Fredagsgott med varm baguette, fylld med salami och brieost

fredagsmys_tips_salami_brie_varma_mackor
Har ni testat att göra en stor, lång varm macka av baguette? Fylld med salami, massor av rödlök och brieost? Om inte gör de! :-P

Det blir så hejdundrande gott och enkelt att skära upp en bit till var och en. Varm brie är något av det godaste som finns, särskilt tillsammans med pepparsalami och krispig rödlök. Jag vet inte om jag lagt upp något liknande men det HÄR receptet är också gott om man hellre vill ha ost och skinka, fast då har jag knäckt i ett ägg också som fått gräddas med. För att inte tala om detta stora bröd, fyllt med ost som läckert förrätt eller till drinken. ;-)

4 port
Det här behöver du :

1 baguette
150 gram brieost
1 hg salami
1 stor rödlök
Riven goudaost
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Dela baguetten längs med och vik ut den. Lägg ett lager med brieost. Salami och rödlök över. Nyp ihop den och strö över riven ost. Slå in i ett paket av fuktat bakplåtspapper. Jag knycklar ihop pappret och sköljer den under kranen innan jag slår in hela baguetten, då håller sig ytan krispig och spröd utan att bli stenhård. In i ugnen 200 grader ca 20 min. Ta ut, skär upp och servera!

salami_brieost_baguette
Vik ut hela baguetten och fyll med massa gott!

fredagsmat_varm_baguette_salami_brie
Vik ihop och strö över riven ost. Slå in den i fuktat bakplåtspapper och in i ugnen ca 20 min, 200 grader.

varm_baguette_salami_brie
Gratinerad, varm baguette med härlig fyllning!

Fest med raclette och Jack Daniels glaze

kött_raclette_raclettegrill_ost_grönsaker
Igår kväll var vi bortbjuden till en god vän till oss. Med hemlig meny o massa förberedelser satte vi till bords, överförtjusta och smått förväntansfulla. Det skulle minsann bjudas på raclettegrillade charkuterier med grönsaker, ost och tillbehör. Så vansinnigt gott och nånting som jag inte ätit på år och dar…

Minns att pappa gjorde något liknande när jag var liten men de va på 80-talet de… :-P

Och det är ju just en sån här 80-tals klassiker som man blir så där barnsligt förtjust över att få uppleva igen i ny tappning. Värdinnan för kvällen hade dukat upp två bord med varsin raclettegrill på varje med tillhörande fat charkuterier, grönsaker och ost. Gissa om det såg ljuvligt gott ut redan innan?

Raclettegrillarna värmdes och vi grillade tunna skivor oxfilé, fläskfilé, sidfläsk, eldslukarkorv från Rosas handel och bresaola och plockade ner på våra tallrikar allt efter som det blev färdigt, och snabbt gick det. Grönsaker grillade vi bredvid köttet eller tillsammans med osten i racletteformarna som man sticker in under grillen.

Till detta hade hon kokat små, ljuvliga mandelpotatis som vi hällde osten över… Nybakat bröd som vi grillade och vitlökssås, ja nu fattar ni!?  - Så otroligt gott det var allting!

Som avslutning värmde vi brieost som serverades med nykokt hjortronsylt… Finer inga ord… :-P

Några av er kanske har just en sån här stående i något skåp där hemma? 
Fram med den då och plocka ihop lite goda fat med diverse plockmat och sätt er ner vid bordet; grilla, smält, ät, njut och umgås!

MEN! 
Ni ska få pricken över i:et för det fanns ett till tillbehör som inte gick av för hackor och som verkligen satte den där lilla extra piffen på allting! Jag trodde hon ställde ut små snapsar med turkisk peppar eller annan shots på bordet framför oss, å tur var väl de att innehållet avslöjades innan skålen höjdes för i dom fina snapsglasen var det nämligen - Jack Daniels glaze! Skål för den! ;-)

Denna glaze ringlade vi över det grillade köttet direkt på tallriken… Precis lika gott till grönsaker som kött och champinjoner och lite på brödet och lite på hjortronen och… Lite brieosten också… Åhh gud så gott!

Nu följer receptet, tusen tack Ulla för en fantastiskt kväll, god mat, härliga vänner och många glada skratt!

Jack Daniels glaze ca 3 dl
Det här behöver du :
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,6 dl vatten
2,35 dl ananasjuice
0,6 dl teriyakisås
1 msk soja
3,15 dl farinsocker
3 msk citronjuice
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels whiskey
1 msk krossad ananas
1/4 tsk cayennepeppar

GÖR SÅHÄR :
Skär av 1,25 cm av vitlökstoppen. Skär även av roten så att vitlöken står stadigt. Skala den men lämna såpass mycket att den håller ihop. Ställ den i en liten ugnsfast form och häll över olivoljan. Baka i ugn 1 timme i 160 grader. Ta sedan ut och låt svalna.

Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelvärme. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Kläm ut den rostade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan i såsen, samt resterande ingredienser.

Låt glazen sjuda 40-50 min eller tills dess den reducerat till hälften och liknar sirap i konsistensen.

grönsaker_raclettegrill_raclette

raclettegrill

ost_raclette

raclette_raclettegrill_ost_kött

raclettegrill_kött_ost_bordsgrill

Istället för korvbröd

kokta_rödbetor
Det är en trött och sliten matbloggar-Linda bakom skärmen idag!
Jag är verkligen dödens trött, sliten mentalt och varit engagerad i jobbet hela veckan så inte ens nattsömnen har stämt rätt. Ibland händer de saker som ställer allt på kant och man kämpar, biter ihop, är saklig och korrekt, informerar och håller fasaden uppe fast man själv mår skit. Samtidigt som livet här hemma har sin gilla gång och jag vill hinna med att vara både fru och mamma och ta hand om familjen. Alltihop i ett enda virr-varv dag efter dag… Det dåliga samvetet är på topp!! :(

Nu först har pusslet fallit på plats… Andas ut lite och kom igen!
Det är också först DÅ jag kopplar av och släpper på allt och blir så jordens trött… Nu är jag hemma, ledig med familjen och huvudet snurrar och tankarna flyger som såpbubblor omkring mig men jag försöker koppla av och leva här och NU. Jag vill prestera och vara duktig 24 timmar om dygnet men det går inte, det är mitt stora handikapp att vilja så mycket och tänka hit o dit och kan inte släppa och jag bara funderar och grubblar.

Ändå sitter jag här nu fast jag orkar egentligen inte, men det är en sorts avkoppling det också. Jag har saknat er, mina recept, stunderna med kryddburken och hur slut mentalt jag ändå är nu är det skönt att skriva av sig och både plita ner mina tankar och recept!

Idag vill jag verkligen pusha för det enkla men ack så goda alternativ istället för korvbröd!

Fräscha, nyskördade sommarprimörer med betor, morötter och vaxbönor. Skippa korvbrödet nästa gång korven ligger på grillen! Koka upp två kastruller ned saltat vatten och låt rödbetor, morötter och vaxbönor bli det enkla tillbehöret istället!

Nu ska jag, Nicke och barnen cykla till badet, sen ska det blir skönt med en god natts sömn utan orosmoln, tro mig…
Ja, just de… Nicke skulle grilla lax till kvällsmiddag så jag hoppas jag håller mig vaken till dess… :-P

Det här behöver du : 
Grillad korv
1 knippe färska rödbetor
1 knippe små morötter
1 rejäl näve vaxbönor
1 rejäl näven sockerärtor
Flingsalt
Smör

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp två kastruller med rikligt saltat vatten. Koka rödbetorna i den ena (dom färgar av sig på andra grönsaker och rotfrukter om det blandas i samma kastrull).
Koka hela små morötter i den andra och lägg i vaxbönor och sockerärtor precis på slutet, dom behöver bara 1 minut. Häll upp allt på ett fat. Klicka över smör och flingsalt och vänd runt. Servera istället för korvbröd till goda grillade korvar. ;-)

gårdsbutik_grönsaker_rotsfrukter_bönor

Grillad biffsmörgås med chilimajonäs

grillad_biffsmörgås
Hej på er igen! Som ni märkte tog jag mig lite ledigt igår efter några dagars jobb, välbehövligt ibland så jag hoppas ni har saknat mig lite! :-P
Dagen idag har gått i överraskningarnas tecken, jag klev upp tidigt och satt o funderade på nåt kul att hitta på med barnen en heldag. Djurparken med alla djur och karuseller är alltid en höjdare och dom kan verkligen åka karuseller i timtal, ungefär tills dom inte kan stå rakt längre! ;-) Personligen är jag väl inte så förtjust i själva djurparken även om mycket har förbättrats och blivit större så tycker jag ändå mest synd om djuren, men barnen älskar det och framförallt nöjesfältet, så man får offra sig.

Jag väckte gubben och påtalade min fantastiska idé. Jag vet ju att han är måttligt road av att gå omkring i gassande sol bland hundratals turister som trängs överallt men han köpte min idé! Vi bestämde att inte säga nånting till barnen så efter frukost sa vi att vi bara skulle ”åka en sväng”… Å de gjorde vi, till djurparken. Barnen förstod nog inte ens när vi hade parkerat bredvid den stora clownen att det var IN DÄR vi skulle! :-P

Vi var där precis strax efter öppning… Liksom alla andra! ;-)
Dagen har gått i rasande fart mellan tombola, dinosaruievärlden, virvelvinden och gud vet allt och dom har åkt och busat och varit sams hela dan, fantastiskt!

Nu tog Nicke precis med sig dom och cyklade o badade, sen tror jag familjen Nilsson kommer somna himla gott allihopa ikväll!

Nu ska jag bjuda på ett fasligt gott recept på grillad biffsmörgås, enkelt som jag förespråkar och gott så in i norden, det har vi här!

4 port
Det här behöver du :

1 stort lantbröd, gärna surdeg
3 vitlöksklyftor
1 stor tomat
1 knipplök
Örtkrydda
Salt & peppar

2 skivor ryggbiff
Salt och peppar

Marinad till köttet EFTER grillning :
½ dl tomatvinäger
2 msk olivolja
2 msk flytande honung
1 msk soya
1 tsk malen ungersk paprika
Örtkrydda
Salt & peppar

Tillbehör : 
8 skivor ost
ruccolasallad
Chilimajonäs (Hellman´s är supergod, eller hemmagjord som HÄR)

GÖR SÅHÄR :
Gnid in skivorna av ryggbiff med olja, salt och peppar. Grilla på bägge sidor, så som du vill ha dom, jag körde på nästan ”well done” eftersom det gillas bäst av övriga familjen. Låt sedan skivorna ”vila” i folié ca 20 min. Under tiden kan du röra ihop marinaden som köttet ska ligga i. Skär sedan upp köttet i tunna skivor och lägg i marinaden. Ca 15-20 min räcker gott men vill du förbereda så kan det ligga 1 dygn i kylskåp.

Skär upp surdegsbrödet på längden. Ringla över olivolja och pressa över vitlök och gnid in. Toppa ena brödhalvan med tomatskivor, knipplök och riven ost. Grilla i ugn på 200 grader ca 10 min tills brödet fått fin färg.

Monter ihop med ruccola, chilimajonäs och köttet. Marinaden kan du också hälla över. Lägg på den andra brödhalvan och skär upp.

grillad_ryggbiff_biffsmörgås
Grillad ryggbiff som jag skurit i tunna skivor efter att det fått vila i folie.

biffsmrögås_marinad_kött_beef_sandwich
Köttet i marinad efter att jag skurit upp det i skivor. Nu dags att fixa brödet.

biffsmörgås_grillad_biff_biffmacka_beef_sandwich
Toppa ena brödhalvan med tomat, knipplök och riven ost. Grilla i ugn.

biffsmörgås_biffmacka_grillad_biff
Bara andra brödhalvan som lock kvar sen är det dags att servera omgående! :-P

TIPS!
Prova även receptet på Philly cheese steak sandwich HÄR!

 

Eva´s kroppkakor – gårdsbutik, rökeri, fiskaffär & café

evas_kroppkakor_gårdsbutik
Gokväll i stugorna! Regnar det nåt hos er idag?
Här vräker det ner ute just nu. Vi hann precis hem från ett besök i gårdsbutiken hos ”Eva´s kroppkakor”. Det är verkligen en fin satsning som dom har gjort med nyöppnad gårdsbutik, café och fiskaffär. Hurra!! :-P

Och utbudet är det verkligen inget fel på. Massor av härliga öländska delikatesser såsom knäckebröd, färsk frukt och grönt, köttdisk med nöt, lamm och korvar… Honung, kryddor, oljor, must och marmelader. Godis, choklad, bröd, mjölk, ostar, såser, inläggningar och gud vet allt. I cafédelen av butiken kan man dessutom sätta sig ner om man vill och njuta av en räksmörgås eller varför inte en glass? :-P

Där var mysigt att gå och strosa en stund bland hyllorna! Förutom gårdsbutiken finns en gigantisk fiskdisk med allt som bör vara i just en fiskdisk. Lägg till ett eget rökeri på de så har ni allt ni behöver till en fin middag.

I dörren mittemot butiken hittar man som vanligt de nykokta kroppkakorna bakom de immiga fönsterrutorna. Doften som sprider sig ända ut till parkeringen är lite smått förtrollande och inte många kan låta bli att köpa med sin några hem. Idag blev det dock inga kroppkakor för vår del. Vi handlade hem lite goda isterband, ost & chilikorvar och en bit ryggbiff till grillen istället.

En vitmögelost och en hallon/rabarbermarmelad slank visst ner också… Min stora last här i livet… Mögelost… ;-)

Bjuder på ett litet bildregn från besöket. Nu ska vi se om det snart blir uppehåll så det blir nån grillning av ikväll!

Må så gott allihopa, imorgon ska det plockas körsbär och kanske, kanske hittar ni ett gott recept här efter det…

öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor_honung_delikatesser

grådsbutik_öland_evas_kroppkakor_deli_mat

gårdsbutik_öland_mat_delikatesser_evas_kroppkakor

evas_kroppkakor_gårdsbutik_öland_delikatesser_öländska_butik_mat_mathantverk

öland_evas_kroppkakor_gårdsbutik_kött_delikatesser_mat

fisk_fiskaffär_öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor

evas_kroppkakor_gårdbutik_öland_turistmål_mat

vitmögelost_marmelad

LCHF Hälsoknäcke

Ett fantastiskt och enkelt LCHF recept för hälsoknäcke. Passar perfekt som kvällstugg, eftersom det är en nyttigare variant. Tar inte många minuter att vända ihop!

Gör så här
1. Rör ihop allt till en smet, bred ut på en ugnsplåt med papper.
2. Grädda ca 1h på mellersta falsen, 175 graders värme (i varmluftsugn 150 grader, tills det blir lite färg på brödet).
3. Servera med eller utan pålägg!

Grillspett med bearnaisesås på philadelphiaost

grillspett_grillat_mat_middagstips
När man som jag lite har tröttnat på allt vad grillat heter just nu men övriga familjen ändå insisterar på GRILLAT så känns grillspett som ett gott alternativ med smaker av många olika ingredienser. Inte enbart korv med bröd, grillkarré och potatissallad eller hamburgare… Tack å lov! ;-)

Dessa grillspett är försedda med tunt skivat fläskkött som legat i marinad, olika kryddkorvar, tomat, röd salladslök och paprika.

I frysen hittade jag en provpåse från Findus med ugnsrostad chilipotatis med lite olika rotfrukter och grönsaker i en blandning – verkligen gott och det passade bra till spetten.

I kastrullen på spisen experimenterade jag fram en bearnaisesås på en bas av smör + vitvinsvinäger + citron + torkad dragon som jag sedan rörde ner en burk philadelphiaost i och kokade upp. Vansinnigt god och färdig på 5 minuter. Philadelphiaosten gör såsen krämig och varken emulsion eller redning behövs för rätt konsistens – prova detta!! :-P

Marinad till ca 700 gram fläskkött (låt ligga ett dygn eller tre) :
2 dl rapsolja
3 msk tomatvinäger
1 msk flytande honung
1 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
3 tsk malen söt paprikapulver
Salt & peppar

5 st
Grillspett :

400 gram tunna skivor av fläskkött (marinad se ovan)
3 kryddkorvar
3 tomater
2 röd salladslök
1 gul paprika

Bearnaisesås philadelphia :
2 msk smör
1 msk torkad dragon
2 msk vitvinsvinäger
2 msk pressad citron
1 ask philadelphiaost (200 gram)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smör tillsammans med torkad dragon. När smöret börjar bubbla, tillsätt vinäger och citron. Sänk värmen och rör ner en burk philadelphiaost. Låt koka upp på svag värme nån minut. Smaka av med salt och peppar.

grillspett_grillat
Grillspetten förberedda till ”grillmästaren därute”…. ;-)

ugnsrostad_chilipotatis_rotfrukter
Ugnsrostad potatis med rotfrukter, broccoli, lök och chili.

grillspett_grillat_grilla_grillatärgodast
Allt klart, dags att njuta av ännu en grillmiddag…. :-P

Bruschetta med tomat, jordgubbar och mozzarella

bruschetta_med_jordgubbar
Igår lagade jag en trerätters middag till lillsyrran. Hon och en kompis skulle ha en en tjejkväll ihop och då frågade hon mig och jag vill laga nåt gott till dom och trerätters ville hon ha fast inte för dyrt. Självklart! :-P Ni ska få alla tre rätterna idag och självklart ska ni också få veta vad det kostade men först ut har vi förrätten. En grillad bruschetta med massor av härliga sommarsmaker med tomat och jordgubbar och en krämig mozzarella.

Prova att marinera både tomat och jordgubbar såhär med lite flytande honung, salt och peppar och låt det stå till sig en stund så får du fram fantastiska smaker som passar riktigt bra på en het, grillad ciabatta med massor av vitlök.

Jag tror det var gott då det åts upp på bara ett par minuter och jag kunde hämta in näst intill renslickade tallrikar! ;-)

2 pers
Det här behöver du :
1 ciabatta
Olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 mozzarella

2 stora tomater
½ l jordgubbar
Flytande honung
Salt & svartpeppar

Crema di balsamico
Basilika

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skölja och skära tomat och jordgubbar. Lägg i en skål och ringla över lite honung, krydda med salt och några varv med pepparkvarnen. Täck med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur så alla smaker få stå och gotta till sig. Saltet drar ur mycket vätska så häll av det före du ska servera.

Dela ciabattabrödet på mitten. Ringla över olivolja och fördela vitlök över bägge bröden. Grilla i ugn på galler med snittytan uppåt. Montera bruschettan med rikligt av tomat/jordgubbar varvat med en god mozzarella. Ringla över crema di balsamico. några blad basilika. Servera!

förrätt_bruschetta_tomat_jordgubbar_mozarella

bruschetta_recept

bruschetta_med_tomat_jordgubbar

Hälsa som Livsstilsbröd
Hälsa som Livsstilsbröd
Källa: Hälsa som Livsstil
Portioner: 2 Bröd

Ingredienser:
Fiberhusk (1 msk)
Ägg (8 st)
Kokosmjöl (1,5 dl)
Mandelmjöl (3,5 dl)
Vatten (ca 3 dl)
Bakpulver (1 msk)
Linfrön (1/2 dl)
Chiafrön (1/2 dl)
Kanel (2 tsk eller efter smak)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Knäck alla äggen i en bunke och vispa dem pösiga.
3. Blanda samman alla torra ingredienser i en skål.
4. När äggen är pösiga tillsätter du mjölblandningen i omgångar och vispar samman.
5. Tillsätt vatten så att smeten inte blir torr. (Det kan behövas lite mer/mindre vatten beroende på din mjölmix)
6. Dela upp smeten i två delar och forma som du vill.
7. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter tills de fått en fin färg och en lite hård yta.
8. Ta ut och låt svalna.
Formen har inte alltid någon betydelse…

DSC_0034vilket säkert fler av er redan märkt… och tänkt ut själva…

Spelar ingen som helst roll hur du bakar ut de flesta smeterna vad gäller matbröden i boken!

idag har jag bakat tre bröd ur Baka matbröd med LCHF, och alla har jag bakat ut i en folieform då bröden ska med frysta ner till Kreta om ett par veckor.

De bröd som jag bakade idag är Kransbröden, Frökusarna och Foccian!

Så tänk på det nästa gång att du väljer själv vilken form du ger bröden ;)

Bloggar etiketter: