Knyte av grillad kalkon med ägg och ricottaost
Knyte av grillad kalkon med ägg och ricottaost
Källa: Lissfit
Portioner: 1

Ingredienser:
4 tunna skivor (55 g) grillad kalkon (jag använde Bröderna Nilsson's)
1 ägg
1/2 liten körsbärtomat i bitar
1 stor matsked Ricottaost
1 matsked smör

hackad färsk bladpersilja, seltin och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på kring 180 grader. Smörj en liten eldfast ramekin / portionsform lätt med lite sesamsolja (eller raps-/olivolja), lägg kalkonskivorna ner i formen så de formar en "kopp" (täcker botten och väggar), knäck i ägget (forsök gärna att hålla den läckra gulan hel), lägg så tomatbitarna, ricottaosten och bladpersiljan på och ringla till slut grädden över.

Toppa med salt och peppar efter smak. Gräddas i ugnen i kring 15-20 minuter - lite beroende på hur du vill ha gulan. Ta ut formerna och låt dem stå och vila en liten stund innan de serveras mumsigt ljumna.. mmm!
God morgon fredag!


Gomorron!! :-P Det är fredag, å det bubblar så härligt i hela kroppen, vet inte varför men det är väl helgen som stundar och att ha familjen ledig och hemma som bara känns så bra. Solen skiner, fåglarna kvittrar och det jag ser fram emot allra mest just nu är kvällen ute på gården med Nicke och Joline och bara mysa framför elden… Jag förberedde en liten överraskning igår som jag har gömt till stunden i TV-soffan ikväll också… Ska visa lite senare.

Vill ni ha ett himla gott smörgåstips så ska ni ta favoritbrödet i två delar, gärna en grov fralla eller baguette. Bred på philadelphiaost, isbergssallad, prästost, skinka eller rökt korv, tomatskivor, salt och philadelphiaost på översta brödet. Packa in i lite smörpapper och kör i micron 10 sekunder! Osten ska inte smälta, det ska bara bli så där ljummet gott och med en kopp kaffe till så känns det alldeles nybakat och passar extra bra just en fredagsmorgon. Prova! ;-)

Mandelvåfflor till Våffeldagen och medverkan i Meny i P1

Våffeldagen

I helgen välkomnas nyligen inträffade Vårdagjämningen med våffelkalas på många håll.

Förr hette det Vårfrudagen, men det blev senare i folkmun kallat Våffeldagen.

Idag kommer mitt bidrag till firandet, så Du kan förbereda våfflorna.

Det är ett både gott och nyttigt recept på våra traditionella våfflor, hämtat ur min kokbok LCHF för seniorer. Helt glutenfritt förstås.

Här en bild på boken från senaste numret av Bokspegeln, medlemstidningen för Bonniers Bokklubb.

Våfflor passar närsomhelst på dagen. Kanske som frukost med Crème Fraiche och Bär.

Eller som lunch med Keso, Kaviar, Purjolök och kokt Ägg.

Istället för en smörgås, ett våffelhjärta med pålägg smakar alltid gott till en kopp kaffe.

Våfflan kan också bli en hel middag eller kvällsrätt med Rökt Lax och Avocado. Bild på den syns under dagens recept.

Våfflor med Smör, Ost och Geitost passar riktigt bra som utflyktsmat på skidturen eller skogspromenaden i helgen, beroende på var i landet Du bor.

Det hade vi ofta med på utflykterna till skog och fjäll när jag var liten, antingen det var bärplockning eller skidåkning.

Bilden på våfflan med hjortron här ovan är från kokboken, den är fotograferad av Mikael Eriksson.

Den och alla andra bilder till boken togs en solig vecka i somras, många på min blommande balkong.

Nu är det långt ifrån soligt, det har regnat i flera dagar här i Östersund.

Igår satt jag därför gärna inne, bänkad framför radion för att lyssna på Meny i P1. Där skulle jag göra min debut i Riksradion.

Men jag lyssnade förgäves, eftersom hela Sveriges Radios nätverk slogs ut just när programmet skulle starta.

Tur då att det gick att höra på nätet i efterhand, det kan Du göra Här. Inslaget med mig kommer ca 29.35 in i programmet.

Det kan också lyssnas på vanligt vis i en radio på repriserna, kl 00.05 eller 14.00 på lördag den 24 mars.

Hela programmet genomsyrades av tanken på mat med lite kolhydrater.

Jens Linder, matskribent i DN, lagade kolhydratsnåla läckerheter till sin kommande kokbok.

Fia Gulliksson som leder programmet, intervjuade mig när vi stötte på varann på bussen häromdagen.

Fia är en välkänd matprofil från Östersund, som jobbat mycket för att sprida kunskapen om naturlig mat genom Slow Food-rörelsen.

Hemma på gården nere vid Storsjön driver hon och familjen en liten restaurang i båthuset. Där används bara ekologiska, lokala råvaror.

Här hittar Du restaurangens hemsida, Båthuskrogen.

Mandelvåfflor 1 stor eller 2 små

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

½ dl mald Mandel

1 tsk Fiberhusk

2 tsk smält Smör

½ tsk Bakpulver

½ krm Salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk under vispning. Rör ner smält smör i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smält smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan smeten läggs i.

Smeten blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun. Servera med vispad grädde och hjortron.


Smördegsinbakad köttfärsrulle


Kvällens middags-betyg; ”Det här var det godaste jag ätit på väldigt länge” och så säger bara min man när det verkligen är något han tycker är gott, även om han sagt samma sak dagen innan. ;-)

Födelsedagsmiddagen till mitt stora hjärta såklart! Han fyller 37år idag! Grattis till dig min älskade gubbe, du ger mig allt och lite till. Både i själ och hjärta, älskar dig!

Och i vanlig ordning så var det köttfärs som önskades till middag. Även om fantasin tryter ibland så fick jag nog till de ikväll. Biffar, hamburgare, frikadeller och köttfärslimpor. Tacostallrikar, järpar, köttbullar och köttfärssåser… Jag har gått igenom det mesta men ikväll blev det smördegsinbakad köttfärsrulle. Så gott med bara en enkel sallad och vitlökssås till.

Det här behöver du : 
1 kg färs (blandfärs alt. nötfärs)
2 gula lök
2.3 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
1 msk malen ungersk paprika (mild)
3 msk oxfond, tärning eller egen
En skvätt vatten (ca 1 dl)
½ dl grädde
½ tsk malen vitpeppar
Salt & peppar

2 ark, färdigkavlad smördeg på rulle
1 ägg
3 tsk sesamfrön

GÖR SÅHÄR : 
Bryn färsen tillsammans med finhackad gul lök. Pudra över vetemjöl och rör om. Tillsätt tomatpuré, malen paprika och fond. Sänk värmen och slå på vatten + grädde, låt småputtra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Konsistensen ska vara ganska fast för att färsen inte ska ”rinna” för mycket när den är inbakad.

Förbered två ark färdigkavlad smördeg. Lägg dom omlott och ”limma” ihop med lite vatten och tryck samman med fingrarna. Fördela färsen över ena långsidan. Rulla ihop med hjälp av smörpappret som smördegen ligger på. Nyp ihop ändarna. Pensla med ett uppvispat ägg och strössla över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 25 min, eller tills rullen fått fin färg.  Servera med en god sallad och vitlökssås.

Vitlökssås :
1 burk creme fraiche (2dl)
1 solo vitlök (alt. 2 vitlöksklyftor)
Salt & vitpeppar
Lite pressad citron

Färs och gul lök får bryna ihop.


Lägg sedan ut färsen längs ena långsidan av smördegen och rulla ihop.


Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön.


Ca 25 min i 200 grader. Låt den gärna ”stå till sig” 5-10 minuter före du skär upp den.


Här har jag isbergssallad, tomat, rödlök, timjan och några varv med pepparkvarnen.


Lovely! ;-)


Det var verkligen supergott! Prova, om ni inte gjort det tidigare. Man kan även göra den enligt LCHF med äggsmet som en pannkaksrulle fylld med färs.


Självklart fick han dessert på sin födelsedag också. Rulltårtsbakelser med jordgubbar, hallon och blåbär. Mer om det imorgon! :-P

Örter till balkong och trädgård från Klostra.se och Räksallad med Örtmajonnäs

Bilden lånad från Klostra.se

Örtreklam

Jag fick ett pressmeddelande från Handelsträdgården Klostra.se häromsistens.

Det är inte ofta jag nappar på reklamerbjudanden om hemskickade varuprover, men den här gången gjorde jag gärna ett undantag.

Odla örter på balkongen är ett härligt sommarnöje och med lite hjälp på traven blir det ännu enklare.

Klostra säljer förkultiverade, ekologiskt odlade plantor från Hällnäs i Västerbotten.

Det gör arbetet med örtagården enklare, eftersom man slipper dra upp plantorna själv från frö.

Något som passar mig riktigt bra, jag kommer att vara utomlands mycket under våren och försommaren i år.

Plantorna kom hem i ett lite minidrivhus, de hade klarat resan riktigt fint.

Jag fick Mynta Grapefruit, Timjan, Rosmarin, Sallat Noon och Crisp Fillice.

Klostra har ca 100 sorter att välja mellan, så det finns nåt för alla smaker.

Örter, sallader, grönsaker och blommor så att vem som helst ska kunna odla sin egen köksträdgård på ett enkelt sätt.

Omplanterade i större krukor får plantorna sen växa på sig inför varmare tider.

Idag bjuder jag förutom på en försmak av sommaren också på en fräsch Räksallad med Örtmajonnäs.

Torsdag den 22 klockan 10 kan Du lyssna på en liten intervju med mig i Radions P1.

Stötte på Fia Gulliksson från programmet Meny en dag när jag var ute och åkte buss, så det blev en improviserad pratstund om LCHF.

Programmet går också att lyssna på i efterhand, klicka bara på länken här ovan.

Sallad med Räkor, Mozzarella och Örtmajonnäs

100 gr Änglamark’s Ekologiska Räkor

1 bit Mozzarella

Gurka

Cocktailtomater

Bladpersilja

Örtmajonnäs

½ dl Kavli Ekologisk Majonnäs

1 msk Crème Fraiche

1 tsk pressad Citron

1 msk hackad Dragon

1 msk hackad Gräslök

Flingsalt och nymald Vitpeppar

Kallpressad Olivolja

Rör ihop ingredienserna till örtmajonnäsen. Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyfta tomater och bladpersilja.

Lägg en hög räkor och riven mozzarella i mitten. Häll  lite sås över räkorna, servera resten i en skål bredvid.

Garnera med örter och citron. Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.


Riktigt påskgodis – inga sega råttor här inte!


Dags att börja tänka på påsken snart va?! Påskmaten, skärtorsdagen, påsk-kärringarna, påskäggen och haren och allt… Här hemma firar vi påsken sådär lite lagom mycket helt utan ”julstress” eller annan form av ångestladdad planering. :-P Det är lite barnens högtid och en lugn sådan med lagom mycket mat på bordet och inte så mycket ståhej runtomkring.

För oss börjar det på skärtorsdag, barnen går i skolan på dan men får gärna klä ut sig till påskkärring eller påskgubbe redan på morgonen. När dom kommer hem brukar de ha en korg förberedd med påskkort dom ritat och så tar dom en sväng i byn och delar ut kort och önskar glad påsk. Långfredan är en lugn hemmadag med familjen då man kan passa på att vara ute och njuta, plocka påskris, sätta fjädrar i riset och ställa fram till kycklingar och plantera några färgglada påskblommor på köksbordet eller kanske till och med utomhus.

Påskafton äter vi alltid påsklunch med köttbullar, prinskorv, en liten janssons, sill, ägghalvor, rökt korv, lax, sallader och sånt. En påsktårta är också ett måste eller små bakelser. Sen är det påskjakt och påskharen har varit ute på gården och lämnat skattkartor som barnen får läsa och klura ut tills dom hittar skatten (påskäggen). Ibland har han lagt dom i vedbon, det stället tycker han verkar vara himla fiffigt men det har barnen lärt sig nu att kolla först av allt. Så i år får han verkligen tänka till påskharen… ;-)

Men självklart måste man ha godis. Istället för fullproppade påskägg med sega råttor, colaflaskor, vingummi och annat skräpgodis med tillsatser så kan man satsa på hemmagjort eller lite finare godis i lite mindre mängd.

Som matbloggare får man ju såklart prova mycket nytt på marknaden lite före alla andra och nu har jag provat både dessa urläckra lakritsägg med chokladöverdrag, belgisk mjuk nougat och en himmelsk mörk mjölkchoklad med saltlakrits från USA.


En mjuk gourmet sötlakrits överdragen med vit belgisk lyxchoklad med tre olika smaker; Mint, jordgubb/hallon samt apelsin/citron. (glutenfria) Chokladöverdragen lakrits är något man måste vänja gommen vid, men när man gjort det så inser man vilket otroligt god kombination det är! Läs mer och beställ här >>


En mjuk nougat från Belgien med mandel. Härligt saftig, seg och ”marängig” precis som den ska vara. Finns i smakerna vanilj och kaffe för 10kr/st. Mycket prisvärt, sånt här gillar vi! Läs mer och beställ här >>


Denna choklad var spännande och blev min favorit. Grymt häftig smak och inte så sträv och besk som mörk choklad annars kan vara. Med 62% kakaohalt och med inslag av havssalt och bitar av saltlakrits är den bara helt oemotståndlig! Läs mer och beställ chokladen här >>

Inlägg och smakprov i samarbete med ninasmat.se :-P

Och kom ihåg att ni som kryddburkens läsare har 10% på hela sortimentet vid beställning. Uppge koden : kryddburken.

Kesofylld Paprika till Fläskkarré och Kostrådgivarutbildning i Östersund

Både nyttigt och gott

Det blir nästan aldrig bacon och ägg hemma hos mig nuförtiden.

Baconet är helt enkelt för salt för min smak, efter 3 år på LCHF. Sen att de flesta sorter även innehåller rökarom, gör saken ännu värre.

Men färskt fläsk av bra kvalitet blir väldigt gott att servera till stekt ägg istället.

Karré är den bit jag föredrar, med ordentligt med fett insprängt.

Paprika förekommer ofta i min mat, en mycket bra källa till Vitamin C.

Särskilt om man sällan äter frukt, vilket ju är vanligt på LCHF, så är det en riktigt god vana att äta paprika istället.

För att tillgodogöra sig vitaminerna är det bäst att äta paprikan rå.

Den här veckan är det jag som står bakom recepten till Veckans Meny inne på Kostrådgivarna.

Titta förbi där om Du vill ha hjälp med idéer till middagsmaten.

Vill Du lära Dig mer om vår naturliga kost och sprida den vidare genom egna kurser, läs då lite extra nu.

Till hösten startar Anna Hallén sin Kostrådgivarutbildning här i Östersund.

Lars-Erik Litsfeldt, författare till ett flertal LCHF-böcker, och Dr Tore Persson är med som föreläsare.

En suverän möjlighet att få en Kostrådgivarutbildning som ligger mitt i Sverige.

Då blir det lätt att ta sig hit för både de som bor norrut och de söderöver.

Det är lätt att ta sig med både tåg och flyg till vackra Jämtland. Välkomna hit, hoppas vi ses.

Kesofylld Paprika 1 port

2 msk Keso

1 msk Majonnäs

1 msk finstrimlad Purjolök

1 tsk Fransk Senap

1 tsk finhckad Timjan

Havssalt och nymald Vitpeppar

Rör ihop ingredienserna väl i en liten bunke. Ställ i kylen en stund, så mognar smakerna fram mer.

Skär en Ekologisk Paprika på längden, plocka ur kärnhuset och fyll med kesoröran.

Stek en skiva Ekologisk Fläskkarré och ett lika Ekologiskt Ägg.

Servera med några Cocktailtomater med hackade Cashewnötter. Jag ringlade lite Avocadoolja över.

Nedan en bild på de nyanlända örterna till balkongodlingen från Klostra.se. Skriver mer om dem i nästa inlägg.


Lövbiff med sting!
Lövbiff med sting!
Källa: LCHFSystrar
Portioner: 4-5

Ingredienser:
ca 1 kg lövbiff
1/2 purjolök
Ca 50 g soltorkade tomater
Curry, cayennepeppar,
En skvätt soja
Paprikakrydda
1 knivsudd sambal oelek
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche

Gör så här:
Lövbiffen bankas - peppras, saltas och strimlas. Stek den i omgångar och lägg över i en gryta. Krydda köttet med curry, paprika och cayennepeppar.

Stek en blandning av finhackad purjolök tillsammans med soltorkade tomater i kokosfett. Lägg över i grytan med köttet och häll sedan i grädden och creme fraiche. Rör i knivsudden med sambal, eller mer om ni vill ha riktigt mkt sting!
Skvätt i en liten mängd soja, smaka av och krydda efter behag.

Servera med coleslaw och en god sallad med avocado och dylikt!
Parmachips
Parmachips
Källa: Gloria Olsson
Portioner:

Ingredienser:
Parmaskinka (helst en utan tillsatser, endast salt)
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg tunna skivor av parmaskinka på en plåt med bakplåtspapper.
Torka i 10-15 min.
Låt svalna och bryt i bitar.
Paella
Paella
Källa: Gloria Olsson
Portioner: 1

Ingredienser:
60 g Kyckling (jag tog färdiggrillad)
60 g Korv
70 g Blomkål
30 g Squash
10 g Paprika
1/4 påse Saffran
Salt
Olivolja
Gör så här:
Dela paprikan i stora bitar. Grilla tillsammans med korven i ugnen (225 grader grillfunktion). Skiva sen korven och hacka paprikan.

Dela den färdiggrillade kycklingen i småbitar. (Alt tillaga kyckling på valfritt sätt och dela i bitar.)

Riv blomkål och squash, häll i kokande vatten ca 3 min. Häll av vattnet, tillsätt saffran och blanda ordentligt. Salta lite.

Blanda alla ingredienser och häll över en god olivolja.

Klart!

Variationsmöjligheterna är förstås enorma. Du kan ha skaldjur till, du kan ha stark korv (chorizo tex), paprika i olika färger om du tål, andra grönsaker osv. Gurkmeja är nyttigt så tillsätt gärna även det (eller ta det istället för saffran om du inte gillar saffran i mat).