Knäckig rabarberpaj
Dom absolut godaste rabarberpajerna gör du av dom allra första små som sticker upp. Att rabarber växer enormt fort gör att det blir en hel del att skörda. Ta tillvara på första skörden till just pajer. Även om du inte bakar upp allt på en gång så kan du skära ner dom i 1cm-slantar, sockra […]
Smörgåstårta-bakelse på nationaldagen
  Sveriges nationaldag passerade i helgen och vad är typiskt svensk mat? För mig, hederlig, rejäl husmanskost med lite finess när något ska firas förstås.  Köttbullar, potatismos och lingonsylt med ”hårdbröd” (knäckebröd), smör, ett glas iskall mjölk? Och till det en nygräddad rabarberpaj med vaniljsås eller en kopp kaffe med kanelbulle till fika? Eller som […]
Smörgåstårta-bakelse på nationaldagen
  Sveriges nationaldag passerade i helgen och vad är typiskt svensk mat? För mig, hederlig, rejäl husmanskost med lite finess när något ska firas förstås.  Köttbullar, potatismos och lingonsylt med ”hårdbröd” (knäckebröd), smör, ett glas iskall mjölk? Och till det en nygräddad rabarberpaj med vaniljsås eller en kopp kaffe med kanelbulle till fika? Eller som […]
Bästa köttfärssåsen

Köttfärssås med Zucchini och Tomat

Annorlunda köttfärssås

Idag får du tips på den i mitt tycke allra godaste köttfärssåsen.

Hemligheten bakom en riktigt bra köttfärssås är, förutom kryddningen, den långa koktiden.

Den frisläpper en hel massa smakämnen och köttfärsen blir väldigt mör.

Långt ifrån de recept där det står att man bara behöver koka såsen en liten stund, då blir köttet bara gummiaktigt.

Det som är annorlunda i min köttfärssås mot de flesta andras är att jag kryddar den med rosépeppar, det ger en väldigt aromatisk smak.

Passa på att njuta av våren genom att ta med köttfärssåsen ut på en utflykt i termos, att äta middagen ute uppskattas av både stora och små.

Passa på att plocka med lite nässlor hem, häromdagen tipsade jag om några goda nässelrecept.

Du kan också använda den här köttfärssåsen till en glutenfri paj, här hittar du recept på min tacopaj.

Köttfärssås som picknickmat

Köttfärssås 4 port

500 g köttfärs

4 dl grädde, crème fraiche eller kokosgrädde

4 tomater

2 morötter

2 gula lökar

1 aubergine

2 vitlöksklyftor

50 g smör eller kokosolja

1 dl ketchup

½ dl ajvar

2 tsk Worcestershiresauce

2 tsk paprikapulver

2 tsk oregano

1 msk krossad rosépeppar

Salt och svartpeppar

Skär alla grönsaker i små tärningar. Bryn köttfärsen i smöret, tillsätt kryddorna.

Rör ner grönsakerna och låt bryna en stund.

Tillsätt ketchup, Worcester, ajvar och grädde.

Koka upp och låt puttra i ca 60 min på svag värme, ju längre, desto godare köttfärssås.

Servera med smörstekt zucchini, strimlad vitkål eller någon glutenfri pasta med färre kolhydrater.

 

Vill du göra din egen ajvar så hittar du ett väldigt gott recept i min kokbok Gröna, sköna tillbehör.
Bilden till kokboken tog jag en härlig sommarkväll förra året på Bynäset, Frösön.
Smördegspajer med köttfärs
Idag är våren tillbaka på ön, regnet har bytts ut mot solsken, fågelkvitter och ljudet av traktorer som påbörjat vårbruket.☀️ Igår däremot när regnet stod som spön i backen passade jag på att laga en rejäl gryta köttfärssås på 1kg nötfärs, härligt långkokt och mustig med soffritto (fintärnad lök, morot och stjälkselleri). Några matlådor med […]
Smördegspajer med köttfärs
Idag är våren tillbaka på ön, regnet har bytts ut mot solsken, fågelkvitter och ljudet av traktorer som påbörjat vårbruket.☀️ Igår däremot när regnet stod som spön i backen passade jag på att laga en rejäl gryta köttfärssås på 1kg nötfärs, härligt långkokt och mustig med soffritto (fintärnad lök, morot och stjälkselleri). Några matlådor med […]
Smördegspajer med köttfärs
Idag är våren tillbaka på ön, regnet har bytts ut mot solsken, fågelkvitter och ljudet av traktorer som påbörjat vårbruket.☀️ Igår däremot när regnet stod som spön i backen passade jag på att laga en rejäl gryta köttfärssås på 1kg nötfärs, härligt långkokt och mustig med soffritto (fintärnad lök, morot och stjälkselleri). Några matlådor med […]
Mustigt långkok och tankar om hur vi kan stötta småföretagare

Långlagat

Igår på förmiddagen när det var riktigt kallt och ruggigt ute så tog jag hand om en del av påskmaten som inte hade gått åt.

Jag gjorde bland annat Halva Lindhas laxpaj på rökt röding och långlagat kalkonlår i ugnen, kryddat med bara ekologiskt örtsalt.

Det fick stå inne i 4 timmar på 125 grader, sista timmen med strimlad morot och schalottenlök runtom.

Jag serverade kalkonköttet med en pizzasallad på spetskål, bearnaisesås och en bönsallad som jag gjorde till påsk.

Nu kommer det att bli en hel del långkokt mat härhemma, det blir ju så otroligt gott och sköter sig själv medan man går ut på promenad.

Jag har sån tur att det ligger flera riktigt bra matbutiker i kvarteren runtom där vi bor på Kungsholmen, så ett par gånger i veckan blir det matshopping av hög kvalitet.

Vi har ingen frys i vår lilla etta, bara ett litet kylskåp, så jag kan inte handla hem några större kvantiteter.

Fruktaffären på Hantverkargatan

Grönsaker, rökt fisk, räkor, smör ägg m.m köper jag på Fruktaffären på Hantverkargatan.

Alldeles i närheten av den ligger Taylors & Jones, där blev det några skivor fin fläskkarré och ett kilo oxsvans inköpt igår på eftermiddagspromenaden.

Det blev också en tur in på Wijnjas Grosshandel, där köpte jag fryst torskrygg och ankbröst, så nu är kylen laddad igen.

I dessa besvärliga Coronatider tycker jag att det är extra viktigt att stötta de små företagarna, så jag handlar så mycket som möjligt hos dem istället för i större matbutiker.

Även jag är en av alla dessa småföretagare som påverkats, med bland annat flera inställda föreläsningar nu i maj och juni.

Vill du stötta mitt skrivande så får du väldigt gärna köpa min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, där finns mängder av gott som passar till både långkokt och snabblagad mat.

Oxsvansragu med tomat och rödvin

ca 1 kg styckad oxsvans

50 g smör/kokosolja

1 burk skalade plommontomater (Mutti)

1 burk krossade tomater

2 dl rödvin

3 stora vitlöksklyftor

2 lökar

2 msk Dijonsenap

2 msk tomatpuré

1 msk oregano

1 tsk Worcestershiresauce

Skal från ½ ekologisk citron

Salt och grovmald svartpeppar

Bryn oxsvansen runt om i smör/olja i en stor gryta, krydda ordentligt med salt och peppar.

Köttet kan också läggas ner rått i tomatsåsen, då blir tillagningen ännu enklare, men grytan blir inte riktigt lika smakrik.

Skär lök och vitlök i bitar och lägg ner bland köttet och låt bryna en stund.

Häll över vin och tomater, koka upp, rör ner all smaksättning och blanda runt.

Koka upp och ställ in i ugnen på 100° med lock på, vänd köttbitarna efter någon timme.

Efter 8 timmar kan du känna om köttet blivit mört med en sticka, om inte så låt stå nån timme till.

Servera i djup tallrik med såsen runt om och gärna några gröna tillbehör på sidan om.

Det blir rätt mycket sås, resterna kan du använda till pannbiffar eller korv stroganoff.

Linssallad med pre/probiotika

Snabbfixat tillbehör

Igår när jag kom hem efter en långpromenad kände jag för att hitta på ett riktigt snabbt och enkelt tillbehör till middagen.

Då såg den här linssalladen dagens ljus, ett mycket lättvindigt sätt att både få i oss av nyttig prebiotika och probiotika, två komponenter som vi behöver för att bygga ett bra immunförsvar.

De mjölksyrade morötterna kommer från Tistelvind, inhandlade på bästa Fruktaffären på Hantverkargatan 8 på Kungsholmen.

Det är så viktigt i dessa tider att vi stöttar våra lokala småföretagare, jag handlar allt från  grönt och ägg till rökt fisk, räkor och blommor där.

Så här gjorde jag min sallad:

Blanda 3 dl röda linser med 1 dl mjölksyrade morötter.

Rör ner 1/2 dl olivolja med citronsmak och 2 msk äppelcidervinäger.

Krydda med örtsalt och chiliflingor efter behag.

Låt stå i kylen ett par timmar så smakerna mognar fram.

Fler lättlagade och goda tips hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, här länkar till bokens sida på Adlibris och Bokus.

På bilden nedan ser du mina minipajer med chèvre och röda linser från kokboken, kanske nåt att testa till din Påskbuffé?

Mina bästa pajer, en vegetarisk och en med tacofyllning

Pajtips

Trevlig Trettondagsafton, så var det då dags för den sista av julhelgerna.
 
Hade fått ett mail idag från WordPress, deras nyhet på nya året var att nu kan man använda ett verktyg med AI för att skriva sina blogginlägg…
 
Jag hoppar över det erbjudandet och fortsätter att författa mina recept på egen hand.
 
Idag får du tips på pajer, de passar perfekt att fylla med t ex en svampstuvning med julresterna av rökt fisk, en äggstanning med ost och tärnad julskinka smaksatt med tacokrydda, en vegetarisk fyllning med grönkål, fetaost och nötter.
 
Ja du hör ju, det finns mängder med goda fyllningar till ett pajskal.

Här nedan följer recept på två av mina godaste pajer, båda med glutenfritt skal av mandelmjöl.

Pajskalet passar väldigt bra både som tillbehör till tacofredagens färs eller till en vegetarisk festmiddag.

Jag tillhör dem som tycker att mat utan grönsaker, det är väldigt tråkig och intetsägande mat.

Jag har i några perioder i mitt liv försökt mig på att äta bara vegetariskt, men det är samma där, det blir för trist i längden.

Det gröna, och vi som äter det, mår bäst av sällskap av goda proteiner och framförallt fetter, på det sättet kan vi tillgodogöra oss alla fettlösliga vitaminer i grönsakerna.

Gröna, sköna tillbehör

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör

Så att äta en råkostsallad utan dressing eller kokta grönsaker utan smörklick är alltså ingen bra idé, något jag sett rekommenderas som viktminskningsmetod på flera ställen.

”Vid en extremt fettfattig kost kommer upptaget av de fettlösliga vitaminerna att minska och leda till vitaminbrister i kroppen.

Det är därför viktigt att äta fett i samma måltid som de fettlösliga vitaminerna finns.”

Raderna kommer från en artikel på Netdoktor läs gärna mer här.

När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet lagade jag mer än gärna de vegetariska beställningarna, något som de flesta andra kockar på den tiden inte alls gillade.

Det är just såna näringsrika och smakfyllda vegetariska rätter jag skapat till mina kokböcker ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”, läs gärna mer om dem och mina andra kokböcker i länkarna längst ner i inlägget.

Det glutenfria pajskalet som följer fungerar också väldigt bra till en efterrättspaj, ta då bort saltet och tillsätt 1 msk valfri sötning.

Spenatpaj med getost ca 3-4 port

5 ägg

½ liter bladspenat

3 dl crème fraiche

2 dl keso

Salt och peppar

Riven muskotnöt

Att strö över:

200 g tärnad getost

1 dl kärnfria oliver

10 cocktailtomater

Vispa ihop äggen med crème fraiche och keso. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Lägg spenaten över pajskalet och häll äggstanningen över.

Täck pajen med tärnad getost, oliver och halverade tomater.

Grädda i 30-40 min på 175°, låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

För att få riktigt jämna och fina bitar, kyl då ner den först innan den skärs upp och värms i ugnen på 150° i ca en halvtimme..

Pajen går också bra att frysa, ta fram den i god tid för långsam upptining i kylskåp.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Pajskalet blir även gott till efterrättspaj, om man utesluter saltet.

Vill du ha fler tips på min typ av lättlagad mat så gärna en titt på mina kokböcker, du hittar dem här på Bokus men de finns även i den övriga bokhandeln och på Biblioteken.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)