LCHF-kryssning
Lindha Vikström (Halva Lindha), Ylva Forsberg (Huså Bröd), Cecilia Nisbet Nilsson (Swedish Paleo), jag och Marie Norder Aspholm (Gävle Kost och Livsstil)

Lindha Vikström (Halva Lindha), Ylva Forsberg (Huså Bröd), Cecilia Nisbet Nilsson (Swedish Paleo), jag och Marie Norder Aspholm (Gävle Kost & Livsstil)

Trevliga möten

Den senaste tiden har jag haft många trevliga och spännande möten när det gäller naturlig mat.

Tillsammans med Ylva Forsberg från Huså Bröd deltog jag förra helgen på världens största LCHF-evenemang, den årliga kryssningen till Åbo med 650 deltagare.

Det var verkligen intressant att lyssna på alla föreläsare, det var ett mycket starkt startfält.

Men det som berörde mig mest den här gången vara alla vänliga människor som kom fram och hälsade och tackade för mina recept.

Jag har nog aldrig fått så mycket beröm på en gång som på denna kryssning, stort tack till alla er som uppskattar mina recept på bloggar och i kokböcker och kom fram och berättade det :)

Jag och Ylva delade ut smakprov på Spröda frökex till förmiddagskaffet, det blev mycket uppskattat. Huså Bröd sponsrade även med en ask kex till alla som fick en goodiebag med sig hem.

Stort tack till Karin Eldh och Margareta Lundström från Kolhydrater i Fokus som ligger bakom denna fina kryssning för oss som är intresserade av mat och hälsa.

Margareta Lundström och Karin Eldh på LCHF-kryssningen

Margareta Lundström och Karin Eldh på LCHF-kryssningen

Bland alla intressanta föreläsare vill jag nämna Gunilla Eldh, som delade med sig av en härlig berättelse om hundraåringarna på Okinawa.

Du kan läsa mer om kryssningen här inne hos Halva Lindha, Swedish Paleo, No Sugar Added, Tommy Tappar och Annika Dahlqvist.

Här på Kostdoktorn kan du se en del av hans kortare intervjuer från kryssningen och på Medlemssidorna kommer längre videos framöver.

Hoppas vi ses nästa år igen :)

Njutbar LCHF-mat på kryssning

Njutbar LCHF-mat på kryssning

Gunilla Eldh föreläser om hundraåringarna på Okinawa

Gunilla Eldh föreläser om hundraåringarna på Okinawa


Tapas från Jämtland och bloggsemester

Gravad älg

Nu tar jag lite ledigt…

När du läser det här är jag på väg ut på resande fot igen.

Även om jag tycker mycket om Jämtland så är klimatet inget för mig på vintern.

Den här gången bär det av till Mallorca, ska bli riktigt roligt att utforska det mallorquinska köket med alla dess goda tapas och långkokta grytor.

Vi kommer att bo strax utanför Palma, så det blir en hel del besök i deras fina saluhall för att inhandla goda råvaror.

Det är ett av favoritnöjena när jag är utomlands, att gå och handla i saluhallar, slakteributiker och på grönsaksmarknader.

Som färdkost den här gången tar jag med Spröda frökex från Huså Bröd och älgchips till kaffet på planet.

Det blir en kort flygning tidigt på morgonen och vi laddar med en ordentlig frukost på Clarion Hotel Arlanda innan resan.

Glada Lådan i Östersund

Så vår enkla färdkost den här gången blir några riktigt goda jämtländska tapas som jag köpte på Glada Lådan.

En gårdsbutik mitt i stan, den ligger i Turistbyråns fina gamla hus i Östersund.

En liten men mycket trevlig butik som man blir glad av att besöka.

Eva Hallin som äger butiken säljer bara jämtländska produkter från lokala mathantverkare, fantastiskt fin mat till priser att bli ännu gladare åt.

Jag hade beställt en Sportlovskasse med en mycket god rökt skinka och älgchips från Gårdscharken Fågelberget, älgfärs från Hallvikens Chark, kallrökt bacon från Undersåkers Charkueriefabrik och fläskytterfilé från Görviks Gårdsslakteri.

Passade också på att köpa lamm, ½ kg lammfärs och en fin lammytterfilé från Norrbro Fårgård.

Filén lagade jag till hemma hos mamma, den blev helstekt med ädelostgratinerade rödbetor och rödvinssky till, mycket gott.

Glada priser på Glada Lådan :)

Glada priser på Glada Lådan :)

Glada Lådan

Glada Lådan

Jag tar med det här inlägget ledigt från skrivandet ett tag här inne på bloggen.

Har många spännande projekt som väntar mig under våren och försommaren, så nu gäller det att ladda batterierna för fullt.

Boklanseringen i USA är förstås det allra största som händer men det blir även annat intressant du kommer att få läsa om i mina inlägg framöver.

Använd sökfunktionen längst upp till höger i marginalen om du letar efter något speciellt recept eller ingrediens under tiden.

Det finns en hel del goda rätter att välja på bland de över 1000 inlägg jag fått ihop genom åren.

Jag kommer under tiden jag är ledig härifrån att fortsätta tipsa om mina favoriter bland recepten inne på Facebook och även dela med mig av läsvärda länkar om mat och hälsa.

Lägg gärna till mig som vän där om du vill ta del av mer kring min matfilosofi.

Först ut bland recepten på godsaker härifrån Jämtland kommer kokt saltkött på renkalvtunga som mamma gjorde förra helgen.

Den följs av gravad älgstek och inlagda trattkantareller, guld från våra stora skogar.

Nu är våren snart på intåg, då finns mycket gott att plocka som tillbehör till maten ute i naturen.

I kokboken Grillmat LCHF (som kommer ut på engelska i juni) hittar du recept på flera läckra tillbehör från skogens skafferi.

Där finns, bland mycket annat gott, nässelpesto, blåbärspesto, harsyredressing, rabarberchutney och havtornsmajonnäs.

Alla de här rörorna blir goda tillbehör till tapas och förstås till grillat.

Här hittar du min bok på Bokrean hos Adlibris och Bokus för under 50-lappen.

Grillmat LCHF

Saltkokt renkalvtunga

Kokt renkalvtunga på mammas vis

2 små renkalvtungor

2-3 msk salt

Vatten så det täcker

Skölj tungorna väl i kallt vatten. Koka upp vatten och salt, det ska vara rejält salt.

Lägg i tungorna och låt koka på svag värme i 2-3 timmar, beroende på hur stora de är.

Låt svalna en stund i spadet. Skär ett snitt på undersidan av tungan och flå av det grova skinnet som sitter som ett skal.

Flå renkalvtunga

Det kan lossna lätt men det kan också på sina håll behöva skäras loss med kniven.

Lägg tillbaks den flådda tungan i spadet och låt stå kallt till nästa dag.

Servera som tapas eller värm försiktigt och avnjut med till exempel en god murkelstuvning, så gjorde mamma älgtunga när jag var liten.

Gott att servera till är inlagda trattkantareller, också de plockade i jämtlandsskogarna.

Några skivor getost eller som på bilden med älgköttet nedan, en källarlagrad ko-ost från Kittelbergets Gårdsmejeri, smakar fint på sidan om.

Renkalvtunga på frökex

Gravad Älgstek

Gravad Älgstek

1 liten älgstek på ca 500 gram

1 msk salt

1 msk råsocker, honung eller annan sötning

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

5 vitpepparkorn

Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna.

Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel. Blanda med salt och socker.

Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i plastpåse.

Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn. Vänd ett par gånger under tiden.

Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka. Köttet är gott att äta som det är men du kan också steka det lätt.

Bryn då en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.

Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.

Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.

Frys de bitar som blir över och ta fram eftersom, närhelst du är sugen på något gott tilltugg.

Inlagda Trattkantareller

½ liter små trattkantareller frysta eller torkade och blötlagda

1 dl vatten

½ dl ättikssprit 12%

½ dl honung eller annan sötning

1 liten gul lök

1 lagerblad

10 enbär

5 hela kryddnejlikor

5 vitpepparkorn

1 kanelstång

1 krm salt

Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.

Häll i svampen och koka på svag värme i 10 minuter.

Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.

Det går fint att använda annan svamp också.

Trattkantareller / Cantharellus Tubaeformis


Matkärlek – Ny tidning för alla oss som älskar naturlig mat

Matkärlek

Tidning med kärlek till mat

Nu i mars kommer en helt ny tidning ut i butikerna.

Fylld med läckra, glutenfria lågkolhydratrecept och fakta kring mat och hälsa.

Anne Aobadia, författaren bakom den hyllade kokboken Matkärlek, kommer nu med en tidning med samma namn.

Matkärlek av Anne Aobadia

Matkärlek på Bokus…

Anne Aobadia var tidigare chefredaktör för den populära tidningen Mat & Hälsa som tyvärr lades ner.

Det ska bli riktigt spännande att ta del av den här tidningen, nu när Anne själv gjort sig till ett känt namn med kokboken och medverkan i Sveriges Mästerkock.

Här via bilden finns ett premiärpris på tidningen, du får 3 nummer för bara 99 kr om du beställer innan 19 mars.

Matkärlek

Klicka på bilden så kommer du till erbjudandet…

Betalar du in prenumerationen innan 11 mars då hinner du också få hem det första numret av tidningen som kommer ut den 26 mars.

Jag har blivit intervjuad till första numret och kommer att dyka upp i en eller annan form även framöver.

Vad jag vet om tidningen hittills är att Ann Fernholm på Ett sötare blod kommer att skriva i den, det ska bli intressant att ta del av.

I första numret blir det även en intervju med Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha.

Här hittar du mer information om tidningen Matkärlek på Facebook.

Här nedan följer några bilder tidningen Mat&Hälsa tog av mina recept när jag medverkade med en artikel inför Påsk häromåret.

Klicka på bilderna så kommer du till receptet och via den här länken hittar du alla mina rätter på Recept.se.

Räkmousse

Räkmousse

Kyckling med paprikasmörsås

Kyckling med paprikasmörsås

Lammstek med rödvinssky

Lammstek med rödvinssky

Hjortronbakelse

Hjortronbakelse


Artikel i Hemmets Journal om mitt nya, friskare liv med glutenfri LCHF

Om min hälsoresa i Hemmets Journal

Hälsoartikel

Idag får du som inte köpt senaste numret av Hemmets Journal chansen att läsa en artikel om min hälsoresa.

Artikeln blev väldigt bra, tycker jag. Den här gången blev det intervju via mail, artikeln är skriven av journalisten Åsa Holstein som bor i Florida.

Vi hade en hel del korrespondens när jag var nere i Turkiet i december, det var riktigt trevligt att få småprata via mailen.

Så det är en riktigt berest artikel, hoppas den kan hjälpa många till ett friskare och piggare liv.

Forskaren och författaren Sanna Ehdin Anandala, som skrivit boken Den självläkande människan, är med i artikeln och berättar om gluten, kosten och dess påverkan på hälsan.

Hennes bok har sålts i 400 000 exemplar världen över och säkert förändrat många människors liv till det bättre.

Den boken var faktiskt den första jag läste när jag kom i kontakt med hur maten kan påverka vår hälsa.

Köpte den för 15 år sedan strax efter att jag skadade ryggen. Den ingav hopp att även jag kunde komma tillbaka till ett friskare liv.

Här finns artikeln i dess helhet på Hemmets Journal och här kan du som vill lära dig mer om kosten och hälsan beställa boken Nya självläkande människan som just kommit ut.

Självläkande människan


Bokrea på Bokus och Adlibris
Mina kokböcker för 49 kr på Bokus just nu

Mina kokböcker för 49 kr på Bokus just nu

Billigt och gott

Nu har bokrean dragit igång på riktigt. Mängder av mycket intressanta LCHF och Paleo-böcker finns med i år.

Vill du investera i din och familjens hälsa, så köp några böcker till dig själv och några att ge bort till barn, kusiner, farbröder, mostrar och andra lika nära och kära.

Priset på mina båda böcker är bara 49 kr styck, du får knappt en blombukett för det priset…

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Du kan beställa båda kokböckerna här på Bokus.

Adlibris finns bara Grillmat med på rean, den kostar där 45 kronor.

Jag köpte 10 av varje, till bara en bråkdel av priset jag normalt får betala direkt från förlaget :)

De blir bra att ta till om jag blir bortbjuden på middag, så behöver jag inte fundera vad jag ska köpa som gåbortspresent.

Förhandsbeställningarna har gått riktigt bra, ligger på 2 plats med Långkok och 5 plats med Grillmat över flest sålda böcker inom kategorin Mat & Dryck.

Blir glad om du hjälper mig att sprida det här inlägget vidare till dina vänner på olika sociala medier.

Jag har bara Facebook själv, lägg gärna till mig som vän om du vill ta del av mina inlägg där.

Just nu endast 49 kr på Bokus


Lasagne från Långkok för LCHF och Paleo
Lasagne från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Lasagne från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Grönkålslasagne från min senaste kokbok

Idag är det tågresa från Stockholm till Östersund, det var skönt att mellanlanda hos Lennart på Kungsholmen några dagar.

Nu har jag lite att ta tag i därhemma, det roligaste blir förstås att träffa familj och vänner igen efter en lång vinter borta.

Just nu endast 49 kr på Bokus och 45 kr på Adlibris.

Just nu fantastiskt billig på bokrean…

Glad blir jag också av att se att så många köper min Långkokbok nu när den reas ut på Bokus för 49 kr, där den går att förboka inför rean som startar 25/2.

Passa på nu så den inte tar slut, den verkar gå som smör i solsken.

Den ligger nu på tredje plats av mest köpta kokböcker på just Bokus förra veckan.

Det går att hitta mina böcker till ännu billigare pris, blev tipsad att Adlibris säljer dem för 45 kr om du hellre handlar där.

Kanske du sett dem ännu billigare någon annanstans?

Mandelvåfflor i LCHF för seniorer

Mandelvåfflor i LCHF för seniorer

LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist är tyvärr slutsåld från förlaget och de planerar inte att trycka någon ny upplaga.

Men den kommer ut på engelska i augusti, här finns alla mina kokböcker att förboka på Amazon.com

Grillmat LCHF är också med på bokrean, här hittar du den tillsammans med Långkok och många andra, intressanta LCHF-böcker på Adlibris för 45 kronor.

Så passa på att handla några fina gåbortspresenter inför sommarens fester.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge  Foto Mikael Eriksson

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Långkokt mat är bland det enklaste man kan laga, grytan sköter sig själv medan du gör något annat.

Så du som tycker att du är för upptagen för att kunna laga bra mat, ta chansen och handla min kokbok på rean, så har du samtidigt investerat i din framtida hälsa.

På köpet får du Ann Fernholms suveräna förord, där hon förklarar varför fett är så viktigt i vår mat.

Ge gärna bort kokboken till nära och kära som också kan må gott av att får lära sig laga bra mat från grunden.

Idag bjuder jag på två recept från boken, en långkokt köttfärssås och min godaste lasagne med nyttig grönkål istället för pastaplattor.

På bilden nedan är den serverad med smörstekt vitkål, riktigt gott tillbehör till alla slags pastasåser.

Köttfärssås från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Köttfärssås från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Köttfärssås med soltorkade tomater 4 port
600 g köttfärs50 g varmrökt sidfläsk

50 g smör, olivolja eller kokosolja

8 soltorkade tomater

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 morot

1 ekologisk köttbuljongtärning + 2 dl vatten
eller 2 dl hemgjord kalvfond

½ dl tomatpuré

2 msk balsamvinäger

2 msk stött rosépeppar

1 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk worcestershiresås

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk grovmald svartpeppar

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot och fläsk i små tärningar.
Fräs alltsammans i hälften av smör eller olja, tills löken är genomskinlig.
Häll över i en gryta. Bryn köttfärsen i resten av fettet. Stek några minuter under omrörning, så alla klumpar försvinner.
Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en stund, så blir den mildare i smaken.
Krydda med vinäger, rosépeppar, oregano, paprika, Worcester, salt och peppar.
Häll så köttfärsröran över grönsakerna, rör om väl. Tillsätt buljong och koka upp.
Låt puttra på svag värme i 2 timmar, rör om då och då. Späd med vatten om såsen blir för tjock.
Lasagne utan mjöl

Lasagne på köttfärssås och grönkål 5-6 port

En sats köttfärssås, se ovan

400 gr grönkålsblad

Ostsås:

4 ekologiska ägg

250 g kesella 10%

1 dl grädde

3 dl riven, lagrad ost

ca ½ tsk salt

ca 1 krm vitpeppar

1 krm riven muskotnöt

Skär bort den grövre stjälken på grönkålsbladen. Lägg ner bladen i kokande saltat vatten och låt sjuda i 5-10 minuter, beroende på bladens tjocklek.

Häll grönkålen i ett durkslag och spola med kallt vatten så kokningen avstannar. Låt rinna av väl.

Rör ihop alla ingredienser till ostsåsen, blanda väl. Smörj en ugnsform och lägg ett lager grönkålsblad i botten.

Varva sen med köttfärssås och ostsås, precis som till en vanlig lasagne. Avsluta med ett lager ostsås.

Lägg gärna några delade cocktailtomater runt om formen.

Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 45 minuter, täck med folie om lasagnen blir för mörk.

Låt svalna en stund i formen, så blir den lättare att skära i fina bitar.

Lasagnen blir också god att göra på förvällda vitkålsblad.

Salt och peppar  Foto Mikael Eriksson

Salt och peppar
Foto Mikael Eriksson


Wrap-party i Borås – naturlig örtkräm

Jag bjuder in till wrap-party för alla er som kan ta er till Borås och hem till mig LÖRD 21/2 kl 13.
Dock behöver jag få mail om anmälan för det är inte öppethus ;) har inte obegränsat med wraps ;)
man får då välja om man vill prova body-wraps eller facial-wrap till en kostnad för 250 kr.
Bjuder på lite tilltugg och vatten!
Vad kan ex hända på ett wrap-party? Detta hände i onsdags hemma hos min vän Marita Sköld.

Ps, nej bloggen är inte ett IT-Works blogg, den kommer som alltid handla om allt möjligt ang kropp och hälsa! ds.

En hållbar livsstil för att leva frisk längre
Jag i januari 2015...

Jag i januari 2015…

En hälsoresa som gett resultat

Det här är trettonde vintern som jag och särbo Lennart är sambo på heltid i perioder nere i Alanya vid Medelhavet.

Många frågar vad vi gör hela dagarna på en långsemester, de tror tydligen att vi har ett långtråkigt liv härnere.

Tråkigt är det minsta vi har och numera kan jag också svara att vi försöker oss på att hela tiden förbättra vår hälsa.

De senaste åren har vi båda levt efter min variant av blandning mellan LCHF och Paleo.

En helt glutenfri kost med rejält med fett och en hel del grönt till fina köttbitar av kalv och lamm, kalkon, kyckling eller till en nyfångad fisk.

Men nu med färre mejerivaror än under mina tidigare år på LCHF, sen jag la om kosten för 6 år sedan.

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron,kokosolja och kryddor

Min energidrink på färskpressad frukt med kryddor och kokosolja

Även en och annan frukt följer med hem från grönsaksmarknaden, vi dricker en energidrink med kokosolja varje förmiddag innan vi ger oss ut på långpromenad.

Vi har under den här tiden fantastiskt nog blivit piggare, starkare och friskare. En livsstil som vi båda trivs mycket bra med.

Vi lever idag ett liv som gör att vi förhoppningsvis lever friska längre, för att använda Dr Nisse Simonsons ord.

Inköp från Fredagsmarknaden i Alanya

Hälsokost från grönsaksmarknaden…

Ingången till en annan värld. Porten till Tophane, de gamla stadsdelarna i Alanya...

Ingången till en annan värld. Porten till Tophane, de gamla stadsdelarna i Alanya…

Nu ser vi snart slutet på våra 3 månaders Turkietvistelse för den här vintern.

Vi åkte ner i november och stannade 6 veckor, sen hem en sväng för att fira jul och nyår. Tillbaka hit i början på januari för 6 veckor till.

På det sättet klarar vi oss både från att ordna visum och så kan vi använda de 45 dagars reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen.

Alltså inga extra, dyra utlägg för vare sig reseförsäkring eller kostnader och krångel som det innebär att ordna visum.

Skärmflygare över Kleopatrastranden...

Skärmflygare över Kleopatrastranden…

Många har undrat hur jag haft råd att leva det här livet utomlands så ofta på bara min sjukpension.

För dig som inte vet det redan, så skadade jag ryggen i mitt jobb som kock för 15 år sedan och har varit sjukpensionerad nu i 9 år.

Du kan läsa mer om skadan och efterföljande problem här, där jag skriver vad LCHF betytt för min Fibromyalgi.

Faktum är att vi lever billigare än hemma genom att tillbringa vintrarna här vid Medelhavet.

Vi hyr en väldigt fin lägenhet till en låg kostnad och matkostnaderna blir också betydligt lägre än i Sverige.

Flygstolen tur och retur till Antalya kostar ibland mindre än en enkel biljett från Östersund till Stockholm…

När jag för några år sedan började tjäna en liten slant på mina kokböcker och tidningsartiklar, så bestämde jag mig för att allt skulle läggas på att förbättra min hälsa ännu mer.

Jag har de senaste åren varit med på inte mindre än fem hälsoresor.

Det har förvisso kostat en hel del men också gett mycket tillbaka, i kunskap om vikten av att äta bra mat och inspiration till vidare träning.

Jag har också fått nya och riktigt goda vänner genom de här resorna, som delar mitt intresse för mat, hälsa och även den inre resan, som är minst lika viktig.

Från och med det senaste året så har jag slutat att åka på arrangerade resor.

Nu blir det bara resor tillsammans med Lennart och mina nya vänner, så räcker pengarna betydligt längre.

Lennart njuter och mår gott på vår balkong...

Lennart njuter och mår gott på vår balkong…

För mig har det blivit lite av ett jobb att ta hand om min hälsa och Lennart har glatt följt med och jobbat på sin, ett arbete som gett stor utdelning för oss båda.

Han är betydligt piggare och slankare idag vid snart fyllda 72, än när vi träffades här i Alanya.

Ett tydligt bevis på att det aldrig är för sent att ändra sin livsstil.

Jag fyllde 53 i höstas och jag har varit med om en otrolig förbättring av min hälsa under de senaste 15 åren.

Jag fick för 9 år sen diagnosen fibromyalgi och fick veta att det var en sjukdom jag fick lära mig att leva med, det gick inte att bli bättre.

Jag hade tidigare fått höra att jag inte skulle kunna bli bättre i min benskada som följde efter steloperationen av ryggen.

Men jag är en både tjurig och vetgirig person, så jag tog reda på så mycket som möjligt om hur jag ändå skulle kunna försöka att må bättre.

Jag på väg till Turkiet för över 10 år sen...

Jag på väg till Turkiet hösten efter min steloperation…

Det ledde mig så småningom in på LCHF-spåret via en mycket intressant föreläsning av Dr Annika Dahlqvist, som blivit symptomfri från sin fibromyalgi.

Tack vare att jag sen strax efter startade min blogg, så fick jag ju hitta på nya, goda och nyttiga recept hela tiden.

Inte minst för att ge dig, kära läsare, mer matinspiration :)

Det har gjort att jag hela tiden ätit en väldigt variationsrik kost, vilken jag är helt övertygad om har hjälpt mig att bli så frisk som jag är idag.

Vi får på det här sättet att äta i oss ett brett spektrum av vitaminer, mineraler, antioxidanter, spårämnen och olika essentiella fettsyror.

Maten innehåller dessutom en smakrikedom som gör att vi inte tröttnar på vår nya livsstil.

Den här kosthållningen har lett till att sötsuget är borta för mig och det har även fungerat riktigt bra för Lennart, som är sockerberoende.

Getostsallad med jordgubbar

Getostsallad med jordgubbar

Här kan du läsa en intressant debattartikel av Björn Ferry om just vikten av att äta naturlig mat, för att få i sig tillräckligt av alla viktiga beståndsdelar genom maten och inte genom kosttillskott.

Jag håller med Björn i det han skriver, att det bästa är att få i sig den dagliga dosen vitaminer och mineraler den naturliga vägen och inte via kemiskt framtagna piller.

Det är enkelt om man håller fast vid den typ av LCHF/Paleo som vi äter.

I vinter har Lennart och jag läst mycket i Mats Lindgrens bok Frisk av mat – LCHF från början, den rekommenderar vi båda varmt.

Mats beskriver på ett bra och lättläst sätt hur man genom en enkel kostomläggning kan äta sig frisk från metabola sjukdomstillstånd, såsom diabetes, prostatabesvär, kärlkramp och många andra inflammatoriska tillstånd i kroppen.

Mats blogg Fet hälsa är också mycket läsvärd, det är den blogg vi haft mest behållning av under senare år.

På Fet hälsa finns inte, som på så många andra LCHF-bloggar fokuseringen på viktnedgång, utan här är det hälsan som kommer i första rummet.

För Lennart har det varit till stor hjälp att kunna identifiera sig med en man som börjar närma sig hans egen ålder och som kämpat med liknande hälsoproblem.

Jag och Mats har också mycket gemensamt i vår resa på hälsans väg, vi har båda blivit friska av att äta och njuta av naturlig mat och träna lite lagom.

Han spelar golf vilket ger en hel del kilometer i benen, jag går hellre omkring i naturen utan klubba och boll.

Jag på utflykt uppe i bergsbyn Tepe...

Jag på utflykt uppe i bergsbyn Tepe i januari 2015…

I dagens inlägg kan du se lite bilder från tiden efter min ryggskada och några tagna i nutid, från mina långa promenader runtom i Alanya.

Långpromenaderna tillsammans med den dagliga sjukgymnastiken och investeringen i bra skor, MBT och Barefoot, har resulterat i starka muskler i ben och rygg.

Vi började för ca 5 år sen att gå i trapporna istället för att ta hissen där vi bodde.

Idag bor vi 7 trappor upp och fortsätter med det, åtminstone på nervägen. Ibland även upp.

En sån här trappa var omöjlig för mig att gå i för bara några år sen...

Den här trappan gick jag i på fredagen, sakta men säkert…

För några år sen klarade jag inte de backar och trappor som finns på vägen upp mot borgen och i de gamla stadsdelarna, så det var outforskade delar av Alanya för mig.

Jag trodde på läkarna som sa att mitt skadade ben inte skulle bli bättre och att det inte hjälper mot smärtan att träna när man har fibromyalgi. Men det visade sig att både de och jag hade fel.

Något jag är mycket glad för idag. Kan jag äta och träna mig till en bättre hälsa, ja då kanske du kan det också?

Redo för långpromenad...

Redo för långpromenaden i fredags…

I nästa inlägg kommer jag att beskriva hur en matdag kan se ut hemma hos oss numer, så du kan få lite mer inspiration att starta din egen hälsoresa.

Här kan du se en videointervju om min livsstil hos Kostdoktorn, inspelad på förra årets LCHF-kryssning.

Min dagliga mat finns nu i långt över 1000 olika recept, förutom här också på min Paleoblogg, på Kostrådgivarna, i olika tidningar och i 3 kokböcker som till sommaren kommer ut i USA.

Så du har lite att välja på när du känner att det är dags att förändra din livsstil.

Sprid gärna inlägget vidare till andra som du också vill ska få chansen att uppleva en bättre hälsa :)

Jag julen 2002, ett halvår innan min steloperation...

Jag julen 2002, ett halvår innan min steloperation…


Glutenfritt äggbröd / proteinbröd / fröbröd

Äggbröd - Proteinbröd

Brödexperimenten fortsätter

I vinter har jag testat att baka lite olika sorters glutenfria bröd, som passar oss som äter lågkolhydratkost.

De passar förstås också alla som tycker om ett gott bröd bakat på naturliga ingredienser och alla som har celiaki/glutenintolerans.

En del recept anpassade mer efter Paleo med lite sötma från frukt, andra mer strikt LCHF, men alla har förstås varit helt glutenfria.

Det är en viktig sak när man pratar LCHF/Paleo-bröd, att de förutom att innehålla en låg halt kolhydrater, även bör vara glutenfria.

Eftersom både LCHF och Paleo i grunden är helt utan spannmål, så blir det förvirrande när det bakas och säljs glutenhaltigt bröd i butik och skrivs recept på LCHF-bröd med kruskakli på olika håll.

Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt, hamnade i blåsväder tidigare i veckan när han kallade CarbZones sortiment för bluffprodukter.

Jag var i kontakt med CarbZone häromåret, just med anledning av att de hade gluten i sina produkter, som på den tiden hade stämpeln LCHF på förpackningarna.

Skickade dem recept på pajbottnar med mandelmjöl, men de svarade att det var för dyrt att baka med sådana ingredienser.

Jag tog en titt på innehållet i en av deras pajer sedan jag blivit tipsad att de nu bakar dem på mandelmjöl.

Första delen i ingredienslistan lät ju lovande, men sen ser det inte lika bra ut:

”Ägg, getost (14%), zucchini, vatten, ekologiskt mandelmjöl, crème fraiche, smör, valnötter (3%), majsstärkelse, betfiber,vetegluten, salt, vetefiber, timjan, kryddor, naturliga aromer, citronjuicekoncentrat.”

Här hittar du min motsvarighet till deras ostpaj, garanterat utan gluten.

Så över till dagens brödrecept. Jag ville ha ett bröd med en högre innehåll av protein, så nu har jag testat att göra ett formbröd med hög halt av ägg och riven ost.

Är inte så förtjust i oopsies, kesobröd och andra liknande LCHF-bröd, de smakar mest stekta ägg. Det här brödet fick lite mer struktur.

Jag använde en typ av hårdost/gräddost på getmjölk som finns här i Turkiet, det blev riktigt god smak av den.

Turkisk getost

God getost på Migros

Men du kan förstås använda vanlig gräddost eller någon lagrad ost, typ Prästost eller Västerbotten.

Jag gjorde det här brödet fritt från mandel/nötmjöl, då jag fått efterlysning från allergiker på såna recept.

Efter receptet följer några bildlänkar till mina övriga recept på fröbröd utan mandel och nötter.

Jag vill också dela ett mycket viktigt inlägg som du kan läsa på Ann Fernholms blogg Ett sötare blod.

Ju fler vi är som delar detta inlägg på bloggar, Facebook och Twitter, desto bättre för folkhälsan. Läs Anns viktiga synpunkter och dela den gärna vidare.

Fröbröd med ägg och ost

Proteinbröd – Äggbröd

8 ägg

3 dl riven ost

100 g smör

2 dl vatten

1½ dl pofiber

½ dl pumpakärnor

2 msk fiberhusk

2 msk linfrön

2 msk vallmofrön

2 msk sesamfrön

ca 1-1½ tsk salt

Smaksättningsförslag:

2 msk svartkummin

2 msk torkad timjan eller oregano

1-2 msk kanel eller kardemumma

1-2 msk stött brödkummin

1-2 msk stött anis eller fänkål

Vispa äggen lätt. Koka upp vattnet med smöret och vispa ner i äggsmeten.

Blanda alla torra ingredienser och rör ner den rivna osten. Blanda väl med äggsmeten, låt svälla i 15 minuter.

Smaka av så du får lagom sälta och tillsätt någon av kryddorna.

Smörj en brödform på ca 1 liter och häll i smeten, den är rätt lös men blir fast under gräddningen.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1½ timme. Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen, brödet håller sig bra i cirka en vecka.

Det här brödet blir lite fuktigare och ”svampigare” i konsistensen än ett bröd bakat med mandelmjöl/kokosnötmjöl.

Rosta gärna skivorna lätt eller stek på dem lite i en stekpanna och njut med rejält med smör eller gärna den här avocadoröran.

Brödskivorna blir också riktigt bra med rejält med pålägg till varma mackor eller som små portionspizzor.

Mitt originalrecept på fröknäcke

Mitt originalrecept på fröknäcke

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Länk till Huså Bröds Spröda frökex, som de bakar efter mitt fröknäckerecept.

Linfrön, Psylliumfrön, Sesamfrön, Ägg, Kokosflingor, Pofiber och Crème Fraiche blir Lowcarbbröd

Fröbröd med kokosflingor

Min variant av Oopsies

Min variant av Oopsies

Frökex med pepparkakssmak

Frökex med pepparkakssmak

Frökex med kardemumma

Frökex med kardemumma

Fröbröd LCHF med Hindi Pastirma

Fröbröd med halloumi


Guacamole med chili och dill

Guacamole med chili och dill

Vårgrönska

Vårvärmen kom med stormsteg 1 februari, vi har haft några riktigt sköna dagar nu.

Passar fint så här 2 veckor innan hemfärden. Nu blir det lite semester när LCHF Barbecue är färdig att skickas till tryck och de intervjuer jag varit med i är inskickade.

Kommer att delta i en stor artikel om hur jag blivit bättre i min Fibromyalgi med LCHF i Hemmets Journal, troligen den här månaden.

Medverkar också i den sprillans nya tidningen Matkärlek som kommer med sitt första nummer i slutet på mars.

Namnet kanske låter bekant? Det är samma namn som på Anne Aobadias rosade kokbok, med mängder av riktigt läckra recept.

Jag skrev en liten recension av boken och la ut ett recept på ajvar relish från den på min Paleo-blogg i somras.

Anne Aobadia låg även bakom den numera nedlagda tidningen Mat & Hälsa.

Det var en riktigt bra tidning, så det ska bli spännande att se hur den nya kommer att bli.

Anne är precis som jag mycket förtjust i naturlig mat och skriver goda recept på grönsaker som tillbehör till maten, så det blir säkert en tidning som kommer att tilltala många.

Här kan du prova de 3 första numren av tidningen för bara 99 kr.

Tidningen Matkärlek

Idag får du recept på ett av mina grönsaksinköp från gårdagens tisdagsmarknad.

Nu är avocadon fantastiskt fin, köper de välmogna och krämiga frukterna för ca 5 kr styck, här kallas de då olgun.

Här kan du läsa lite mer om den goda och nyttiga frukten på Hälsosidorna.

Hemma i Sverige kan de vara lite omogna för att klara den långa transporten, men lägg dem framme i en plastpåse med ett äpple så mognar den fortare.

Guacamole

Chiliguacamole 2-4 port

1 stor, välmogen avocado

½ pressad citron

½ dl finhackad dill

2 msk olivolja

2 rivna vitlöksklyftor

1-2 tsk chiliflingor

Salt

Mosa avocadon i en bunke. Rör ner de övriga ingredienserna, bland om väl.

Smaka av om du vill ha mer sälta, styrka eller syra.

Låt stå en stund i rumstemperatur så smakerna mognar.

Avocado och ägg