Kraftig ökning av diabetes hos katter

IMG_1138Agrias djurförsäkring visar i ny statisktik att andelen katter försäkrade i Agria som årligen behandlas för diabetes har mer än fördubblats under de senaste tio åren. De skriver:
”Övervikt är en stor hälsorisk även för våra husdjur och flera forskningsstudier visar att det finns en tydlig koppling mellan övervikt och diabetes. Många diabetesfall hos katt skulle därför kunna undvikas. Med samma frekvens som i Agrias statistik skulle det innebära att av Sveriges 1,3 miljoner katter behandlas årligen cirka 5 000 katter för diabetes. Till det kommer förmodligen ett stort antal odiagnosticerade katter. ”

Problemet är det stora kolhydratsinnehållet i kattfoder OCH att det innehåller spannmål precis sådant en katt (inte heller människa eller hund) ska äta. Katter är rovdjur och ska endast äta rå mat. BARF ( Biologiskt Anpassad Rå Föda) är det absolut bästa, men då många av oss inte hinner att stå och väga och räkna ut den absolut optimala förhållandena av inälvor, ben, kött osv så finns det ändå bra köpeföda att ge vår katter.

Då jag ibland kikar in på Barf.iFokus och där har jag ofta frågat om diverse foder som är bra för katter, där får man alltid bra svar också.
Det de rekommenderar är vad gäller torrfoder är Carnia Lynx och i andra hand Orijen, det fodret innehåller lite onödigt bjäffs men är ändå hyfsat bra. Blötmat är outstandning och då endast Mjau, detta är så nära barf man kan komma utan att barfa själv.

Så ta vara på era vänner husdjuren!

 

Bloggar etiketter: ,