Artikel om mig i nya ÖP Magasin

Tidningsintervju

Nu har första numret av månadstidningen ÖP Magasin kommit ut därhemma i Jämtland.

Så roligt att få vara med i en stor intervju om min hälsoresa och kokboksskrivande på hemmaplan, här kan du läsa artikeln i nätupplagan.

Jag kommer att delta med recept från mina kokböcker i tidningen framöver, på sidan 21 hittar du min spalt Birgittas mat med ett gott tips till påsk.

Min frukost, lunch och middag efter 9 år med LCHF

16425503_10208666901055359_1764804237_n

Matinspiration

Mitt förra inlägg Mot nya mål efter 9 år med LCHF, blev ett av de mest lästa i min bloggs nioåriga historia.

Ett varmt tack till alla som läste, delade och kommenterade, det ger mig energi att fortsätta att sprida min matfilosofi här och i mina kokböcker.

Jag har faktiskt precis kommit upp i 1700 inlägg här på bloggen, så det finns en mycket stor receptskatt att ösa ur.

Tack vare att jag började skriva bloggen så har jag kanske haft det lättare än många andra att hålla mig till den mat jag anser vara mest hälsosam, med väldigt få avsteg under vägen.

Mycket av inspirationen till min mat får jag på resorna hit till Turkiet, bilden här får illustrera den fantastiska mångfald som finns av grönt och frukt härnere.

Eftersom jag tidigare jobbade som restaurangkock, men fick sluta med det efter min ryggskada, så är mitt matbloggande och kokboksskrivande en fantastisk möjlighet att få fortsätta att dela med mig av mina matkunskaper.

Idag tänkte jag via bilder och länkar till recept dela med mig av hur en matdag ser ut, för att ge dig och många andra ett hum om hur mycket gott man kan äta, utan att lägga på sig onödig extravikt och samtidigt bygga upp ett starkt immunförsvar.

Jag har alltid varit rätt storvuxen då jag är 178 cm lång, men de ca 100 kilo jag vägde några år efter min ryggskada vill jag inte tillbaka till.

 

Många, särskilt kvinnor i min ålder (56), kämpar med vikten trots att de ”äter rätt enligt LCHF” sen flera år.

Något jag tror ofta kan bero på att man gärna tar ett-två glas vin till maten, det är ju så att säga ”tillåtet enligt LCHF-reglerna”.

Så vill du gå ner i vikt men lyckas dåligt med det, så prova att vara helt alkoholfri en månad och se vad som händer.

Alkohol är ju ett gift som levern prioriterar att ta hand om före fettförbränningen, så det kan vara en stor bromskloss.

Prova gärna att stärka utrensningen med mycket gröna blad och grönsaker under den månaden.

Jag äter förutom en stor del grönt på min tallrik också en del frukt eller bär, det kan också vara bra under en utrensningsperiod.

När jag mådde som sämst efter min steloperation så tog jag själv ofta till vin eller whisky som smärtlindring mot ryggvärken, men det blev en ond cirkel med mer värk från fibromyalgin och svullnad i kroppen, särskilt i benen och fötterna.

Det försvann när jag sen började med glutenfri LCHF samt daglig lätt träning och egenmassage.

Jag drog samtidigt ner på alkoholen till minimala mängder, jag dricker nu bara något glas vin några gånger per år vid festliga tillfällen.

Här kan du läsa om de tankar jag hade när jag började lägga till mer frukt och rotfrukter i min LCHF-mat för 4 år sen, när jag startade min blogg Birgitta Höglunds Paleo.

Tänk på att äta frukten i en sallad eller som tillbehör till maten, då minimerar du risken för sötsug och blodsockersvängningar, som ofta kommer om du tar den som mellanmål.

Det är inga mängder frukt vi äter per dag, utan bara som smaksättning i salladen eller som ett litet tillbehör.

Eftersom både jag och Lennart rör på oss mycket, så har vi märkt att vi får mer energi av att lägga till lite extra kolhydrater i maten.

Sen vi började äta bönor och mjölksyrade grönsaker varje dag, har vi verkligen fått turboenergi.

Här kan du läsa mer om det i ett inlägg jag skrev tidigare i vinter, Nystart med träning, viktnedgång och lättlagad pytt.

Nästa vecka är vi hemma i Stockholm igen, då börjar vi handla vår mat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder igen.

Det finns en hel del bra ekologiska grönsaker även i Sverige på vintern, så vi kommer att fortsätta äta mycket grönt även på hemmaplan.

Nu över till lite bilder på vad vi äter som vardagsmat när vi är på långsemester här i Alanya.

Vi börjar dagen i gryningen vid 6-tiden med en halv portion av min nötfrukost till kaffet, vi har ätit den i många år nu och mår så gott av den.

Nytt för i vinter är att vi äter mer än nötter och smör till frukost, efter kaffet fortsätter vi med en brunchtallrik med mycket smak och färg till en kopp te.

Den kan innehålla en tjock skiva rimmad kalkon eller ett ägg, några bitar get/fårost, oliver, gröna blad och olika grönsaker med olivolja och granatäppelvinäger, några jordgubbar, päronklyftor, avokado, ett litet glas pressad grapefrukt eller kefir + 2 msk bönsallad och 1 msk mjölksyrade grönsaker.

Det här ger mycket kraft till både hemmaträningen och långpromenaderna, här nedan ser du några exempel på hur de sett ut i vinter.

På bilden högst upp i inlägget har brunchen fått följa med i en burk på en utflykt upp på klippan med utsikt över Kleopatrastranden.

Här hittar du recept på den i ett inlägg jag skrev när vi var här förra vintern.

Vårt huvudmål äter vi oftast vid 12-tiden, den kan bestå av till exempel ca 150-200 g kyckling, lammfärs eller fisk med en stor sallad och nån stekt, kokt eller ugnsbakad grönsak eller rotfrukt till.

Medan jag lagar maten brukar vi ta en matsked bönsallad, ibland lägger jag till det i grönsalladen istället, ombyte förnöjer.

Black Bean-sallad med apelsin och dill

Jag steker alltid i rejält med smör eller låter en klick smälta ner över de varma grönsakerna vid serveringen, det lockar fram både mer smak och näring.

Sen jag började lägga till bönor i maten har jag dragit ner lite på det extra smör jag i alla år med LCHF ätit som tillbehör, jag håller mig mätt och nöjd länge ändå.

Vi äter vår prebiotika i form av ca 1 dl kokta baljväxter per dag, varierar mellan bönor, kikärtor och gröna ärtor, ibland kan det bli linser istället som tillbehör i en soppa eller sallad.

Till det ca 1 msk mjölksyrade grönsaker, lite oliver, kefir eller yoghurt, så vi får en bra bredd på olika probiotika/mjölksyrebakterier.

Här nedan följer lite inspiration till hur en måltid kan se ut hemma hos oss, klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Lammfärsgryta med halloumi

Kycklinglever med chiligrädde

Kryddig kycklingschnitzel

Smörstekt hamsi (ansjovis) med blomkålsmos

Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska bönchips

På eftermiddagen brukar vi ta en kopp kaffe vid 3-tiden, då kan det ibland bli ett frökex eller lite Öländska bönchips till innan vi ger oss ut på en promenad.

På kvällen blir det sen ett lättare mål vid 18-tiden, vi delar ofta på en grönsakspytt på 1 riven stor morot och 1 tärnad paprika och några cocktailtomater som steks en stund i smör, sen tillsätter jag ca 50 g färdigstekt, tärnat kalkon/kycklingkött, skinka eller korv.

Är vi riktigt hungriga så rör jag ner 1 dl kikärtor eller vanliga ärtor i pytten och vi tar 1-2 ägg per person, beroende på vad vi ätit tidigare på dagen.

Jag gör gropar i den stekta pytten, knäcker ner äggen och låter dem steka färdigt på svag värme under lock, det gör äggen extra krämiga och goda.

Kikärtspytt med rivna morötter, paprika, tomat, rökt kalkon och ägg

Karides Güvec, turkisk skaldjursgratäng

Kycklingbuljong i Wonderbag

Kycklingbuljong, energisnålt tillagad i Wonderbag

Solgul grönsakssoppa med kyckling

En annan kvällsfavorit är en grönsaksgratäng med ägg, räkor och musslor, du hittar recept på den här.

Eftersom jag kokar benbuljong på ekologisk kyckling i min Wonderbag ca 1 gång i veckan, så blir det ibland soppa till kvällsmål, det är både lättlagat och gott.

Här hittar du en smakrik tomatsoppa och en solgul grönsakssoppa.

Benbuljongen har många hälsosamma effekter, både jag och Lennart har blivit bättre i våra leder sen vi började använda det regelbundet i maten för 2½ år sen.

Jag hade tidigare så ont av artros i mina höfter så jag inte kunde sova på sidan, men nu har det blivit så mycket bättre och jag kan ligga på båda sidor igen och sova gott i flera timmar.

Till varmrätterna på både lunch och middag äter vi en stor grönsallad på bladpersilja och rucola, dill eller kryddkrasse hackar jag också i ibland.

Tomat, granatäppelkärnor, mandarin, kiwi eller jordgubbar i bitar ger en god syra till maten, det är väldigt viktigt för att det ska smaka så gott som möjligt.

Getostsallad med jordgubbar

Över salladen ringlar jag rejält med kallpressad, mild olivolja och granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger, ibland blir det lite smulad getost över.

Till sist strör jag över pumpakärnor, de ger ett gott tuggmotstånd till salladen och innehåller magnesium som gör nattsömnen extra god.

Ibland lyxar vi till det med en dessert efter middagen, så här års blir det ofta några jordgubbar med en klick yoghurt, det finns fantastiskt god buffel- och getyoghurt här.

Eftersom vi kliver upp tidigt så går vi också och lägger oss tidigt, sömn, vila och återhämtning är en viktig del av våra hälsoresor.

Innan vi går och lägger oss tar vi då och då en kopp benbuljong med en klick smör i, det är riktigt bra sömnmedicin.

Jordgubbar innehåller precis som bönor resistent stärkelse, så har du svårt för att äta bönor är det ett gott alternativ.

Det finns mycket mer att välja på, rödbetor, vitlök, gurka, avokado, aubergine, soltorkade tomater, rucola, spenat, omogna bananer och kokt, kall potatis och även kallnat ris innehåller RS.

Som du ser på mina bilder här i inlägget så äter jag rejält med mat, är inte rädd för vare sig kalorier, kolhydrater eller smör.

Se de här raderna som lite tips och inspiration på vad du kan äta om du vill testa det som fått mig att må bra och gå ner/hålla vikten.

Den här mängden mat får mig och Lennart att må gott i både kropp och själ, men vi är alla olika så prova dig fram till vad som passar just dig bäst.

Mot nya mål efter 9 år med LCHF

Resan går vidare

Idag tänkte jag dela med mig av lite mer om de senaste årens utveckling när det gäller min personliga hälsoresa.

Många är intresserade av att veta lite mer om hur jag lyckats förändra mitt liv med hjälp av maten och träningen under de senaste åren, så här kommer en lägesrapport hur det ser ut idag.

Jag och sambo Lennart är nu inne på de sista veckorna av de sammanlagt 3 månader som vi bor här nere i Alanya varje vinter.

Vi njuter av värmen, både från solen och människorna här, och all den goda mat vi handlar från de lokala grönsaks/fruktodlarna, fiskhandlaren och slaktaren.

Vi äter tre rejäla mål om dagen med massor av grönt och lite frukt till och då och då blir det en kopp benbuljong och lite getyoghurt eller smetana med några jordgubbar på kvällen.

Nu sen ett år tillbaka ingår i den dagliga maten även pre/probiotika, eftersom jag efter att Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson skrev Låt bönor förändra ditt liv själv börjat förändra mitt liv ytterligare.

Då för ett år sen höll jag på att arbeta med Diabeteskokboken för män tillsammans med Lars-Erik och han övertygade mig att jag skulle testa det här med bönor, vilket jag var väldigt skeptisk till från början.

Tack vare det försöket så ledde det vidare till en ny kokbok,  min femte, som jag sen skrev med de båda herrarna.

Det arbetet gjorde att jag fick ännu mer insyn i hur bra det kan vara att äta mat med både  pro- och prebiotika varje dag för att få en bra tarmflora och ett starkt immunförsvar, något som visats tydligt på min egen hälsa.

Vill du veta mer om det och ta del av mina recept, så läs gärna Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den finns förutom i alla nätbokhandlar förstås även i den riktiga bokhandeln och på biblioteken.

Bild på Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Amelie von Essen – Öländska bönchips

I vår dagliga mat ingår nu mer alltså dessa viktiga beståndsdelar för tarmbakterierna från lite bönor, kikärtor, bönchips, mjölksyrade grönsaker, yoghurt, kefir, get/fårost, lök, vitkål, oliver, rucola, omogna bananer, tomater m.m, alla de här innehåller de goda ämnena på naturlig väg.

Till det dricker vi en hel del vatten, ibland med äppelcidervinäger eller pressad citron och en nypa havssalt.

Det här sättet att leva har verkligen gett resultat, framför allt har det gett både mig och Lennart, som snart fyller 75, mycket mer ork och energi.

Något som inte finns med i vår dagliga mat är däremot vin, öl och sprit, det blir ingen alkohol alls på våra vinterresor.

Jag har med åren märkt att jag svullnar i kroppen, får mer värk och ibland huvudvärk om jag dricker vin.

Så det känns som ett lätt val att avstå vinet när man arbetar på att främja sin hälsa, särskilt som Lennart inte alls dricker alkohol sen 27 år.

De få glas vin jag dricker per år sparas till väldigt speciella tillfällen och då bara i mycket goda vänners sällskap.

Har du problem med din vikt och vätskeansamling i kroppen, så prova med att sluta med vinet till maten i några veckor och se vad som händer.

Iskallt källvatten, den bästa drycken

Jag är så tacksam att jag nu har lyckats förbättra min och samtidigt även Lennarts hälsa och att vi nu båda mår bättre och bättre för varje år.

Under de senaste åren innan jag gjorde den här senaste förändringen har jag dragits med en del svullnad i kroppen, framför allt i benen och fötterna.

Vikten gick upp några kilo i samband med ingången i klimakteriet för en del år sen, vilket jag förstått är väldigt vanligt hos många kvinnor.

Jag fick då även besvär med nattliga värmeböljor och som en följd av det även lite sömnbesvär.

Nu har denna svullnad och övervikt runnit av mig och jag vaknar inte längre alldeles svettig om nätterna, även de myrkrypningar och sendrag jag haft i mitt nervskadade ben är borta.

Midjemåttet krymper sakta men säkert, jag är slankare idag än nånsin under de tidigare 9 åren med min version av glutenfri LCHF/Paleo.

Musklerna har blivit starkare och mer synliga, hyn slätare, naglarna stenhårda och håret kraftigare.

Den här bilden på mig med hamnen och Taurusbergen i bakgrunden tog Lennart när vi åkte med nya linbanan upp till Borgen häromdagen, det var många år sen jag kände mig så här vältränad.

Bilden nedanför är tagen när jag nyss hade passerat 40, strax innan jag gjorde min steloperation av ryggen för 15 år sen, så det syns ju rätt tydligt att det hänt en hel del under de här åren.

Jag var då som sämst efter att jag fått en spricka i en disk efter en skada i mitt jobb som restaurangkock, där det blev väldigt många tunga lyft under en arbetsdag.

Den skadan förvärrades tyvärr ytterligare av en ovarsam undersökning under en rehabiliteringsresa till Rygginstitutet i Marbella ett par år senare.

Efter det var, enligt min ortoped, hoppet ute att skadan skulle läka ihop av sig själv och en steloperation var enda utvägen till att jag skulle kunna bli bättre.

Jag fick gå med en formgjuten stelkorsett som gick från bröstkorgen ner över höfterna i 14 månader och eftersom den hjälpte mot smärtan så skulle även en steloperation i ländryggen kunna göra mig bättre.

Ryggen blev efter operationen sakta bättre, men jag fick istället en nervskada i benet som följd, som gjorde att jag hade svårt att gå under många år.

När jag sedan dessutom fick min fibromyalgidiagnos 2 år senare, så var prognosen inför framtiden rätt dyster.

Läkare och sjukgymnast sa att jag fick lära mig att leva med mina symptom och att det inte gick att göra något åt min sjukdom.

Men se det ville jag inte acceptera utan började söka nya vägar, ett arbete som för 9 år sen alltså ledde mig in på lågkolhydratspåret.

Innan jag hittade lösningen på många av mina hälsoproblem via en förändring av vad jag åt, så började jag först sakta men säkert bygga upp min kropp igen med hjälp av lätt träning enligt ett specialanpassat sjukgymnastikprogram och yogaövningar, som jag fick genom att ta privatlektioner.

Du kan läsa mer om det i ett inlägg jag skrev 2011 om Fibromyalgi och LCHF.

En sak till som hjälpte mig på vägen till ett friskare liv var att jag blev av med svullnaden vid operationsärren i ryggen, genom att gå på behandling hos Mia Nilsson, en mycket duktig lymfterapeut i Östersund.

Mia jobbar nu med sina lymfmassagebehandlingar på Ecocaféet, så där kan du boka tid om du behöver hjälp att få bukt med ditt krånglande lymfsystem, vilket jag läst att många lider av idag.

Efter att jag gick hos Mia så har jag jobbat vidare på egen hand, jag masserar hela kroppen från fötterna och upp till hjässan varje dag.

Det har hjälpt mig mycket att hålla igång cirkulationen i kroppen, även de perioder jag varit mer orörlig på grund av värk och stelhet.

Idag vid fyllda 56 så känner jag mig faktiskt yngre och piggare än när jag var 38 och skadade ryggen i mitt kockjobb.

Nu kan jag ju istället dela med mig av mina recept till så många fler genom bloggandet och mina kokböcker, vilket förstås känns väldigt meningsfullt.

Jag vill med dessa rader även inspirera fler till att ta tag i sina liv och göra en förändring på vägen mot en bättre hälsa, kan jag förändra mitt liv med hjälp av mat och träning, ja då kan du.

Jag på väg till Turkiet strax innan jag började med LCHF…

Bilden tagen i februari 2018

Vilka är då mina nya mål, som jag skriver om i rubriken?

Jo, det är att jag med all min medfödda nyfikenhet fortsätter att utforska hur jag kan må bättre med hjälp av det jag äter.

Det finns mycket som jag fått lära om i mina tankar kring vad som passar just mig bäst under de här 9 åren.

Forskningen kring mat går framåt och det som var bäst för mig då, kan mycket väl ha ändrats under åren, som t ex det här lilla tillägget av bönor visat.

Jag har många gånger kritiserats för att jag äter för mycket grönsaker och nu även lagt till lite bönor i min form av LCHF, men det har ju bevisligen hjälpt mig mycket bra på vägen dit jag är idag.

Jag är väldigt tacksam att jag på vårvintern 2009 lyssnade på en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist och lade om kosten dagen efter.

Hon hade blivit fri från sina fibromyalgisymptom och det var på grund av det som jag också ville testa om det kunde hjälpa mig.

Annika grundade LCHF-rörelsen och det är efter det kostprogram hon förespråkar, med gott om grönsaker till maten, som jag utformade min egen variant med tiden.

Vi skrev några år senare en kokbok tillsammans, LCHF för seniorer, den har nu kommit i nytryck med tillägg av recept från min bok Långkok för LCHF och Paleo, båda de böckerna var tidigare slutsålda.

Nytrycket heter Gammaldags husmanskost på nytt sätt, just nu säljs den till bokreapris 129 kr på vårt förlag Lumio.

Många har börjat förstå att alltför strikt kost, av vilket slag det än må vara, bara fungerar kortsiktigt.

Vår tarmflora behöver stor variation av olika födoämnen för att inte utarmas.

Då kanske en ensidig kost som mest består av kött, ägg, smör och majonnäs med minimal tillsats av grönsaker inte är det mest optimala för varken hälsan eller vikten?

De här funderingarna har gjort att jag sen 2014 äter mer åt Paleo-hållet, människan har ju i alla tider ätit mat med mycket variation från växtriket.

Här hittar du den blogg jag skrev i samband med den förändringen, Birgitta Höglunds Paleo.

Både jag och Lennart jobbar också på att vi ska bli så vältränade som möjligt, utan att behöva gå på gym, hård träning ger oss båda mer värk.

Vardagsmotion och lite lättare övningar hemma fungerar mycket bättre för oss, även här kan det vi stoppar i oss hjälpa till att på naturlig väg bygga upp mer muskler.

Men det här gäller alltså oss som har problem med våra kroppar av olika sjukdomar, är du frisk så kan du ha väldigt stor nytta av att träna ordentligt om du vill gå ner i vikt med hjälp av LCHF.

Läs gärna mer här om den otroliga hälso/viktresa Lindha Vikström (Halva Lindha) och hennes man Magnus gjort de senaste 6 åren med hjälp av rejält med LCHF-mat och mycket träning.

Nästa inlägg kommer att handla mer om den mat jag och Lennart äter under en dag, kanske det kan ge även dig lite idéer om hur du kan nå dina mål.

Som du ser av vår frukosttallrik här nere så krävs det rätt rejäla portioner och inte kalorireducerad bantningsmat för att bygga upp en skadad kropp.

Dela gärna mitt inlägg vidare till dina vänner, så fler får chansen att äta sig till ett friskare liv.

Glutenfri kolbulle till vårvinterns utflykter

Bästa vinterpicknickmaten

Det absolut godaste jag vet när det är dags för utflykter är kolbulle, något jag fick låta bli under många år eftersom jag inte äter gluten sen jag började med LCHF för 9 år sen.

Men efter ett tips av några läsare som hade använt mitt glutenfria pannkaksrecept från Gammaldags husmanskost så blev det möjligt att njuta av den gamla klassiska skogshuggarmaten igen.

Några som delar min förtjusning över den här rätten är Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha och hennes familj.

De vistas mycket uppe i Jämtlandsfjällen på vintrarna och brukar göra kolbullar efter en lång dag i skidspåret.

Både Lindha och hennes man Magnus har gjort en fantastisk vikt- och hälsoresa de senaste 5 åren.

Från att ha varit kraftigt överviktiga båda två under många år, så har de nu både blivit slanka och riktigt vältränade.

Lindha och Magnus Vikström idag

Magnus åkte Vasaloppet förra helgen och klarade de 9 milen mellan Sälen och Mora med beröm godkänt på drygt 11 timmar.

Lindha skulle ha åkt Tjejvasan helgen innan, men den krockade med årets största evenemang för alla oss som är intresserade av lågkolhydratkost, LCHF-kryssningen.

Hon valde istället att delta som en av föreläsarna där för att kunna inspirera många fler till en bättre vikt och hälsa med sin berättelse.

Jag hann tyvärr inte lyssna på henne då, jag var upptagen med kokbokssignering vilket var väldigt roligt då jag träffade många som även inspirerats av min hälsoresa.

Så nu tar jag chansen om en månad i Uppsala istället, onsdagen den 11 april berättar Lindha om hur hon lyckades med det svåra konststycket att på 18 månader tappa halva sin vikt, 70 kilo, med hjälp av rejält med god LCHF-mat och en lika rejäl portion träning.

En mycket stor bedrift, när många söker en quickfix med olika bantningsmetoder, så insåg Lindha och hennes man att det krävs ett hårt arbete för att lyckas.

Det krävs en hel del träning och självdisciplin för att på så kort tid gå ner så enormt mycket i vikt och inte behöva ta till plastikkirurgi efteråt.

Jag är fascinerad över hur de båda lyckats nå sina mål genom att stötta varann i både med- och motgång.

Så vill du också ha tips och hjälp med hur du kan förändra ditt liv, så kom till PriMaten och lyssna på Lindhas gripande berättelse.

Här kan du boka via PriMatens Facebookevent, har du inte Facebook så gå in här på Halva Lindha och läs mer.

Lars Fahlén, krögaren på Sveriges första LCHF/Paleorestaurang, dukar upp sin mycket populära buffé kl 17 innan föreläsningen börjar kl 18, om du vill passa på att äta middag samtidigt.

Där plockar man vad man vill ha bland alla godsaker och betalar efter vikt, ett väldigt bra och prisvärt system.

Här kan du ta del av den LCHF-pizza som jag skapade till PriMaten vid starten för 6 år sen.

Nu över till Lindhas tolkning av mitt recept på bästa picknickmaten, passar ju fint nu när det är sportlov i Norrland.

Stekning av Kolbulle

Kolbulle 4 port
4 ägg
2 dl grädde
2 msk fiberhusk
Salt/vitpeppar
Stekfläsk/bacon
Vispa äggen och grädden och blanda ner salt/vitpeppar. Vi tar med oss smeten i en väl tillsluten burk.
Vi blandar i fiberhusken i smeten strax innan vi ska till och steka, för smeten tjocknar snabbt annars, speciellt när det är kallt ute.

Min kommentar: Det grovtärnade fläsket, ca 200 g till den här satsen, brukar jag låta steka i smör en stund i pannan innan jag häller över smeten.

Låter sen kolbullen steka över öppen eld i en gjutjärnspanna tills den stannat och sen vänder den och låter steka färdigt på andra sidan.

Den ska vara välstekt och riktigt knaprig, en del vill ha den med lingonsylt, du hittar min sockerfria här i länken.

Ät, njut och må gott i snön i vårvinter, det finns ju minst sagt gott om den varan på många platser i år.

LCHF-kryssning och kokbokssigneringar

Lowcarb-båt

I morgon, lördag den 24/2 kl 19.30 är det dags för LCHF-kryssning i regi av LCHF-magasinet igen.

Det är Europas största Lowcarb-event, det här blir den elfte i ordningen.

Jag har varit med flera gånger tidigare men nu var det några år sen, så det ska bli roligt att träffa så många matintresserade igen.

Båten Silja Galaxy seglar ut i morgon kväll och det finns några biljetter kvar om du är intresserad av att följa med, här kan du läsa mer om vilka som föreläser.

Jag och mina medförfattare Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson från Smarta Diabetiker kommer att signera vår bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag har också med några exemplar av Gammaldags husmanskost på nytt sätt, så då kan du passa på att få den signerad av både mig och Annika Dahlqvist.

Några rätter från bönkokboken

Idag fredag är det signering på Paradiset Söder mellan kl 16-19, du kan läsa mer här på deras Facebooksida.

Då kommer även min samarbetspartner Öländska bönchips att vara med och bjuda på bönchips, jag och Paradiset bjuder på några goda röror ur kokboken och kombucha till.

På tisdag kan du träffa mig på Ecocaféet i Östersund, där kommer jag också att bjuda på lite gott och signera kokboken mellan kl 11-15.

Hoppas vi se på nåt av de här ställena, kom gärna fram och hälsa på båten.

Ann Fernholm
Foto Lisa Lindblad

Mest ser jag fram emot att få lyssna på goda vännen Ann Fernholm, hon deltar med ett helt nytt föredrag om cancer och dess koppling till fetma, det ska bli mycket intressant.

Ann jobbar för fullt både som vetenskapsjournalist och författare, även hon kommer att signera sina böcker på båten.

Hon är också initiativtagare till forskningsstiftelsen Kostfonden, som fått många stora donationer den senaste tiden.

Pengar som går till oberoende forskning på matens inverkan på vår hälsa, med fokus på lågkolhydratkost.

Här kan du också vara med och lämna ditt bidrag till den forskningen.

Arrangörerna Margareta Lundström och Karin Eldh på LCHF-kryssningen

Mot nya mål, måltidstips och boksignering

Tillbaka till Sverige

Då var vår månad i Alanya över för den här gången, kommer att sakna den här utsikten på morgonpromenaderna.

Jag slutar aldrig att fascineras över de härliga vågorna som slår mot Kleopatrastranden, kan titta på dem väldigt länge, det är den bästa sortens mindfulness för mig.

Vi har haft en fantastiskt fin tid med det bästa väder en januarimånad bjudit på under alla de 15 år vi bott här vid Medelhavet.

Så nu blir det lite annorlunda att komma hem till snö, kyla och mörker, men allt har sin tid, det ska bli spännande med allt som väntar där.

Först och främst ska det bli väldigt roligt att äntligen få se min femte kokbok, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Det blir ju en helt annan sak att se alla vackra bilderna som Veronica Kindblad tagit till vår bok än att se dem i en PDF på datorn.

På lördag kommer jag och Lars-Erik Litsfeldt att signera boken och bjuda på lite gott ur den på Akademibokhandeln i Karlskoga.

De första 20 som köper kokboken kommer att få en riktigt fin presentpåse med sig hem, så skynda dig dit om du bor i närheten.

Den tredje författaren till bönkokboken, Patrik Olsson på Smarta Diabetiker, kan du ta chansen att träffa på LCHF-kryssningen  den 24 februari, då vi är på plats alla tre.

Nästa vecka har jag en rad intressanta möten framför mig i Stockholm och Östersund, så det känns väldigt bra att ha vilat mycket och samlat krafter den här månaden.

Här får du lite länktips på hur en matdag sett ut för mig och Lennart i vinter.

Vi börjar morgonen tidigt med nötfrukost och kaffe, till det tar vi också en liten skål med bönsallad, mjölksyrade rödbetor och lite getyoghurt.

Till lunch blir det ofta en pytt i panna med ägg och en stor grönsallad.

Tillbehör till eftermiddagsfikat

På eftermiddagen tar vi lite olika get/fårostar, grönsaker och oliver till en kopp te eller kaffe på balkongen när vädret tillåter.

Tar jag en långpromenad upp mot borgen brukar jag ha med en påse Öländska bönchips i fickan, det ger snabb energi.

På bilden nedan ett exempel på vad som kan ligga på vår middagstallrik, häromdagen blev det smörstekt hamsi/sardiner med broccolimos, bönsallad och en massa gröna blad.

Eller så kan det bli stekt kalvlever, den vi köper på Güven Et Kasap på 25-metersgatan är den mildaste och godaste lever jag smakat.

Kycklingschnitzeln från samma slaktare är en annan återkommande favorit.

Kycklingbuljong i Wonderbag

Kycklingbuljong lagar jag då och då i min Wonderbag, så vi alltid har näringsrik buljong till såser, grytor och soppor.

Den här turkiska skaldjursgratängen har vi ätit många gånger i vinter, den är fantastiskt god.

Skaldjursgratäng med ägg och getost…

Vi har båda blivit piggare och starkare av all denna goda mat och den träning vi får genom långpromenaderna vid havet och upp mot Borgen.

Jag går mellan 5-10 km varje dag och går även nerför våra 7 trappor varje gång jag går ut istället för att ta hissen.

De dagar jag orkar försöker jag också gå uppför alla 131 trappsteg en gång, märker att konditionen sakta men säkert blir bättre så jag blir inte lika flåsig längre.

Jag testade att träna lite på gym förra vintern, men det blev mina muskler och leder inte alls glada åt, för mig passar lågintensiv träning som promenader betydligt bättre.

Eftersom jag har en nervskada i höger ben och fot efter steloperationen i ryggen, så kan jag inte gå så fort, men promenaderna ger ändå effekt.

Mina fotleder är starkare än på många år och musklerna i lår och vader har blivit synbart större under våra två månader härnere i vinter, så nog märks det att bönorna i vår dagliga mat gett effekt.

Jag bär ju också hem all mat så armmusklerna får sitt, det kan bli rätt tungt med allt som handlas på grönsaksmarknaderna runt stan.

Vi äter verkligen mycket av gröna blad, grönsaker och en hel del rotfrukter, det får oss båda att må väldigt gott.

Frukt har vi hoppat över helt nu i vinter då vi båda märker att vi håller oss piggare av att undvika socker i alla dess former.

Måltidsdrycken till är alltid vatten, ibland med en skvätt äppelcidervinäger och lite salt, det blir väldigt gott.

Det känns väldigt bra att vi tankat så mycket energi, nu dröjer det ända till mars innan vi kommer hit igen, då lagom till den riktiga vårvärmen sätter in.

Julklappstips för en hälsosam och god jul

Tomten i Jämtland

Goda och hälsosamma klappar

Upptäckte just att jag har två kokböcker med på Kostdoktorns Julklappstipslista över LCHF-kokböcker, väldigt roligt att få vara med där.

Intressant är att två bönkokböcker finns med, bönor är ju fortfarande lite kontroversiellt i vissa LCHF-kretsar.

Både min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Monique le Roux Svalbergs bok Sköna böna är med på listan.

Nu börjar bönor bli mer och mer accepterat även i den striktare LCHF-världen, det ska bli spännande att se hur debatten går om bönornas vara eller inte vara framöver.

Här hittar du min och Lars-Eriks Diabeteskokboken för män till rabatterat pris fram till nyårsafton.

Bilderna i inlägget är länkar till mina nya kokböcker och några andra tips jag vill ge så här strax innan jul.

Vill du ta del av mina bästa rätter till julbordet så finns de samlade i Gammaldags husmanskost.

Paleokurs hos Under vårt tak

Wonderbag med min kokbok på köpet


Julklappstips för en hälsosam och god jul

Tomten i Jämtland

Goda och hälsosamma klappar

Upptäckte just att jag har två kokböcker med på Kostdoktorns Julklappstipslista över LCHF-kokböcker, väldigt roligt att få vara med där.

Intressant är att två bönkokböcker finns med, bönor är ju fortfarande lite kontroversiellt i vissa LCHF-kretsar.

Både min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Monique le Roux Svalbergs bok Sköna böna är med på listan.

Nu börjar bönor bli mer och mer accepterat även i den striktare LCHF-världen, det ska bli spännande att se hur debatten går om bönornas vara eller inte vara framöver.

Här hittar du min och Lars-Eriks Diabeteskokboken för män till rabatterat pris fram till nyårsafton.

Bilderna i inlägget är länkar till mina nya kokböcker och några andra tips jag vill ge så här strax innan jul.

Vill du ta del av mina bästa rätter till julbordet så finns de samlade i Gammaldags husmanskost.

Paleokurs hos Under vårt tak

Wonderbag med min kokbok på köpet


Kostdoktorn byter namn till Diet Doctor

Internationell doktor

Du som varit med i lågkolhydratkretsar ett tag har väl knappast missat Kostdoktorn?

Dr Anderas Eenfeldt, en av förgrundsfigurerna inom LCHF, som ligger bakom sidan mailade och berättade att nu blir Kostdoktorn ännu mer internationell och byter namn till Diet Doctor.

Jag har följt Kostdoktorn under alla år som jag ätit LCHF och lärt mig väldigt mycket via de artiklar, videos och länkar som publicerats på sidan.

Nu finns även en medlemsklubb där man kan ta del av ett otroligt stort utbud av intervjuer med olika lågkolhydratexperter och även mängder av recept.

Jag går varje dag in på Bloggnyttsidan, där finns alla de största lågkolhydratbloggarna listade med uppdatering av nya inlägg.

Här hittar du den svenska versionen av Diet Doctor, sidan finns sedan några år på engelska och numer även på spanska.


Mina finaste julkakor och 6 miljoner på bloggen

Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tack för titten

Idag är det en stor dag på bloggen, jag har nyss passerat den otroliga summan 6 miljoner visningar.

Inte trodde jag väl när jag började blogga att mina recept skulle bli så populära.

Känns fint att jag nu när jag inte kan jobba som kock längre på grund av min ryggskada, istället kan sprida min matfilosofi vidare via blogg och mina kokböcker.

Kakorna i dagens recept och flera andra goda julkakor hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, den kokbok jag gjort tillsammans med Annika Dahlqvist.

Kokboken på bilden härovan har jag skrivit nu i sommar tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, som tidigare gett ut ett 10-tal hälsoböcker, sålda i över 100 000 ex.

Vår bok som gavs ut för en vecka sen ligger just nu på en hedrande andra plats bland de medicinska böckerna på Bokus.

Inom den stora kategorin Mat & Dryck ligger den på sjätte plats.

Här kommer du till specialpriset 169 kr som Bokus har på den boken just nu, kanske en fin julklapp till någon när och kär man i ditt liv?

Du kanske undrar varför boken är riktad till just män, en fråga jag fått rätt många gånger nu.

Läs gärna mitt svar på den frågan och mer om kokboken i en artikel på Anne Aobadias Matkärlek.

Här ett svar jag skrev på Facebook igår på just en liknande frågeställning:

Senast idag pratade jag med en yngre man på flyget, vars pappa hade fått typ 2 diabetes.

Han tyckte det var en fantastiskt bra idé att skriva en bok just för män om ett ämne som är väldigt känsligt för många män att prata om, nämligen hälsan.

Vi kanske kan få män att börja våga prata om det genom vår bok och kanske förändra sin livsstil innan sjukdomar gått för långt.

Kvinnor har ju mycket lättare att prata med varann om de mår dåligt, män försöker ofta dölja det i det längsta.

Så var det med min pappa, han dog tyvärr alldeles för tidigt i en hjärtinfarkt när jag var 17 år, han blev bara 63 år gammal.

Hade pappa pratat mer öppet om sina hälsoproblem och sökt läkare i tid, ja då kanske han hade fått leva många år till ❤

Jag har själv fått ett mycket bättre liv med hjälp av maten sen jag la om till glutenfri lågkolhydratkost för snart 9 år sen och vill förstås sprida det vidare till så många som möjligt.

Det känns extra roligt att 3 av mina kokböcker gavs ut i USA häromåret, så nu finns mina recept över hela världen.

Idag vill jag passa på att rikta ett stort tack till dig, kära läsare, som så ofta besöker min blogg.

Det gör att jag tycker det är meningsfullt, roligt och givande att fortsätta mitt bloggande och kokboksskrivande, så glad att du uppskattar och delar mina recept på bloggen vidare.

Chokladdoppade kokoskakor 25 st

50 g rumsvarmt smör

1 dl grädde

½-1 msk valfri sötning

1-2 krm äkta vaniljpulver

200 g kokosflingor

100 g mörk choklad 70-90%

Ev några rutor vit choklad

Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.

Jag använder oftast lite honung när jag bakar men vill du ha kakorna sockerfria så ta lite extra vaniljpulver istället.

Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.

Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.

Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.

Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.

Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.

Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.

Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.

Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.

Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.

Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.