Kryddstarka nyheter – Toja Import öppnar webshop!


Skärmdump av webshopen; House of milton.

NY WEBSHOP ÖPPNAD!

En efterlängtad nyhet;

Tommy på Toja import har nu öppnat portarna till sin nya webshop! Ni vet Tommy med kryddorna och annat gott från Jamie Olivers sortiment, Fidde´s Paynekryddorna, Bushman-såserna och mina favoriter, dom grymt snygga plåtburkarna med kryddblandningar för att nämna några. Detta har jag väntat på, och när han ändå i farten så finns nu också en facebooksida upplagd, den hittar ni om ni söker på House of milton, eller klickar här >>

Nu önskar jag Tommy all lycka till och passar på att tacka för gott samarbete genom alla år och hoppas vi fortsätter så. In och gilla hans sida och sprid vidare till alla ni känner, det här är en roligt nyhet tycker jag!

Ni kryddburkenläsare har dessutom 10% rabatt på hela sortimentet fram tom. sista april. Uppge koden ”kryddburken” vid beställning. Till webshoppen >>


http://www.houseofmilton.com/ 

Mandelvåfflor till Våffeldagen och medverkan i Meny i P1

Våffeldagen

I helgen välkomnas nyligen inträffade Vårdagjämningen med våffelkalas på många håll.

Förr hette det Vårfrudagen, men det blev senare i folkmun kallat Våffeldagen.

Idag kommer mitt bidrag till firandet, så Du kan förbereda våfflorna.

Det är ett både gott och nyttigt recept på våra traditionella våfflor, hämtat ur min kokbok LCHF för seniorer. Helt glutenfritt förstås.

Här en bild på boken från senaste numret av Bokspegeln, medlemstidningen för Bonniers Bokklubb.

Våfflor passar närsomhelst på dagen. Kanske som frukost med Crème Fraiche och Bär.

Eller som lunch med Keso, Kaviar, Purjolök och kokt Ägg.

Istället för en smörgås, ett våffelhjärta med pålägg smakar alltid gott till en kopp kaffe.

Våfflan kan också bli en hel middag eller kvällsrätt med Rökt Lax och Avocado. Bild på den syns under dagens recept.

Våfflor med Smör, Ost och Geitost passar riktigt bra som utflyktsmat på skidturen eller skogspromenaden i helgen, beroende på var i landet Du bor.

Det hade vi ofta med på utflykterna till skog och fjäll när jag var liten, antingen det var bärplockning eller skidåkning.

Bilden på våfflan med hjortron här ovan är från kokboken, den är fotograferad av Mikael Eriksson.

Den och alla andra bilder till boken togs en solig vecka i somras, många på min blommande balkong.

Nu är det långt ifrån soligt, det har regnat i flera dagar här i Östersund.

Igår satt jag därför gärna inne, bänkad framför radion för att lyssna på Meny i P1. Där skulle jag göra min debut i Riksradion.

Men jag lyssnade förgäves, eftersom hela Sveriges Radios nätverk slogs ut just när programmet skulle starta.

Tur då att det gick att höra på nätet i efterhand, det kan Du göra Här. Inslaget med mig kommer ca 29.35 in i programmet.

Det kan också lyssnas på vanligt vis i en radio på repriserna, kl 00.05 eller 14.00 på lördag den 24 mars.

Hela programmet genomsyrades av tanken på mat med lite kolhydrater.

Jens Linder, matskribent i DN, lagade kolhydratsnåla läckerheter till sin kommande kokbok.

Fia Gulliksson som leder programmet, intervjuade mig när vi stötte på varann på bussen häromdagen.

Fia är en välkänd matprofil från Östersund, som jobbat mycket för att sprida kunskapen om naturlig mat genom Slow Food-rörelsen.

Hemma på gården nere vid Storsjön driver hon och familjen en liten restaurang i båthuset. Där används bara ekologiska, lokala råvaror.

Här hittar Du restaurangens hemsida, Båthuskrogen.

Mandelvåfflor 1 stor eller 2 små

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

½ dl mald Mandel

1 tsk Fiberhusk

2 tsk smält Smör

½ tsk Bakpulver

½ krm Salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk under vispning. Rör ner smält smör i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smält smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan smeten läggs i.

Smeten blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun. Servera med vispad grädde och hjortron.


Hur ofta äta lchf-bakverk?

Den frågan dyker upp titt som tätt.

Många lever ju kvar i det gamla tänket om att när man fikar och äter bakverk då syndar man och äter något väldigt onyttigt, och det får man göra sparsamt, helst inte alls ;)

Numera när det går att baka fina “nyttigapåriktigt” bakverk med kokosnötsmjöl och mandelmjöl har ju bakverk i många fall blivit mat.
I ett tidigare inlägg här på bloggen jämförde jag omelett med en kaka och i vissa  fall blir det mer kolhydrater i en omelett jämfört med många lchf-bakverk.

Men hur ofta tycker jag man då kan äta lchf-bakverk?

Varje dag skulle man kunna säga, men inte alla måltider varje dag.

Jag tänker så här, äter man omelett eller ägg varje dag i en måltid så spelar det ju mindre roll om du ibland hällt kokosnötsmjöl o kakao i eller om du hivar purjolök o paprika (kolhydratsmässigt). Givetvis innehåller paprika och purjo andra saker än kolhydrater. Vilket kakao och kokos också gör.

Viktigt är variationen över dagen och veckan, att äta varierat av ägg, fisk, kött, fågel, skaldjur, smör och grönsaker över dagen.

Men om du ex alltid äter en omelett till lunch, kan väl den lika gärna bytas ut till en lchf-kaka ibland? Dock skulle jag tröttna på att äta en mat-kaka varje dag ändå.

Andra tycker man bara ska äta lchf-bakverk till lyx och högtider. Man gör som man vill…

Men det som är den stora poängen här är ju att vi numera alla kan släppa på denna “onyttighetsångest” som var förknippat med tidigare kakätande och numera glädjas åt att vi kan baka mat och nyttiga bakverk på riktigt!

Att vi kan bjuda på mat-bakverk till alla och ingen behöver få ångest över att man frossar eller tar en eller två bitar till!

Så ÄT BARA! 

 

Bloggar etiketter:

Örter till balkong och trädgård från Klostra.se och Räksallad med Örtmajonnäs

Bilden lånad från Klostra.se

Örtreklam

Jag fick ett pressmeddelande från Handelsträdgården Klostra.se häromsistens.

Det är inte ofta jag nappar på reklamerbjudanden om hemskickade varuprover, men den här gången gjorde jag gärna ett undantag.

Odla örter på balkongen är ett härligt sommarnöje och med lite hjälp på traven blir det ännu enklare.

Klostra säljer förkultiverade, ekologiskt odlade plantor från Hällnäs i Västerbotten.

Det gör arbetet med örtagården enklare, eftersom man slipper dra upp plantorna själv från frö.

Något som passar mig riktigt bra, jag kommer att vara utomlands mycket under våren och försommaren i år.

Plantorna kom hem i ett lite minidrivhus, de hade klarat resan riktigt fint.

Jag fick Mynta Grapefruit, Timjan, Rosmarin, Sallat Noon och Crisp Fillice.

Klostra har ca 100 sorter att välja mellan, så det finns nåt för alla smaker.

Örter, sallader, grönsaker och blommor så att vem som helst ska kunna odla sin egen köksträdgård på ett enkelt sätt.

Omplanterade i större krukor får plantorna sen växa på sig inför varmare tider.

Idag bjuder jag förutom på en försmak av sommaren också på en fräsch Räksallad med Örtmajonnäs.

Torsdag den 22 klockan 10 kan Du lyssna på en liten intervju med mig i Radions P1.

Stötte på Fia Gulliksson från programmet Meny en dag när jag var ute och åkte buss, så det blev en improviserad pratstund om LCHF.

Programmet går också att lyssna på i efterhand, klicka bara på länken här ovan.

Sallad med Räkor, Mozzarella och Örtmajonnäs

100 gr Änglamark’s Ekologiska Räkor

1 bit Mozzarella

Gurka

Cocktailtomater

Bladpersilja

Örtmajonnäs

½ dl Kavli Ekologisk Majonnäs

1 msk Crème Fraiche

1 tsk pressad Citron

1 msk hackad Dragon

1 msk hackad Gräslök

Flingsalt och nymald Vitpeppar

Kallpressad Olivolja

Rör ihop ingredienserna till örtmajonnäsen. Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyfta tomater och bladpersilja.

Lägg en hög räkor och riven mozzarella i mitten. Häll  lite sås över räkorna, servera resten i en skål bredvid.

Garnera med örter och citron. Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.


Riktigt påskgodis – inga sega råttor här inte!


Dags att börja tänka på påsken snart va?! Påskmaten, skärtorsdagen, påsk-kärringarna, påskäggen och haren och allt… Här hemma firar vi påsken sådär lite lagom mycket helt utan ”julstress” eller annan form av ångestladdad planering. :-P Det är lite barnens högtid och en lugn sådan med lagom mycket mat på bordet och inte så mycket ståhej runtomkring.

För oss börjar det på skärtorsdag, barnen går i skolan på dan men får gärna klä ut sig till påskkärring eller påskgubbe redan på morgonen. När dom kommer hem brukar de ha en korg förberedd med påskkort dom ritat och så tar dom en sväng i byn och delar ut kort och önskar glad påsk. Långfredan är en lugn hemmadag med familjen då man kan passa på att vara ute och njuta, plocka påskris, sätta fjädrar i riset och ställa fram till kycklingar och plantera några färgglada påskblommor på köksbordet eller kanske till och med utomhus.

Påskafton äter vi alltid påsklunch med köttbullar, prinskorv, en liten janssons, sill, ägghalvor, rökt korv, lax, sallader och sånt. En påsktårta är också ett måste eller små bakelser. Sen är det påskjakt och påskharen har varit ute på gården och lämnat skattkartor som barnen får läsa och klura ut tills dom hittar skatten (påskäggen). Ibland har han lagt dom i vedbon, det stället tycker han verkar vara himla fiffigt men det har barnen lärt sig nu att kolla först av allt. Så i år får han verkligen tänka till påskharen… ;-)

Men självklart måste man ha godis. Istället för fullproppade påskägg med sega råttor, colaflaskor, vingummi och annat skräpgodis med tillsatser så kan man satsa på hemmagjort eller lite finare godis i lite mindre mängd.

Som matbloggare får man ju såklart prova mycket nytt på marknaden lite före alla andra och nu har jag provat både dessa urläckra lakritsägg med chokladöverdrag, belgisk mjuk nougat och en himmelsk mörk mjölkchoklad med saltlakrits från USA.


En mjuk gourmet sötlakrits överdragen med vit belgisk lyxchoklad med tre olika smaker; Mint, jordgubb/hallon samt apelsin/citron. (glutenfria) Chokladöverdragen lakrits är något man måste vänja gommen vid, men när man gjort det så inser man vilket otroligt god kombination det är! Läs mer och beställ här >>


En mjuk nougat från Belgien med mandel. Härligt saftig, seg och ”marängig” precis som den ska vara. Finns i smakerna vanilj och kaffe för 10kr/st. Mycket prisvärt, sånt här gillar vi! Läs mer och beställ här >>


Denna choklad var spännande och blev min favorit. Grymt häftig smak och inte så sträv och besk som mörk choklad annars kan vara. Med 62% kakaohalt och med inslag av havssalt och bitar av saltlakrits är den bara helt oemotståndlig! Läs mer och beställ chokladen här >>

Inlägg och smakprov i samarbete med ninasmat.se :-P

Och kom ihåg att ni som kryddburkens läsare har 10% på hela sortimentet vid beställning. Uppge koden : kryddburken.

Kesofylld Paprika till Fläskkarré och Kostrådgivarutbildning i Östersund

Både nyttigt och gott

Det blir nästan aldrig bacon och ägg hemma hos mig nuförtiden.

Baconet är helt enkelt för salt för min smak, efter 3 år på LCHF. Sen att de flesta sorter även innehåller rökarom, gör saken ännu värre.

Men färskt fläsk av bra kvalitet blir väldigt gott att servera till stekt ägg istället.

Karré är den bit jag föredrar, med ordentligt med fett insprängt.

Paprika förekommer ofta i min mat, en mycket bra källa till Vitamin C.

Särskilt om man sällan äter frukt, vilket ju är vanligt på LCHF, så är det en riktigt god vana att äta paprika istället.

För att tillgodogöra sig vitaminerna är det bäst att äta paprikan rå.

Den här veckan är det jag som står bakom recepten till Veckans Meny inne på Kostrådgivarna.

Titta förbi där om Du vill ha hjälp med idéer till middagsmaten.

Vill Du lära Dig mer om vår naturliga kost och sprida den vidare genom egna kurser, läs då lite extra nu.

Till hösten startar Anna Hallén sin Kostrådgivarutbildning här i Östersund.

Lars-Erik Litsfeldt, författare till ett flertal LCHF-böcker, och Dr Tore Persson är med som föreläsare.

En suverän möjlighet att få en Kostrådgivarutbildning som ligger mitt i Sverige.

Då blir det lätt att ta sig hit för både de som bor norrut och de söderöver.

Det är lätt att ta sig med både tåg och flyg till vackra Jämtland. Välkomna hit, hoppas vi ses.

Kesofylld Paprika 1 port

2 msk Keso

1 msk Majonnäs

1 msk finstrimlad Purjolök

1 tsk Fransk Senap

1 tsk finhckad Timjan

Havssalt och nymald Vitpeppar

Rör ihop ingredienserna väl i en liten bunke. Ställ i kylen en stund, så mognar smakerna fram mer.

Skär en Ekologisk Paprika på längden, plocka ur kärnhuset och fyll med kesoröran.

Stek en skiva Ekologisk Fläskkarré och ett lika Ekologiskt Ägg.

Servera med några Cocktailtomater med hackade Cashewnötter. Jag ringlade lite Avocadoolja över.

Nedan en bild på de nyanlända örterna till balkongodlingen från Klostra.se. Skriver mer om dem i nästa inlägg.


Joline bloggar : Knäckiga äppelmuffins


Hej! Igår bakade jag äpple och kanel muffins dom blev jätte goda. Alltså dom smakar som en dröm, dom goda äppelbitarna och den ljuvliga kanelen. Mums! Mamma har lärt mig att dela upp torrt och blött i två skålar och sen blanda allting då blir det jättebra. Om man inte gillar kanel kan man ta kardemumma istället, det blir också jättegott.

När man har rört ihop äpple, kanel och socker blir det kvar som en saft i botten som man kan hälla över muffinsarna innan man gräddar dom, då blir dom extra knäckiga! ;-)

Här kommer receptet :

16st
Det här behöver du :
2 äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel

4 dl mjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver

125 gram smält smör
2 dl yoghurt el. fil (naturell)
1 ägg
1 dl mjölk

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skala äpplena. Skär dom i små tärningar. Lägg i en skål och blanda med socker och kanel, låt stå en stund.
Ta fram två skålar. Mät upp dom torra ingredienserna i en skål och de blöta i en annan. Rör ihop alltsammans. Tillsätt äpplena. Fyll muffinsformar nästa ända upp till kanten och ställ ner i muffinsplåt. Häll över saften från äppel-skålen på muffinsarna. Grädda i 30 min i 175 grader.


Äppelbitar som jag skurit och kryddat med socker och kanel. Om dom får stå en stund blir dom marinerade och det blir lite saft i botten som man kan hälla över muffinsarna innan man gräddar dom.  Då blir dom knäckiga och goda!


Jag la till en deciliter mjölk i receptet också men det står inte med här, å de blev 16 st! Jag ritade FÖRE jag bakade, hihi! ;-)

Paella
Paella
Källa: Gloria Olsson
Portioner: 1

Ingredienser:
60 g Kyckling (jag tog färdiggrillad)
60 g Korv
70 g Blomkål
30 g Squash
10 g Paprika
1/4 påse Saffran
Salt
Olivolja
Gör så här:
Dela paprikan i stora bitar. Grilla tillsammans med korven i ugnen (225 grader grillfunktion). Skiva sen korven och hacka paprikan.

Dela den färdiggrillade kycklingen i småbitar. (Alt tillaga kyckling på valfritt sätt och dela i bitar.)

Riv blomkål och squash, häll i kokande vatten ca 3 min. Häll av vattnet, tillsätt saffran och blanda ordentligt. Salta lite.

Blanda alla ingredienser och häll över en god olivolja.

Klart!

Variationsmöjligheterna är förstås enorma. Du kan ha skaldjur till, du kan ha stark korv (chorizo tex), paprika i olika färger om du tål, andra grönsaker osv. Gurkmeja är nyttigt så tillsätt gärna även det (eller ta det istället för saffran om du inte gillar saffran i mat).
Skogssvampsoppa med renskav och timjancrème + en tävling!


Alla känner ni nog till Knorr´s färdiga soppor på tetrapack. Knorr utmanar nu till soppduell och här är mitt bidrag till deras pressmaterial i samarbete med tävlingen. Jag sitter dessutom med i juryn för tävlingen, tre finalister skall utses och det är här ni kommer in i bilden. Självklart är ni väl med och tävlar? Tävlingen hittar ni på Knorr´s facebook-sida här >>

För att få lite extra vinstchans lottar jag nu ut en Le Creuset gryta (värde 1800kr) här på Kryddburken i samarbete med Knorr. Själv fick jag också en gryta och nu har ni alltså chansen att få en likadan, färgen kan dock variera.


Stor och liten… Det är alltså den STORA grytan ni kan vinna! :-P
Dom små passar utmärkt att servera soppan i som jag har gjort i detta recept.

FÖR ATT TÄVLA : 
Lämna ditt bästa sopprecept här i kommentarsfältet och tävla om Le Creuset-grytan, samtidigt som du kan delta med ditt recept på Knorr´s egen tävling. Låter väl inte så tokigt va?

  • Skriv ner ditt bästa sopprecept i kommentarsfältet
  • Glöm ej uppge en giltig epostadress
  • Tävling pågår tom.  1:a april

Det här är en rejälare soppa som passar utmärkt en solig vårdag efter en dags arbete i trädgården eller en långpromenad i skogen. Med norrländska influenser av renskav är det en mättande soppa men samtidigt vårlik och fräsch med smak av timjan och citron. Med en extra piff av timjancrèmen passar den även ypperligt i mindre portioner som förrätt till färs och vilträtter.

Skogssvampsoppa med renskav och timjancrème (2 port)

1 förp Knorr skogssvampssoppa
150 gram renskav
Smör till stekning
½ tsk torkad timjan
1 msk pressad citron Salt o peppar

Timjancrème :
3 msk färskost 1 knippe färsk timjan Rivet skal från ½ citron Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till timjancrèmen. Endast bladen av timjan ska användas, inte stjälkarna. Finhacka den och rör ihop med färskost, rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar. Värm soppa i kastrull, späd eventuellt med lite vatten för tunnare konsistens. Bryn renskaven i het panna med lite smör. Smula ner torkad timjan. Pressa över citronsaften. Salta och peppra.
Lägg upp renskaven i två djupa skålar, häll på svampsoppan och toppa med timjancrèmen. 


En svampsoppa med norrländsk touch!

Inlägg och tävling i samarbete med Knorr

Falukorven den bästa är!


Visste du att falukorven har hela 967 000 träffar på google, och fläskfilé bara 629 000, för att inte tala om köttfärssås på bara 141 000 träffar! Världens, längsta falukorv är 82,6 meter. Originalet, den äkta falukorven framställdes i Falun av Melker & hans far Anders Olsson i slutet på 1800-talet. Företagen finns kvar än idag i fjärde generationen. Falukorven namnskyddades 1973, vilket betyder att falukorv får inte heta falukorv om den inte innehåller specifikt det en äkta falukorv ska göra, bla minst 40% kött. Det finns bara ett original falukorv och det är Melkers! :-P

Ikväll blev det ugnsbakad falukorv här hemma, något som alla gillar och som är extra gott med hemmagjort potatismos till. Ren och skär lyxmiddag en lördagkväll för ”familjen sjukling”. Så nu förgyller jag er med ytterliggare en träff av 967 000 på just falukorv! :-P

Jag gör som jag brukar när de går av bara farten och jag inte orkar experimenterar… Då smörjer jag ett ugnsfast fat med lite smör. Fram med falukorven och skär snitt nästan ända ner med ca 1cm mellanrum, det är inte så noga. Ner med korven i formen. Salta lite ovanpå. Skiva ost och tryck ner mellan korvskivorna lite här och där. Ringla över Johnny´s sötstarka senap och ketchup. Klicka på bostongurka, lite här och där. Skvätt ner nån tesked köttfond i botten på formen och en 3:a grädde. Skjuts in i ugnen i 25-30 min 200 grader. Knaprigt ska de bli!

Servera med hemmagjort potatismos; 
Koka skalad potatis, Asterix eller King Edward
Stöt potatisen med rotfruktsstöt
Ljumma mjölk i micron och slå på
Tillsätt en klick smör – äkta smör!
Salt, vitpeppar och några riv med muskotnöten
Och en gnutta socker för guds skull!
Vispa nu moset slätt med ballongvisp
Späd med mer mjölk för tunnare konsistens.
Så gör jag, å det blir alltid lika gott!

Hur gör du din godaste falukorv i ugn?  


En stor ring falukorv kan man dela på mitten och sedan lägga som två små ringar, då går det lättare att sära på skivorna man skurit.


Vispa potatismoset slätt med ballongvisp, men inte för länge, då gör stärkelsen att det blir ”klistrigt”. Vispa med rejäla ”stampande” tag ner mot grytans botten.


Sådärja!


Falukorv, när den är som godast. :-P