Kryddigt bröd à la Paleo

Paleobröd

Glutenfritt och mjölkfritt

Idag får du ett av mina favoritrecept när det gäller Paleobröd, med mustiga kryddor och frukt.

Det är gott både som smörgås eller som kaffebröd, perfekt att ta med som matsäck på skidturen nu i vår.

Kaffe fanns inte på stenåldern kanske du invänder, ta då bara vatten istället för kaffe i receptet.

Är du väldigt känslig för kolhydrater så byt ut fikonen mot en mosad avocado.

Mörkt mandelbröd

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

3 msk fiberhusk

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl kokosolja

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med olja, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund.

Blanda all torra ingredienser i en bunke, rör ner äggen och kryddblandningen, blanda om väl.

Häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie och grädda i nedre delen av ugnen på 175º i 30 minuter.

Ta av folien och grädda ytterligare 40 minuter.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Du kan också forma degen till bullar, jag fick till 10 stycken av den här satsen.

Grädda bullarna på 200º i 20-30 minuter.

Vill du lära dig mer om Paleo så har Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak en Paleo-helg 13-14 maj.

Där kommer jag och Therese Renåker att delta, hon föreläser om Hormoner i maten och jag bjuder på buljong långkokt i Wonderbag och frökex med nässla, libbsticka och vitlök från Huså Bröd.

Läs mer om kurshelgen genom att klicka dig vidare via bilden nedan.

Paleohelg hos Under vårt tak...

Paleohelg hos Under vårt tak…


Vinterbilder från Stockholm och riktigt bra snabbmat från Paradiset
Riddarholmen i kvällssol...

Riddarholmen i kvällssol…

Stockholm i mitt hjärta

Det har blivit rätt glest mellan inläggen nu sen jag kom hem till Sverige.

Har haft en hel del att göra i Stockholm senaste dagarna och så har jag njutit för fullt av det vackra vintervädret, de dagar vi haft sånt.

Det har blivit många promenader, jag åker så lite tunnelbana som möjligt, tycker det är betydligt vackrare ovan jord.

En tidig morgonpromenad fick jag se en örn ute på Riddarfjärden där den satt och åt på ett byte.

Naturen finns alltid i närheten, även mitt i storstan.

Stod en halvtimme och tittade, sen var det skönt att värma mig med en Chai Latte på Kaffekoppen i Gamla Stan.

Chai Latte på Kaffekoppen...

Chai Latte på Kaffekoppen…

Det är ett av få ställen som gör sin på lösviktste istället för sötat pulver.

Jag ber alltid att få den utan honung men med extra kardemumma, det smakar himmelskt.

Gläds mycket åt den båtlinje som går mellan Norr Mälarstrand och Söder Mälarstrand, tar ofta båten över för att handla på Paradiset på Brännkyrkagatan.

De har nu fått in kycklingbuljong och kycklingköttbullar från Scandinavian Organics, de har haft problem med leveranserna men nu är de igång med produktionen igen.

Köttbullar i tomatsås med grönkål och rödkål...

Köttbullar i tomatsås med grönkål och rödkål…

Jag gjorde en tomatsås till köttbullarna på smörfräst rödlök, cocktailtomater, buljong och lite ketchup, hittade en god från Stonewall Kitchen på Paradiset.

Vill du göra egen ketchup för att få den helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Till köttbullarna smörstekte jag strimlad grönkål och rödkål, kryddade bara med ekologiskt örtsalt från Spicemaster.

Det blir så mycket godare än pasta och så läckert i färgen.

Har du inte handlat på Paradiset än så rekommenderar jag verkligen ett besök.

Paradiset

Förutom på Söder finns en butik på Regeringsgatan bakom NK och en helt nyöppnad i Sickla.

Det känns fint att handla på butiker med riktigt bra, ekologiska råvaror till lika bra priser.

Det här inlägget låter kanske som reklam för de butikerna och produkterna, men jag är inte sponsrad.

Tycker bara att det är väldigt roligt att kunna stötta de som jobbar hårt med att få spridning på sina ekologiska produkter och ge tips på det jag gillar.

Här följer några bilder från dagens båttur med Linje 85 till Söder och från kvällspromenaden till Stadshuset.

Dagen började med snöfall, men slutade i strålande sol.

Gråväder vid middagstid...

Gråväder vid middagstid…

Söder Mälarstrand...

Söder Mälarstrand en timme senare…

SL Linje 85...

SL Linje 85…

Norr Mälarstrand vid 17-tiden...

Norr Mälarstrand vid 17-tiden…

Solnedgång vid Stadshuset...

Solnedgång vid Stadshuset…


Vinterbilder från Stockholm och riktigt bra snabbmat från Paradiset
Riddarholmen i kvällssol...

Riddarholmen i kvällssol…

Stockholm i mitt hjärta

Det har blivit rätt glest mellan inläggen nu sen jag kom hem till Sverige.

Har haft en hel del att göra i Stockholm senaste dagarna och så har jag njutit för fullt av det vackra vintervädret, de dagar vi haft sånt.

Det har blivit många promenader, jag åker så lite tunnelbana som möjligt, tycker det är betydligt vackrare ovan jord.

En tidig morgonpromenad fick jag se en örn ute på Riddarfjärden där den satt och åt på ett byte.

Naturen finns alltid i närheten, även mitt i storstan.

Stod en halvtimme och tittade, sen var det skönt att värma mig med en Chai Latte på Kaffekoppen i Gamla Stan.

Chai Latte på Kaffekoppen...

Chai Latte på Kaffekoppen…

Det är ett av få ställen som gör sin på lösviktste istället för sötat pulver.

Jag ber alltid att få den utan honung men med extra kardemumma, det smakar himmelskt.

Gläds mycket åt den båtlinje som går mellan Norr Mälarstrand och Söder Mälarstrand, tar ofta båten över för att handla på Paradiset på Brännkyrkagatan.

De har nu fått in kycklingbuljong och kycklingköttbullar från Scandinavian Organics, de har haft problem med leveranserna men nu är de igång med produktionen igen.

Köttbullar i tomatsås med grönkål och rödkål...

Köttbullar i tomatsås med grönkål och rödkål…

Jag gjorde en tomatsås till köttbullarna på smörfräst rödlök, cocktailtomater, buljong och lite ketchup, hittade en god från Stonewall Kitchen på Paradiset.

Vill du göra egen ketchup för att få den helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Till köttbullarna smörstekte jag strimlad grönkål och rödkål, kryddade bara med ekologiskt örtsalt från Spicemaster.

Det blir så mycket godare än pasta och så läckert i färgen.

Har du inte handlat på Paradiset än så rekommenderar jag verkligen ett besök.

Paradiset

Förutom på Söder finns en butik på Regeringsgatan bakom NK och en helt nyöppnad i Sickla.

Det känns fint att handla på butiker med riktigt bra, ekologiska råvaror till lika bra priser.

Det här inlägget låter kanske som reklam för de butikerna och produkterna, men jag är inte sponsrad.

Tycker bara att det är väldigt roligt att kunna stötta de som jobbar hårt med att få spridning på sina ekologiska produkter och ge tips på det jag gillar.

Här följer några bilder från dagens båttur med Linje 85 till Söder och från kvällspromenaden till Stadshuset.

Dagen började med snöfall, men slutade i strålande sol.

Gråväder vid middagstid...

Gråväder vid middagstid…

Söder Mälarstrand...

Söder Mälarstrand en timme senare…

SL Linje 85...

SL Linje 85…

Norr Mälarstrand vid 17-tiden...

Norr Mälarstrand vid 17-tiden…

Solnedgång vid Stadshuset...

Solnedgång vid Stadshuset…


3 snabba frukosttips för glutenfri LCHF och Paleo

Vinterbild från Faxån

God fortsättning

Då var det dags att skriva första inlägget år 2017, känns alltid fint att få vända blad och se vad som väntar på det nya året.

Jag tog några dagars bloggledigt över nyåret, har bott hemma hos min 87-åriga mamma.

Vi har ätit gott, pratat en hel del och jag har lagat upp lite mat till hennes frys.

Det var skönt att inte använda datorn alls ett tag, eftersom jag under förra året delade med mig av ett recept om dagen.

De flesta var recept ur mitt stora arkiv på långt över 1000 recept, men det tar ju ändå en hel del tid att sammanställa dem till nya inlägg.

Nu efter nyår är det många som på allvar vill köra igång med en ny livsstil.

Det tänkte jag ta fasta på och dela med mig av lite matnyttiga tips, som jag samlat på mig under mina snart 8 år med glutenfri LCHF, på senare år med mer inslag av Paleo.

Först ut blir en riktigt rejäl grötfrukost, den godaste jag testat.

Kokosgröt LCHF/Paleo

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl grädde/kokosmjölk

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och grädde, mjölk eller kokosmjölk.

Mandelsmöret innehåller hög halt av både protein och fett så det blir en mättande frukostgröt.

Vill du ha gröten ännu mer näringsrik så rör i en matsked kokosolja.

En klick smör i gröten på gammaldags vis är också riktigt gott.

Frökex med äggröra

Äggsmör 1 port

1 mjukkokt ägg

25 g mjukt smör

2 msk hackad gräslök

1-2 frökex

Flingsalt

Tomat, rädisa och citronmeliss

Hacka ägget grovt och rör samman med det mjuka smöret.

Rör ner gräslöken och smaka av med lite flingsalt.

Nötfrukost

Nötfrukost 1 port

10 g paranötter

10 g sötmandel

10 g hasselnötter

10 g valnötter/pecannötter

10 g cashewnötter

ca 25 g smör

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.

Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över.

Det blir extra gott om du kryddar med lite kardemumma eller kanel.

Torkade bär passar också fint ihop med den här frukosten.

Nötfrukost är vad jag och Lennart äter nästan varje morgon, det får oss att må väldigt gott och vara mätta länge.

Komplettera gärna mina frukosttips med vad du brukar äta i en kommentar här nere.

Många tror ju att det är enahanda att äta mat med få kolhydrater, vore ju fint om vi fick till en hel lista för att visa hur fel de har?

Lavskrika / Perisoreus infaustus


Lucka 11 – Mjukt fröbröd med julsmak – Glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, nötfritt och veganskt

Julbröd utan ägg, mjölkprodukter och nötter

Julbröd för flera

Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det.

För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många.

I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket.

Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg.

Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept.

Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker.

På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker.

Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Veganskt och för de som har olika födoämnesallergier.

Caféet passar förstås för alla andra också, som gillar att gå ut och fika eller äta en lättare lunch, det har blivit mycket populärt bland Östersundsborna.

För dig som vill ha ett hårt fröbröd till jul, så har jag tillsammans med Huså Bröd tagit fram två nya smaker på Spröda frökex.

Här kan du beställa alla tre sorterna på Lammboden.

Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt julbröd

Julbröd

1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avocado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger

Mjöl/fröblandning

2 dl chiamjöl (Risenta)

1 dl pofiber

½ dl sesamfrön

½ dl blå vallmofrön

½ dl pumpakärnor

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk fiberhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst...

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst…


Lucka 11 – Mjukt fröbröd med julsmak – Glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, nötfritt och veganskt

Julbröd utan ägg, mjölkprodukter och nötter

Julbröd för flera

Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det.

För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många.

I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket.

Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg.

Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept.

Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker.

På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker.

Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Veganskt och för de som har olika födoämnesallergier.

Caféet passar förstås för alla andra också, som gillar att gå ut och fika eller äta en lättare lunch, det har blivit mycket populärt bland Östersundsborna.

För dig som vill ha ett hårt fröbröd till jul, så har jag tillsammans med Huså Bröd tagit fram två nya smaker på Spröda frökex.

Här kan du beställa alla tre sorterna på Lammboden.

Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt julbröd

Julbröd

1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avocado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger

Mjöl/fröblandning

2 dl chiamjöl (Risenta)

1 dl pofiber

½ dl sesamfrön

½ dl blå vallmofrön

½ dl pumpakärnor

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk fiberhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst...

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst…


Lucka 3 – Julkryddad ischoklad

Ischoklad med julkryddor och flingsalt

Kryddig ischoklad

50 g 85% mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald kardemumma

1 tsk kanel

½-1 tsk malda nejilkor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad. Blanda ner alla kryddor. Smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Gillar du saltlakrits så ta en titt inne hos Ann Fernholm och ta del av hennes favoritgodis.

Igår hade Tomten vilat ut efter sina eskapader när han och resväskan försvann i fem dagar.

Så det blev en långpromenad till hamnen här i Alanya så han fick se snön på bergen och beundra några fina fiskebåtar.

Tomten på hamnbesök...

Tomten på hamnbesök…

Något större båtar än Tomtens...

Något större båtar än Tomtens…


Lucka 1 – Tomtens efterlängtade återkomst och tips på färdkost

Kaffepaus i Oslo

Tomtens Adventskalender

Jag trodde några dagar att det inte skulle bli någon Adventskalender alls här på bloggen i år.

Jag är som vanligt nere i Alanya nu på vintern och Tomten har varit en trogen följeslagare under flera år.

Han har fått agera fotomodell i alla möjliga miljöer och blivit ett uppskattat inslag bland mina decemberrecept.

I år höll det på att gå om intet, när han fick för sig att ge sig ut lite på egen hand.

När vi kom ner till Antalya flygplats i lördagskväll, var nämligen både resväska och Tomten borta…

Nu några dagar senare har vi fått rapport om att han är han på väg hit, via München.

Fick sms från WorldTracer, som spårar förlorat flygbagage, att väskan skulle komma till Antalya i förrgår kväll.

Men ingen väska dök upp under gårdagen, när jag ringde för att fråga varför, ja då hade den inte varit med på planet från München…

Men när nu Tomten fått nog av äventyr och bestämmer sig för att komma, så ska det bli väldigt trevligt att återse honom och inte minst hela bagaget.

Så tänk på en sak när du reser, ta alltid med det viktigaste i handbagaget?

Här ovan en bild från Gardermoen i Oslo förra året när vi åkte ner.

Då var det gott med ett mellanmål till en kopp kaffe, bestående av pecannötter, torkat älgkött och torkade äppelringar.

Vi har alltid med egen färdkost, så vi klarar en lång resdag med kraften i behåll.

Den här gången hade jag gjort köttfärssås på ekologisk kycklingfärs.

Den är väldigt god att äta även kall och fungerar bra att ta med genom säkerhetskontrollen.

Vi hade också med tjälknöl, kardemummafrökex från Huså Bröd, smör och några kokta ägg.

Här kan du nu köpa alla 3 sorters frökex bakade efter mitt recept på Lammboden.se.

Tomten vilar ut på Kleopatrastranden efter en lång resa...

Tomten ska förhoppningsvis snart få vila ut på Kleopatrastranden efter en lång resa…


MBC – Kaffe med julsmak
Tomtens julkaffe MBC

Skriv en bildtext

Tomtens julkaffe för 2

2 koppar kaffe

2 msk kokosolja

1 msk smör

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm nejlikor

½ krm vaniljpulver

Lite salt

Blanda alla ingredienser i en hög, smal mixerbunke.

Mixa ordentligt med stavmixern, häll upp i kopp och njut av en energidryck med smak av pepparkaka.

Tyvärr blir det ingen Tomtens Adventskalender i år, med bilder från vår resa till Alanya.

Vi kom hit i lördags och då hade vår lilla Tomte och väskan dragit iväg nån annanstans.

Får hoppas att han är duktig på att navigera och hittar hit snart igen.

Men han dyker upp på en och annan bild från förr, för att förhöja julkänslan i bloggen.

Nu sen några dagar och fram till jul delar jag dagligen med mig av mina bästa julrecept.

Dela dem gärna vidare till dina vänner på olika sociala medier, så fler får chansen att njuta av en naturligt god jul❤

P.S. Fått sms nu på morgonen att väskan och Tomten befinner sig i München, så förhoppningsvis dyker de upp snart?

Varm Choklad LCHF i gammal Le Creuset-gryta

Varm LCHF-choklad med kardemumma. Klicka på bilden för recept…


MBC – Kaffe med julsmak
Tomtens julkaffe MBC

Skriv en bildtext

Tomtens julkaffe för 2

2 koppar kaffe

2 msk kokosolja

1 msk smör

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm nejlikor

½ krm vaniljpulver

Lite salt

Blanda alla ingredienser i en hög, smal mixerbunke.

Mixa ordentligt med stavmixern, häll upp i kopp och njut av en energidryck med smak av pepparkaka.

Tyvärr blir det ingen Tomtens Adventskalender i år, med bilder från vår resa till Alanya.

Vi kom hit i lördags och då hade vår lilla Tomte och väskan dragit iväg nån annanstans.

Får hoppas att han är duktig på att navigera och hittar hit snart igen.

Men han dyker upp på en och annan bild från förr, för att förhöja julkänslan i bloggen.

Nu sen några dagar och fram till jul delar jag dagligen med mig av mina bästa julrecept.

Dela dem gärna vidare till dina vänner på olika sociala medier, så fler får chansen att njuta av en naturligt god jul❤

P.S. Fått sms nu på morgonen att väskan och Tomten befinner sig i München, så förhoppningsvis dyker de upp snart?

Varm Choklad LCHF i gammal Le Creuset-gryta

Varm LCHF-choklad med kardemumma. Klicka på bilden för recept…