Goda smakminnen
Idag den 12 mars är det Korvens Dag, det firar jag med en svensk husmansklassiker i en riktigt snabblagad tappning.
En favorit jag haft ända sen barndomsdagar är korv i ugn, då med potatismos, nu blir det oftast blomkålsmos till istället.
Till en eller två portioner är det enklare att varva skivor av korven med äpple och tomat, än att skåra en hel bit.
Gratinerad falukorv 2 port
200 g falukorv av hög kvalitet
½ svenskt äpple
6 cocktailtomater
1 dl riven, gärna lagrad ost
Lite sockerfri chilisås och senap
Skär korven i halvmåneformade skivor. Skär äpple och tomat i tunna klyftor.
Varva korv, äpple och tomat, bred på chilisås och senap efter smak.
Strö över riven ost och gratinera på 200° i 15 minuter.
Blomkålsmos 2 port
4 dl små buketter blomkål
4 msk grädde
2 msk smör
Salt och peppar
Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa den ordentligt med en potatisstöt.
Värm försiktigt moset med grädde och smör under omrörning. Krydda med salt och peppar.
Fler tips på vår traditionella husmanskost blandat med modernare smaker hittar du i mina kokböcker.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv Just nu 59 kr på Bokrean
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt Just nu 79 kr på Bokrean
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)