Stekt kalvlever med syrlig röra på bacon, purjo och äpple

Stekt kalvlever

Kalvlever med bacon, purjo, äpple och citron 2 port

400 g kalvlever i två skivor

2 msk smör/kokosolja

Salt och peppar

Syrligt äppelfräs - Äpple, purjo, bacon och citron

Syrligt baconfräs

25 g varmrökt bacon eller sidfläsk

2 dl strimlad purjolök

1 äpple

2 msk smör/kokosolja

1 citron, saft och rivet skal

1 dl grovhackad bladpersilja

Salt och peppar

Börja med att skära äpplet i tärningar, ca 1×1 cm. Skär baconet i lika små tärningar.

Tvätta citronen, som förstås ska vara ekologisk och giftfri. Riv skalet och pressa ur saften.

Fräs bacontärningar, äpple och purjo tills de fått lite färg, krydda med salt och peppar.

Häll över citronsaft och skal, låt alltsammans småputtra en liten stund så saften kokar in i äppeltärningarna och ger dem en härligt syrlig smak.

Dra från värmen och blanda ner bladpersiljan.

Skölj av leverskivorna, torka med hushållspapper och stek ett par minuter på var sida på hög värme, inte för länge för då blir den torr.

Servera med det syrliga fräset och broccoli. Ett örtsmör smakar gott till.

Om du mot förmodan inte tycker om lever, så passar tillbehöret väldigt bra till fisk, fläsk och kyckling också.

Här hittar du recept på Kalvlever Anglaise från LCHF för seniorer.

Kalvlever Anglaise ur LCHF för seniorer


Stekt kalvlever med syrlig röra på bacon, purjo och äpple

Stekt kalvlever

Kalvlever med bacon, purjo, äpple och citron 2 port

400 g kalvlever i två skivor

2 msk smör/kokosolja

Salt och peppar

Syrligt äppelfräs - Äpple, purjo, bacon och citron

Syrligt baconfräs

25 g varmrökt bacon eller sidfläsk

2 dl strimlad purjolök

1 äpple

2 msk smör/kokosolja

1 citron, saft och rivet skal

1 dl grovhackad bladpersilja

Salt och peppar

Börja med att skära äpplet i tärningar, ca 1×1 cm. Skär baconet i lika små tärningar.

Tvätta citronen, som förstås ska vara ekologisk och giftfri. Riv skalet och pressa ur saften.

Fräs bacontärningar, äpple och purjo tills de fått lite färg, krydda med salt och peppar.

Häll över citronsaft och skal, låt alltsammans småputtra en liten stund så saften kokar in i äppeltärningarna och ger dem en härligt syrlig smak.

Dra från värmen och blanda ner bladpersiljan.

Skölj av leverskivorna, torka med hushållspapper och stek ett par minuter på var sida på hög värme, inte för länge för då blir den torr.

Servera med det syrliga fräset och broccoli. Ett örtsmör smakar gott till.

Om du mot förmodan inte tycker om lever, så passar tillbehöret väldigt bra till fisk, fläsk och kyckling också.

Här hittar du recept på Kalvlever Anglaise från LCHF för seniorer.

Kalvlever Anglaise ur LCHF för seniorer


Paleolinas laxpaj

Paleolinas laxpaj

Gästrecept

När jag skrev min blogg Birgitta Höglunds Paleo så bjöd jag in några olika gästbloggare.

Här ett riktigt läckert bidrag från Lina Lidén på Paleolina.

Lina är kostrådgivare och har jobbat både på PriMaten i Uppsala och på Ecocaféet i Östersund.

Laxpaj 4-6 port:

2 dl kokosmjöl

1 dl sesamfrön

½ dl pumpakärnor

1,5 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 ägg

30 g kokosolja

1 dl kokosmjölk

Häll i de torra ingredienserna i en matberedare och mixa sönder alla frön.

Häll i ägget, kokosoljan och kokosmjölken och låt maskinen arbeta ihop till en deg.

Tryck ut i en pajform och nagga med gaffel.

Grädda  200º i ca tio minuter eller tills skalet fått fin färg.

Äggstanning:

4 ägg

1 dl kokosmjölk

300 g fryst spenat

1 stor vitlöksklyfta, finhackad

Salt och peppar

Tina spenaten och blanda med ägg, kokosmjölk och vitlöken och häll i det färdiggräddade pajskalet.

Topping:

2×140 g viltfångad lax

Skär laxen i tunna skivor, det går lättast om den är lite halvt frusen.

Lägg laxen ovanpå äggstanningen och grädda i ugnen i 175º i ca 20 minuter eller tills den stannat.

Paleolina - Lina Lidén


Wok med kalkon, pumpa och ingefära

Wok med kalkon och pumpa

Wokad kalkon 2 port

300 g kalkonbröst

1 dl kokosolja

2 dl pumpa i bitar

1 dl strimlad röd paprika

1 dl strimlad grön paprika

1 dl zucchini i bitar

5 cm ingefära i skivor

1 msk äppelcidervinäger

1 msk mango chutney

1 msk tamarisoja

Salt och chiliflingor

Skär kalkonköttet i strimlor. Hetta upp hälften av kokosoljan och bryn strimlorna snabbt, krydda med salt och chili.

Diska ur pannan och hetta upp resten av kokosoljan, stek grönsakerna ett par minuter.

Häll på vinäger, soja och mango chutney, blanda ner köttet och låt allt bli varmt.

Pumpa på marknad i Alanya


Stuvade morötter LCHF/Paleo till stekt sill med syrlig lök

Stuvade morötter LCHF Paleo

Stuvade morötter 2 port

2 stora morötter

2-3 msk smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde/mandelmjölk

2 msk hackad persilja

Salt och peppar

Brynt lök i äppelcidervinäger 2 port

4 stora schalottenlökar

3 msk smör/kokosolja

1-1½ msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Stekt saltsill 2 port

4 urvattnade sillfiléer

3 msk smör/kokosolja

Nymald vitpeppar

Börja med morotsstuvningen. Skala och skär morötterna i centimeterstora tärningar.

Bryn dem i en kastrull några minuter, salta och peppra.

Häll på grädde, koka upp och låt puttra tills du tycker morötterna är lagom mjuka, rör om då och då.

Rör ner den hackade persiljan strax innan servering.

Skiva löken i en halv centimeter tjocka skivor och bryn lätt.

Salta, peppra och häll på äppelcidervinägern och låt den koka in i löken.

Stek så sillen några minuter på var sida. Jag köpte färdigurvattnad sill, men den blir väldigt lös när man steker den.

Bäst är att köpa hel saltsill eller filéer i fiskdisken.

Filéa sillen och låta ligga i en stor bunke med kallt vatten i kylen över natten.

Skär en bit ur den tjockaste delen av sillen och smaka om den är tillräckligt urvattnad, den ska inte vara för  salt.

Tips på goda drycker till sillen kommer här från min kokbok Grillmat LCHF.

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff.

Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.

Lingon och rosmarin

Svarta vinbär med några späda blad från busken

Blåbär och citrontimjan

Hallon och mynta

Röda vinbär och timjan

Havtorn och citronverbena

Hjortron och späda björklöv

Körsbär och citronmeliss

Krusbär och lavendel

Lingon och mossa


Stuvade morötter LCHF/Paleo till stekt sill med syrlig lök

Stuvade morötter LCHF Paleo

Stuvade morötter 2 port

2 stora morötter

2-3 msk smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde/mandelmjölk

2 msk hackad persilja

Salt och peppar

Brynt lök i äppelcidervinäger 2 port

4 stora schalottenlökar

3 msk smör/kokosolja

1-1½ msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Stekt saltsill 2 port

4 urvattnade sillfiléer

3 msk smör/kokosolja

Nymald vitpeppar

Börja med morotsstuvningen. Skala och skär morötterna i centimeterstora tärningar.

Bryn dem i en kastrull några minuter, salta och peppra.

Häll på grädde, koka upp och låt puttra tills du tycker morötterna är lagom mjuka, rör om då och då.

Rör ner den hackade persiljan strax innan servering.

Skiva löken i en halv centimeter tjocka skivor och bryn lätt.

Salta, peppra och häll på äppelcidervinägern och låt den koka in i löken.

Stek så sillen några minuter på var sida. Jag köpte färdigurvattnad sill, men den blir väldigt lös när man steker den.

Bäst är att köpa hel saltsill eller filéer i fiskdisken.

Filéa sillen och låta ligga i en stor bunke med kallt vatten i kylen över natten.

Skär en bit ur den tjockaste delen av sillen och smaka om den är tillräckligt urvattnad, den ska inte vara för  salt.

Tips på goda drycker till sillen kommer här från min kokbok Grillmat LCHF.

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff.

Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.

Lingon och rosmarin

Svarta vinbär med några späda blad från busken

Blåbär och citrontimjan

Hallon och mynta

Röda vinbär och timjan

Havtorn och citronverbena

Hjortron och späda björklöv

Körsbär och citronmeliss

Krusbär och lavendel

Lingon och mossa


Frittata med zucchini

Frittata på zucchini

Zucchini-frittata 2 port

3 ägg

3 dl grovriven zucchini

1 dl finhackad dill

2 msk finhackad lök

2 msk nötmjöl, jag mixade paranötter fint

1-1½ tsk salt

2-3 msk smör/kokosolja

Vispa samman alla ingredienser och låt smeten stå i kylen och svälla en halvtimme.

Stek på båda sidor som små pannkakor i liten stekpanna eller plättlagg.

Den går också fint att göra i en stor stekpanna som tål ugnsvärme.

Stek då frittatan några minuter i pannan och låt sen steka färdigt i 10 minuter på 175º.

Eller så steker du den som en vanlig omelett och låter glida över på en tallrik, lägg pannan över och vänd så ner i stekpannan.

Coleslaw på rödkål

Rödkålssallad 2 port

3 dl finstrimlad rödkål

½ dl granatäppelkärnor

½ dl finstrimlad bladpersilja

3 msk olivolja eller majonnäs

1 msk granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger

Salt och peppar

För att göra kålen mer lättsmält kan man knåda den lite med fingrarna en stund eller slaka den med kokande vatten.

Lägg kålstrimlorna i en bunke och häll kokande vatten över, låt stå en minut.

Häll av vattnet och spola kålen i kallt vatten, låt rinna av väl.

Blanda ner de övriga ingredienserna och låt stå i kylen en stund innan serveringen.

Servera frittatan som frukost eller en lättare middag.

Till lunch smakar den gott som tillbehör till fågel eller fisk.

Den passar också fint som tapas. Låt den då kallna och skär upp i trekanter.

Granatäpple på Marknaden i Alanya


Wokade räkor

Wokade räkor

Räkwok 2 port

400 g skalade räkor

3 dl små blomkålsbuketter

2 dl strimlad röd, grön och gul paprika

1 liten gul lök

1 pressad citron

3 msk smör/kokosolja

2 msk riven ingefära

2 msk curry

1 msk paprikapulver

Salt

Skär löken i smala strimlor. Fräs blomkålsbuketterna en stund så de får lite färg.

Tillsätt paprika och lök, stek ett par minuter.

Rör ner citron, ingefära och kryddor, låt fräsa med en stund.

Blanda sist ner räkorna och låt dem bara bli varma, annars blir de lätt sega.

Servera woken tillsammans med en halv avocado och citron.

Wokade grönsaker

Paprika

 


Blomkålsgryta med indiska smaker

Blomkålsgryta

Blomkålsgryta 2-4 port

½ liter små blomkålsbuketter

250 g förvälld bladspenat

2 msk kokosolja

2 vitlöksklyftor

1 röd spetspaprika

Saft från ½ citron

1 msk riven ingefära

1 tsk mald koriander

1 tsk gurkmeja

1 tsk chiliflingor

1 tsk mald kardemumma

1 krm spiskummin

50 g kokossmör/kokosgrädde

1 dl vatten

Salt

Skär paprikan i strimlor och vitlöken i skivor medan du bryner blomkålen i kokosoljan ett par minuter.

Rör ner paprika, vitlök, ingefära och kryddor, låt fräsa med en stund.

Tillsätt kokossmöret, vatten och citronsaft.

Koka upp och rör så kokossmöret smälter. Smaka av med salt.

Låt grytan puttra på svag värme i 15-30 minuter, beroende på hur välkokt blomkål du vill ha.

Jag föredrar en rätt mild kryddning, så smaka av om du vill ha mer.

Servera grytan som en vegetarisk rätt med en sallad eller som tillbehör till kött eller fisk.

Blomkål


Gratäng LCHF och Paleo på Pulled Turkey

Gratäng på rester LCHF Paleo

Gratäng på rester 3-4 port

300 g rester av pulled turkey

(eller 300 g köttfärs)

½ dl sockerfri ketchup

1 msk paprikapulver

1 msk timjan

1 msk oregano

1 msk kanel

20 tunna skivor aubergine

25 g smör/kokosolja

Gratängtäcke

4 ägg

2 dl majonnäs

Salt och peppar

8 cocktailtomater till garnering

Blanda resterna av köttet med ketchup och kryddor.

Har du nån annan typ av kött som pulled pork, beef eller liknande så kan du använda det på samma sätt.

Använder du köttfärs så bryn den med en hackad lök, blanda ner kryddorna och salta, låt fräsa 20 min.

Den här långkokta köttfärssåsen passar också bra att använda till den här rätten.

Stek aubergineskivorna på båda sidor, krydda med salt och peppar.

Lägg ett lager skivor i en smord ugnsform.

Fördela hälften av köttet över och häll på hälften av gratängsåsen.

Upprepa med ett lager till, avsluta med sås och aubergineskivor och lägg delade tomater över.

Gratinera på 175º i 45-50 minuter.

Gratäng à la moussaka