Glutenfri rabarberpaj i glas

Vårdessert

Fira vårens ankomst med en frasig rabarberpaj serverad i ett vackert glas.

Receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Dela gärna inlägget vidare så fler får chansen att njuta av naturligt goda bakverk 🥰

Frasig rabarberpaj i glas 4 port

4 dl skivad rabarber

4 dl rivet äpple

1 dl vatten

1 msk pressad citron

Havrefras:

3 dl glutenfria havregryn

50 g smör eller kokosolja

8 torkade aprikoser

1 tsk kanel

Ca 1–2 krm salt

Blanda rabarber, rivet äpple, vatten och citron i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i ca 20 minuter tills det tjocknat.

Rör då och då så det inte bränns vid. Låt svalna.

Rosta under tiden havregrynen några minuter i en het stekpanna, tillsätt smöret och låt det bryna en stund på medelvärme.

Skär aprikoserna i riktigt små tärningar och blanda väl med havregrynen.

Stek under omrörning tills grynen fått fin färg, smaksätt med kanel och salt.

Saltet framhäver smakerna, använder du kokosolja så behövs lite mer än om du steker i smör.

Låt havrefraset svalna och varva med rabarberkompotten och vispad grädde eller kokosgrädde i höga glas.

Tips:

Du kan variera kompotten genom att blanda i några jordgubbar, det ger en väldigt god smakbrytning.

Plommon och rivet päron, svarta vinbär och nektarin eller björnbär och finskuren apelsin är andra goda smakkombinationer till smulpajen.

För en lite sötare smak på havrefraset så kan du använda dadlar istället för aprikoser.

Lättsötad rabarberchutney
Rabarberchutney och hemgjord majonnäs

Smakfyllt tillbehör

Idag får du ett av mina äldsta recept från bloggens trettonåriga historia, en riktigt smakrik chutney att njuta av till grillkvällarna framöver.

Originalet till den här rabarberchutneyn innehåller hela 5 dl socker, så här har jag gjort en mindre söt variant med torkade aprikoser.

Jag har alltid tyckt om att använda den naturliga sötman från frukt i min mat, du hittar en hel kokbok på det temat i Baka med frukt och grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Även i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv använder jag frukt som en lättare sötning i en del recept.

Rabarberchutney

500 g skivad rabarber

2 dl vatten

1 gul lök

10 torkade aprikoser, helst osvavlade

Ev ½ dl valfri sötning

1 msk ättikssprit 12%

1 msk pressad citron

1 msk finhackad, färsk ingefära eller ½ tsk malen

½ msk gul curry

1 chilipeppar eller 1 msk chiliflingor

ca 1 tsk salt

Koka rabarbern med vatten och ättika i 10 min. Hacka under tiden lök, aprikoser och chilipeppar fint.

För en lite mildare variant skrapar du ut kärnorna ur chilipepparn.

Tvätta händerna noga när du hackat den, det svider väldigt om du får det i ögonen kan jag intyga.

Rör ner allt hackat och övriga ingredienser.

Låt koka upp och puttra på svag värme ca 1 timme, rör då och då under tiden.

Späd med mer vatten om den blir tjock så den inte kokar fast i botten.

Smaka av att du fått en sötma som balanserar syran i rabarbern och ättikan, smaksätt annars lite med den typ av sötning du brukar använda.

Häll upp på burkar och förvara i kyl när den kallnat.

Frys in det som inte går åt på någon vecka, hållbarheten blir kortare när man inte använder socker.

För en mildare variant kan du blanda ut chutneyn med lite crème fraiche eller smetana, det blir väldigt krämigt och gott.

Citronmarinerade rödbetor med rabarber från Gröna, sköna tillbehör
Frasig rabarberpaj i glas från Baka med frukt & grönt
Midsommartårta med fromage på hallon eller jordgubbar

Med smak av midsommar

Nu när vi närmar oss midsommar så får du här ett tips på en riktigt god tårta som du kan förbereda innan.

Här hittar du min glutenfria björksockerkaka som är väldigt god till tårtbotten.

Vill du inte använda björksocker så väljer du nån annan sötning, men jag tycker den ger minst bismak, om man nu tänker använda sötningsmedel.

Baka kakan och stoppa in den i kylen när den svalnat, fromagen till fyllningen blir också bra av att få stelna över natten.

Sen är det bara att dela tårtbottnen, fylla med fromagen, spritsa grädde på och garnera med jordgubbar eller hallon.

Citronmeliss ger både god smak och vacker färg åt tårtan.

Vill du hellre servera desserten i glas, så är fromagen förstås väldigt god som den är.

Bärfromage 6-8port

4 dl frysta skogshallon eller färska jordgubbar

4 dl grädde/kokosgrädde

4 ägg

ev 1-2 msk honung, lönnsirap eller annan sötning

4 gelatinblad

2 tsk pressad citron

Mixa bären med stavmixer, passera hallonen genom nätsil för att få bort kärnorna.

Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke.

Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med bärpurén.

Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Häll upp i glas och kyl eller ställ in bunken i kylen om du ska använda den till tårtfyllning.

Vill du ha fler tips på goda bakverk utan gluten och socker, så hittar du några favoriter i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Om du tänkt fira midsommaren med att grilla, då hittar du 80 läckra och inspirerande recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Kokböckerna blir också en fin present med bestående värde att ta med om du är bortbjuden i sommar.

Glad Midsommar

Morsdagstips och rabarberpannacotta

Presenttips

Nu på söndag är det Mors dag, en dag att uppmärksamma kvinnan som är orsaken till att vi är här, för det är åtminstone en sak vi alla har gemensamt ❤

Jag tänkte tipsa om några presenter med bestående värde idag, som Mor kan ha glädje av i många år.

Det första och största presenttipset passar mammor med många barn, då den är av det lyxigare slaget.

Tillsammans med hormonexperten Therese Renåker arrangerar jag njutningsfyllda hälsoresor till Makrigialos på Kreta, tillsammans med resebyrån CE Travel.

Den 3 oktober bär det av på en vecka, för tredje året i rad, du kan läsa mer om den resan här på vår hemsida Harmoniresor.se.

Under veckan delar jag med mig av min egen hälsoresa, hur jag ätit och tränat mig friskare efter en ryggskada och fibromyalgi.

Jag lär ut min lätta morgongymnastik med lymfmassage och har en matlagningsdag med gruppen med recept från mina kokböcker.

Jag har varit i Makrigialos många gånger, så jag visar deltagarna mina favoritrestauranger och lugna stränder, dit inte så många turister hittar.

Therese delar under våra samtal/föredragsstunder med sig av sina stora kunskaper om ämnen som hormoner, stress, sömn, lymfsystem och förstås hur vi kan må bättre med hjälp av naturlig mat.

Blir det för mycket med en resa för din kassa, så finns här hennes samlade kunskaper i en nätkurs ”Du och dina hormoner”, en mycket bra investering i hälsan.

Therese har nyligen sadlat om från kostrådgivare och lärare på Paleo Institute till författare.

Här hittar du hennes mycket gripande och tankeväckande debutroman ”Mata inte skuggorna”.

Det för mig som av en händelse över till mina egna böcker, som också blir en bra present till varje Mor som gillar mat.

Här på Lumio Förlag kan du köpa ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

Bokus och Adlibris finns förutom grillboken även mina andra kokböcker, beställer du idag så hinner de fram innan helgen.

Vill du inte köpa något, så är alltid en god, hemlagad middag en uppskattad present.

Jag bjuder dagen till ära på en riktigt härlig vårdessert på späd rabarber, passa på att njuta av den nu när den är som finast.

Kokospannacotta med rabarber 6 port

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl finstrimlad rabarber

2 tsk pressad citron eller lime

ev 1-2 tsk honung eller annan valfri sötning

3 gelatinblad

1 vaniljstång

Lägg gelatinbladen i kallt vatten låt dem bli mjuka i minst 5 minuter.

Smält rabarbern på svag värme några minuter med citrussaften.

Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma smeten, smaka av med lite sötning om du vill.

Dela vaniljstången på längden, skrapa ur föna med en kniv och koka upp dem och stången tillsammans med grädden

Ta från värmen och låt stå tio minuter, ta sen upp vaniljstången och skrapa ur de sista kärnorna.

Mixa grädden tillsammans med rabarberkompotten i kastrullen med en stavmixer.

Häll upp i portionsformar eller glas, ställ i kylen för att stelna i ca 3-4 timmar.

Gör du pannacottan i formar, doppa den en liten stund i hett vatten innan du stjälper upp dem.

För en tunn kniv längs kanten, så blir det lätt att få den ur formen.

Garnera med tunna skivor av rabarber och citronmeliss.

Minibakelse
Fredag! Vad ska ni hitta på för något kul i helgen? :) Att lägga upp lite snyggt och garnera gör att även den enklaste lilla fikan ser så mycket godare ut. Tex brukar jag alltid lägga upp tex getost, nötter och fikon på en liten tallrik så det ser fint ut. Istället för att bara […]
Veckans helgfika – mjuk rabarberkaka med kokosgrädde
Fredag och dags för veckans fikarecept! Det blev verkligen ingen stor rabarberskörd i år. Jag tror att vår rabarber blir helt skuggad av vinbärsbuskarna som breder ut sig mer och mer, så jag får se till att fixa lite mer ljusinsläpp till nästa år. Men, det blev i alla fall några små stjälkar att skörda […]
Rabarberkräm

DSC_0907Jag älskar rabarber och gärna i krämform!
Superenkelt att göra rabarberkräm så det känns nästan löjligt att lägga ut ett recept, men gör det ändå …

för ca 4 personer

500 gram rabarber ( vill du veta mer om rabarber?)
2 msk Bakery+ sötning
3 dl vatten
0,5-1 tsk johannesbrödkärnmjöl (eller annan vald redning)

Gillar du den med lite kryddor är kanel och kardemumma goda kryddor.

Gör så här:
Skala och skiva rabarbern. Jag brukar variera tjockleken på skivorna så det inte bara bli mos av alla.
Lägg dem i en kastrull med  0,5 dl vatten och strö över sötningen, vill du krydda så lägg ner en kanelstång att koka med eller strö ca 0,5 tsk kardemumma över, lägg på ett lock låt det hela koka upp under lock och ge det några minuter.
Ta från värmen och vispa upp johannesbrödkärnmjölet i 3 dl vatten och slå det över rabarbern, rör runt och låt svalna något.
Servera!
Jag tycker om ljummen kräm med kall flytande grädde på!

 

Rabarber vad är det?

IMG_1492Många undrar ofta vad är rabarber, inte alltid så lätt att veta men rabarber klassas som en bladgrönsak, en flerårig ört.
Botaniskt tillhör den slideväxterna.

Många saknar ju äpplepaj mm, äpple och andra frukter är inte LCHF och det är därför som rabaren här kommer in.
Jag hävdar ofta att när man bakar med rabarber det är då man märker hur väl rabarbern kan ta äpplets plats!

Rabarber innehåller naturlig äppelsyra, precis som många andra syrliga frukter så som äpple, druvor och  även rönnbär.
Äpplesyran är också ett konserveringsmedel och betecknas E 296.

Den innehåller också oxalsyra och är den syra som man ska försiktig med om man har problem med njurar och barn ska undvika det. Oxalsyran är det sträva i rabarbern.”Rosenhagen” är en sort med låg andel löslig oxalat, vilket är den som anses potentiellt farlig. Det är ändå bladen som har den högsta halten. En vuxen behöver äta 5 kilo blad för att komma upp i farlig dos. De som då har njurproblem och en fallenhet för vissa sjukdomar som njursten, gikt, och reumatism som bör undvika rabarber, och de bör dessutom undvika t.ex. spenat, som har ungefär samma oxalsyrahalt som rabarberstjälkar, och te och persilja, som har högre halt oxalsyra än rabarber. Läs här

Rabarbern innehåller 5,5 gram kolhydrater per 100 gram och av dem är endast 0,3 gram fruktos!

Så använd raberber istället för äpple som ju också är en av de fruktosrikaste frukterna och fruktos är inte ett bra socker i överdriven mängd.

Rabarber finns ju numera så gott som alltid att få tag på i frysdisken!

 

Bloggar etiketter:

Rabarberpaj med havregryn
Knäckig rabarberpaj med havregryn! Ett enkelt och härligt recept för att göra en knäckig rabarberpaj med havregryn. Det tar endast 20 minuter att tillaga rabarberpajen! Ingredienser 4-5 rabarber stjälkar (stora) 150 g smör 2 dl havregryn 2 dl vetemjöl 2 dl strösocker 1/2 dl grädde,visp- eller mellangrädde 1/2 dl sirap 1/2 tsk bakpulver Beredning – gör […]
Sommar & rabarber

rabarberkräm_recept
En skön ledig dag som jag i princip har sovit bort efter en lång dags jobb igår, dåligt sömn natten innan och grym magkatarr i nästan två dygn, men nu skiner solen o jag mår toppen! I kylen står en alldeles gudomligt god rabarberkräm. Vem kan motstå det? Jag vet att jag alltid googlar ”rabarber recept” när dom första har kommit men det blir nästan alltid kräm före paj och så även i detta fall. Rabarberkräm med kall ovispad grädde… Precis så som sommar ska smaka! :-P

Nu är det åter dags för lediga dagar och klämdag på det och vi är lediga allihopa både från jobb och skola så ikväll tänder vi grillen och gör sällskap med mygg och knott igen! Jag har laddat med mygg-roll on och myggspray så de ska nog gå vägen! Klä sig i vitt hjälper inte ett dugg (inte på mig iaf, å i den här familjen är det nästan bara mig myggen biter) Jag tror dessutom vi har fått särskilt envisa och argsinta mygg i år för dom är precis överallt på mig och dom älskar mina fotknölar och armbågar…! ;-) Clarityn hjälper dock mot klådan. *tips*

Rabarberkräm
1 kg rabarber
1-2 dl socker
1½ msk potatismjöl + 1 dl vatten

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarberna och skär i bitar. Lägg i kastrull, slå på lite vatten, det ska inte täcka rabarberna men nästan. Koka upp och sänk värmen. Låt rabarberna koka mjuka på svag värme. Rör ner socker, smaka av. Dra kastrullen från plattan, blada potatismjöl med vatten och rör ner i en stråle samtidigt som du rör. Ställ kastrullen på plattan igen. Invänta EN bubbla, sen är krämen klar! :-P