Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng


Gokväll finaste! Hur har helgen varit?
Här hemma har vi minst sagt haft en riktig slapp latar-helg förutom att kära älsklingen kört in den sista veden i bon och vi har eldat och fått varmt inne så har vi inte gjort många mer knop, bara njutit av lugnet, koppla av med familjen och laddat batterierna med både höstsol och höstregn om vartannat.

Igårkväll lagades en god lördagsmiddag här hemma med kallskuret kött av både rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé. Till det gjorde jag potatisgräng i små le creuset portionsformar och en krispig sallad med dijonvinegrette. Supergott allting! Vilka otroligt härliga smakkombinationer med så olika kött på en och samma tallrik, både stekt, rökt och långlagat. Och en krämig potatisgratäng är ju aldrig fel! ;-)

Ikväll har vi däremot lite sjukstuga igen, jag har ju haft min förkylning och nu är det Jolines tur som toppade febertemometern på 39.6 innan läggdags, men bättre nu än nästa helg. Gubben är inte heller helt piggelin men en vecka ska väl råda bot på bacillerna så vi är friska som nötkärnor när vi åker utomlands nästa helg. :-P

Recepten : 


K
rispig sallad med roman, gurka, små plommontomater och gul snackpaprika. Dijonvinegretten skakade jag ihop i mixerbägaren med 1 del olivolja, ½ del pressad citron, dijonsenap, en gnutta flytande honung, salt och peppar.

 

The post Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng appeared first on Kryddburken.se.

Köpingsvik konditori


Vilken underbart lat lördag vi har här hemma, vi bara skrotar runt och myser. Ute duggar regnet och inne har jag tänt värmeljus lite här och där… Elden sprakar i köket och snart ska vi väl få det varmt och gott!

Det blir alltid en sån här period innan vi börjar elda för vintern. Då vi antingen börjar för tidigt så det blir för varmt och man håller på avlida om nätterna i 28 graders värme, eller som igårkväll då jag fullkomligt höll på skaka bort av frossa och satt fullt påpälsad i soffan med filtar och raggsockar och värmeljus och nästippen var sådär iskall som när man varit ute en hel dag i pulkabacken ni vet! :-P

Men idag så tog kära maken in ved och tände upp och nu börjar golven bli ljumma och stugvärmen infinna sig, för att inte tala om hur gott det luktar! Det luktar stuga!! 

Vi har väldigt skilda åsikter om brytpunkten när det är dags att börja elda om man säger så… Själv sitter han i T-shirt, kallingar och barfota om kvällarna medan jag ser ut som en påpälsad michellingubbe. Kontraster kan konstateras, men nu så är vintersäsongen här på riktigt! *nöjd*

Igår efter att jag och mamma varit på skolans uppvisning på morgonen åkte vi vidare till Köpingsvik konditori och ”tog en frukost”… Jösses vilka mackor vi fick! Ciabatta med kalkon, pepparrot och soltorkade tomater. Mamma som alltid måste ha nån form av dressing eller vitlökssås till allt bad om det extra när Rosita stod och gjorde smörgåsarna och jag hakade på. Jädrans va gott och precis stokamätta blev vi! Mamma åt en kaka till också, hur hon nu orkade de men de hoppade jag över!

Köpingsvik konditori är ett grymt fint bageri där du kan köpa de mest fantastiska frukostfrallor, surdegsbröd, lantbröd, baguetter mm. Självklart har dom ett rejält utbud av sötsaker, bakverk, småkakor, tårtor och bakelser också. Hela stället är nyrenoverat och verkligen fräscht och snyggt. Stor rymlig inneservering med toalett och lekhörna till barnen och en mysig uteplats med man kan sitta på om somrarna och titta på alla turister, haha! (Handikappvänlig och ett plus för alla med barnvagn, rollator etc då de har en fin ramp in till konditoriet)

Konditoriet ligger precis intill byns lilla ICA-affär och är den centrala mittpunkten på sommaren dit allt folk lockas av doften av nybakat bröd om morgnarna… Köerna brukar ringla sig innan öppningsdags då alla vill bunkra frallor och det förstår jag för dom är bland de godaste som finns.

Jag köpte med en påse hem som vi hade till kvällen. Så otroligt gott att göra läckra smörgåsar när man har riktigt gott bröd alltså. Ja, hit får ni allt ta er en sväng om ni är i krokarna, ni blir inte besvikna kan jag lova.

Nu ska jag sätta igång med kvällens middag lite smått. Det blir en liten kallskuren buffé av saltrulle på hjortkött, kyckling och rostbiff. Potatisgratäng och krispig sallad till de…


I love ciabatta…


En del av butiken…


Härliga ostfrallor, GI-frallor och vanliga med vallmo…

The post Köpingsvik konditori appeared first on Kryddburken.se.

Citron- och mazarinpaj

För alla oss som älskar mazariner i alla former. Här med en syrlig citronkräm på!
OBS: Ingen glasyr som stelnar utan citronkräm.

Pajdeg:
125 gram smält osaltat smör
2 ägg
0,5 msk sötning Bakery+
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver

Mazarinfyllning:
3 dl mandelmjöl
1-2 finrivna bittermandlar
1,5 msk sötning Bakery+
125 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
1,5 msk kokosnötsmjöl
0,5 tsk bakpulver

Citronkrämstopping:
2 ekologiska citroner saft och skal
100 gram mycket mjukt osaltatsmör
1- 1,5 msk sötning Bakery+
3 äggulor

(more…)

Spagetti i gräddig tomatsås


Ett lyft för smaklökarna är denna härliga tomatsås som fått puttra ihop med en skvätt grädde. Massor med smak av härliga plommontomater, olivolja, vitlök, balsamvinäger och honung. Den tunna spagettin lyfts ner i pannan direkt från kokvattnet. Smidigt, enkelt & vansinnigt gott. ;-)

Jag föredrar plommontomaterna, både de stora och små. Dom är söta och har en djup röd färg och smakar ofta mer tomat än de vanliga runda, eller kvisttomaterna.  Vilka tomater brukar du köpa såhär års? 

4 port
Det här behöver du :

4 port spagetti (Barilla Capellini, tunn spagetti)
2 msk olivolja
6 stora plommontomater
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 knorr fond du chef grönsaksbuljong
2 tsk honung
1 tsk mörk balsamvinäger
Svartpeppar
1½ dl grädde
2-3 dl vatten från den kokande spagettin
ev. salt

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och skär tomater i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs på tomater, lök och vitlök. Ringla över honung och tillsätt balsamvinäger och några varv med svartpepparkvarnen.  Låt allt få fräsa ihop några minuter tills löken blivit mjuk. Sänk värmen och tillsätt grädde, låt koka ihop. Späd med pastavatten till önskad konsistens och tillsätt spagettin. Vänd runt. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera!


Fick tag på superfina, saftiga plommontomater. Dom är lite sötare i smaken och passar perfekt i en pastasås.


Vitlök såklart! :-P


Nu skulle ni känna doften av olivolja, tomater och vitlök… Mmmm….


Sen får det puttra ihop med lite honung, balsamvinäger…


En skvätt grädde och pastavatten, sen i med spagettin och vänd runt! Pastavattnet innehåller stärkelse från pasta och reder såsen till en krämig konsistens.


Sådär, klart att servera!

The post Spagetti i gräddig tomatsås appeared first on Kryddburken.se.

Snabbsnickers
Snabbsnickers
Källa: Angelica - Vardagsliv med LCHF
Portioner: 1

Ingredienser:
1 ruta mörk choklad, ex 86 %
osötat ekologiskt jordnötssmör
salta jordnötter
Gör så här:
Bred jordnötssmöret på chokladrutan. Toppa med salta jordnötter.

Ett perfekt snack om man är lite sugen på kvällen och inte vill ställa sig och baka något. Antal rutor bestämmer du ;-)
Vallmosnurror


Enkla kuvertbröd serverat till middagen är alltid uppskattat. Här har jag gjort små snurrar av vanlig ljus vetedeg med lite extra olivoja och flingsalt i. Formen på snurror passar extra bra att servera till soppa! ;-)

Skulle man inte ha ägg hemma, eller är allergisk funkar det alldeles ypperligt att pensla bröden med lite ljummen mjölk som du rör ut med flytande honung. Blir till och med godare och de frön man vill ha på fastnar som de ska också! :-P

ca 24 st
Det här behöver du : 
50 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
2 msk honung
½ dl olivolja
2 tsk flingsalt
ca 10-12 dl vetemjöl

Till pensling : 
½ dl ljummen mjölk + 1 tsk flytande honung
Vallmofrön

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i degbunke eller maskin. Rör ut jästen med degvätskan och tillsätt honung, olivolja salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och måtta ut degen i 24 små bitar. Rulla varje bit till en lång ”snodd” ca 30-40 cm, Vrid ihop till snurror och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa på plåt under bakduk ca 30 min. Pensla med mjölk utrört med lite flytande honung, stör över vallmofrön. Grädda i 200 grader ca 10-15 min.


24 snurror får du ut av ½ liter degvätska, men receptet kan förstås dubblas vid behov.

The post Vallmosnurror appeared first on Kryddburken.se.

Grönsakssoppa med nybakade vallmosnurror


Idag bjuder jag på soppa kära vänner. Inte vilken soppa som helst utan en rykande het, mustig grönsakssoppa med tillhörande nybakade vallmosnurror. Det är mat som värmer en blåsig oktoberdag som denna. Solen har faktiskt visat sig och vädret har varit helt perfekt för en utedag med pyssel på gården. Nicke, syster-yster och Joline har varit så flitiga och kört in ved i vedbon men själv har jag hållit mig inomhus då feber och hosta näst intill slagit ut mig fysiskt…

Inte mentalt för jag blir bara sååå förbannad för att jag inte är pigg, har ork och energi som jag vill… Dammsuga – hallå??! Blir andfådd och yr i hela huvudet och får sätta mig och hämta andan emellanåt. Denna hosta är vedervärdig. Jag hostar så det svartnar för ögonen och huvudet snurrar men är fortfarande andfådd och kippar efter luft trots massor med bricanyl…

Under middagen idag började det kännas ännu mer konstigt när vi satt och åt och jag kände hur jag blev alldeles kallsvettig i ansiktet och tittade på mina fingrar som började bli blå uti fingertopparna, snacka om syrebrist… Så fort ut på verandan och kippa efter frisk luft och nu ikväll känns det något bättre men blir det likadant imorgon så kommer jag nog åka upp till ”farbror doktorn” trots allt… Ni som känner mig vet att jag helst inte åker till sjukhus i första taget frivilligt eller i medvetande tillstånd.. :( Ja… Så va de med det, så jag hoppas alltså jag mår bättre imorgon!

Lite soppa blev det idag i alla fall, en ordentligt sådan med massor av grönsaker, mustiga smaker och nyttigheter. En sån där soppa som kan stå i kylen ett par dar som man bara kan ta fram och värma på när man blir hungrig. Jag verkligen älskar soppor och skulle kunna äta det varje dag, men inte resten av min familj kanske. Även om dom tyckte den här var jättegod!

Lite bröd bakade jag till också, små enkla kuvertbröd i form av vallmosnurror. För ni vet väl att det finns inget godare än att doppa hembakat bröd i en varm soppa? ;-)

Nu säger jag godnatt och hoppas på att morgondagen ser mindre ”hostig” ut! Kram på er alla! 

Det här behöver du : 
Smör till stekning
200 gram färska champinjoner

Smör till stekning
2 gul lök
2 morot
4 potatisar
1 palsternacka
1 aubergine
1 zucchini
1 gul färsk paprika
1 burk inlagda röda paprikor

3 msk tomatpuré
1 burk plommontomater
1½ liter buljong (gärna egen, hemkokt eller fond/tärning + vatten)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och skär alla ingredienser till soppa i lagom stora munsbitar. Hetta ur en rejäl gryta/kastrull och tillsätt en klick smör. Bryn champinjonerna först av allt, salta och låt dom steka tills vätskan dragit ut. Häll upp i en skål och ställ åt sidan så länge, dom ska ner i soppan igen precis före servering.

Bryn resten av rotsaker, lök och grönsaker i samma gryta med en klick smör. Slå på buljongen, den inlagda paprikan, tomatpurén och plommontomaterna. Låt soppan koka på svag värme ca 15-20 min. För en naturlig, lite tjockare konsistens kan du mosa potatisbitarna lätt mot kanten av grytan. Tillsätt de stekta champinjonerna precis före servering så dom värms upp i soppa. Smaka av med salt och peppar. Servera med nybakat bröd.


Allt förberett och champinjonerna är brynta. Dom får hoppa ner i soppan strax före servering.


Nu är soppa på gång, här ligger alla ingredienserna i utom buljongen och dom ”tomatiga” ingredienserna som strax ska i.


Under tiden bakade jag vallmosnurror till soppan. :-P


Soppan har puttrat färdigt och här åker champinjonerna ner bara för att värmas på lite strax före servering.


Varsågoda då!


Smaklig soppa! ;-)

The post Grönsakssoppa med nybakade vallmosnurror appeared first on Kryddburken.se.

Grovt bröd med oströra och rökt lax


Gokväll i stugorna igen. Vad gör ni ikväll? Myser i soffan? Tittar film? Äter ni nåt gott?

Här är vi precis hemkomna och knökamätta efter den grekiska buffén tidigare idag så nån mer lagad mat blir det inte. Nu har vi i alla fall fixat våra pass hos polisen, svirat en runda på modehuset i Hansa City, inhandlat vinterstövlar och sommarskor på samma gång, lite kul faktiskt, hehe…

Nu råder en lugn, skön fredagskväll här hemma och så får det förbli tills John Blund kommer.
Alvin & gänget 2 går i bakgrunden, värmeljus brinner, regnet vräker ner och allt är lugnt & stilla.

Ha en fin kväll nu allihopa! Här bjuder jag på en hiskeligt god laxsmörgås för er som känner att ni vill fredagsmysa lite extra framför TV:n…

Oströran i botten är en enkel ”plock-ihop-röra” av grovt riven skördeost med smak av pepparrot, passar riktigt bra till den rökta laxen och den har jag rört ut med lite creme fraiche och majonäs allt lite på en höft. Smaka av med salt & peppar och en skvätt citron. Bred på grovt bröd, toppa med rökt lax, kallrökt eller varmrökt spelar ingen roll, det blir vansinnigt gott vilket som! ;-)


Vill ni ha lite bilder från den grekiska buffén på Zorbas idag förresten?

The post Grovt bröd med oströra och rökt lax appeared first on Kryddburken.se.

Svensk mat att längta efter…


Häromdan åt vi stuvande makaroner och stekt falukorv, precis sådär knaprig och tunn som den ska vara. Makaronerna kokar jag långsamt i mjölk på lågvärme. Träslev ska de va också! Salt, vitpeppar, lite muskot och en sockerbit på slutet. Så har jag lärt och det är bara så in i jordens världsgott. Sån där mat som man bara MÅSTE ha ibland. Husmanskost som bara är så svensk och älskade som den bara kan bli!! :-P

Något jag tror vi kommer längta efter om ett par veckor igen… Nu däremot blir det Kalmar och fixa passen och även en lunch på Zorbas och deras grekiska buffé, måste ju ladda smaklökarna! ;-)

Återkommer ikväll med ett gott litet smörgåstips till fredagmyset!

The post Svensk mat att längta efter… appeared first on Kryddburken.se.

Svensk mat att längta efter…


Häromdan åt vi stuvande makaroner och stekt falukorv, precis sådär knaprig och tunn som den ska vara. Makaronerna kokar jag långsamt i mjölk på lågvärme. Träslev ska de va också! Salt, vitpeppar, lite muskot och en sockerbit på slutet. Så har jag lärt och det är bara så in i jordens världsgott. Sån där mat som man bara MÅSTE ha ibland. Husmanskost som bara är så svensk och älskade som den bara kan bli!! :-P

Något jag tror vi kommer länga efter om ett par veckor igen… Nu däremot blir Kalmar och fixa passen och även en lunch på Zorbas och deras grekiska buffé, måste ju ladda smaklökarna! ;-)

Återkommer ikväll med ett gott litet smörgåstips till fredagmyset!