Höstgrillning
För precis 7 år sen jobbade jag och fotograf Mikael Eriksson intensivt några dagar med bilderna till min grillkokbok.
Det blåste 25 sekundmeter och var bara 5 grader varmt några av dagarna, så grillglöden tog sig fint.
Men det gjorde jobbet med fotograferingen extra krävande, då vi tog de flesta bilderna utomhus, det var kallt, minst sagt.
Vill du stötta mitt fortsatta receptskrivande, så köp gärna grillboken här på Lumio Förlag.
Förordet om det betydelsefulla grillandet genom evolutionen är skrivet av Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.
Här följer ett av bokens recept, svartvinbärsmarinerad fläskkarré, riktigt härlig höstmat.
Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze
4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)
2 dl svarta vinbär
1 ekologisk lime
1 tsk Worcestershiresauce
½ tsk grovmald svartpeppar
Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.
Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.
Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.
Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.
Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.
Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.
Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.
Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.
Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.
Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.
Servera med resten av glazen i en skål, en grönsallad och grillade skivor av förvälld rättika.