Mina bästa tips på Medelhavskost

Turkisk morotsröra
Foto Mikael Eriksson

Min variant av Medelhavskosten

Eftersom jag och Lennart nu är nere i Alanya i några perioder över vintern, så kommer jag att dela med mig av en hel del av mina favoriter från köken här vid Medelhavet.

Den turkiska och grekiska maten ligger mig varmt om hjärtat, så det finns några hundra recept härinne från mina resor under de snart 9 år som gått sen jag startade bloggen.

Den här vintern går helt i hälsans tecken för oss, vi försöker oss på att komma i ännu bättre form än tidigare, både vad gäller maten, sömnen och motionen.

Varken jag eller Lennart mår bra av det ruggiga klimat vi har hemma på vintrarna så vi bor en stor del av den kalla årstiden vid Medelhavet sen 15 år.

Här kan du läsa lite om våra långsemestrar i en artikel från Hemmets Journal för några år sen.

Alanyas hamn i fredags

Idag får du recept på ett av de tillbehör jag använder mest till min mat just nu, en morotsröra som ofta finns med på turkiska mezebuféer.

Bilden på morotsröran här ovan är från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF, för fotot står Mikael Eriksson.

Röran smakar mycket gott till pannbiffar, köttbullar och även till kallskuret, både kött och fisk, kanske blir det en ny favorit på julbordet hemma hos dig i år?

På bilden här nedanför serverade jag den på en skiva cheddar med stekt kalkonbröst till, en mycket god macka till eftermiddagskaffet på balkongen.

Turkisk morotsröra

2 stora morötter

100 g smör

½ dl turkisk yoghurt

½ dl smetana

½-1 tsk salt

½ krm cayennepeppar

Skala och riv morötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna.

Krydda med salt och cayenne. Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana. Smaka av om det behövs mer kryddor.

Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är. Den smakar bäst serverad ljummen.

Lammfärsbiffar

500 g lammfärs eller annan färs

½ dl sesamfrön

½ dl hackad persilja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 msk chiliflingor

2 tsk torkad mynta

3 rivna vitlöksklyftor

Salt och peppar

Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser.

Stek ett prov och känn efter om du vill ha mer kryddning.

Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör.

Krydda med salt och lite peppar.

Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.

Här hittar du recept på den rättikagratäng jag serverade till biffarna på bilden här ovan.

Hälsoresa

Tycker du om min form av medelhavsmat och kostfilosofi och vill ha chans att själv ta del av den på plats?

Då har du chansen att följa med mig och Therese Renåker till Kreta nästa höst.

Läs mer om vår resa till Makrigialos på Harmoniresor.se, vi har platser kvar på avresan den 11/10.

På den resan får du ta del av många av mina tips på den mat som fått mig att få hälsan tillbaka under de senaste 9 åren.

Therese, som är en mycket uppskattad föreläsare inom ämnena hormoner och stress, har tidigare jobbat som lärare på Paleo Institute.

Där har hon under flera år utbildat Kostrådgivare och Näringsterapeuter, läs mer om henne här.

Vår resa har fokus på Det Goda Livet, vi vill erbjuda en resa där du även hinner njuta av mycket lugn och ro.

Men det är förstås också en hälsoresa där du kommer hem med mycket nya kunskaper i bagaget, hoppas vi ses vid Medelhavet nästa höst.


Rapport från harmoniresan till Kreta med recept på rödbetscrème

Rödbetscrème med frökex
Bild Therese Renåker

Lång bloggpaus…

Nu var det länge sen jag hade lust att skriva här inne, det har varit fullt upp med kokboksskrivande, resor och annat som tagit mycket tid av mitt liv.

Men sett av besöksstatistiken att väldigt många hittar hit varje dag ändå, så roligt att bloggen har blivit ett receptarkiv som många ofta återkommer till för att hitta ny inspiration.

Själv har jag inspirerats till att använda ännu mer grönt i min matlagning efter min och Therese Renåkers resa till Makrigialos på Kreta.

Vi tillbringade 2 veckor på denna ljuvligt lugna plats med de resenärer som hade bokat in sig på våra 2 premiärturer med Harmoniresor.se.

Det var verkligen roligt för mig att visa de två grupperna alla fantastiskt fina platser, restauranger och butiker som jag upptäckt under mina resor till den lilla fiskebyn de senaste 5 åren.

Och förstås att presentera dem för några av mina vänner i byn, vi blev så väl mottagna överallt dit vi kom, gästfriheten är stor.

En dag gick vi upp till konstnärsparet Makis och Maria och deras studio Stousa i Aspros Potamos-dalen.

Vi besökte även Myrto Boutsari i hennes vackra butik, där det blev en hel del keramik och smycken inhandlat.

Maria på Stousa Foto Therese Renåker

Makis, Foto Therese Renåker

Restaurangbesöken på kvällarna blev mycket uppskattade, Makrigialos håller hög kvalitet på både råvaror och det som lagas till.

Ofta är det familjerestauranger med lång tradition av vällagad grekisk husmanskost.

Vi bodde på ett mycket lugnt och fint hotell, Villea Village, med en härlig atmosfär som gör att man verkligen kan koppla av.

Långt ifrån den stimmiga miljö som man hittar på ett All Inclusive-hotell, det här boendet passade oss perfekt.

Hotellfrukost vid poolen på Villea Village

En av dagarna lagade vi lite mat tillsammans som vi sen avnjöt vid poolen, som skuggas av stora olivträd.

Här nedan ser du några bilder från vår matdag och du får ett recept på en riktigt god röra  jag hittade på under resan.

Jag hade med mjölksyrade rödbetor i bagaget i en mini-Wonderbag, den höll sig kall över 1½ dygn med en kylklamp.

Jag äter ju som många vet vid det här laget lite bönor och mjölksyrade grönsaker till min mat varje dag, det är numer även min form av magmedicin på resor.

Rödbetscrèmen passade väldigt bra både till det grillade och som pålägg på mina frökex med nässlor, vitlök och libbsticka från Huså Bröd.

Ylva Forsberg, grundaren av bageriet på Åreskutan, var med på resan och berättade om frökexen och vårt samarbete.

Ylva bidrar även med recept på mjölksyrade rödbetor till en av mina kommande böcker, ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som kommer i slutet på året.

Vill du ta del av fler bilder från vår resa så kan du följa Harmoniresor.se på Instagram.

Rödbetscrème Makrigialos

4 dl blötlagda cashewnötter

1 1/2 dl mjölksyrade rödbetor

1 dl olivolja

1-2 tsk salt

1 tsk citronsaft

Lägg nötterna i blöt i kallt vatten över natten.

Låt rinna av väl och mixa tillsammans med de övriga ingredienserna till en slät röra.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.

Matfix pågår Foto Therese Renåker

Mjölksyrade rödbetor
Foto Therese Renåker

Ylva Forsberg, Huså Bröd

Hotellet grillade kött och fisk till våra gröna tillbehör
Foto Therese Renåker

Morgonpromenad i Aspros Potamos-dalen

Souvlaki från Golden Beach på lunchen efter andra veckans matfix

Cappuccino i all enkelhet på Petra Bay


Lite om hur maten förändrat mitt liv

Bra mat för magen

Jag har fått förfrågan om att dela ett inlägg här på bloggen som jag la ut på min Facebooksida igår.

För dig som trots att du känner att du gör alla rätt med kosten men ändå har problem med magen, kanske den här artikeln kan hjälpa.

Jag har själv haft magbesvär ända sen barndomen, som nästan helt försvann när jag började med helt glutenfri LCHF, alltså aldrig nåt gluten överhuvudtaget i t ex Finn Crisp eller en pepparkaka till jul.

Efter ca 4-5 år med LCHF, då jag ätit väldigt mycket grädde och ost började magen krångla igen…

Då blev det mer åt Paleo i mitt kök under några år, med uteslutande av mjölkprodukter en tid, det gjorde magen mycket gladare.

Jag började sedan försiktigt prova med get/fårost och yoghurt, nu funkar grädde och vanlig, lagrad ost ibland.

Nyfiken kock som jag är så experimenterar jag ju en hel del med min mat, så för snart 2 år sen började jag med benbuljong mest varje dag.

Det hade ännu bättre effekt på min mage, ledvärken i höfterna försvann, jag blev piggare och starkare.

Nu sen snart ett halvår så är det ett tillägg av lite bönor och mjölksyrade grönsaker som det experimenteras med.

Magen glad och nöjd, 5 kilo ner, en hel del muskler har kommit fram, tom på magen…
Inte magrutor direkt, men för en tant på snart 56 så är det klart godkänt ?

Den största hälsovinsten är mina nästan försvunna klimakteriebesvär, inga myrkrypningar längre i mitt nervskadade ben, en ännu bättre fungerande mage, bättre sömn och en energi och styrka jag inte varit med om maken sen ungdomen.

Så, det var lite kort om hur min LCHF-resa sett ut de senaste 9 åren, hoppas det kan ge dig inspiration att våga testa nåt nytt på din väg mot en bättre hälsa ❤

Fotot här ovan är taget vid Storsjön av Therese Renåker för några veckor sen ?

Här kan du läsa mer om hur bönorna förändrat mitt liv de senaste månaderna.


Kryddig laxgryta med nya smaker!

Inlägget presenteras i samarbete med Santa Maria

Mustiga kryddor, värmande grytor och färgsprakande mat hör hösten till tycker jag. Jag använder väldigt mycket olika kryddor i min matlagning och gärna kryddor med lite hetta som jag kommer att bjuda på i detta recept. Jag har antagit Santa Marias utmaning #älskakryddor och trollat fram ett supergott recept på laxgryta med bland annat deras nyhet Seafood & fish en ypperlig krydda med rejäla smaker som passar bra till grytor.

Var med du också och tävla med Santa Maria på min instagram där du kan vinna fina priser,  du hittar mig på @kryddburken

Kryddor är nånting man måste lära sig experimentera med, gå på känsla, smaka av och aldrig stirra sig blind på exakta kryddmått utan våga ta ut svängarna. Man kommer väldigt långt med salt och peppar men kryddornas värld är så mycket större och det är riktigt roligt att laborera fram nya smaker i köket.

Santa Maria kommer ofta med nyheter i sitt sortiment och jag är barnsligt förtjust just i deras kryddkvarnar. Nymalen krydda känns mer fräsch och smakar så mycket mer. Seafood & fish som jag använt i detta recept innehåller bland annat tomat, paprika, lök, vitlök, chili, gurkmeja, saffran, morot, fänkål och dillfrön. En riktig smakbomb till fisk. Hettan i receptet kommer från chiliflakes ut Santa Marias ekologiska sortiment och gurkmeja använde jag som smaksättning till riset. En riktigt härlig höstgryta jag varmt kan rekommendera er att prova.

För mer inspiration och recept från Santa Maria KLICKA HÄR.

 

4-6 port

Det här behöver du :

Ca 500 gram lax

3 msk seafood & fish (Santa Maria kvarn)

2 msk chiliflakes (Santa Maria eko)

6 minimorötter

1/2 fänkål

1/2 purjolök

1/2 zucchini

1 röd paprika

1 burk körsbärstomater

4 dl vatten

2 msk fiskfond

1 pressad citron

100 gram sugar snaps

100 gram körsbärstomater

1/2 kruka persilja

GÖR SÅHÄR :

Skär laxen i kuber. Krydda med seafood & fish och chiliflakes och låt stå under tiden du förbereder grytan.

Skala morötterna och skär i slantar, strimla fänkål och purjolök. Skär zucchini i mindre bitar. Fräs på detta i en rymlig stekpanna med smör.

Tillsätt en burk körsbärstomater och slå på vatten och fiskfond. Pressa över en citron. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medel och sjud ca 15-20 minuter. Lägg i laxen samt sugar snaps och färska tomater precis på slutet och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av. Toppa med lite persilja. Servera med ris, smaksatt med gurkmeja.

Grytbasen till denna goda laxgryta. Använd de grönsaker du gillar bäst!

Kryddkvarnarna från Santa Maria, otroligt användbara med smarta lock utan spill.

Här har jag kryddat laxbitarna med Seafood & fish och chiliflakes.

Grytan är på gång och puttrar på spisen.

Efter 15-20 minuter tillsätt laxen med tomater och sugarsnaps och låt sjuda med ca 5 minuter.

Laxgrytan är färdig!

Servera med ris, smaksatt med gurkmeja. Smaklig måltid!

Utöver Santa Marias fantastiska Seafood & fish och chiliflakes har de även en grym Tellicherry/five pepper som du kan läsa mer om HÄR eller spana in filmen nedan för spännande information:


Föreläsningsturné och här hittar du Spröda frökex

Bråda dagar

Tänk så mycket roligt som händer i mitt liv just nu.

Kokboksarbete pågår, om nån trodde att man svänger ihop en receptbok på nolltid, ja då tror den fel.

Jag hade min fantastiska fotograf Micke här och tog bilder till min och Lars-Erik Litsfeldts kokbok häromveckan, de blev som vanligt något alldeles extra.

Micke har verkligen blick för att få fram själen i min mat, jag är så glad att vi nu jobbar ihop med min fjärde kokbok.

Glad är jag också över att nästa vecka få besök av min kära vän och kompanjon Therese Renåker.

Hon kommer upp hit till Östersund för att ha vernissage, hålla en kurs och en föreläsning.

Vi börjar på måndag den 28 med kombinerad releasefest/vernissage, då jag signerar min nygamla kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Therese är inte bara föreläsare med stort expertområde, hon är även en duktig konstnär, till denna vernissage har hon med sig tavlor i vaxtekniken enkaustik.

Bor du i Jämtland eller i närheten så är du varmt välkommen till Ecocaféet på Storgatan 26 kl 18 på måndag.

På torsdag den 31 blir det föreläsning om hur vi kan hantera vår stress, även den på Ecocaféet. Läs mer och boka här.

Den 7 september åker vi med samma föreläsning till Malmö, där träffar du oss på In the Pink, den föreläsningen kan du boka här.

På alla de här eventen sponsrar Huså Bröd med frökex bakade efter mina recept.

Många av min läsare har hört av sig och undrat var man kan köpa frökexen, då de ännu inte hunnit spridas över precis hela landet.

Spröda frökex från Huså Bröd…

Här hittar du länkar till respektive kex på nätbutiken Smakrummet.

Spröda frökex original (anis,fänkål och kummin)

Spröda frökex med nässlor, libbsticka och vitlök

Spröda frökex med kardemumma, kakaonibs och vanilj

Saknar du dem i en delikatessbutik på din ort, så be dem gärna ta hem Huså Bröds produkter.

Jag hittade dem till och med på min Coop Nära i Torvalla utanför Östersund igår, så även de stora kedjorna har dem i sitt lager.

Hoppas vi ses, på bokvernissagen eller på föreläsningskvällarna.

Spröda frökex med nässla till ett glas champagne, när jag firade kexlanseringen tillsammans med min mamma och syster…


Kokboksjobb pågår och recept på proteinrik smoothie

Proteintillskott på naturlig väg

Jag har aldrig varit speciellt intresserad av kosttillskott, vare sig det gäller proteiner, vitaminer eller mineraler.

Köper bara två kosttillskott från hälsokostbutiken, magnesium för mitt nervskadade ben och Omega-3 för dess antiinflammatoriska effekt.

Jag tycker bättre om att få i mig det jag behöver den naturliga vägen, alltså genom mat.

Det är inte så ofta jag dricker min mat, men nu de här senaste dagarna har jag testat en god och näringsrik smoothie när jag haft fullt upp med kokboksjobb.

Den här drinken mättar mycket bra eftersom det är både kycklingbuljong, avocado och kokosolja i den.

Ännu bättre blir det med sällskap av ett par frökex med rejält med smör.

Visste du att mina frökex från Huså Bröd är väldigt proteinrika på naturlig väg?

De med nässlor, vitlök och libbsticka som du ser på bilden innehåller 18,5 g protein och bara 2,39 g kolhydrater

Så de är inte bara ett gott tilltugg, de funkar också bra som återhämtning efter träningen.

Kokar du din egen kycklingbuljong till smoothien så får du även där ett mycket bra tillskott av protein, tillsammans med det viktiga kollagenet.

Efter receptet får du se lite bilder på hur det kan se ut när man gör en kokbok, bilderna är från fotograferingen kring alla mina tre böcker.

Den första såldes slut för flera år sen; LCHF för seniorer, den finns nu i nytryckt och omarbetad upplaga, med tillägg av recept från likaledes slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Alla recept är som alltid i mitt kök helt glutenfria och här är så gott som alla anpassade även till mejerifritt à la Paleo.

Du hittar boken som heter ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” på Lumio förlag, här finns den hos Bokus och här på Adlibris.

Bilderna på smoothien och nässelkexen har jag tagit på Ecocaféet i Östersund.

Smoothie på Ecocaféet…

Grön smoothie 2 glas

2 dl varm kycklingbuljong

1 påse bladspenat à 65 g

1 välmogen avocado

Saft av 1 citron

2 msk riven ingefära

1 msk kokosolja

Blanda alla ingredienser i en mixer och kör tills smoothien blivit slät.

Häll upp i glas och garnera med kokosflagor.

Ät gärna smoothien med sked, då mättar den längre.

Vill du ha ännu mer energi i den så kan du mixa ner 1 dl kokta mungbönor och späda med lite mer buljong eller vatten till lagom konsistens.

Här kan du läsa vad som hände med mina klimakterierelaterade värmeböljor (vallningar) när jag började lägga till lite bönor i min mat i våras.

Fotografering på min balkong av Mikael Eriksson…

Kylskåpet var rätt fullt då, det är det nu med…

Förberedelser inför fotograferingen av buljongkok till Långkok för LCHF och Paleo…

Omslagsfoto på gång till Grillmat LCHF…

Oxsvans Stifado, en av rätterna i Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson


Trendig pytt-i-panna
Hej på er! Även jag har hakat på senaste trenden med att lägga till lite bönor till min mat! Så nu äter jag en stor sked med blandade bönor till alla mina måltider. Jag blandar helt enkelt ner dem i min sallad eller i matlådan. Jag har även testat göra muffins och bröd med bönor, recept kommer […]
Sockerfritt iste och grönkålschips

 

Iste med citron och mynta
Foto Mikael Eriksson

Läskande te med tilltugg

Idag får du ett recept från min slutsålda grillbok, på en riktigt god sommardryck.

Ett mycket bättre alternativ än de färdiga på burk, de innehåller stora mängder socker.

Mitt iste får istället en frisk smak av citron och mynta.

Jag använder Earl Grey, men välj din favoritblandning.

Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Passa på att ta vara på grönkålen nu när den är som finast.

Grönkålschips kan precis som teet få en besk smak, om du gräddar dem på för hög värme.

Följer du mitt recept nedan blir de otroligt krispiga och goda.

Bilden ovan är tagen av Mikael Eriksson, som kommer hit på söndag för att ta bilderna till min fjärde kokbok.

Jag jobbar på sakta men säkert, så att alla rätter ska vara färdiga att fotografera när han kommer.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Grönkålschips

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk ekologisk tacokrydda, eller hemgjord

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.

Bilden nedan visar hur såg det ut när vi arrangerade omslagsbilden till grillboken.

En mycket kylig septembervecka för 5 år sen, det var 5+ och blåste 25 sekundmeter dagarna innan när jag grillade…

Tycker du om mina recept och vill sponsra mig med en slant till mitt fortsatta skrivande?

Köp då gärna Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Det är Micke som tagit alla vackra bilder även till den, han kan verkligen få fram själen i min mat.

 


Mina klimakteriebesvär har blivit bättre med hjälp av bönor

Böneffekten

Som du kanske läst i mitt tidigare inlägg om bönor, så har mina klimakteriebesvär förändrats mycket positivt den senaste tiden.

För snart 3 år sen, när jag hade fyllt 53, började jag få nattliga besvär med väldiga temperaturväxlingar, jag blev alldeles stekhet, svettig och sov rätt dåligt.

Jag var då nere i Alanya, där vi bor på vintrarna sen 14 år, så jag pratade med några äldre vänner om hur de hade upplevt sina övergångsår, många hade drabbats av liknande besvär.

Jag som av naturen är nyfiken, började läsa på lite mer om det här fenomenet.

Jag kom då något på spåren, som jag först nu börjat praktisera med bra resultat.

Asiatiska kvinnor, alltså de från Turkiet och österut, lider inte alls av dessa värmevallningar på samma sätt som vi västerlänningar.

Jag funderade då på om det kunde vara något som hade samband med maten de äter.

Gröna bladgrönsaker och kål äts mycket, så jag testade att lägga till sallad och kål i olika former och stor mängd varje dag i min mat.

Och besvären blev faktiskt bättre, jag fick färre anfall av värmeböljor per natt.

Men att äta stora mängder kål var något som min mage inte var så förtjust i, den blev både uppsvälld och bullrig…

Jag tänkte att jag får väl leva med de här besvären tills jag kommit ut ur övergångsåldern.

Men så i våras, när Lars-Erik Litsfeldt höll på att skriva sin och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv, kom jag nästa ledtråd till lösningen på spåret.

Vi diskuterade om vi skulle ha några bönrecept med i Lars-Eriks och min kommande bok, men jag var skeptisk, bönor ingick ju inte alls i min livsstil à la LCHF och Paleo.

Men efter att jag fått läsa manuset till deras bönbok så blev jag nyfiken på att se vad bönorna skulle kunna ha för effekt på min hälsa.

Jag började lite smått med en mungbönssallad medan vi var kvar i Alanya, som jag åt med frukostägget, mjölksyrad gurka, oliver, grönsaker, chiliröra och getost.

Mådde bra på det lilla böntillägget, magen reagerade inte så kraftigt som jag trott.

Men när jag kom hem blev det inga bönor på ett tag, tills jag för snart 2 månader sen började testa att lägga till ca 1 dl välkokta, ekologiska bönor till mina dagliga måltider.

Redan efter några dagar började jag märka att den överskottsvätska jag samlat på mig under den senaste vintern började rinna av mig, jag har sen gått ner ca 4 kilo på de här veckorna.

De svullna brösten återtog sin normala storlek och blev mindre känsliga.

De nattliga vallningarna minskade, för att efter en tid upphöra så gott som helt, nu blir jag bara mer normalt varm nån gång per natt och lättar på täcket.

De ryckningar och krypningar jag dragits med i mitt nervskadade ben och fot så gott som varje kväll sen steloperationen av ryggen för 14 år sen, har glädjande nog också försvunnit.

Min nattsömn är bättre än på många år och jag har även blivit starkare i kroppen, har mer ork att motionera.

Det senaste jag läst i det här ämnet är att det är fytoöstrogenerna i bönorna som har effekt på vallningar och andra klimakteriebesvär.

Här hittar du en studie på engelska kring det och här finns en mer lättläst på svenska.

Så nu har jag alltså införlivat bönor i min mat, vilket tyvärr retar en del strikta LCHF-are, som anser att både kolhydrathalten och antinutrienterna i bönor gör dem förkastliga som mat, särskilt inom LCHF.

Jag har då på grund av ovan nämnda nyfikenhet, tagit reda på en hel del information även om detta.

Den största delen av dessa antinutrienter i bönorna försvinner i blötläggnings- och kokningsvattnet.

Det är i de råa och torkade bönorna som de skadliga ämnen uppmäts och dem äter varken djur eller människa då de ger magproblem.

Kolhydraterna tas inte upp i magsäck och tunntarm utan bönorna smälts först i tjocktarmen, där de blir mat till våra vänner tarmbakterierna.

Äter man dessutom mjölksyrade grönsaker tillsammans med bönorna, så blir effekten ännu bättre.

Något som förekommer väldigt mycket i den traditionella maten i Turkiet och andra länder österut är just det, bönor och mjölksyrade grönsaker.

Så där finns en av anledningarna till att de har så mycket lindrigare klimakteriebesvär än hos oss i väst.

Här slutade vi nästan helt med mjölksyrning när frysen kom, då vi kunde spara grönsakerna där över vintern.

Bönor ingår i stor mängd i Medelhavskosten, tillsammans med kött, fisk, ägg, ost, smör, grönsaker, frukt, oliver och olivolja.

Även här i norden har vi odlat och ätit bruna bönor och ärtor i hundratals år, men numer förekommer de inte så ofta i vår mat.

Vi har ju dessutom bönornas påverkan på blodsockret, så diabetiker kan klara sig med mindre insulin, en fantastiskt bra effekt.

Bara de senaste dagarna har jag pratat med vänner och bekanta med typ 2-diabetes som kunnat dra ner eller sluta helt med sitt insulin efter att ha lagt till bönor till sin mat.

Här kan du läsa några betraktelser om bönor hos flera kostrådgivare som också insett bönornas fördelar, här Bitte Kempe Björkman på Nutriavans och här skriver Marie Norder Aspholm.

Monique Le Roux Forslund, som i många år profilerat sig som mycket strikt LCHF-are i sin blogg Lifezone och i flera kokböcker, har startat en Facebook-grupp under namnet Skönaböna.

Så vi är rätt många nu som testar bönor i vår mat, kanske du också kan börja må bättre med hjälp av dem?

Sommarens underbaraste dag blev det picknick vid Ristafallet i Jämtland.
Varmrökt röding med kokt ägg, mjölksyrade morötter, örter och en kidneybönröra med chiliaioli.


Utlottning av Wonderbag på Swedish Paleo Club

Tillfälligt reklamavbrott

Jag är just nu inne i en riktig skrivarbubbla, håller på och sammanställer, skriver och provlagar recept till min nya kokbok.

Det är 4 år sen jag skrev min senaste, nu har jag till min stora glädje fått möjlighet att göra en tillsammans med min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt.

Jag gör idag ett litet avbrott i det skrivandet för att sprida ett erbjudande från Swedish Paleo, där jag tidigare bidrog med recept.

De lottar nu ut en Wonderbag bland sina nya medlemmar i Paleoklubben, läs mer hur du registrerar dig och deltar i utlottningen här.

Du kanske inte har en aning om vad Wonderbag är?

Jag har använt den klimatsmarta långkokningspåsen i snart 2 år nu.

Den svenska återförsäljaren Wonderbag Sweden hade då sett här på bloggen att jag ofta lagar långkok och undrade om jag inte  ville testa den för mig då helt okända långkokningspåsen.

Jag brukar sällan nappa på sådana erbjudanden, men tyckte att den här typen av klimatsmart matlagning passade min matfilosofi.

Att det förutom att vara väldigt energisnålt och arbetsbesparande, så är det även väldigt bra för fattiga familjer i Sydafrika, Wonderbags hemland.

Dels genom att bagen sparar energi, matlagningen blir möjlig med minimal åtgång av ved, gas eller el.

Men även genom Wonderbags välgörenhetsprogram, att för varje långkokningspåse som säljs, så skänks en till en behövande familj.

Allt det här fick mig att bli nyfiken och vilja lära mig mer om Wonderbag.

Så jag testade och blev mycket positivt överraskad av det fina resultatet, du kan läsa mer om det här.

Vill du vara med i utlottningen av en Wonderbag?

Så här skriver Cecilia Nisbet Nilsson, klubbens grundare:

Nu lottas det ut en Wonderbag i Paleoklubben hos Swedish Paleo!

I Paleoklubben finns över 150 recept på autoimmun paleo, AIP (men även vanlig paleo).

Där finns en kockskola med filmer, fakta om råvaror och mycket mer.

Läs mer om utlottningen här  eller gå med här på Swedish Paleo.

Kycklinggryta Paleo i Wonderbag på picknick i Sörmlandsskogarna…

Packad med grekisk sallad till picknicklunch på en strand på Kreta…

Picknicksallad i Wonderbag i Stockholm…

Min kokbok med LCHF/Paleo-recept till Wonderbag…