Skaldjursgratäng och barfotapromenad vid Medelhavet

Bästa medelhavsmaten

De senaste dagarna har våren kommit med besked till Alanya så det har blivit flera barfotapromenader i vattenbrynet.

Så härligt att jag efter många år med balansproblem och förlorad känsel i min nervskadade fot äntligen kan gå barfota igen.

Jag har lagt ner mycket jobb senaste året på att träna upp foten, eftersom jag ramlade 6 gånger förra sommaren.

Det är så välgörande för kroppen att gå barfota, så prova gärna att gå i vatten om du har problem med cirkulationen.

Salthalten är välgörande för hela kroppen och trycket från vattnet stöttar lymfflödet.

Bad är förstås också riktigt bra när vattnet blivit varmare, ligg gärna i en lite längre stund, mer än ett dopp.

Fotträning vid havet

Efter receptet följer en presentation av Therese Renåker och mig, vi som ligger bakom  Harmoniresor.se, som arrangerar hälsoresor till Kreta.

Följ med i höst så kommer du att få ta del av våra samlade kunskaper om maten, hälsan, stressen, lymfsystemet, hormoner och allt annat som behöver vara i balans för ett hälsosamt liv.

Du får också lära dig mitt enkla träningsprogram med egen lymfmassage som hållit mig i form de senaste 15 åren.

Jag och Therese Renåker på Villea Village i Makrigialos

Idag får recept på en av mina absoluta favoriter från medelhavsköket.

Den här skaldjursgratängen finns i många olika varianter i de olika länderna runt Medelhavet, det här är den jag brukar göra under vintermånaderna i Turkiet.

I den här ingår flera av de ingredienser som gör medelhavsmaten så väldigt nyttig och näringsrik.

Räkor, musslor, ägg, getost, benbuljong, smör, olivolja som får samsas med solmogna grönsaker och örter.

Kan hälsokost bli så mycket godare?

Getostgratinerade skaldjur 2 port

100 g skalade räkor

100 g musslor

100 g getost

2 ägg

6  cocktailtomater

6 champinjoner

1 röda paprika

1 grön paprika

1 dl kycklingbuljong

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk pressad citron

1 tsk torkad oregano

½ tsk chiliflingor

Salt

50 g smör/kokosolja till stekning

Skär champinjoner och tomater i klyftor, hacka paprika, lök och vitlök.

Stek champinjonerna några minuter, tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa en liten stund.

Krydda och häll på citronsaft och buljong, koka upp och låt puttra i ca 20 minuter.

Ta grytan från värmen och rör ner skaldjuren, fördela röran i gratängformar och knäck i ett ägg.

Lägg på en skiva getost och strö över oregano, vill du ha mejerifritt så ta några klickar aioli.

Gratinera på 225º i 15 minuter, ringla lite olivolja över osten innan serveringen.

Jag gör ofta en större sats grönsaksröra till den här rätten och fryser in i burkar eftersom vi äter den som kvällsmål minst en gång i veckan på vintern.

Grönsakerna varieras lite beroende på vad jag har hemma, broccolibuketter, riven morot, tärnad zucchini eller aubergine är också gott i.

Resereklam för Harmoniresor

Du som är nyfiken på våra resor vill kanske veta lite mer om vilka vi är, Birgitta och Therese? Vi börjar med mig, Therese.

Det är alltså jag på bilden här, i Makrigialos förra hösten. Jag är informatören och kommunikationsstrategen som blev kostrådgivare, utbildare och hormonterapeut innan jag för ett par år sedan tog tag i den stora livsdrömmen och blev författare.

I höstas kom jag ut med min första roman, Mata inte skuggorna, och blev förläggare på köpet! Jo, jag har numera ett eget förlag också, TR Förlag. 😊

Jag fyller 50 år i höst, strax innan nästa Harmoniresa, så jag vet att det kan ta tid för drömmar att bli verklighet, men jag vet också att det aldrig är för sent!

På vår resa är det jag som svarar på dina frågor om ALLT som har med kroppen och hälsan att göra. Jag håller i samtal om mat, stress, mage, vikt, beroende, lymfa och alla möjliga besvär eller sjukdomar som ni kan tänkas vilja prata om.

Hormoner brukar vara populärt… 😉 Jag ventilerar också mer än gärna livets själsliga frågor, hopp och drömmar.  Hoppas vi ses på Kreta! ☀❤

Här kommer presentationen av andra halvan av Harmoniresor, Birgitta. En del av er känner förstås till mig redan via bloggen eller från mina kokböcker.

Här följer en liten berättelse om hur min egen resa på hälsans väg sett ut. Efter många år som restaurangkock satte en ryggskada stopp för karriären. Enda räddningen var en steloperation. Ryggen blev bättre men operationen gav mig ytterligare problem, nu i form av ett nervskadat ben och senare fibromyalgi. Det var dags att börja försöka hitta nya vägar till en bättre hälsa än bara genom värktabletterna.

För 15 år sen började jag sakta men säkert få lite ordning på min stela kropp och värkande leder med hjälp av ett lätt gymnastikprogram att göra hemma. Det innehåller mjuka rörelser som jag satte ihop tillsammans med en sjukgymnast och en yogalärare. Jag lade också till en enkel lymfmassage, som jag fick lära mig av den lymfdränageterapeut jag gick till efter operationen och som hjälpte mycket för att få bort svullnaden i kroppen. Det här gymnastikprogrammet har varit en räddning för mig, utan det hade jag säkert fortsatt att vara väldigt stel och orörlig. Under veckan på Kreta lär jag ut de här rörelserna till dem som vill, i en lugn vik av stranden när solen just gått upp.

För bra precis 10 år sen hittade jag så till lågkolhydratkosten, typ LCHF/Paleo, och då började min egen, spännande resa ta fart. Med hjälp av kostförändringen så började jag snabbt må bättre, gick ner i vikt och fick ork att börja träna ännu lite mer, så jag vågade ge mig ut på flera av Anna Halléns hälsoresor till Spanien och Kreta. På de resorna lärde jag mig ännu mer om hur kosten kan göra att vi mår bättre och jag vågade börja röra mig mer ute, även i lite svårare terräng.

När så jag och Therese lärde känna varann genom vårt gemensamma intresse för mat och hälsa, vi var båda skribenter på Kostrådgivarna.se, så började vi efterhand prata om att sätta ihop en njutbar hälsoresa på just det vis som vi skulle vilja ha den.
Harmoniresor blev resultatet, det känns verkligen roligt att jag nu kan dela med mig av både min matfilosofi och det tränings/lymfmassageprogram som fått mig att må så bra som jag gör idag. Det tillsammans med Thereses stora kunskaper om varför våra kroppar reagerar som de gör, känns för oss som en riktigt bra helhet kring en hälsoresa.

Platsen vi valt för våra Harmoniresor, nu för tredje året i rad, är den lugna och trivsamma byn Makrigialos på Kretas sydöstra hörn. Hit har jag återvänt gång på gång sen jag själv upptäckte ortens och befolkningens charm, på just en hälsoresa. Jag har verkligen hittat något speciellt i den lilla fiskebyn, som jag nu vill förmedla till andra. Therese och jag delar kärleken till det goda i livet, särskilt då god mat.

Vi har valt ut de allra bästa restaurangerna i byn så att våra resenärer också ska få upptäcka det fantastiska lokala köket, där många krogar har sin egen grönsaksodling, gör sin egen olivolja och en del har även egna djur som betar i bergen runt byn. Bybornas stolthet över sina råvaror är härlig att få uppleva och de är mycket generösa och vänliga mot oss turister.

Jag kommer under veckan att guida våra deltagare runt i byn, på bergspromenader och visa några undangömda stränder som få turister hittar. Jag har också en liten matlagningskurs med recept från mina kokböcker och kommer förstås även berätta mer om hur jag gått från sjuk till frisk.

Hoppas att min berättelse om vägen till en bättre hälsa kan inspirera fler till ett friskare, mer harmoniskt och glädjefyllt liv, för mig var det därför Harmoniresor kom till.

Mer om hälsoresan till Makrigialos på Kreta

Hamnen i Makrigialos

En resa fylld med harmoni

Nu börjar oktober närma sig, då är det äntligen dags för årets harmoniresor till Kreta och den lilla fiskebyn Makrigialos.

Jag och Therese Renåker arrangerar för andra året i rad den typ av hälsoresor som vi själva skulle vilja åka på.

Nu har du chansen att boka någon av de sista platserna den 11 oktober med avresa från Arlanda.

Här kan du läsa mer på vår hemsida Harmoniresor.se, här hittar du direktlänk till resans pris och bokningssidan.

Du kan också läsa mycket mer om våra tankar kring vår typ av hälsoresor i de olika länkarna högst upp på hemsidan.

Här finns ett inlägg om förra årets två veckolånga resor som jag skrev här på bloggen, med recept på en mycket god rödbetscrème som vi lagade tillsammans.

Stranden vid favoritrestaurangen Golden Beach

Här nedan följer en del av det vi tänker oss att erbjuda under veckan, utan alltför fasta hålltider. Här kommer att finnas utrymme för variation i både tid och innehåll beroende på väder, vind och vad våra medresenärer önskar.

Första dagen kommer vi att ta en gemensam tur genom byn så ni får chans att orientera er och hitta till de favoritställen Birgitta upptäckt på de senaste årens resor till den lilla fiskebyn.
Då finns också möjlighet att handla lite matvaror och dryck om du själv vill laga lite av din mat hemma i lägenheten på trivsamma hotell Villea Village.

Min hotellfrukost på Villea Village

Promenaderna och samtalen
Den som är morgonpigg av sig får gärna följa med Birgitta till havet för barfotapromenader i vattenbrynet medan solen går upp över bergen. Promenaden inleds med ett kombination av lätt gymnastikprogram med mjuka rörelser där leder och muskler får en lugn start på dagen och en lättare egenmassage för att stimulera och få igång lymfsystemet.

Den som istället är kvällsmänniska får gärna kvällsstrosa genom byn med Therese eller göra henne sällskap i den ljumma kvällen med stora tekoppen och småfilosofiska samtal om livets stora frågor.

Varje dag träffas de som vill en stund i frukostmatsalen, vid poolen eller var helst vi känner för att vara för goda samtal kring det viktiga i våra liv; maten, hälsan, livet och hur vi lyckas få harmoni i vår ibland alltför stressade tillvaro.

Här finns chans att samtala, diskutera och få svar på många egna frågor och funderingar men vi kommer att fördjupa oss lite extra i stress/återhämtning, våra hormoner och lymfsystemets betydelse för välmåendet.

Aspros Potamos-dalen

Bergen och grottorna
Beroende på deltagarnas önskemål ger vi möjlighet till ett antal olika utflykter utanför byn.
En morgon styr vi kosan upp i bergen istället för promenaden i vattenbrynet. Det blir en lugn promenad på kuperade men lättgångna stigar. Uppe i den bördiga Aspros Potamos-dalen har bergsborna arbetat med odling i flera århundraden.

En del av de grottbostäder som användes när de kom ner till havet för att ta hand om sina olivlundar och grönsaksodlingar är idag förvandlade till unika hotell för den som uppskattar det totala lugnet. Vi njuter av friden, utsikten och den klara morgonluften, den som vill avslutar med ett uppfriskande dopp i havet eller poolen.

Vi besöker på den promenaden konstnärsparet Makis och Maria som renoverat ett av de gamla grotthusen där de idag har sin atelje Stausa. Vi får se hur de förvandlat drivved och gamla bruksföremål till vacker konst och höra dem berätta om sitt liv på den rofyllda gården.

Maria och Makis

Maria och Makis utanför sin grottbostad

Myrto Botsari, som driver ett av grotthotellen i dalen, är även silversmed. Hon har en butik fylld av traditionellt och modernt kretensiskt konsthantverk, bland annat keramik och vackra smycken.

Den som vill får gärna följa med och besöka butiken och höra Myrto berätta lite om det kretensiska hantverket och sin uppväxt i en grottbostad i den lugna dalen.

Aspros Potamos

Bergsbyn Pefki ligger ovanför Aspros Potamos-dalen och blir ett av veckans två utflyktsmål på fyra hjul. Här får vi en fantastisk utsikt över dalen och Medelhavet. Vi vandrar runt i den lilla byn där tiden stått still.

Middagen intar vi sen tillsammans på den lilla tavernan Piperia. Uteserveringen skuggas av ett fantastiskt, hundraårigt rosépepparträd som gett tavernan dess namn.

Restaurang Piperia i Pefki

En annan dag tar vi en förmiddagstur upp till bergsbyn Agios Stefanos där vi äter en gemensam lunch på tavernan vid torget. Den som vill promenerar sen runt i den lilla byn på egen hand.

I de trånga gränderna finns både en mycket vacker kyrka med utsikt över den Libyska sjön och ett observatorium. På eftermiddagen åker vi genom den bördiga dalen ner till byn för att njuta av ledig tid vid poolen eller havet.

Laga mat

Grekisk grönsaksgryta, klicka på bilden så kommer du till receptet

Eftersom vi är matintresserade och gissar att våra medresenärer också är det kommer vi en dag att bjuda på en lunch vid poolen med några av hotellets specialiteter till grillad souvlaki. Vi förbereder dagen innan en del av tillbehören, både varma och kalla rätter tillagade på lågkolhydratvis.

Vi delar då upp oss i mindre grupper, deltagande är som alltid helt valfritt, med Birgitta som guide i smakernas värld.

Makrigialos, Kreta…

Stränderna och havet

Kring Makrigialos finns flera lugna stränder dit vi kommer att göra små utflykter. Eller om du hellre besöker dem själv och njuter av en lugn dag i enskildhet, valet är ditt.

På Diaskari-stranden, ett par kilometers kuperad promenad från hotellet, har det funnits bostäder ända sen 1600 f kr. När man väl tagit sig ner för den branta backen till havet kan man sen tillbringa några njutbara timmar med att bara vara, lapa sol, bada i det kristallklara vattnet, ta något svalkande att dricka eller äta en lunch på grekiskt vis i skuggan av de stora tamariskerna.

Turkosa havet

På andra sidan byn, bortom den lilla fiskehamnen, ligger den mycket lugna stranden Kalamoukania med turkosblått vatten. Här består stranden av småsten istället för sand och det är lite djupare än vid byns övriga badplatser.

Stranden skuggas även här av stora tamarisker, perfekt för den som vill tillbringa en hel dag vid havet. Här finns också en liten taverna med grekiska specialiteter.

Kretensisk folkdans på The Olive Tree

Utelivet
Den lilla fiskehamnen i Makrigialos är en samlingspunkt på kvällarna för byborna och en del turister. Här finns några små, mysiga barer och fina fiskrestauranger.

En kväll får vi här uppleva en genuin kretensisk afton på restaurang The Olive Tree, med traditionell musik och dans.

Det här är långt ifrån forna tiders grisfester för den som upplevt en sån i charterns ungdom. Under kvällen samlas byns invånare vid restaurangen för att umgås och delta i dansen, sammanhållningen är stor i den lilla fiskebyn. Här möts gammal och ung över ett glas raki och goda mezerätter, såväl byns präst som äldre damer och ungdomar låter sig väl smaka.

Det finns annars inte så mycket till uteliv för nöjeslystna nattsuddare i byn, så kudden kan få sällskap rätt så tidigt på vår njutresa. (Säger Birgitta. Therese menar att kvällarna kan bli sena trots allt, i kraft av trevligt sällskap och härliga samtal. Ett begränsat uteliv kan ge ett desto rikare inre liv.

Jag och Therese Renåker i Makrigialos 2017

Vårsådd och vårkänslor

ringblommaNu har jag äntligen fått ner mina frön i jorden här i köket och tänker minsann lyckas med tomaterna i år! Att de ska vara så svårt… Men nu har jag fått lite bra tips och hoppas att de står sig utan att vissna bort. Det känns verkligen att våren är här, vissa dagar är solen fullkomligt galen och det är riktig vårvärme i luften. Lutar man sig mot husväggen och blundar så kan man nästan trolla sig bort till varmare breddgrader. Springa barfota i gräset och få lite färg på tårna kanske… ;-)

Jag tillhör kategorin som verkligen behöver rustas upp när våren kommer. Alltså raka benen, fila fötterna, peela, smörja och pensla lite nagellack här o där för att komma i form. Hittade ett badsalt från döda havet på nu3 det skulle verkligen min kropp behöva nu! :-P

Ganska intressant att läsa om just döda havet och dess egenskaper som skönhetsprodukt… Att folk med ledbesvär, reumatism och psoriasis vallfärdar dit är så häftigt! Det finns ju otaliga produkter när man väl börjar leta, allt från lermask, tvålar, lotions, inpackningar mm. Måste prova detta tror jag! Finns en hel del produkter även på denna sida econordica.

Nä, dags att kika till mina tomatfrön lite, vi hörs lite senare, då kommer dagens middagstips! ;-)

scilla_öland_vår
Scillorna längs vedboväggen har redan tittat upp!

styvmorsviol_vår_öland_öjkroken
Styvmorsviolen är bara så vacker.

pärlhyacint_vår_öjkroken_öland
Pärlhyacinterna sträcker också på sig, det är min favorit-vår-blomma av alla!

Varm mocca-dryck LCHF och lite shopping

Fetkaffe med kakao och kardemumma

Råkall januari

Det är riktigt bistert om kinderna när man sticker näsan utanför dörren just nu här i Alanya.

Minusgrader på nätterna, det hör inte till vanligheterna här.

Så igår blev det en tur till Fredagsmarknaden i de tjockaste byxorna, yllestrumpor i mina barfotaskor, dunjacka, dubbla tröjor, stor sjal och handskar.

Som tur är värmer solen och promenaden, även mötena med alla trevliga turkar som säljer sina egenodlade grönsaker gör mig varm inombords.

Fredagsmarknaden i Alanya

Grönsaksmarknad

Jordgubbar på Fredagsmarknaden

Paprika och chili

Dra-maten

Igår inhandlade vi en dragkärra för att frakta hem alla grönsaker, det blir lite väl tungt att bära alla inköpen så långt varje vecka.

Vi har burit alla påsar nu i 12 år, så nu var det dags att investera i en tjusig dra-maten. Vilken skillnad det blev, så lätt att få med sig allt hem.

10 ägg, 1 kg lök, 1 vitkålshuvud, 1 rödkålshuvud, 1 kg mandlar, ½ kg hasselnötter, 1 kg granatäpplen, 1 kg citroner, ½ kg paprika, ½ kg cocktailtomater, ½ kg jordgubbar och diverse påsar med gröna blad blev det som fick åka med hem i vår fina vagn.

Väl hemkommen gjorde jag en god variant på fetkaffe, smaksatt med kakao och kardemumma.

En energidryck med värdefulla vitaminer och mineraler, kakao innehåller hög halt kalium och magnesium.

Osaltat smör ger kaffet en god gräddsmak, så det blir nästan som varm choklad gjord på grädde.

Den rekommenderas varmt för att hålla värmen en kulen vinterdag :)

Varm choklad LCHF

Mocca-choklad 1 port

2 dl hett, starkt kaffe

2 msk osaltat smör

1-2 tsk kakao

½ krm kardemumma

Häll kaffe, smör, kakao och kardemumma i en mixerbunke. Mixa tills det blivit lite skummigt.

Häll upp i en kopp, drick och njut av värmen som sprider sig i kroppen.

Vill du ha din dryck ännu nyttigare så mixa i en rå äggula. Några färska hasselnötter blev ett gott tilltugg.

Hasselnötter


Smörstekt torskrygg med tomat och mangosalsa

torskrygg_salsa_smörstekt_recept
Måste bara få inflika hur kul det är att ni är med mig på banan igen, ni är så flitiga på att kommentera nu och det är desto roligare att blogga och skriva recept såhär. Fortsätt så, det gör mig sååå glad! :-P

Jag känner också att jag fått mer flyt på allt och börjar hitta tillbaka till mina kastruller och grytor och att inte jämt ha ont eller behöva hoppa fram. Inspiration går mycket hand i hand hur man mår så det är ser riktigt bra ut nu! ;-) Foten och jag är väl inte riktigt överens ännu, den trilskas med att bli svullen, illröd och det känns som den ska brinna upp inifrån när jag ”håller på” för mycket men det går en dag i taget. Värst är att jag har svårt att hitta några bra skor att ha på mig utomhus. Vill gärna ha en högre känga, ganska rymlig och som inte klämmer på högerfoten, men har inte lyckats hitta några ännu… Några som tål regn och rusk och förhoppningsvis som jag kan ha i vinter med. Tips mottages tacksamt om ni vet om några bra?!

Inneskor måste jag också ha heeeela tiden för att inte vricka eller stuka mig, (balansen är inte på topp, haha!!) och jag som är en ”barfota-människa” är inte van vid det men jag håller på sikta in mig på ett par Birkenstock, de ska väl vara bra? Utan remmar över fotrygg o häl, en öppen toffel liksom som man bara sticker in foten i. Men jäklar va dyra dom är… Lite svammel från mig… Nu till dagens recept.

En torskrygg är en torskrygg och det är bland de godaste fiskar jag vet. Röding är fint också men lax måste jag erkänna att jag inte är så förtjust i så när jag trodde de var laxfiléer jag hade i frysen som visade sig vara torskrygg blev jag himla glad.

Gjorde en enkel rätt och smörstekte torsken med flingsalt och peppar, öste den med smör och serverade med en het tomat/mango/gurksalsa och sweet chilisås vid sidan om. Hur gott och fräscht som helst. :-P

4 port
Det här behöver du : 
4 bitar torskrygg
75 gram smör
Flingsalt
Peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smör i en stekpanna. Lägg i bitarna av torskrygg och sänk till medelvärme. Salta och peppra. Ös fisken hela tiden med smöret tills det är helt genomstekta. De behöver inte vändas. Servera med salsa och sweet chilisås.

Tomat/mango/gurksalsa
Det här behöver du : 
2 stora tomater
1 mango
10 cm gurka
1 tsk D´Elidas chilisås
Salt och svartpeppar
Chiliflakes

GÖR SÅHÄR : 
Tärna tomat, mango och gurka. Blanda runt med chilisås och kryddor. Låt den gärna få stå till sig en halvtimme så smakerna får lyftas fram. Servera till den smörstekta torskryggen.

torsk_torskrygg_recept
Torskryggen smörstekt på medelvärme i stekpannan. Ös med smör. Fisken behöver inte vändas.

salsa_tomat_mango_gurka
Salsan ger en god brytning till den salta, smörstekta torsken. Om du inte vill ha den så het och kryddig, dra ner på chilisås och chiliflakes i receptet.

smörstekt_torskrygg
Smaklig fisk! :-P

Tillfälligt avBROTT!!

bruten_fot_gipsad
JA!!! Jag är en olyckskorp o brukar dra på mig de mest konstiga, knasiga åkommor man kan tänka sig.
Folk i min omgivning brukar säga; 
-”Nääe, nu igen!?!”
-”Vilken otur du ska ha jämt då??!”
-”Vad har du nu gjort då??!”
-”Men herregud!!
-”Va de inte handen sist??!”

Osv osv…

Jodå, jag kan jag! ;-)

I onsdagskväll i förra veckan runt 21 gick jag till badrummet, barfota, plant golv, inga mattor och lyckades vricka till utsidan av högerfoten precis utanför Max dörr. Jag märkte inte själv att jag vrickade mig för allt gick på nån sekund och det small till i foten! Verkligen SMALL TILL!
Nicke satt i fåtöljen vid TV:n i rummet intill o frågade; ”Vad va de som small???!”

- MIN FOT!!! sa jag…

Haltade in i badrummet o gick sen o la mig. Gjorde lite ont men tänkte att jag nog bara stukat den lite, är nog borta imorgon!

När jag vaknar torsdag morgon och ska gå ur sängen för att väcka barnen o fixa frukost mm tänker jag inte alls på foten o kliver upp som vanligt men säckar nästan ihop av smärta när jag ställde mig med fötterna på golvet. Satte mig ner i sängen igen o tittade på foten. Syntes inget märkvärdigt så jag försöker igen men den smärta när jag står på foten får de nästan att svartna för ögonen…. Hur ska de här gå???

Reser mig på nytt o försöker hitta ett läge så jag kan ta mig fram lite snett lutande på halva hälen med högerfoten… Får stötta mig på väggar o möbler och smärtan liksom sticker/ilar genom hela foten! (Måste slitit av nåt ledband eller en sena eller nåt)

Får iväg barnen till skolan o börjar googla ”fot +ledband”….
Avslitet ledband får ofta läka av sig själv läser jag. Mhh… Jaha, dåså!
Skönt tänker jag då behöver jag ju inte åka till vårdcentralen… Dagen gick o jag tänkte att de blir bättre o bättre o inbillade mig att om de dunkar i foten nu så håller den ju på att läka…

Härdade ut till eftermiddan då jag kände att ”Nääe, det är något riktigt fel!!”… Först då ringer jag Sjukvårdsupplysningen o vill mest veta hur länge jag kan avvakta. De kunde jag inte göra alls tyckte dom. Avvakta alltså, så mamma fick komma och hämta mig o sen iväg till vårdcentralen i Borgholm.

Tar mig ingenstans till fots så de blev att sätta sig i rullstol o bli körd genom korridorer för att invänta läkaren.

Efter väldigt omilt klämmande, böjande och konstaterande blev det remiss till röntgen i Kalmar. Så typiskt mig, tänkte jag…

Väl där fick vi komma in direkt men jag hann notera att klockan var efter stängning på ortopedmottagningen ifall det nu skulle bli gips. Akutens klumpiga kalkgips har jag varit med om förr och det är inget jag uppskattar direkt… Men så blev det.

röntgen_fot_bruten
Några minuter efter röntgen… Svullen fot och tårna pekar som prinskorvar… 

Efter att röntgenplåtarna var lästa fick jag beskedet att förmodligen ett ledband gått av och även slagit av benbitar i foten. Mellanbenet på sidan under ”lilltå-benet” var av. Så jag blev skickad ner till akuten för gipsning o vidare utlåtande… *dubbelsuck och dubbel-typiskt-mig-suck* 

Jag har aldrig gillat akuten o inte dess personal heller men nu hade jag inget val o framför mig väntade klumpgips, kryckor och tre värktabletter med mig hem. Roligt, roligt! Så här är vi nu idag.

Helgen har snart passerat och jag har haft så satans ont på ren svenska så jag har inte orkat mer än vilat, haft benet i högläge, sovit och gått på toaletten i princip. Hoppa på kryckor har jag lärt mig och fått skavsår i händerna med…

Imorgon är det JAG som ska in på ortopeden illa kvickt o bli av med detta gips och få ett bättre, lättare plastgips av proffsig personal! Jag känner dom flesta därinne efter alla år nu. Min favorit-gips-sköterska måste bli himla glad att se mig igen! :-P Haha!

Återkommer imorgon em/kväll om orken finns, nu vet ni vad jag pysslar med i alla fall. Lovar er dock dyrt o heligt att recept ligger på lut så de kommer inom kort så fort jag hittat en lämplig pall att peta in under skrivbordet som jag kan lägga upp benet på! ;-) 3 månader i detta läge är inget jag ser fram emot men de ska väl gå de me, som allt annat en olyckskorp har omkring sig.

Hoppas att ni ”hoppar” med mig på kryckorna och kan peppa mig till köket och och lite ny inspiration! Puss på er alla. ❤️ ❤️ ❤️

Årets första grilltallrik med vitlöksmarinad karré och potatisgratäng

grillad_karre_marinad_vitlökssmör
Nu är det spikat! - Det är VÅR Öland! :-P
Inga snöstormar mer som motar blåsipporna och inget hårt väder som inte tranorna kan flyga igenom. Nu är dom alla på plats; krokusarna, vintergäcke, vitsipporna, knopparna på syrenbuskarna och vårsolen som värme mot husknuten. Härliga tider nu! ;-)

Jag vet inte om det är åldern eller va fasen de är… Jag har ju alltid älskat vinter och snö men blir bara mer o mer en vår och sommarmänniska. Jag längtar efter värmen och solen. Att kunna gå barfota på gräsmattan, slippa alla bylsiga vinterkläder, leriga stövlar och hundtassar och slippa frysa fingrarna av sig på morgnarna när man sätter sig i bilen och för att inte tala om att skrapa rutor och kånka med ved och hålla värmen inomhus. Nä, nu vill jag ha värme hela våren lång och sen en skön sol-sommar!

Vi hade ju bestämt att grilla i lördags men det blev bokstavlig ”bortblåst”. Det utlovade lågtrycket med snö och hårda vindar höll bara prognosen till hälften. Vindar hade vi och de rejält, men tack o lov ingen snö. Igår däremot så var den öländska vårsolen på plats igen och Nicke tände grillen.

Jag hade marinerat skivad karré med ben och tunt skivad skinkschnitzel i en god vitlöksmarinad. Till detta en härligt, krämig potatisgratäng, vitlök och persiljesmör och en fräsch sallad. Kändes precis som en midsommarkväll av smaker och längtan blev om än mer ännu större. ;-)

Vitlöksmarinad till 4 skivor karré : 
½ dl rapsolja
2 msk mushroom soya
1 msk tomatpuré
1 msk flytande honung
2 solo vitlök (finriven)
1 msk malen paprika (mild)
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Ta fram köttet och pensla. Täck med plastfolie eller lägg i tättslutande burk och låt stå framme i rumstemperatur tills det ska grillas; 2-6 timmar.

Tips på goda aromsmör hittar du HÄR >>

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

grillat_grilltallrik_karre_marinad_vitlökssmör

Naturlig mat för katter och hundar

IMG_1072Eftersom jag nu berättat lite om vår misse Marwin, så vill jag gärna lyfta fram att även våra husdjur behöver artegen föda och med inget eller lite kolhydrater, precis som vi människor.

Våra katter får Orijen eller Carnia Lynx som torrfoder och endast Majo blötmat. Detta ska enligt Barf-iFokus  vara så nära barf man kan komma utan att barfa själv.

BARF= Biologiskt Anpassad Rå Föda

Det har säkert kommit fler foder för katt  sedan jag tog reda på vad som är bäst för katter att äta om man inte kan , vill och orkar mäta och väga och barfa.

Viktigast är att LÄSA på vad maten innehåller, vad gäller katt ska det  INGET spannmål finnas och proteinhalten ska vara hög.

Hundar kan äta lite mer kolhydrater men ALDRIG spannmål.

När jag ändå blurrar om husdjuren så kan väl våra vänner hästarna få hänga med, de är ju också i allmänhet felutfodrade, rätt mat för dom kan ni läsa om HÄR.

Så det bästa är ju att sätta sig in i vad djuren äter naturligt i vilt tillstånd och försöka efterapa det så gott det går.

Precis som vi upplysta människor gör med vår egen kost ;)

 

Husdjur och diabetes…

IMAG1130enligt en artikel i Sundsvall Tidning så har Tove Fall, som forskar om diabetes hos katter, hundar och människor delat  med sig av sina kunskaper till veterinärer i Mellannorrland.

jag hoppas verkligen att de hörde och noterade ner dessa rader för att ordentligt komma ihåg:

”Orsaken till att katter visar en ökning kan beror på fodret. Det gäller för kattägaren att inte köpa foder som innehåller kolhydrater i form av spannmål.

– En katt är köttätare och kan inte ta till vara på den extra sockermängden som från kolhydraterna från spannmål. Däremot är hundar liksom grisar lite mer allätare som vi människor.”

Jag hoppas också att hon var extra tydlig med LITE i sista meningen…

Ursprungskost är alltid bäst hälsomässigt för oss alla och i katternas fall är det MÖSS och fåglar eller Mjau blötmat som är så nära naturlig kost (BARF) som möjligt. Orijen och Carnia Lynx är bra torrfoder.

Bloggar etiketter: , ,

Kraftig ökning av diabetes hos katter

IMG_1138Agrias djurförsäkring visar i ny statisktik att andelen katter försäkrade i Agria som årligen behandlas för diabetes har mer än fördubblats under de senaste tio åren. De skriver:
”Övervikt är en stor hälsorisk även för våra husdjur och flera forskningsstudier visar att det finns en tydlig koppling mellan övervikt och diabetes. Många diabetesfall hos katt skulle därför kunna undvikas. Med samma frekvens som i Agrias statistik skulle det innebära att av Sveriges 1,3 miljoner katter behandlas årligen cirka 5 000 katter för diabetes. Till det kommer förmodligen ett stort antal odiagnosticerade katter. ”

Problemet är det stora kolhydratsinnehållet i kattfoder OCH att det innehåller spannmål precis sådant en katt (inte heller människa eller hund) ska äta. Katter är rovdjur och ska endast äta rå mat. BARF ( Biologiskt Anpassad Rå Föda) är det absolut bästa, men då många av oss inte hinner att stå och väga och räkna ut den absolut optimala förhållandena av inälvor, ben, kött osv så finns det ändå bra köpeföda att ge vår katter.

Då jag ibland kikar in på Barf.iFokus och där har jag ofta frågat om diverse foder som är bra för katter, där får man alltid bra svar också.
Det de rekommenderar är vad gäller torrfoder är Carnia Lynx och i andra hand Orijen, det fodret innehåller lite onödigt bjäffs men är ändå hyfsat bra. Blötmat är outstandning och då endast Mjau, detta är så nära barf man kan komma utan att barfa själv.

Så ta vara på era vänner husdjuren!

 

Bloggar etiketter: ,