Smörstekta bananer i sirap med vaniljglass

sockerstekta_bananer_banan_dessert_glass
Då var det fredag igen och helgen står på tur! Har ni något roligt ni ska hitta på?
Här hemma så är dottern iväg med en kompis på fritidsgården ikväll, sen ska hon sova över och imorgon ska dom vara med på nåt häst-jippo-arrangemang och hjälpa till. Det ser dom fram emot! 😉

 

Max har precis kommit till oss och för vår del så blir det bilträff i Emmaboda imorgon ”End of summer meet”. Ska bli superkul! Lilla raggar-ungen Joline har inte missat många bilträffar men den här blir den första på väldigt länge som hon inte är med på.

 

 

På Emmaboda flygfält trängs bilentusiaster, raggare, marknadsknallar, bilklubbar, tävlingsdeltagare och åskådare och det är alltid galet mycket folk men så himla kul att komma dit! I år firar dom dessutom 30-års jubileum och det är verkligen en upplevelse. Nästan 2 kilometer lång marknad dessutom. Förra året var jag inte med då jag hade brutit foten men i år ska det allt bli ”trampa marknad” och titta på bilar. Vädret ser också ut att bli toppen, 20 grader och sol, 10% risk för regn så det är helt okej. 😛

 

Det är denna bilträffen som avslutar sommaren och sen åker bilarna in i garaget för lite vintervila.
Är det nån av er läsare som ska dit så tveka inte att komma fram och häsla o prata lite! 😉

 

Ja, kvällens recept blir nånting jag tycker ni ska laga till i helgen. Smörstekta bananer med sirap och vaniljglass… Kan det bli bättre?! 😉

 

4 port
Det här behöver du : 
50 gram smör
4 – 5 bananer
½ dl sirap
1 tsk vaniljsocker
Mandelspån

 

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med smör på medelvärme. Skala bananerna, halvera och skär i bitar så som du vill ha dom. Lägg ner i stekpannan. Låt bananerna få en gyllenbrun färg. Ringla över sirap och ”ös” smöret/sirapen över bananerna. Toppa med mandelspån. Servera med vaniljglass.

 

Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång el. vaniljpulver

 

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång.
Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5 – 6 timmar.
Ta fram ca 30 – 40 min före servering och låt tina något i kylen.

 

Har du en glassmaskin och vill göra en riktigt hederlig gammaldags vaniljglass så har jag ett gott recept HÄR!

 

stekta_bananer_sockerstekta

dessert_bananer_stekta_banan

Bota diabetes?

Nu hävdar man att man snart kan bota diabetes genom att “flytta runt på fettet”.

Svt skriver:
“I takt med att vi blir allt fetare har sjukdomen diabetes typ två ökat snabbt i hela världen. Bara i Sverige har cirka 400.000 människor så kallad vuxendiabetes. Till år 2030 räknar WHO, Världshälsoorganisationen, med att en halv miljard människor kommer att vara drabbade.

I dag finns inget sätt att bota sjukdomen, bara hålla den i schack med medicin och en rejält förändrad livsstil. Men risken för allvarliga följder som hjärtinfarkt och stroke finns ändå kvar.”

Det är ett par saker här som jag reagerar på och det är vuxendiabetes, det var inte länge sedan man kallade det sockersjuka, sedan övergick man till åldersdiabetes och nyligen sa man alltid diabetes typ 2 och numera heter det då vuxendiabetes. Är det för att det numera inte går att säga åldersdiabetes och diabetes typ 2 för att det är så förknippat med äldre ålder? Det ju många yngre åldrar som får typ 2 nu…

Sedan reagerar jag  på att den “inte går att bota den”, det gör det ju på sitt vis, sluta ät socker och stärkelse så behövs ingen medicin!

Men visst de flesta människor vill ju “både ha kvar kakan och äta upp den”, och medicintillverkarna vill ju också det ;)

Men det jag grunnar mest över vad gäller detta “enorma genombrott”  är att fettet som ska flyttas, tydligen ska det lägga sig i underhudsfettet istället för i/runt organen. Man kommer tydligen då vara fet på “utsidan” men inte inuti?
Tjockhudade? (kanske behövs i denna värld…)

Låter lite märkligt, att det tydligen ändå alltid ska finnas feta människor… men på ett annat sätt…

ps, förebygga diabetes typ 2 går också ;)

 

 

 

Bloggar etiketter: ,