LCHF recept för Fisksoppa med thaismaker


Fisksoppa med röd curry och kokosmjölk. Variera grönsakerna efter tycke och smak. Även hettan från curryn kan ökas på.

LCHF Fisksoppa med thaismaker
Portioner: 4 st
Tid: 20 min

Ingredienser
4 ryggfiléer av torsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör/kokosfett att steka i
1 röd chilifrukt
250 g skogschampinjoner
1 gul paprika
1 zucchini
2 dl vatten
2 burkar kokoscrème/kokosmjölk
2-3 tsk röd curry
salt
peppar
färsk koriander

Gör så här
1. Skär fisken i bitar och löken i skivor. Pressa eller riv vitlöken.
2. Fräs löken och vitlöken i en kastrull med smör eller kokosfett.
3. Hacka chilin, skiva champinjonerna och skär paprikan och zucchinin i bitar.
4. Fräs även dessa och häll på vatten efter några minuter.
5. Tillsätt kokoscrèmen och låt det hela koka upp. Smaka av med röd curry, salt och peppar. Lägg i fiskbitarna och låt de sjuda försiktigt i ca 5 minuter.
6. Servera med färsk koriander.

LCHF recept för Orientaliska köttbullar med currysås


Super enkelt och gott! Testa en ny typ av ”köttbullar” me orientalisk smak och currysting!

LCHF Orientaliska köttbullar med currysås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
500 g lammfärs
1 dl crème fraiche
smör att steka i
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk röd currypasta
2 msk currypulver
10 körsbärstomater
1 tetra kokosgrädde/burk kokosmjölk
2 cm färsk ingefära
2 msk fisksås
salt
peppar
ruccolasallad
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger

Gör så här
1. Blanda färsen med crème fraiche, salt och peppar.
2. Hacka löken och pressa eller riv vitlöken. Fräs i smör i en kastrull tillsammans med currypasta och currypulver.
3. När löken är mjuk lägger du riven ingefära och delade tomater och låter allt puttra i en stund.
4. Häll på kokosgrädden och smaksätt med fisksås, salt och peppar.
5. Rulla färsen till bollar och stek i smör. Lägg ner dem en efter en i såsen.
6. Låt såsen småputtra i några minuter så att köttbullarna blir genomkokta.
7. Servera med ruccolasallad med olja och vinäger.

Gästblogg – Glutenfria köket

Mangokyckling med avokado gör garanterat succé på middagsbordet.
Nu när familjen Nilsson har dragit till varmare breddgrader har jag fått äran att gästblogga här på Kryddburken. Jag som skriver heter Linda, är 26 år och driver bloggen Glutenfria Köket. Min stora passion här i livet är matlagning och bakning, att pyssla i köket är bland det bästa som finns. När jag fick min glutendiagnos bestämde jag mig ganska snabbt för att det inte skulle hindra mig från att äta goda saker så som tårtor, bullar, fikabröd och matbröd – med bloggen vill jag dela med mig av recept, sprida inspiration och visa att glutenfritt faktiskt är gott!
För många år sedan googlade jag efter recept på nätet och kom ganska snabbt in på Kryddburken, jag fastnade direkt för bloggens mysiga atmosfär, vackra matbilder och bra recept, sen dess har jag kikat in här nästan varje dag och kommer garanterat att fortsätta med det. Eftersom jag följt Linda och Kryddburken under så lång tid började jag genast att fundera på vad jag skulle bjuda Linda på om vi träffades i verkligheten – valet föll ganska snabbt på en tvårätters meny med två av mina favoriträtter, mangokyckling med avokado och klassisk chokladmousse till efterrätt. Givetvis delar jag med mig av recepten och önskar er en smaklig måltid :-)
Mangokyckling med avokado
Till 4 personer
Det här behöver du :
3 st kycklingfiléer
½ gul lök
1 tsk curry
1 tärning hönsbuljong
3 dl vatten
3-4 msk mango chutney
2 dl creme fraiche
ev 1 dl grädde
2 avokados
GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingen i bitar, ca 2 x 2 cm. Hacka löken fint.
Bryn kycklingen och tillsätt sedan löken, låt steka lite till. Tillsätt vatten, buljongtärning, curry och mango chutney och låt puttra några minuter på medelstark värme. Rör ner creme fraiche och smaka av med salt och peppar, tillsätt ev lite mer mango chutney. Vill man ha mer sås kan man ha i ca 1 dl matlagningsgrädde också. Ta av grytan från plattan och strö över tärnad avokado, eller lägg upp avokadon i en skål brevid. Servera med basmatiris.
Chokladmousse
Till 4 personer
Det här behöver du :
100 g choklad, valfri styrka
2 äggulor
2 ½ dl vispgrädde
GÖR SÅHÄR :
Smält chokladen över vattenbad (lägg chokladen i en skål/bunke, sänk ned i sjudande vatten & rör tills chokladen smält, vattnet ska inte koka).
Vispa grädden löst, den är lagom när grädden blir toppig när visparna dras upp.
Separera äggulan från vitan och lägg gulorna i en större bakbunke.
Vispa ner chokladen i gulorna, häll chokladen i en jämn stråle och vispa hela tiden.
Rör ner 1-2 dl av den vispade grädden i chokladen och rör om med en slickepott tills det blandats ordentligt, vänd sedan försiktigt ner resten av grädden – rör inte för mycket.
Häll upp i portionsformar och låt stå kallt minst 1 timme.
Dekorera moussen med tex Noblesse eller choklad dekorationer, eller varför inte med frukt, bär, silverkulor, riven/hyvlad choklad – låt fantasin flöda!

The post Gästblogg – Glutenfria köket appeared first on Kryddburken.se.

Kladdig, seg och chokladig kladdkaka – högsta betyg!


Kladdkaka var evigheter sen jag gjorde så jag tyckte de va på tiden till gårdagens lilla kalas. Tack söta ni för gratulationer både här och på facebook! :-P

Jag sökte ett bra recept och lyckades som jag tidigare skrev hitta ett inne hos Nadja där hon följt Mia Öhrns recept, kladdkakornas drottning! Å nog jädrans blev det bra alltså. Den här kladdkakan blev både seg, och chokladig och kladdig med frasigt yttre och den höll sig fin i formen utan att sjunka ihop i mitten, det är sällan den håller sig så jämn och fin men denna blev kanon så jag måste rekommendera den förstås.

Den mörka chokladen kan du givetvis byta ut mot ljus och du vill, jag la till vaniljsocker i receptet för att ”möta” den mörka chokladen lite. Kanongott alltså. Och med dajmgrädde ovanpå blir det en fin tårta att servera till många.

Det här behöver du :
200 gram smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker (inte i originalreceptet)
1 krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram en rund springform ca 21-25 cm i diameter. Klä botten med bakplåtspapper som du smörjer lätt.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och bryt ner chokladen så den får smälta. Rör till en slät smet. Tillsätt resten av ingredienserna direkt i kastrullen och blanda noga. Häll smeten i formen, grädda i 200 grader ca 15 min. Låt svalna något, ställ sedan i kylskåp så den hinner bli riktigt kall innan servering.

Servera med lättvispad grädde som du blandar med finhackad dajm.


Med ett smort papper i botten på formen behöver du inte servera kakan på ”bottenplattan”. Efter några timmar i kylen kan du vända kakan upp och ner och dra av pappret.


Chokladen som smälter i smöret.


Dags för gräddning. 200 grader 15-20 min.


Och här är kakan färdig, nu tror man att mitten ska sjunka ihop något när man tagit ut den… Men det gör den inte! En riktigt fin kladdkaka som håller måttet. ;-)

The post Kladdig, seg och chokladig kladdkaka – högsta betyg! appeared first on Kryddburken.se.

Köttfärs med vitkål i ugn
Köttfärs med vitkål i ugn
Källa: Malin
Portioner: 4

Ingredienser:
ca 300 gr köttfärs
smör
ca 300 gr vitkål
chilipulver
paprikapulver
2 dl grädde
2 små vitöksklyftor (eller en stor)
salt och peppar
2 msk tomatpuré
riven parmesan
valfri riven ost
Gör så här:
Den här rätten är å god!! Var tvungen att dela med mig av receptet.
Måtten är ungefärliga, gick på känsla!

Strimla vitkålen med en osthyvel. Stek köttfärsen i en stekpanna i smör. Krydda med chilipulver och paprikapulver. Blanda i vitkålen mot slutet så att den mjuknar lite. häll upp vitkåls- och köttfärsblandningen i en ungsform. Sprinkla över parmesan ost.

Blanda grädde, vitlök, salt och peppar, och tomatpuré i en skål. Häll över gräddblandningen i formen. Täck ytan med valfri riven ost. In i ugnen 15-20 min 200 grader (tills osten fått en fin färg)

Njut!

Kladdkaka mitt i allt också…


Gomorron darlings! Här är det full rulle idag. Jag har precis skjutsat barnen till bussen och i ugnen står nu en kladdkaka och gräddas till kvällens lilla kalas, det är ju nån som prompt är tvungen att gå å fylla år mitt i allt också… :-P Undra vem de kan vara…

Receptet på denna kladdkaka hittade jag hos Nadja som följt Mia Öhrns recept och det ser lovande ut. Får återkomma med smakbetyg senare. Nu ska jag städa undan lite och börja packa så smått!

Det här behöver du :
200 gram smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker (inte i originalreceptet)
1 krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram en rund springform ca 21-25 cm i diameter. Klä botten med bakplåtspapper som du smörjer lätt.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och bryt ner chokladen så den får smälta. Rör till en slät smet. Tillsätt resten av ingredienserna direkt i kastrullen och blanda noga. Häll smeten i formen, grädda i 200 grader ca 15 min. Låt svalna något, ställ sedan i kylskåp så den hinner bli riktigt kall innan servering.
Den här ska jag servera med dajmgrädde senare ikväll.


Chokladen som smälter i smöret…


Och skjuts in i ugnen en kvart! Se till så kakan är ordentligt kall före servering, det blir godast så! ;-)

The post Kladdkaka mitt i allt också… appeared first on Kryddburken.se.

Fisk, potatis och remouladsås


Nedräkning pågår och de sista inför resan är snart klart. Tre dagar kvar… :-P
Färdigpanerad fisk från frysdisken får funka emellanåt, inte så tokigt faktiskt med en hemmagjord remouladsås, citron, kokt potatis och varma grönsaker…

Vilken är den godaste såsen till panerad fisk tycker du?

Remouladsås (blir ca 350 gram färdig sås) :
25o gram hemmagjord majonäs
1 dl bostongurka
1½ msk hackad kapris (inlagd)
2 tsk citronsaft
Salt & finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop, smaka av!

Majonäs (250 gram)  : 
2 äggulor + 1 helt ägg
2 dl rapsolja
1½ tsk vitvinsvinäger

GÖR SÅHÄR :
Häll ner alla ingredienserna till majonäsen i en skål. Kör med stavmixer tills konsistensen blir som majonäs.

The post Fisk, potatis och remouladsås appeared first on Kryddburken.se.

Knäckebröd (frukostknäcke)
Knäckebröd (frukostknäcke)
Källa: Våra LCHF recept
Portioner:

Ingredienser:
2,5 dl mandelmjöl
1,5 dl solrosfrö (mixade till mjöl)
0,5 dl sesamfrö
0,5 dl olivolja
0,5 dl fiberhusk
3 msk pofiber
3 dl varmt vatten
flingsalt

Gör så här:
Blanda allt utom saltet, häll ut på ett bakplåtspapper. Platta till degen lite, lägg ett annat bakplåtspapper över och kavla ut degen till en tunn platta (täcker en hel plåt). Strö över flingsalt (inte för mycket).
Grädda i 175 grader i ca 40 minuter, ta ut brödet och skär det i rutor. Ställ in brödet igen, stäng av ugnen och låt brödet stå kvar på eftervärmen. Brödet ska se torrt ut och ha fått färg.
Nyponlimpa med aprikoser, solrosfrön & dinkel


Alltså detta bröd!! Jag bakade ett i morse, rent experiment eftersom jag har så mycket nyponsoppa så tänkte jag att man kan väl baka bröd på det med?! Å det kan man verkligen. Brödet i morse gav jag bort så jag var bara tvungen att testa igen och se hur de smakade och om det blev lika bra som det första. Herrejisses amalia så gott och det är faktiskt ett sånt där busenkelt bröd med bikarbonat som bara ska röras ihop och behöver inte jäsas, skjuts in i ugnen på en gång.

Till dessa bröd brukar jag använda filmjölk och lingonsylt i smeten, men idag fick det bli en improvisation som sagt. Jag tog lite dinkelflingor och solroskärnor i också. Lite torkade aprikoser och så nyponsoppa då förstås. Har nog aldrig gjort ett så gott bröd så himla glad att jag gav bort ett i morse! ;-)

1 limpa
Det här behöver du :

8 dl vetemjöl
1 dl dingelflingor
1 dl solroskärnor
1 msk bikarbonat
½ tsk salt
2 dl mjölk
4 dl nyponsoppa (hemkokt eller köpt)
½ dl ljus sirap
1 dl torkade aprikoser
Pumpakärnor och pistagenötter

GÖR SÅHÄR : 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ut mjölken med nypnsoppa, sirap och aprikoser. Blanda samman allting och häll i avlång brödform med bakplåtspapper. Toppa med pumpakärnor och pistagenötter. Grädda i 175 grader ca 50 min.


Smeten är ihoprörd och häll i avlång brödform, nu skjuts in i ugnen.


50-60 min sen är det klart!

The post Nyponlimpa med aprikoser, solrosfrön & dinkel appeared first on Kryddburken.se.

Pasta med kyckling och citronsås


Ja så va de måndag igen! Vilka härliga kommentar jag fick på facebook tidigare idag, det har liksom blivit lite tradition för måndagar då vi alla oftast tillagar och äter nån form av falukorv eller köttfärssås på måndagar. :-P

Här hemma fick det bli pasta och lite rester från helgen… En kycklingfilé hade vi kvar från det kallskurna vi åt i lördags, en ynka bit gul paprika, citron och i frysen fanns massor av gröna ärtor till barnens enormt, _stora_ förtjusning, hehe… ;-)

Det blev hur gott som helst, barnen åt med god aptit trots alla gröna ärtor så prova gärna. Ett enkelt recept med pasta och sås som tillagas under tiden pastan kokar.

Det här behöver du :
Kokt pasta till 3 port (Fusilli bucati)

1 gul lök
1 pressad citron + ev. mer
2 msk kycklingfond
1 burk creme fraiche (2 dl)
Nymalen svartpeppar

Pastavatten

1 stekt eller grillad kycklingfilé
½ liten gul snackpaprika
1 skål gröna ärtor
Persilja

Salt & peppar + ev. mer citron

GÖR SÅHÄR : 
Skala och finhacka löken. Fräs på i stekpanna med lite olja. Stek tills löken mjuknat. Pressa över citronsaften, tillsätt creme fraiche och svartpeppar. Sänk värmen och låt koka ihop ca 5-10 min. Under tiden kokar du pasta. Späd såsen med pastavattnet så mycket som du vill ha till sås. Såsen reder sig av stärkelsen från pastavattnet till en fin krämig konsistens.

Strax före servering när pastan är al dente lägger du över den i stekpannan + ev lite mer pastavatten, tillsätter kyckling, paprika och gröna ärtor som bara precis behöver värmas lite. Smaka av med salt och peppar och ev. mer citron. Toppa med persilja.


Förberedd! :-P


Såsen med lök, citron och creme fraiche har fått koka ihop till en krämig konsistens med lite extra pastavatten.


Nu är kyckling, ärtor och paprika i. Behöver bara värmas en halv minut eller så…


Ner med pastan i såsen och mer pastavatten om man vill. Smaka av med salt och peppar och ev. lite mer pressad citron.

The post Pasta med kyckling och citronsås appeared first on Kryddburken.se.