas laxröra ca 6-8 port
200 g varmrökt regnbågslax
2 dl majonnäs
3 mjukkokta, finhackade ägg
1 liten, finhackad rödlök
1 msk pressad citron
2-3 msk finhackad dill
Salt och vitpeppar
Dela laxen i mindre bitar, se till att alla ben plockas bort.
Blanda alla ingredienser i en bunke, rör om försiktigt och smaka av.