12 förrätter, 12 varmrätter och 12 desserter till nyår!

nyår_skumpa_skåla
Nä, det är inte så att vi ska äta så mycket som tolv rätter av varje, jag tänkte bara ge mina bästa tips från arkivet så ni får lite inspiration till nyårsmaten! 😛 Vi har inte riktigt bestämt vad det blir här hemma. Det pratas om oxfilé och nån annan vill grilla och själv är jag lite inne på en smörgåstårta i vanlig ordning… 😉 Vi får se vad det blir, kanske ett hopplock av allt?! Nu ska jag jobba i tre dar i alla fall sen vid lunch på onsdag har jag nog tänkt ut något.

 

Nån här som redan bestämt sin meny?
Enkelt, avancerat?
3-rätters eller inte? 

 

Här kommer nu mina bästa tips på 12 förräter, 12 varmrätter och 12 desserter. Klicka på respektive bild för att komma till recepten.

 

FÖRRÄTTER / TILLTUGG

räkcocktail_recept  tunnbrödssnittar_rökt_kött_rådjur_pepparrot  laxröra_snapsglas_kallrökt_lax_påskmat_tilltugg
Tunnbrödskorgar med räkor.
Tunnbrödssnittar med rökt kött och färskost.
Laxröra i snapsglas.

 

laxsnittar_najadlax_laxröra_nyårsbuffé_plockmat  parmesanchips_fänkålsdipp_salamichips  svampfyllda_tarteletter
Smördegsstjärnor med laxröra.
Parmesan och salamichips med fänkålsdipp.
Svampfyllda tarteletter.

 

äggrulle  krustader_fyllningar_tips  prinskorv_inbakad_smördeg_plockmat
Äggrulle med bacon och ost.
12 olika fyllningar till krustader.
Piffad prinskorv till barnen.

 

parmarullar_parmasnittar_mozarella_tunnbrödssnittar  ost_chilisnittar  parmesan_tortellini
Parmarullar med pesto, mozzarella och soltorkade tomater.
Ost och chilisnittar med honungsdipp.
Friterade tortellini med sweet chilisås.

 

VARMRÄTTER 

file_mingon_black_and_white  plankstek_kryddburken  helstekt_fläskytterfile_rostade_rotfrukter_örtsås
Filé mignon Black n White med Jacksonpotatis.
Plankstek med kyckling.
Helstekt fläskytterfile med örtagårdssås och ugnsrostade rotfrukter.

 

entrecote_varmrätt  pulled_pork_pitabröd_per_morberg  röding
Saltbakad entrecote.
Pulled pork i pita med tillbehör.
Helstekt röding med citronsås.

 

ryggbiff_rödvinssås_recept  fläskfilé_kebab_wraps_rulle  tjälknöl_recept
Ryggbiff med rödvinssås.
Fläskfilérulle med vitlökssås.
Tjälknöl.

 

grillad_lammsadel_potatissallad_örter  baconlindad_fylld_fläskfile  fläskfile_smördegsinbakad_smördeg_ädelost
Grillad lammsadel med örtig potatissallad.
Ostfylld och baconlindad fläskfilé.
Smördegsinbakad fläskfilé.

 

DESSERTER

äppeltarte_vaniljglass  chokladsås  portionsformar_glasstårta_digestivekex_glass
Glaserade äppeltarte.
Vaniljglass med vita harens chokladsås.
Digestive-glasstårtor.

 

godaste_kladdkaka_kladdig_kaka  schweizernötstårta_recept_nötbotten_choklad  tosca_toscapäron_recept_toscasmet_dessert_päron
Kladdkaka med mandel och flingsalt.
Schweizernöttårta.
Toscapäron med vaniljglass.

 

cheesecake_recept  chokladmousse_ljus_mörk  pannacotta_lakrits_lakritspannacotta
Frusen cheesecake.
Vit och mörk chokladmousse.
Lakritspannacotta med jordgubb.

 

gino_efterrätt  pavlova_recept  zuleikatårta
Gino – frukt, gratinerad med vit choklad.
Pavlova.
Zuleikatårta.

 

 

 

Den bästa hälsoresan och maten vi njutit av i Florida

Birgitta Höglund i Florida

1 månad i solen

Hemma i kalla och mörka Sverige igen, efter en fantastisk månad i värmen och ljuset i Florida.

Jag och Lennart lever ju sen 13 vintrar ett långsemesterliv utomlands på vintern, eftersom vi båda mår så mycket bättre av att vistas i ett varmare klimat.

Vi åker oftast till Turkiet när höstmörkret kryper över oss, men den här gången blev det en betydligt längre resa, till Fort Lauderdale i USA.

Klimatet passade oss riktigt bra, mellan +25-30 dygnet runt. Det har blåst en hel del och det var skönt med lite vindar de varmaste dagarna.

Lauderdale Beach

Green Island Inn...

Green Island Inn…

Green Island Inn, Fort Lauderdale

Vi har bott på det lilla lägenhetshotellet Green Island Inn, som ägs av Michael Green och hans mamma Billie, som härstammar från Sverige och Norge.

Ett fantastiskt varmt och välkomnande par, de gör allt för att gästerna ska trivas, på ett väldigt okonstlat och naturligt sätt.

Hotellet är helt inbäddat i tropisk grönska och ligger bara 1-2 minuters promenad från Lauderdale Beach.

Kohäger

Det är ett enkelt och lite slitet hotell, men med bra kök som passade oss som lagar nästan all mat hemma.

Många gäster kommer åter år efter år, de har precis som vi charmats av både ägarna och grönskan, en lugn oas bland höghusen.

Det har blivit en månad med mycket tid för återhämtning efter en i mitt mått mätt stressig höst.

I september och oktober hann jag dels med att vara receptkonsult till Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort en kokbok tillsammans med Wonderbag Sweden, som släpps i dagarna.

Ecocaféet har smygöppnat medan jag varit ute och rest, allt är inte riktigt färdigbyggt än, så jag återkommer med rapport och bilder därifrån när jag landat hemma och allt är klart.

Jag och Lennart i Florida, foto Åsa Holstein

Jag och Lennart i Florida. Foto Åsa Holstein…

Hur har vi då tillbringat dagarna på vår hälsoresa?

Vi har verkligen tagit vara på de ljusa timmarna på dygnet, laddat D-vitamin och motionerat mer än på länge.

Klev upp strax efter kl 5 nästan varje morgon, började dagen med ett glas vatten med havssalt och lite kokosvinäger. Härhemma blir det nu äppelcidervinäger istället.

Nötfrukost

Sen njöt vi för fullt av den ljumma morgonen med en kopp kaffe och min nötfrukost bland grönskan på vår uteplats.

Några torkade, ekologiska tranbär blev ett gott komplement till nötterna.

Sen blev det promenad till havet för att njuta av soluppgången och havets ständiga skiftningar.

Fiskgjuse...

Fiskgjuse…

Natur och djur är något som tilltalar både mig och Lennart, här fick vi stor utdelning, både fiskgjuse och havsörn höll oss sällskap på morgnarna.

På hotellet hade vi flera olika sorter av gecko på uteplatsen, förutom ett antal mygg…

Tidig morgon vid Atlanten...

Tidig morgon vid Atlanten…

Efter morgonstunden på stranden blev det mitt vanliga gymnastikprogram, för att mjuka upp leder och muskler.

Lennart har också hakat på eftersom han märker hur bra det är även för hans rygg och leder.

Kryddkaffe LCHF/Paleo

Kryddkaffe LCHF/Paleo…

Jag har aldrig varit så förtjust i att dricka fetkaffe/Magic Bullet Coffee, då jag hellre äter rejält med fett ihop med maten.

En del byter ju ut måltiderna mot kaffe med kokosolja/smör, men jag tror det är viktigt för kroppen att få i sig en större mängd än det ger av mineraler, vitaminer, antioxidanter och inte minst protein.

Så för oss har det istället blivit en kopp kryddkaffe på förmiddagen, en nykomponerad variant av fetkaffet som blev riktigt njutbar.

Vid 9 tog vi en kopp av kryddkaffet innan det blev dags för dagens första långpromenad.

Jag kombinerade en del av mina promenader med att gå och handla, oftast på Winn Dixie som låg ca 2 km från hotellet.

Ibland gick jag ännu längre för att köpa riktigt bra, ekologisk mat, till Whole Foods Market var det ca 4 km, enkel väg.

Ekologisk mat i USA...

Ekologisk mat i USA…

Vid 12-tiden blev det så dags för lunch. Vissa dagar gjorde jag i ordning en kött- eller kycklinggryta på morgonen, som sen fick lagas färdig i Wonderbag medan vi var ute.

Så skönt att komma hem, ta ett dopp och sen bara servera den rykande varma maten direkt från grytan som lagats klar utan att vi behövde lämna spisen på.

Några av de recepten kommer under vintern att dyka upp inne på Wonderbags receptsida.

Kycklinggryta i Wonderbag...

Kycklinggryta i Wonderbag…

Jag komponerade också en äppelkompott till Swedish Paleos medlemskväll på ekobutiken Paradiset, då Wonderbag Sweden var där och demonstrerade hur bagen fungerar.

Kompotten åt vi som en fräsch efterrätt några kvällar, men annars har vi hållit oss helt ifrån alla typer av desserter, glass och fikabröd den här månaden.

Lite frukt i maten har det däremot blivit, men max ½ per person och dag.

Äppelkompott i Wonderbag

Äppelkompott

Ofta blev det fisk eller skaldjur till lunch, med ägg, avocado eller stekta grönsaker, en krämig majonnässås, coleslaw och en rejäl skiva smör.

Räkor och avocado

Stekt torsk med currycoleslaw och grönsaksfräs...

Stekt torsk med currycoleslaw och grönsaksfräs…

Helstekt kycklingbröst med currycoleslaw och friterad sötpotatis

Ett par gånger gjorde jag också pommes frites av sötpotatis, friterad i kokosolja.

Att vila har också varit en stor del av vår hälsoresa, så efter maten blev det 1-1½ timmes tupplur, då var det ändå oftast för varmt att vara ute.

Sen vid 15 blev det en till kopp kryddkaffe, innan det var dags för nästa långpromenad.

Sammanlagt gick jag ca 8-10 km per dag, betydligt mer än vad jag gör när jag är hemma.

Det har verkligen gett resultat, har fått så mycket starkare ben och rygg, på bara en månad.

Jag har problem med mina fotleder efter ryggoperationen, foten viker sig ibland, så det är så värdefullt att kunna träna så här mycket.

Jag ramlade en gång för några veckor sen, men tack vare att jag stärkt muskler och leder så mycket, så blev det bara ett lite skrapsår på handen, foten blev inte ens blå.

Vår matdag avslutades sen vid 18-tiden med en enkel måltid.

Mini-pizza på ägg...

Mini-pizza på ägg…

En del dagar blev det två stekta ägg, täckta med salami, tomatsalsa och oregano och sen snabbt gratinerat i ugnen med getost, mozzarella eller lagrad cheddar.

Godare och enklare mini-pizza har jag aldrig gjort förut, rekommenderas varmt som snabbmat, närhelst du vill ha något enkelt och mättande.

Andra dagar blev det en skål sallad på små, gröna blad med tärningar av rökt skinka eller kalkon, tärnad eko-banan, någon av ovan nämnda ostar, tomat, paprika, pumpakärnor, örter och majonnäs.

Efter de här dagarna var vi oftast väldigt kvällströtta, så det blev inte så mycket till nattliv.

Vi slocknade tidigt, tog ett till glas vatten med kokosvinäger och salt innan, det var väldigt bra mot det krypningar jag har i mitt nervskadade ben.

Måltidsdrycken då, ja det har varit vatten för hela slanten, ca 2 liter per dag.

Naturlig träning, att bära hem 2 gallon vatten från affären...

Naturlig träning, att bära hem 2 gallon vatten från affären…

Dricker överhuvudtaget ingen alkohol på långresorna, kropp och själ mår båda gott av det.

Hoppas du hittar lite inspiration till en egen hälsoresa, antingen utomlands eller därhemma.

Här i min gästblogg hos Marie Norder Aspholm på Gävle Kost & Livsstil, kan du läsa mer om hur min hälsa förbättrats under de 6½ år som jag ätit LCHF, nu de senaste åren mer med dragning åt Paleo.

Sunrise


15 busiga halloween-tips!

linda_kryddburken_halloween
Hallå igen! Nu är vi hemma efter möte och helghandling och hann även fixa ett bankkort till Joline i samma veva också. Det är ju inte ofta man har kontanter längre så det här med kort och swish och kunna föra över när det behövs är ju bara så smidigt. Gäller ju bara att hålla koll på sitt kort och inte slarva bort det då förstås.

 

Enligt banken är åldersgränsen 9 år för ett allkort, alltså ett man kan betala med i affärer, på buss mm. Joline är ju 13 år nu så jag hoppas det blir smidigare med månadspeng framöver. Ni som har barn i den åldern, har dom kort redan eller haft länge? Eller tar ni ut och ger kontanter när dom får vecko eller månadspeng? Och hur mycket får dom? Joline får 500 kr i månadspeng, men då köper vi hygienartiklar, står för div bussresor och ”nödvändiga” kläder kan man väl sammanfatta det som. Kläder och smink som hon nödvändigtvis inte ”behöver” får hon köpa själv, utan vi står mer för vinterjackor, skor, stövlar, jeans, träningskläder mm. 😉 Kul att höra hur ni gör?

 

Jo, jag tänkte såklart bjuda på lite inspiration till halloween. En hel del i dagens matkassar innehåller också tips men det får jag visa upp när det är tillagat och klart så här kommer en blandad kompott av läskiga ting ni kan hitta på så länge… 😛 Klicka på bilderna för större storlek.

 

halloween_dekoration spindeltårta
Dekorera till halloween är något jag älskar. Det var superkul när barnen var mindre förstås för då tyckte dom det var lite läskigt också… Idag är dom inte lika lättskrämda. 😛 Vanliga chokladbollar i bilden till vänster, rullade i kokos som jag bara färgat med karamellfärg. (Häll i en påse och droppa i färg och skaka om). Till höger – spindeltårta. Recept HÄR.

 

halloween_pumpa_cupcakes_bakelse_muffins halloweenmat_korv
Pumpa-cupcakes och mumie-korvar!

 

halloween_fest_party_dekoration spindlar_halloween_tårta
Halloween-party och spindel-glass-tårta. Klicka HÄR.

 

halloween_fladdermus halloween_godis_läsk_mumie_pumpa
Dekorera blockljus med utklippta fladdermöss och bandagerade muggar. Klicka HÄR.

 

tjejmonster_monster_cupcakes_halloween_muffins halloween_cupcakes
Monster-cupcakes. Klicka HÄR.

 

sminkstudio_halloween_sminkning skördefest_öland_pyssel_pumpor_dekorationer
Här har Joline dekorerat badrummet lite läskigt med slingor och mask… 😉
Och trädgården måste ha sitt också förstås.

 

spöken pumpor
Hoplimmade marshmallows-spöken med vit choklad och äpple och pumpalyktor till värmeljus.

 

joline_nilsson_öjkroken_halloween_utklädnad_smink_makeup joline_nilsson_öjkroken_halloween_utklädnad_smink_makeup_fest
Halloween-sminkning och utklädning är Jolines område, hon kan sitta i timmar och göra nya ”outfits”.
Själv håller jag mig till svart kajalpenna och lite fantasi… (översta bilden) 😉

 

Smörgåstårta kryddburkens special

kryddburken_smörgåstårta_rund_special_bacon
Igår åt smörgåstårta här hemma. 18:e oktober… The day I was born! 😉
Jag blev uppvaktad från morgon till kväll av familjen med sång och paket på sängen och en lång härlig söndagsfrukost. Fler överraskningar vid lunch och på eftermiddagen kom även min mamma o syster. Vi åt smörgåstårta och rundade av med kaffe, glass, päron och chokladsås. En toppenfin dag på alla sätt och så fina presenter.

 

Tusen tack till er alla som gratulerat mig på facebook och instagram. ♥

 

Ni ska givetvis få receptet på min egen specialare ”Smörgåstårta Kryddburken special”. Efter alla år med dessa tårtor vid verket har jag en egen absolut storfavorit numera. Ost, skinka. Kokta ägg, mjukost och knaperstekt bacon med en blandning av saftig grundröra och lite fruktiga smaker av ananas och mandarin är detta den tårta jag gilla bäst! Varsågoda! 😛

 

10 bitar
Det här behöver du :
2 förp hönökaka (8 st halvmånar)

 

1 sats grundröra : 
4 dl grädde (vispas lös)
1 dl majonäs
Herbamare örtsalt

 

Lager 1 : 
3 pkt bacon
1 burk ca 200 gram krossad ananas

 

Lager 2 :
1 tub naturell mjukost
4 kokta, hackade ägg

 

Lager 3 :
1 burk  strimlad rökt skinka
1 burk ca 300 gram konserverade mandariner

 

GÖR SÅHÄR :
Vispa grädden till grundröran löst. Blanda med majonäs och smaka av med herbamare örtsalt. Lägg ut hönökakorna till en cirkel. Bred bregott på varje lager bröd. Fyll med första fyllningen av knaperstekt, finhackad bacon, en burk krossad ananas och lite av grundröran för att få det saftigt. Nästa lager med bregott, en tub mjukost och fyra kokta, hackade ägg. Sista lagret med bregott, strimlad rökt skinka, konserverade mandariner och ytterligare lite av grundröran. Lägg på sista lagret bröd och täck tårtan med grundröran runtom hela. Använd nu din fantasi och garnera efter konsten alla regler. 😛 Ät och njut!

 

Garnering : 
1 kruksallad
250 gram rökt skivad skinka
16 skivor goudaost
4 kokta ägg
Tomater
Vindruvor

 

smörgstårta_godaste_rund_special_ost_skinka_bacon

 

 

födelsedag_smörgåstårta_festmat

 

Chicken carbonara

carbonara_chicken_kyckling_kycklingcarbonara_chickencarbonara_recipie
Då var det äntligen fredag igen! Veckans kanske mest älskade veckodag? 😛 Eller är det lördagen? Eller söndagen då familjen knyts ihop vid kökbordet till en god söndagsmiddag och ny vecka står på tur? Jag vet inte riktigt, men fredag är alltid fredag och det känns som att det är fullt tillåtet att både njuta, mysa och relaxa så mycket man vill.

 

Fredagsmys har nästan blivit ”det nya lördagsgodiset”. En extra godisdag att frossa i, eller hur tänker ni? Hur gör ni hemma hos er med just fredagar och lördagar??

 

Får barnen godis bägge dagarna? Bara lördag? Eller inte alls? Vilken middag prioriteras mest? Fredagens eller lördagens? Hade varit superkul att höra hur ni gör. Berätta gärna!

 

Här hemma är det inget godis på fredagar men däremot läsk och/eller chips för den som vill ha. Middag på fredagar brukar inte vara så välplanerade utan mer nåt snabbt men GOTT! Som tacos, varma mackor, hemmagjord pizza, plockmat, grillade kycklingklubbor eller korv med bröd. På lördag får barnen köpa godis eller glass och middagen planeras lite mera ingående efter familjens önskemål. Det kan såklart bli grillat igen, men kanske mer avancerat är grillad korv o bröd. Söndagen däremot är ofta mer heliga för mig då jag får laga min älskade husmanskost och som i mitt tycke är mer ”rejäl” mat som även kan användas till veckans matlådor.

 

Nu ska ni däremot få ett gott recept på en alternativ carbonara med kyckling.
(istället för fläskkött som; pancetta, sidfläsk, bacon mm)

 

Anledning är väldigt enkel då jag hade två kycklingbröstfiléer av majskyckling som låg i frysen och kylskåpet fullt med parmesan. Gott, enkelt och frysen blev återigen rensad. 😛 Önskar er alla en supermysig fredag!

 

4 port
Det här behöver du : 
2 majskycklingfiléer
smör till stekning
1 krm cayennepeppar
1 tsk tomatpuré
Svartpeppar
5 dl creme fraiche
3 äggulor
2 – 3 dl riven parmesan
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR :
Strimla och skär kycklingbrösten i mindre bitar. Fräs på i het stekpanna med smör, tomatpure, cayenne och svartpeppar. Låt kycklingbitarna få fin färg. Sänk värmen och rör ner creme fraichen. Låt koka upp till en krämig sås. Vänd ner kokt pasta och tillsätt äggulor och parmesan. Rör om försiktigt. Servera.

 

kyckling_chicken_carbonara
Bryn kycklingbitarna i smör tillsammans med kryddorna tills de får fin färg.

 

chicken_carbonara_kyckling_recept
Tillsätt creme fraiche och låt koka upp till en krämig sås.

 

chicken_carbonara
Vänd ner pastan, i det här receptet barillas spagetti. Rör ner äggulorna och riven parmesan. Toppa med extra svartpeppar.

 

pasta_carbonara_chicken_kycklingcarbonara
Servera, ät och njut!

 

chicken_carbonara_recipie_kycklingcarbonara_pasta_recept
Smaklig måltid och kommentera gärna frågorna i inlägget. ♥

 

Malins LCHF-glass
Källa: Malin
Portioner: 6-8

Ingredienser:
3 ägg
1/2 pkt Phillaost
2 dl vispgrädde
1/3 dl ICA sötströ
1krm vaniljpulver
2-3 msk nougatcreme (Katrin Zytomierska)
1 msk kakao

Färska hallon
Gör så här:
Det här är en efterrätt som jag tänker mig att du serverar i små portioner (tänk glöggmugg), beroende på hur strikt du är. Nougatcremen har en smula högt kolhydratinnehåll men dock lägre än ex. Marabou Premuimchoklad 70% Efterrätt kör vi för enstaka speciella tillfällen ;-)

Gör så här;

Vispa äggvitorna till hårt skum
Vispa ihop Phillaost, äggulor, sötströ, vaniljpulver, nougatcreme slätt och vänd ner i äggvitorna.
Vispa grädde och kakao hårt och vänd ner i smeten.
Häll upp i plastbytta och frys in i 3-5 timmar, gärna över natten rör om några gånger under infrysning. Alt. kör smeten i glassmaskin.
Ta fram 10 min innan servering.
Servera en rejäl msk-klick ihop med ex. en liten näve hallon.


Lycka till!
Malins LCHF-glass
Källa: Malin
Portioner: 6-8

Ingredienser:
3 ägg
1/2 pkt Phillaost
2 dl vispgrädde
1/3 dl ICA sötströ
1krm vaniljpulver
2-3 msk nougatcreme (Katrin Zytomierska)
1 msk kakao

Färska hallon
Gör så här:
Det här är en efterrätt som jag tänker mig att du serverar i små portioner (tänk glöggmugg), beroende på hur strikt du är. Nougatcremen har en smula högt kolhydratinnehåll men dock lägre än ex. Marabou Premuimchoklad 70% Efterrätt kör vi för enstaka speciella tillfällen ;-)

Gör så här;

Vispa äggvitorna till hårt skum
Vispa ihop Phillaost, äggulor, sötströ, vaniljpulver, nougatcreme slätt och vänd ner i äggvitorna.
Vispa grädde och kakao hårt och vänd ner i smeten.
Häll upp i plastbytta och frys in i 3-5 timmar, gärna över natten rör om några gånger under infrysning. Alt. kör smeten i glassmaskin.
Ta fram 10 min innan servering.
Servera en rejäl msk-klick ihop med ex. en liten näve hallon.


Lycka till!
Smörstekta bananer i sirap med vaniljglass

sockerstekta_bananer_banan_dessert_glass
Då var det fredag igen och helgen står på tur! Har ni något roligt ni ska hitta på?
Här hemma så är dottern iväg med en kompis på fritidsgården ikväll, sen ska hon sova över och imorgon ska dom vara med på nåt häst-jippo-arrangemang och hjälpa till. Det ser dom fram emot! 😉

 

Max har precis kommit till oss och för vår del så blir det bilträff i Emmaboda imorgon ”End of summer meet”. Ska bli superkul! Lilla raggar-ungen Joline har inte missat många bilträffar men den här blir den första på väldigt länge som hon inte är med på.

 

 

På Emmaboda flygfält trängs bilentusiaster, raggare, marknadsknallar, bilklubbar, tävlingsdeltagare och åskådare och det är alltid galet mycket folk men så himla kul att komma dit! I år firar dom dessutom 30-års jubileum och det är verkligen en upplevelse. Nästan 2 kilometer lång marknad dessutom. Förra året var jag inte med då jag hade brutit foten men i år ska det allt bli ”trampa marknad” och titta på bilar. Vädret ser också ut att bli toppen, 20 grader och sol, 10% risk för regn så det är helt okej. 😛

 

Det är denna bilträffen som avslutar sommaren och sen åker bilarna in i garaget för lite vintervila.
Är det nån av er läsare som ska dit så tveka inte att komma fram och häsla o prata lite! 😉

 

Ja, kvällens recept blir nånting jag tycker ni ska laga till i helgen. Smörstekta bananer med sirap och vaniljglass… Kan det bli bättre?! 😉

 

4 port
Det här behöver du : 
50 gram smör
4 – 5 bananer
½ dl sirap
1 tsk vaniljsocker
Mandelspån

 

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med smör på medelvärme. Skala bananerna, halvera och skär i bitar så som du vill ha dom. Lägg ner i stekpannan. Låt bananerna få en gyllenbrun färg. Ringla över sirap och ”ös” smöret/sirapen över bananerna. Toppa med mandelspån. Servera med vaniljglass.

 

Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång el. vaniljpulver

 

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång.
Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5 – 6 timmar.
Ta fram ca 30 – 40 min före servering och låt tina något i kylen.

 

Har du en glassmaskin och vill göra en riktigt hederlig gammaldags vaniljglass så har jag ett gott recept HÄR!

 

stekta_bananer_sockerstekta

dessert_bananer_stekta_banan

Dags för kräftor

Kräftor med Dill

Kräfttid

Senaste veckan har jag tillbringat i vackra Sörmland, i Lennarts hyrda stuga på Klämmingsbergsbadets Camping utanför Gnesta.

Vi har verkligen haft tur med vädret den här veckan, det blev inte långa stunder vi var inne i stugan på dagarna.

Ostmacka på mitt glutenfria formbröd

Det finns många fina ställen att besöka på nära håll. Förutom lite fina picknickar ute i naturen så har det blivit bilturer till Mariefred, Malmköping och Trosa.

Malmköping var det första gången vi besökte, det blir absolut fler kommande somrar.

En riktigt fin köping, med mängder av gamla hus och en lång historia som militärstad.

Där blev det en mycket god vaniljglass från den lokala tillverkaren Grinda Gårds-glass, intagen till en kopp kaffe på Fållökna hembageri som är beläget i Stadshuset vid det lilla torget.

Som tur var fick vi en plats i skuggan under ett parasoll, det har verkligen varit högsommarvärme den här veckan.

Fållökna Hembageri, Malmköping

Glass

Ett besök på favoritrestaurangen Gnesta Strand blev det på fredagen, där serverades bräckt oxbringa med senapscrème och pepparrot.

En fräsch salladsbuffé hör till, bra alternativ för den som inte vill ha potatis till varmrätten.

Vi satt länge och njöt av den goda maten i skuggan av ett äppelträd på uteserveringen alldeles vid Frösjön.

Det blev också kräftpremiär, här en bild på de nyfångade läckerheter vi fick förra sommaren av våra vänner Robban och Caroline som driver campingen, fiskade i sjön Klämmingen.

Kräftor

I dagens inlägg får du tips på några goda tillbehör till kräftorna. Här nedan följer först länkar till de glutenfria brödsorter jag tycker passar bäst till kräftorna.

Vill du ha ännu fler tips på goda såser, så finns det många recept i min kokbok Grillmat LCHF, där finns även en grillad kräftvariant med vitlökssmör.

Just nu kan du köpa boken via Smarta Diabetiker för bara 129 kr, du hittar erbjudandet här.

Lowcarb-Muffins med Västerbottensost och Frön

Västerbottensmuffins med kummin

Formbröd LCHF och Paleo

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Valnötsbröd

Fröknäckebröd

Hemgjord majonnäs

Hemlagad majonnäs

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

½-1 krm salt

Lite vitpeppar

1 tsk vit balsamvinäger

Några droppar Worcestershiresauce

2 dl neutral rapsolja

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke.

Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Du kan förstås också vispa din majonnäs med vanlig ballongvisp i en bunke, det ger bra träning :)

Krydda med vitpeppar och Worcester, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk. Den håller sig minst en vecka i kylen.

Ingredienser till Aioli och Majonnäs

Majonnäs med tomat, rosmarin och vitlök

2 tomater

1 liten gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 msk finhackad rosmarin

1 tsk balsamvinäger

½ dl vatten

1 dl majonnäs

ev ½ dl grekisk yoghurt

Salt och peppar

Hacka tomat och lök i små tärningar. Värm oljan försiktigt i en gryta, häll ner hacket.

Låt fräsa några minuter utan att få färg. Rör ner rosmarin och kryddor.

Låt puttra på svag värme i en halvtimme. Rör då och då. Späd med vattnet under tiden, så röran inte kokar torrt.

Mosa med en gaffel och låt svalna lite. Blanda i majonnäs och yoghurt.

Ställ kallt någon timme, smaka av om det behövs mer kryddor eller vinäger.

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja

2 äggulor

2 dl macadamiaolja

1 stor klyfta vitlök

½ pressad citron

ca 1 tsk flingsalt

Riv vitlöken fint, blanda med salt och äggulor i en skål. Tillsätt oljan i en fin stråle, vispa riktigt hårt. Det går enklast med elvisp eller stavmixer.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Rhode Islandsås till räkor

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås. Smaksätt med citron, whisky och kryddor. Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men det brukar jag utesluta för det mesta.

Kräftor med Lime och Chili på Muurika

Heta kräftor à la Ernst Kirchsteiger


Dags för kräftor

Kräftor med Dill

Kräfttid

Senaste veckan har jag tillbringat i vackra Sörmland, i Lennarts hyrda stuga på Klämmingsbergsbadets Camping utanför Gnesta.

Vi har verkligen haft tur med vädret den här veckan, det blev inte långa stunder vi var inne i stugan på dagarna.

Ostmacka på mitt glutenfria formbröd

Det finns många fina ställen att besöka på nära håll. Förutom lite fina picknickar ute i naturen så har det blivit bilturer till Mariefred, Malmköping och Trosa.

Malmköping var det första gången vi besökte, det blir absolut fler kommande somrar.

En riktigt fin köping, med mängder av gamla hus och en lång historia som militärstad.

Där blev det en mycket god vaniljglass från den lokala tillverkaren Grinda Gårds-glass, intagen till en kopp kaffe på Fållökna hembageri som är beläget i Stadshuset vid det lilla torget.

Som tur var fick vi en plats i skuggan under ett parasoll, det har verkligen varit högsommarvärme den här veckan.

Fållökna Hembageri, Malmköping

Glass

Ett besök på favoritrestaurangen Gnesta Strand blev det på fredagen, där serverades bräckt oxbringa med senapscrème och pepparrot.

En fräsch salladsbuffé hör till, bra alternativ för den som inte vill ha potatis till varmrätten.

Vi satt länge och njöt av den goda maten i skuggan av ett äppelträd på uteserveringen alldeles vid Frösjön.

Det blev också kräftpremiär, här en bild på de nyfångade läckerheter vi fick förra sommaren av våra vänner Robban och Caroline som driver campingen, fiskade i sjön Klämmingen.

Kräftor

I dagens inlägg får du tips på några goda tillbehör till kräftorna. Här nedan följer först länkar till de glutenfria brödsorter jag tycker passar bäst till kräftorna.

Vill du ha ännu fler tips på goda såser, så finns det många recept i min kokbok Grillmat LCHF, där finns även en grillad kräftvariant med vitlökssmör.

Just nu kan du köpa boken via Smarta Diabetiker för bara 129 kr, du hittar erbjudandet här.

Lowcarb-Muffins med Västerbottensost och Frön

Västerbottensmuffins med kummin

Formbröd LCHF och Paleo

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Valnötsbröd

Fröknäckebröd

Hemgjord majonnäs

Hemlagad majonnäs

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

½-1 krm salt

Lite vitpeppar

1 tsk vit balsamvinäger

Några droppar Worcestershiresauce

2 dl neutral rapsolja

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke.

Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Du kan förstås också vispa din majonnäs med vanlig ballongvisp i en bunke, det ger bra träning :)

Krydda med vitpeppar och Worcester, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk. Den håller sig minst en vecka i kylen.

Ingredienser till Aioli och Majonnäs

Majonnäs med tomat, rosmarin och vitlök

2 tomater

1 liten gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 msk finhackad rosmarin

1 tsk balsamvinäger

½ dl vatten

1 dl majonnäs

ev ½ dl grekisk yoghurt

Salt och peppar

Hacka tomat och lök i små tärningar. Värm oljan försiktigt i en gryta, häll ner hacket.

Låt fräsa några minuter utan att få färg. Rör ner rosmarin och kryddor.

Låt puttra på svag värme i en halvtimme. Rör då och då. Späd med vattnet under tiden, så röran inte kokar torrt.

Mosa med en gaffel och låt svalna lite. Blanda i majonnäs och yoghurt.

Ställ kallt någon timme, smaka av om det behövs mer kryddor eller vinäger.

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja

2 äggulor

2 dl macadamiaolja

1 stor klyfta vitlök

½ pressad citron

ca 1 tsk flingsalt

Riv vitlöken fint, blanda med salt och äggulor i en skål. Tillsätt oljan i en fin stråle, vispa riktigt hårt. Det går enklast med elvisp eller stavmixer.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Rhode Islandsås till räkor

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås. Smaksätt med citron, whisky och kryddor. Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men det brukar jag utesluta för det mesta.

Kräftor med Lime och Chili på Muurika

Heta kräftor à la Ernst Kirchsteiger