Kycklinggratäng med zucchini, vitlök och krämig färskostsås LCHF

kycklinggratäng_lchf_kyckling_kycklingfile_ugnsstekt_gratinerad_ostsås_recept_krämig_godaste_sås_middagstips

En av många olika kycklingrätter jag brukar göra lchf-style är denna vansinnigt goda gratäng med härliga vårsmaker.  Ostsåsen har jag gjort av en kall röra på philadelphiaost, creme fraiche, vitlök och grönsaksbuljong. Galet god och blir riktigt krämig och smakrik till den krispiga  zucchinin och salladslöken.

 

Servera den med kokt broccoli och haricot verts som du dressar med en syrlig citronvinegrette och du har en perfekt lchf middag med kyckling.

 

Det här behöver du : 

4 kycklingfiléer

1 zucchini

1 knippe salladslök

Salt & peppar

Cayennepeppar

 

Såsen

200 gram philadelphiaost

2 dl creme fraiche

3 finhackade vitlöksklyftor

2 msk grönsaksfond

Salt & peppar

2 dl riven, lagrad ost

 

GÖR SÅHÄR : 

Lägg kycklingfiléerna i en smord, ugnsfast form. Krydda med salt, peppar och cayennepeppar. Skär zucchini och salladslök i mindre bitar och lägg runtom. Rör ihop philadelphiaosten med creme fraiche och finhackad vitlök. Tillsätt grönsaksfonden. Salta och peppra och slå över kycklingen. Toppa med riven ost och gratinera i ugnen 175 grader ca 30 minuter. Servera med kokt broccoli, haricot verts och salladslök med en fräsch citronvinegrette.

 

Citronvinegrette

½ dl olivolja

2 msk pressad citron + rivet skal

1 tsk dijonsenap

Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR :

Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka om. Slå över den varma broccolin och haricot verts och blanda runt.

 

kycklinggratäng_lchf_kyckling_kycklingfile_ugnsstekt_gratinerad_ostsås_recept_krämig_godaste_sås_middagstips_vitlök

Kycklingen i formen, salt, peppar och lite cayenne. Zucchini och salladslök runtom.

 

kycklinggratäng_lchf_kyckling_kycklingfile_ugnsstekt_gratinerad_ostsås_recept_krämig_godaste_sås_middagstips_vitlök_philadelphiaost

Bred på färsoströran.

 

kycklinggratäng_lchf_kyckling_kycklingfile_ugnsstekt_gratinerad_ostsås_recept_krämig_godaste_sås_middagstips_ost

Strö över en god, lagrad ost.

 

kycklinggratäng_lchf_kyckling_kycklingfile_ugnsstekt_gratinerad_ostsås_recept_krämig_godaste_sås_middagstips_nyttigt

Gratinera i ugn ca 30 minuter i 175 grader. Kolla med en kniv så att köttsaften på kycklingen är genomskinlig och klar. Tiden i ugnen beror lite på hur stora filéerna är.

 

kycklinggratäng_lchf_kyckling_kycklingfile_ugnsstekt_gratinerad_ostsås_recept_krämig_godaste_sås_middagstips_broccoli_sallad_grönsaker

Smaklig måltid!

Zucchinigratäng

Gratäng med zucchini

Gratäng med zucchini 3-4 port

1 zucchini, ca 400 g

2 gula lökar

3 dl bladspenat, fryst eller färsk

1 dl pumpakärnor

50 g smör

2 msk vitlökssmör

3 dl riven ost, gärna några olika sorter

3 ägg

3 dl grädde

Salt och peppar

Lite riven muskotnöt

Skär zucchinin i strimlor och skiva löken. Stek grönsakerna mjuka i smör, krydda med salt, peppar och riven muskot.

Rör ner pumpakärnor och fräs en stund. Klicka ner vitlökssmör och spenat, stek några minuter till.

Riv under tiden osten och blanda med ägg och grädde, krydda lite med salt och peppar.

Osten är rätt salt i sig, så smaka dig fram.

Häll upp grönsaksröran i en ugnsform, häll äggstanningen över och blanda lite försiktigt.

Smörstekt Zucchini, Färsk Lök och Bladspenat

Äggstanning med 3 sorters Ost över Grönsaksröra

Färdiggrädda Zucchini-gratäng är en perfekt LCHF-rätt

Grädda i 175° i ca 40 min. Känn med handen om äggstanningen känns fast.

Låt svalna i formen 10 min innan du skär upp gratängen i bitar och servera med en sallad.

Gratängen passar ju förstås alldeles perfekt som tillbehör till en god köttbit också.

Zucchinigratäng med Vitkålssallad. Perfekt lunch för vegetarianer och andra


Falukorvsgratäng

Gratäng på falukorv

Korvgratäng 2 port

400 g falukorv med hög kötthalt

2 dl brynt skogssvamp

2 dl riven Västerbottensost

2 ägg

1 paprika

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Servera med stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Min sockerfria ketchup hittar du om du klickar på bilden nedan.

LCHF-ketchup


Lättlagad fiskgratäng

Fiskgratäng

Fiskgratäng 2 port

300 g fiskfilé (jag hade öring)

1 dl majonnäs

1 dl riven, lagrad ost (jag hade Änglamarks)

1 dl finhackad dill

½ dl grädde eller kokosgrädde

2 msk chilisås

2 tsk Dijonsenap

Salt och chiliflingor

1 litet blomkålshuvud

Dela blomkålen i små buketter, förväll några minuter i saltat vatten.

Skär fisken i bitar och lägg på botten av en smord ugnsform, krydda med salt och peppar.

Lägg blomkålen runtom formen.

Blanda majonnäs, riven ost, dill och grädde. Smaksätt med chilisås, senap och kryddor.

Bred gratängsåsen över fisken.

Gratinera på 200º i ca 20 minuter, tills den fått fin färg.

Jag serverade en sallad på tomat, cashewnötter och bladpersilja till med olja och vinäger över.

Fiskgratäng med dillsås och blomkål


Broccoligratäng med strimlad kassler och ostsås

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_gott

En väldigt god gratäng färdig att ätas som den är eller tillsammans med pasta, ris, bulgur etc. En härligt krämig sås med ostsås tillsammans med kassler och purjolök. Goda smaker och ypperligt att mata ner i veckans lunchlådor.

 

Det här behöver du : 

1 kg fryst broccoli

600 gram vinmarinerad kassler

½ purjolök

1 sats ostsås

Chiliflakes

Riven, lagrad ost

 

GÖR SÅHÄR : 

Koka upp broccolin i saltat vatten ca 2 – 3 minuter. Häll av vattnet och låt dom ånga av. Fördela i en ugnsfast form. Strimla kassler och finhacka purjolök och tillsätt i formen. Slå över ostsåsen och krydda med chiliflakes och lite extra riven ost.

Gratinera i ugn ca 30 minuter 175 grader.

 

Ostsås : 

50 gram smör

3 msk vetemjöl

6 – 8 dl gräddmjölk

2 tsk D´Elidas chilisås

1 krm riven muskotnöt

3 dl riven, lagrad ost

Salt och vitpeppar

 

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet till en slät smet och späd med gräddmjöl under vispning. Låt koka och sedan sjuda på låg värme. Tillsätt chilisås, ost och riven muskotnot. Smaka av med salt och vitpeppar.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_krämig_ost

Kokt broccoli i lättsaltat vatten har fått ånga av och ner i ugnsform.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_krämig

Blanda med strimlad kassler och finhackad purjolök.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_sås

Koka upp ostsåsen och smaka av.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_sås_krämig_ost

Häll över formen och toppa med chiliflakes och riven ost.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng

Grädda ca 30 minuter i 175 grader. Smaklig måltid!

 

Filles Köttfärsgratäng
Källa:
Portioner: 6-8

Ingredienser:
1 kg blandfärs
4 st röda paprikor
4 dl grädde
Riven ost (gouda) 500g
Paprikapulver rikligt
Svartpeppar finmalen
Salt
Oregano
Gör så här:
Sätt på ugnen på 225 grader.
Bryn köttfärsen, krydda med salt och peppar.
Hacka paprikan och lägg den i botten på en smord form.
Lägg på köttfärsen, häll över grädden.
Täck med ost och toppa med oregano och paprikapulver.
Grädda i ugnen i ca 15 min tills osten fått färg.
Gratäng med räkor, svamp och paprika

Räkgratäng med ägg, som vi åt den en solig dag häromveckan...

Räkgratäng med ägg, som vi åt den en solig dag häromveckan…

Turkisk räkgratäng

Karides Güveç, gratinerade räkor, är en av mina favoriträtter på restaurang i Turkiet.

Gjorde den hemma igår, det värmde gott i det gråkalla regnvädret som just parkerat sig över Alanya.

Vill du göra den mejerifri så gratinera med aioli istället för ost.

För en mer mättande gratäng, knäck ner ett ägg innan du ställer formen i ugnen.

Vill du läsa lite mer om vad en lågkolhydratkost kan göra för din hälsa?

Då finns här en mycket intressant artikel om socker och sötningsmedel och dess effekter.

Martin Ingvar är suveränt duktig på att förklara hur hjärnan och kroppen reagerar om vi äter för mycket av den varan.

Att istället för att köpa industrins färdigmat med mycket tillsatt sötma, laga riktig mat från grunden, har hjälpt både mig och Lennart på vår väg mot ett hälsosammare liv.

Den typen av mat som jag varje dag under det kommande året kommer att dela med mig av härinne på bloggen.

I 365 dagar blir det recept på lättlagade rätter baserade på rena råvaror, inga sötsaker eller bakverk alls utan bara riktig mat.

Så du också ska få tips om hur man kan få må så mycket bättre på ett enkelt sätt :)

Turkisk räkgratäng

Turkisk räkgratäng 2 port

300 g frysta, skalade räkor

8 cocktailtomater

2 vitlöksklyftor

1 grön paprika

1 gul lök

3 msk smör eller olivolja

1 tsk tomatpuré

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk Bella Buljong, ekologisk från Herbaria

1 tsk chiliflingor

Havssalt

Riven getost eller aioli till gratinering

Sätt ugnen på 225º. Skär tomaterna i fyra delar. Strimla svamp, vitlök och paprika fint.

Fräs grönsakerna ett par minuter. Tillsätt tomatpuré och stek en minut till, då blir tomatsmaken mildare.

Häll på vinäger och kryddor. Tillsätt räkorna, jag lägger i dem direkt från frysen så blir det lite vätska i gratängen.

Fräs en stund under omrörning tills räkorna precis tinat. Smaka av om det behövs mer salt eller kryddor.

Använder du nyskalade räkor så blanda dem bara med grönsaksröran utan att koka upp, så blir de inte sega.

Häll upp i gratängformar, en per person till huvudrätt och i mindre formar om du serverar den som meze eller tapas.

Strö över riven ost eller klicka över aiolin. Gratinera i 5 minuter.

Medelhavsräkor

Paprika på Turkisk marknad


Laxpudding

Laxpudding

Laxpudding 2 port

150 g rökt eller gravad lax

½ liter blomkål i små buketter

2 dl majonnäs

2 dl riven ost, jag hade getost

1 dl finhackad dill

2 tsk ekologisk buljong, jag använde Bella Buljong

Salt och peppar

Lägg blomkålen i en kastrull, häll på 1 cm vatten och strö över buljongpulvret.

Lägg på lock och koka i några minuter. Ta av locket och låt vätskan koka in i blomkålen under några minuter till.

Låt svalna och bland med majonnäs och dill. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ett lager av blomkålsblandningen i en ugnsfast form. Täck med skivad lax och bred över resten av blomkålen.

Strö ett jämnt täcke av riven ost över och gratinera i 20 minuter på 175º.

Vill du ha en extra proteinrik gratäng så tillsätt två ägg till blomkålsröran.

Grädda då i 40 minuter tills äggstanningen stelnat. Servera med citron och olivolja över en sallad på gröna blad.

Laxpudding på blomkål

Vitkål, Rödkål och Blomkål på Söndagsmarknaden i Alanya


Spagetti i tomatsås med prinskorv

spagetti_prinskorv_julmat_rester_korv_pasta_recept
Av alla julens överblivna rester brukar prinskorv, köttbullar och skinka var det allra vanligaste. 😉 Ja, förutom alla sillburkar, röror, såser och legymer… Dock så var vi väldigt beräknande i år och köpte inte på oss alls mycket då vi vet att det bara blir stående men skinka, prinskorv och köttbullar blev det över av. Det är ju i princip sån mat som man äter i vanliga fall och ganska enkelt att hitta på något nytt med.

 

Till skinkan som vi har kvar tänkte jag göra ostfylld, panerad schnitzel av, en del ska jag strimla till pastasås och så brukar det bli en klassisk potatis/skink och purjolåda. Sen måste man ju ha nån liten skiva över till pålägg och tunnbrödsblöta! 😉
Fler recept :
Pastagratäng med strimlad julskinka, recept HÄR!
Pizza med julskinka, recept HÄR!
Potatis och purjolöksgratäng med julskinka, recept HÄR!
Ost & skinkpaj, recept HÄR!
Varma mackor, recept HÄR!
Tunnbrödsblöta, recept HÄR!

 

 

Köttbullarna fryser jag ner om jag gjort väldigt många. Annars skivas de till pålägg med rödbetssallad, eller steks på till frukost med stekt ägg. Men godast är nog till stuvade makaroner eller kokt potatis med gräddsås och lingon.
Fler recept :
Köttbullar med gräddsås, recept HÄR!
Köttbullar i tomatsås, recept HÄR!
Varm pastasallad med köttbullar, recept HÄR!
Stuvade makaroner med köttbullar, recept HÄR!

 

 

Prinskorv är tacksamt att både grilla på spett och steka och använda i soppor, omeletter eller stroganoff. Här gjorde jag en rätt med tunna spagetti i smakrik tomatsås med champinjoner och serverade med prinskorv. Supergott och inte alls ”juligt”.
Fler recept :
Pastasallad med prinskorv & ägg, recept HÄR!
Jamie Olivers pan fried breakfast, recept HÄR!
Smördegsinbakad prinskorv, recept HÄR!

 

Nu – till dagens recept! 😛

 

Det här behöver du : 
4 port Barilla capellini (tunna spagetti)
ca 500 gram prinskorv
1 burk finkrossade tomater
1 näve skivade, färska champinjoner
1 msk grönsaksfond
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk oregano
Grovmalen savartpeppar
Salt
1 grön paprika

 

GÖR SÅHÄR : 
Skär prinskorven i mindre bitar och snitta ev. ändarna. Stek i stekpanna med smör under tiden som spagettin kokar. Koka upp de finkrossade tomaterna i en liten kastrull vid sidan om. Tillsätt champinjoner, fond, chilisås och kryddor. Smaka av. Blanda spagettin med tomatsåsen och vänd runt med prinskorv och strimlad paprika.

 

spagetti_prinskorv_julmat_rester_korv_pasta_tips

 

spagetti_prinskorv_julmat_rester_korv_pasta_julmatsrester

 

spagetti_prinskorv_julmat_rester_korv_pasta

 

Makaronilåda med lök och rimmat fläsk – Leif Mannerströms

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept_gratäng_alltiett
Hej igen alla fina läsare! Nu är jag hemkommen från veckans långa jobbpass och ser fram emot fem dagars ledighet! 😛 Ska bli sååå skönt! Vill passa på att tacka för de kommentarerna ni lämnat om ”Norpan & Skorpan”. Inte alla som tycker dom är så hemska trots allt… 😉 Hehe!

 

Idag gick jag av jobbet 12.00 men innan dess hann jag fixa en god lunch som stod färdig till nästa personal tog vid. En galet god makaronilåda, recept från Leif Mannerström. En kock som jag både avgudar och beundrar som håller samma ideologi kring mat som jag. En riktigt god makaronilåda eller pudding ska tillagas på stuvade makaroner och äggstanningen ska inte bara innehålla mjölk utan även grädde och massor av ost – där är vi i hamn! Det blir så gott!! 😛

 

Får man nån gång mycket stuvade makaroner över brukar jag ofta slänga ihop en pudding på resterna och fylla med vad som finns i kylskåpet. Antingen korv, fläsk, bacon, lök, etc etc. Detta recept är med rimmat stekfläsk och istället för gul lök + salladslök så tog jag en hel purjolök och finhackade. Allt blandas i ugnsform och efter en trekvart så står middagen på bordet.

 

Sen undrar jag lite HUR äter ni makaronipudding??
Med lingonsylt eller med ketchup??
Själv måste jag ha ketchup men på jobbet föredras det lingonsylt. Är det generationen äldre/yngre? Eller är det vad man är van/uppväxt med? Vad vill DU ha till din?? 😛

 

6 port
Det här behöver du : 
4 dl gammaldags idealmakaroner
6 dl mjölk
2 dl vatten
1 tsk socker
riven muskotnöt
Fyllning : 
300 gram rimmat stekfläsk el. bacon
1 gul lök alt. purjolök
Salt & svartpeppar
3 dl riven prästost
Äggstanning : 
4 ägg
5 dl gräddmjölk
Svartpeppar

 

GÖR SÅHÄR :
Koka upp makaronerna med mjölk och vatten. Låt sjuda tills de är al dente. Tillsätt socker och riv över lite muskotnöt.

Fräs på fläsk eller bacon i mindre bitar tillsammans med finhackad lök salt och svartpeppar.

Varva makaroner och fläsk/lökblandningen samt ost i en ugnsfast form. Slå på äggstanningen och toppa med ost. Grädda i ca 40 – 45 min i 175 grader. Använd aluminiumfolié över formen den första halvtimmen, ta sen bort foliét så gratängen får fin färg på slutet, då behåller den sin krämighet. Dekorera med halverade tomater, persilja och svartpeppar. Servera med lingonsylt eller ketchup samt rivna morötter.

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept_makaroner

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_husmanskost_recept