Laxpudding på blomkål med skirat smör

Laxpudding LCHF

Restgratäng

Har du kvar lite rökt och/eller gravad lax sen påskbordet?

Testa då den här enkla laxpuddingen, gammaldags husmanskost på nytt sätt där blomkål ersätter den kolhydratrika potatisen.

Använder du kokosgrädde så pressa gärna i en halv citron när du vispar ner äggen, då känns inte kokossmaken så väl.

Fler kolhydratsnåla recept hittar du i min nyutkomna kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Laxpudding med skirat smör 4 port

1 blomkålshuvud

3-400 g kallrökt eller gravad lax

6 ägg

4 dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

Salt och peppar

100 g smör

Skär blomkålen i mindre bitar, koka den mjuk under lock i lite saltat vatten.

Häll av vattnet och mosa grovt med potatisstöt tillsammans med 1 dl av grädden.

Mosa inte för mycket, det blir gott om det är lite bitar i moset.

Blanda ner ägg, grädde och kryddor.

Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager av blomkålsmoset i botten.

Täck med skivad lax och strö dillen över, bred resten av moset som ett täcke över.

Grädda i 175° i 40 minuter tills äggstanningen är fast.

Smält under tiden smöret på svag värme, så innehållet av salt och mjölk sjunker mot botten.

Servera laxpuddingen med det skirade smöret och en grönsallad.

Pytt-i-panna – enkel & mättande helgmiddag
Hej på er! På helgerna är det perfekt med något lättlagat, eftersom man gärna vill göra annat än att stå i köket. Jag känner nog lite extra för tillfället att jag vill ha lättlagad mat och mat som är lätt att göra mycket av så att förrådet av matlådor fylls på kontinuerligt. För några helger […]
Å så här blev det!
Hej! Så här blev vår nyårsmiddag :) Inte de bästa bilderna kanske eftersom jag fotat med mobilen och det finns ju som ni vet inte så mycket ljus så här års på kvällen ;) Vi blev dock supernöjda med vår goda trerätters, bästa någonsin enades vi om till och med :) Förrätten blev en smakrik […]
Gul höstsoppa
God morgon! Ifall ni inte bestämt vad ni ska äta idag men vill ha något gott, värmande och färgglatt så rekommenderar jag ett storkok av denna soppa! Perfekt att ha nästa vecka som en lättare lunch eller värmande kvällsmat. Toppa med lite stekt fläsk eller ett par ägghalvor för en mer komplett måltid. Ha en […]
Snabblagad sidfläskgryta
Hej på er! Vill ni ha tips på lättlagad middagsmat? Vilken tur ni har i så fall, för idag får ni recept på en lättlagad rätt med sidfläsk. Jag serverar denna med en massa goda grönsaker och ett par klickar smör. Sidfläsk är, som ni vet, en av mina favoriter. Ibland skär jag det tunnt […]
Långkok – perfekt söndagsmiddag!
God morgon! Söndag igen och vad passar då inte bättre än god och lättlagad middag? Om ni inte redan har bestämt vad ni ska äta ikväll så får ni tips och recept här. En härlig gryta med långkokt högrev passar bra tycker jag, särskilt en höstig söndag. RECEPT (ca 6 portioner) Köttet ca 1,3 kilo […]
Blomkålssallad

Blomkålssallad

Blomkålssallad för 2

4 dl små, lättkokta blomkålsbuketter

1 dl majonnäs

½ dl strimlad citronmeliss

2 msk strimlad purjolök

2 msk mango i små tärningar

2 msk pumpakärnor

Salt och chili efter smak

Blanda majonnäsen med det gröna, pumpakärnorna och mangon, salta och krydda med chili, färsk eller i flingor.

Vänd försiktigt ner blomkålen så den blandas väl med majonnäsen.

Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt.

Jag gjorde salladen till kaffemarinerat sidfläsk.

Kaffemarinerat, grillat sidfläsk


Blomkålsgryta med indiska smaker

Blomkålsgryta

Blomkålsgryta 2-4 port

½ liter små blomkålsbuketter

250 g förvälld bladspenat

2 msk kokosolja

2 vitlöksklyftor

1 röd spetspaprika

Saft från ½ citron

1 msk riven ingefära

1 tsk mald koriander

1 tsk gurkmeja

1 tsk chiliflingor

1 tsk mald kardemumma

1 krm spiskummin

50 g kokossmör/kokosgrädde

1 dl vatten

Salt

Skär paprikan i strimlor och vitlöken i skivor medan du bryner blomkålen i kokosoljan ett par minuter.

Rör ner paprika, vitlök, ingefära och kryddor, låt fräsa med en stund.

Tillsätt kokossmöret, vatten och citronsaft.

Koka upp och rör så kokossmöret smälter. Smaka av med salt.

Låt grytan puttra på svag värme i 15-30 minuter, beroende på hur välkokt blomkål du vill ha.

Jag föredrar en rätt mild kryddning, så smaka av om du vill ha mer.

Servera grytan som en vegetarisk rätt med en sallad eller som tillbehör till kött eller fisk.

Blomkål


Lättlagad blomkålsgratäng med rökta musslor och halloumi

Gratng med blomkål och musslor

Musselgratäng för 2

1 litet blomkålshuvud

2 dl bearnaisesås

1 burk rökta musslor

100 g halloumi

½ dl pumpakärnor

Förväll blomkålshuvudet i lättsaltat vatten, tills det blivit halvmjukt.

Skär loss buketterna och lägg runt en ugnsform.

Skiva stocken tunt och lägg i botten.

Bred ett lager bearnaisesås över och täck ytan med musslor.

Skiva halloumin och lägg omlott över musslorna.

Strö pumpakärnor över och gratinera på 175° i 15 minuter.


Laxpudding

Laxpudding

Laxpudding 2 port

150 g rökt eller gravad lax

½ liter blomkål i små buketter

2 dl majonnäs

2 dl riven ost, jag hade getost

1 dl finhackad dill

2 tsk ekologisk buljong, jag använde Bella Buljong

Salt och peppar

Lägg blomkålen i en kastrull, häll på 1 cm vatten och strö över buljongpulvret.

Lägg på lock och koka i några minuter. Ta av locket och låt vätskan koka in i blomkålen under några minuter till.

Låt svalna och bland med majonnäs och dill. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ett lager av blomkålsblandningen i en ugnsfast form. Täck med skivad lax och bred över resten av blomkålen.

Strö ett jämnt täcke av riven ost över och gratinera i 20 minuter på 175º.

Vill du ha en extra proteinrik gratäng så tillsätt två ägg till blomkålsröran.

Grädda då i 40 minuter tills äggstanningen stelnat. Servera med citron och olivolja över en sallad på gröna blad.

Laxpudding på blomkål

Vitkål, Rödkål och Blomkål på Söndagsmarknaden i Alanya