Hallonmoussetårta ca 12 bitar
8 dadlar
2 dl solroskärnor
Skal och saft av en eko apelsin
1 dl kokosolja eller smält smör
½ dl kakao
1 tsk flingsalt
Hallonmousse
5 dl svenska skogs/trädgårdshallon
5 torkade eko aprikoser
2 dl cashewnötter
1 dl kokosolja eller smetana
1 pressad citron
Börja med hallonmoussen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.
Skölj och låt dem rinna av väl medan du tvättar apelsinen, torka och riv skalet fint.
Mixa nötter och aprikoser slätt med kokosolja och citronsaft i en matberedare, häll upp i en bunke.
Mosa hallonen lätt med en gaffel och vänd ner i smeten, blanda om väl.
Använder du importerade bär måste du först koka upp dem i en minut och låta svalna.
Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.
Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, apelsinsaft/skal och kokosolja, mixa ihop till en smet.
Täck botten på en mindre springform, 15 cm i diameter, med smörpapper, en plastpåse eller plastfilm innan du klämmer fast kanten.
Tryck ut chokladsmeten i formen till en jämn tårtbotten.
Häll över hallonmoussen och bred ut den jämnt med hjälp av en slickepott.
Ställ i kylen att stelna i minst 5 timmar, garnera med hallon och citronmeliss.
Tårtan kan också förberedas och frysas in, ta då ut den och tina i kyl några timmar innan serveringen.
Jag skapade det här receptet till min medverkan i Nyhetsmorgon på TV 4 förra sommaren, när jag bjöd på smårätter från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Här hittar du de övriga recepten på Köket.se, alla passar fint till att fira in våren nu i Valborgshelgen.
Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.
Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken