Wok med kyckling, kokos och ingefära

 Kycklingwok med kokos, ingefära och curry

Floridakyckling

Häromdagen fick vi en pinfärsk kokosnöt av en granne, så då blev det till att skapa en rätt med passande ingredienser.

Hittat fin ekokyckling och grönsaker på Whole Foods Market och på vår närmaste matvaruaffär Winn Dixie, så det fick bli en smakrik wok.

Vi har det verkligen bra på vår hälsoresa, har tagit en hel del ledigt från datorn också, som du märker.

Jag har några nya recept fotograferade, så det blir lite att roa mig med att skriva om när jag är hemma i höstmörkret om en vecka.

I helgen som gick blev det mycket båtåkande, passade på att se världens största båtmässa på nära håll, genom att åka vattentaxi.

Det finns två typer av Water Taxi på floden New River, en för 26 dollar där man får åka så mycket man vill under hela dagen.

Sen finns även Water Trolley som är gratis, vi har åkt några turer i Down Town, de centrala delarna av Fort Lauderdale.

Efter receptet följer en del bilder av allt det vackra vi fått uppleva sjövägen, båtarna och villorna vid vattnet är verkligen något alldeles extra.

Lite fler bilder från båtturerna hittar du här på min engelska blogg, LCHF Made in Sweden.

Wok med färsk kokos

Kycklingwok 2 port

400 g kycklingbröst

3 dl strimlad vitkål

3 dl strimlad zucchini

1 dl färsk kokos i småbitar

1 dl kokosmjölk

2 msk finhackad ingefära

2 vitlöksklyftor

3-4 msk kokosolja

1 msk curry

Salt och chiliflingor

Lite limesaft eller vinäger

Skär kycklingbrösten i skivor på längden, sen i strimlor.

Stek dem i kokosolja, krydda med salt, curry och chili. Häll upp i en skål så länge, torka ur pannan och bryn zucchini och vitkål.

I en annan panna bryner du kokosbitarna med ingefära och vitlök en stund så de får lite färg.

Blanda allt, häll på kokosmjölken och hetta upp snabbt. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

En skvätt lime eller vinäger sätter extra sting på rätten, jag har hittat en fantastiskt god kokosvinäger från Coconut Secret på Winn Dixie.

Coconut Vinegar from Coconut Secret

Coconut

New River, Fort Lauderdale, Florida

Båten till höger kostade 35 miljoner. Dollar...

Båten till höger kostade 35 miljoner. Dollar…

Fort Lauderdale

Stars and Stripes in Fort Lauderdale

Fort Lauderdale villa

Fort Lauderdale

Iguana

En av invånarna i Fort Lauderdale, Iguanan Michael som bor under järnvägsbron över New River…

En tillfällig invånare...

En tillfällig invånare…


Kryddsmör med chilisås och koriander

Kryddsmör med chilisås och koriander

Smakrikt smör

Igår tog jag en riktig långpromenad i värmen och besökte den bästa matbutik jag nånsin sett.

Whole Foods Market, en butikskedja med bara ekologisk mat, gissa om jag trivdes där :)

Det blir mer och mer populärt med ekologisk, sockerfri, glutenfri och tillsatsfri mat även här i USA, så roligt att se den här typen av butik.

Det här med att hitta riktigt bra, ekologisk mat är lika viktigt för mig när jag är utomlands som hemma, så då kan det bli rätt långa promenader för att få tag på fina råvaror.

Vi lever ju inte ett semesterliv när vi är på våra långresor, nästan all mat lagas som vanligt hemma i lägenheten.

Träning och motion ingår också dagligen, så då brukar jag kombinera nytta med nöje när jag går och handlar.

Kunde inte handla med så mycket eftersom jag gick ca 7 km fram och tillbaka till affären i +30, men lite gott fick följa med.

Hade som tur var fått låna en mjuk kylväska och frysklampar, så det fungerade fint att handla både kotletter, kyckling, kalkonkorv, fisk och färsk koriander.

Jag använder mycket koriander i mitt kök här i Florida, det är så gott i både sallader, salsor och smör.

Jag har hittat en mycket god, ekologisk tomatsalsa på min vanliga matbutik Winn Dixie som jag använde till det här smöret.

Vill du göra egen tomatsås så hittar du recept på chilisås från Grillmat LCHF här.

Här kan du köpa min grillbok på Bokus för 190 kr, på engelska kostar den 199 kr som vanlig bok och 329 kr som E-bok.

Karré med kryddsmör

Kryddsmör med tomat och koriander

100 g smör

½ dl finhackad koriander

2 msk chilisås

Salt och chiliflingor

Skär smöret i bitar och lägg i en skål att mjukna en stund.

Mosa med en gaffel eller kör med elvisp tills det blir fluffigt.

Blanda ner de övriga ingredienserna och blanda väl. Smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Jag serverade smöret till stekta karrékotletter och stekt paprika med lök och tomat.

En sallad på bladgrönsaker med olivolja, kokosvinäger och mandlar blev gott till.

Här nedan ser du lite bilder från Whole Foods Market.

Whole Foods Market

Whole Foods Market

Whole Foods Market

Whole Foods Market

Whole Foods Market


Mina bästa recept på pumpa
Marando Farms, Fort Lauderdale

Marando Farms, Fort Lauderdale

Pumpatider

Jag antar att ni är många därhemma som får en hel del pumpa över efter utskärning av pumpalyktor nu i helgen.

Här i USA är det förstås pumpor överallt just nu och dekorationen av trädgårdar och husväggar är minst sagt skräckinjagande hos många…

En del har lite snällare halloweenutsmyckning, den här såg jag på en promenad inne i stan häromdagen.

Halloween

Halloween

Fort Lauderdale 1920

Fort Lauderdale 1920 och nutid

High tide in Fort Lauderdale

Vi fick en lite längre promenad bland villorna än vi tänkt, när vi försökte gå från stranden upp längs Las Olas Boulevard.

Högvattnet vid fullmånen hade gjort att stadens många kanaler svämmade över, så många gator dränktes helt under några timmar.

Så det var bara att gå tillbaka igen, vi hade ingen lust att bli blöta upp till knäna.

Högvattnet avlöstes sen av intensiva åskskurar, så det har verkligen varit blött både uppifrån och nerifrån de senaste dagarna.

Här får du några av mina recept på pumpa, klicka på bilderna under det här receptet så kommer du till fler.

Ugnsbakad pumpa

Ugnsbakad pumpa 2 port

400 g pumpa

½ dl olivolja

2 msk finhackad timjan

2 tsk chiliflingor

Havssalt

Skala och skär pumpan i 3×3 cm stora kuber. Lägg i en bunke och tillsätt olja och kryddor.

Blanda om väl så kryddorna fördelas jämnt runtom.

Lägg pumpan i en ugnsform och baka på 175º i 40-50 minuter, tills de mjuknat. Servera till bacon och ägg.

Ugnsbakad pumpa med bacon och ägg

Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson

Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Gryta på fläskkarré

Snabblagad gryta på fläskkarré och pumpa

Grönsaksmuffins Paleo

Grönsaksmuffins med blomkål och pumpa

Stekpannebröd med pumpakärnor...

Stekpannebröd med pumpakärnor

Rosmarinstekt pumpa till pannbiff med lök

Bakelse LCHF till jul

Mjuk pepparkaka med pumpa


Långsemester i Florida och biffwok med champinjoner och vitkål

 Biffwok

Välkommen till mitt kök i Florida

Den här hösten har vi bytt vår vanliga vistelseort, Alanya i Turkiet mot något helt annorlunda.

När vår danske hyresvärd i Alanya bestämde sig för att själv vara i lägenheten nu i höst, så stod vi utan bostad i oktober-november.

Jag var över till USA i maj, då jag deltog i Low-Carb Cruise och blev då väldigt förtjust i Fort Lauderdale, där min reskamrat Åsa Holstein bor sen 6 år med sin man Pierre.

Åsa jobbar som medicinjournalist på Hemmets Journal, det var genom en intervju om mina hälsovinster på glutenfri LCHF som våra vägar korsades.

Vi blev goda vänner via alla mail mellan Florida och Alanya, en vänskap som fördjupades under den vecka vi delade hytt på kryssningen.

Så när jag och Lennart stod utan långsemesterort nu i höst hjälpte Åsa till att ordna ett riktigt bra boende här i Fort Lauderdale, så nu stannar vi här en månad.

Matinköp i Florida

Det är riktigt roligt att botanisera i matbutikerna här, det finns förstås massor av junkfood men även en hel del ekologiska produkter.

Här ska man helst vara bilburen, det är långt mellan mataffärerna, men det ger oss rejält med motion när vi går ut på matjakt.

Vi kom i måndags efter en lång resa, vårt plan blev försenat i Oslo så vi missade precis flyget hit från New York.

Men det ordnades på bästa sätt av Sas. Vi fick bo på Hotel Wyndham Garden vid Newarks flygplats över natten och fick hoppa på ett plan nästa morgon istället.

Måltidskuponger för 70 dollar fick vi också, så det gick ingen nöd på oss.

Hotellet var inrett med många detaljer från förr, bland annat fina stadsvyer från 40-talet.

Inredningen var dock bättre än maten, vi tog en hamburgare som hade sett sina bästa dagar för rätt länge sen…

Wyndham Garden Newark

Soluppgång över Manhattan...

Soluppgång över Manhattan…

Det var det kallaste dygn de haft i oktober i New York på många år, vi hade bara +1 på morgonen när vi skulle åka vidare.

Desto skönare var det i Florida, +26 trots kraftiga stormvindar.

De senaste dagarna har vi bara tagit det lugnt, det har behövts efter höstens alla matuppdrag därhemma, med receptskapande till Ecocaféet och Wonderbag-kokboken.

Idag ska du få recept på en riktigt god biffwok som jag gjorde till torsdagslunch, återkommer framöver med lite nya mattips och bilder.

Ekologiskt i USA

Strimlad biff med champinjoner, vitkål och paprika 2 port

400 g lövbiff

8 kastanjechampinjoner

3 dl strimlad vitkål

½ gul lök

½ gul paprika

25 g smör

2 msk kokosolja

1 tsk mald koriander

Salt och chiliflingor efter smak

Strimla lövbiffen. Skär svampen i halvor och sen skivor. Strimla lök och paprika. Stek grönsakerna och köttet i omgångar, krydda.

Blanda allt i en gryta och hetta upp, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Jag serverade woken med sallad på rucola, färsk koriander och tomat, med olivolja och kokosvinäger. Smör och en majonnäs på olivolja fick också plats på tallriken.

Raw Coconut Vinegar

Hittade den fantastiska kokosvinägern från Coconut Secret och en mycket god och väldigt lite söt (5 g kolhydrater) mangosalsa från Sage Valley på affären Winn Dixie.

Det finns riktigt bra, ekologiska råvaror utan en massa socker och High Fructose Corn Syrup och glutamat även här, men man får leta lite och lusläsa innehållsförteckningen.

Utbudet av ekologiska grönsaker är riktigt stort, detsamma gäller märkningen av glutenfritt, det märks att medvetenheten vad vi stoppar i oss blivit stor i USA.

Förstås extra roligt, nu när mina böcker finns på den amerikanska marknaden, hoppas de kommer att hjälp många till en bättre hälsa även här.

Här finns nu två av mina recept från LCHF and Paleo Slow Cooking hos DietDoctor, fler recept följer där under hösten.

På min engelska blogg LCHF Made in Sweden kan du se fler bilder från våra första dagar här i Florida, om du klickar på länken.

Här en liten titt på all den tropiska grönska vi har runt vårt lilla hotell med karibisk touch.

Hotell i Florida

Segelbåt i Fort Lauderdale


Långsemester i Florida och biffwok med champinjoner och vitkål

 Biffwok

Välkommen till mitt kök i Florida

Den här hösten har vi bytt vår vanliga vistelseort, Alanya i Turkiet mot något helt annorlunda.

När vår danske hyresvärd i Alanya bestämde sig för att själv vara i lägenheten nu i höst, så stod vi utan bostad i oktober-november.

Jag var över till USA i maj, då jag deltog i Low-Carb Cruise och blev då väldigt förtjust i Fort Lauderdale, där min reskamrat Åsa Holstein bor sen 6 år med sin man Pierre.

Åsa jobbar som medicinjournalist på Hemmets Journal, det var genom en intervju om mina hälsovinster på glutenfri LCHF som våra vägar korsades.

Vi blev goda vänner via alla mail mellan Florida och Alanya, en vänskap som fördjupades under den vecka vi delade hytt på kryssningen.

Så när jag och Lennart stod utan långsemesterort nu i höst hjälpte Åsa till att ordna ett riktigt bra boende här i Fort Lauderdale, så nu stannar vi här en månad.

Matinköp i Florida

Det är riktigt roligt att botanisera i matbutikerna här, det finns förstås massor av junkfood men även en hel del ekologiska produkter.

Här ska man helst vara bilburen, det är långt mellan mataffärerna, men det ger oss rejält med motion när vi går ut på matjakt.

Vi kom i måndags efter en lång resa, vårt plan blev försenat i Oslo så vi missade precis flyget hit från New York.

Men det ordnades på bästa sätt av Sas. Vi fick bo på Hotel Wyndham Garden vid Newarks flygplats över natten och fick hoppa på ett plan nästa morgon istället.

Måltidskuponger för 70 dollar fick vi också, så det gick ingen nöd på oss.

Hotellet var inrett med många detaljer från förr, bland annat fina stadsvyer från 40-talet.

Inredningen var dock bättre än maten, vi tog en hamburgare som hade sett sina bästa dagar för rätt länge sen…

Wyndham Garden Newark

Soluppgång över Manhattan...

Soluppgång över Manhattan…

Det var det kallaste dygn de haft i oktober i New York på många år, vi hade bara +1 på morgonen när vi skulle åka vidare.

Desto skönare var det i Florida, +26 trots kraftiga stormvindar.

De senaste dagarna har vi bara tagit det lugnt, det har behövts efter höstens alla matuppdrag därhemma, med receptskapande till Ecocaféet och Wonderbag-kokboken.

Idag ska du få recept på en riktigt god biffwok som jag gjorde till torsdagslunch, återkommer framöver med lite nya mattips och bilder.

Ekologiskt i USA

Strimlad biff med champinjoner, vitkål och paprika 2 port

400 g lövbiff

8 kastanjechampinjoner

3 dl strimlad vitkål

½ gul lök

½ gul paprika

25 g smör

2 msk kokosolja

1 tsk mald koriander

Salt och chiliflingor efter smak

Strimla lövbiffen. Skär svampen i halvor och sen skivor. Strimla lök och paprika. Stek grönsakerna och köttet i omgångar, krydda.

Blanda allt i en gryta och hetta upp, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Jag serverade woken med sallad på rucola, färsk koriander och tomat, med olivolja och kokosvinäger. Smör och en majonnäs på olivolja fick också plats på tallriken.

Raw Coconut Vinegar

Hittade den fantastiska kokosvinägern från Coconut Secret och en mycket god och väldigt lite söt (5 g kolhydrater) mangosalsa från Sage Valley på affären Winn Dixie.

Det finns riktigt bra, ekologiska råvaror utan en massa socker och High Fructose Corn Syrup och glutamat även här, men man får leta lite och lusläsa innehållsförteckningen.

Utbudet av ekologiska grönsaker är riktigt stort, detsamma gäller märkningen av glutenfritt, det märks att medvetenheten vad vi stoppar i oss blivit stor i USA.

Förstås extra roligt, nu när mina böcker finns på den amerikanska marknaden, hoppas de kommer att hjälp många till en bättre hälsa även här.

Här finns nu två av mina recept från LCHF and Paleo Slow Cooking hos DietDoctor, fler recept följer där under hösten.

På min engelska blogg LCHF Made in Sweden kan du se fler bilder från våra första dagar här i Florida, om du klickar på länken.

Här en liten titt på all den tropiska grönska vi har runt vårt lilla hotell med karibisk touch.

Hotell i Florida

Segelbåt i Fort Lauderdale


Pulled Beef och lite om allt som händer i mitt liv

Wonderbag Sweden

Spännande tider

Som jag skrev i förra inlägget så har jag fått ett riktigt roligt jobb, som receptkonsult till Ecocaféet i Östersund.

Sitter på tåget hemåt nu efter en mycket givande vecka i Stockholm, i morgon har vi första mötet med hela personalen kring caféet. Ska bli riktigt roligt att köra igång mer på allvar.

Ibland händer allt skoj på en och samma gång, så nu har jag lyckats få ett till spännande samarbete, denna gång med Wonderbag Sweden.

Jag har ju inte en reklamfinansierad blogg som många andra, det här är en av få gånger som jag tackat ja till ett erbjudande om ett receptsamarbete med ett företag.

Jag tror nämligen väldigt mycket på just den här produkten, den kan förändra livet för många fattiga världen över och är även riktigt bra ur miljösynpunkt.

Bild lånad från Wonderbag

Något som förstås passar mig som förespråkar det ekologiska och naturliga. Det här är matlagning unplugged, helt enkelt.

Wonderbag kommer från Sydafrika och är framtagen för att även fattiga familjer på landsbygden ska kunna laga näringsrik mat.

Framförallt i Afrika har de idag väldigt dålig tillgång till el och annat bränsle, så den här typen av icke-elektrisk långkokare kommer att underlätta vardagen för många.

För varje Wonderbag som säljs skänks en till familjer som har knappa resurser, en riktig bra form av välgörenhet. Här kan du läsa mer om Wonderbag Foundation.

Vi kommer att inleda ett samarbete kring mina recept på långkokt mat, känns förstås väldigt roligt att de tycker om mina grytor.

Här testade jag den energisnåla långkokningspåsen i stugan för några veckor sen, där jag bara har vedspis och gasol.

Bild lånad från www.thedrum.com

Den gångna veckan har varit fylld med fler spännande möten med inspirerande människor.

Det började i söndags när jag var med på Swedish Paleo Club’s första medlemskväll på restaurang Brickyard på Skånegatan på Söder.

Kvällen inledde med en presentation av klubbens grundare Cecilia Nisbet Nilsson.

Sen följde en riktigt intressant föreläsning av Karl Hultén, som tillsammans med Cecilia jobbar med Swedish Paleo.

Karl är mycket påläst och kunnig på området Paleo, med glutens inverkan på autoimmuna sjukdomar som specialitet. Läs mer om det här.

Lindha Vikström, Birgitta Höglund och Cecilia Nisbet Nilsson på Swedish Paleo

Lindha Vikström, jag och Cecilia Nisbet Nilsson på Swedish Paleo Club

Efter föreläsningen dukades en riktigt god buffé upp och det fanns gott om tid att prata med gamla och nya vänner med naturlig mat som gemensamt intresse.

Här skriver Marie Norder Aspholm om kvällen och här kan du läsa mer hos Lindha Vikström.

Paleo på Brickyard

Ett möte blev extra intressant för mig så det var riktigt bra på många sätt att jag deltog i kvällen.

Vi får se vad det leder till, återkommer om det framöver om det går som jag hoppas.

På onsdagen blev det en tur till Sörmland igen. Då var det dags för Lennart att delta i en kamratträff med sina gamla jobbarkompisar i flygvapnet så jag skjutsade honom till F11 i Nyköping.

Plevnagarden Bilden lånad från www.2.flen.se

Vi besökte Malmköping på semestern i Gnesta och då hittade jag ett mycket trevligt litet hotell, Plevnagården.

Ett militärsjukhus från 1800-talet som idag är ombyggt till ett modernt hotell, med all gammaldags charm bevarad.

Jag tycker om att bo på just såna här små mysiga ställen på mina resor.

Nu hade jag hela dagen för mig själv och kunde ägna den åt allt skrivjobb som den senaste tidens kontakter medfört.

En perfekt plats för det, tyst och lugnt på det fina rummet och så var det bara att gå ner och äta lunch när hungern kom.

En långpromenad runt den vackra köpingen blev det också innan det var dags att hämta Lennart framåt kvällningen.

Rum 111 på Plevnagården, Malmköping

Vi sov så gott i de sköna sängarna och fick en härlig frukost innan vi for vidare för att lämna hyrbilen i Gnesta.

Ägaren Susanne och jag hade ett långt samtal om mat, då vi båda blivit bättre av att se över intaget av gluten och laktos.

All mat som serveras på hotellet är laktosfri och man tänker nu också erbjuda gästerna fler glutenfria alternativ, också här kommer jag att kunna bidra med mina recept.

Specialfrukost på Plevnagården

Det var alltså inga som helst problem att få vår mat anpassad till LCHF/Paleo, vi bjöds på en riktigt god äggröra till bacon, avocado, tomat och lite frukt blev dessert.

Det är så spännande att se hur det gått framåt med medvetenheten om hur maten påverkar vår hälsa även inom hotell- och restaurangbranschen.

Här nedan följer ett av recepten från min Paleo-blogg, här anpassat för att kunna tillagas energisnålt i Wonderbag.

Det är som i många indiska rätter en hel del ingredienser, men slutresultatet blir försvinnande gott.

Pulled Beef

Pulled Beef 4-5 port

1 kg grytbitar av högrev

1 dl kokosolja

Havssalt

1 burk kokosmjölk

1 dl grovkrossade valnötter

1 dl färsk ingefära i små bitar

½ dl mango chutney

1 finhackad gul lök

3 finrivna vitlöksklyftor

2 msk gröna kardemummakapslar

1-2 msk garam masala

1 msk curry

1 msk mald koriander

1 msk gurkmeja

1 msk kanel

ca 1 msk salt

1-2 tsk spiskummin

1-2 krm cayennepeppar

1 pressad citron

Bryn grytbitarna väl runtom i en stekgryta, krydda lätt med salt.

Blanda ner valnötskross, ingefära, lök och vitlök i stekpannan, låt bryna med en stund.

Tillsätt alla torra kryddor och låt fräsa några minuter under omrörning.

Rör ner kokosmjölk och mango chutney. Koka upp, lägg på locket och låt puttra i 30 minuter.

Rör om väl och ställ ner grytan på ett underlägg i långkokningspåsen, lägg på tyglocket och knyt till ordentligt.

Sen är det bara att vänta tills köttet är mört, det tar ca 8 timmar.

Häll över citronsaften och dra isär köttet med två gafflar. Blanda om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller hetta.

Servera med en sallad, kokta morötter, blomkålsris eller på en smörstekt skiva valnötsbröd.

Wonderbag och Le Creuset, en bra kombination :)

Wonderbag och Le Creuset, en bra kombination :)

Tips på olika tillagningsmetoder

I ugnen lagar du till grytan på 100º i ca 8-10 timmar och på spisen tar det ca  4-6 timmar.

I lergryta i ugnen på 150º ca 4-5 timmar. I en elektrisk långkokningsgryta blir köttet klar på ca 10 timmar på låg effekt.

Här ser man vilken stor energibesparing det blir av att knyta in den kokande grytan i en isolerande påse som Wonderbag, det blir verkligen klimatsmart matlagning.

Jag blev själv förvånad över hur väl den håller värmen, ungefär som en dunsovsäck på vintern.

Den fungerar också väldigt bra på motsatt sätt, som en kylbag.

Jag kommer att prova ta med kall mat i den minsta modellen på mina resor nu i vinter för att se hur den fungerar som kylväska i praktiken.

Bilden lånad från www.groupthink.kinja.com

images


Pulled Beef och lite om allt som händer i mitt liv

Wonderbag Sweden

Spännande tider

Som jag skrev i förra inlägget så har jag fått ett mycket spännande jobb, som receptkonsult till Ecocaféet i Östersund.

Sitter på tåget hemåt nu efter en mycket givande vecka i Stockholm, i morgon har vi första mötet med den hittills anställda personalen kring caféet. Ska bli roligt att köra igång mer på allvar.

Ibland händer allt skoj på en och samma gång, så nu har jag lyckats få ett till spännande samarbete, denna gång med Wonderbag Sweden.

Sen tidigare har Wonderbag ett receptsamarbete med Kocklandslagets Pi Le, så det är förstås riktigt roligt att de nu vill ha med även mig som sin ambassadör.

Jag har ju inte en reklamfinansierad blogg som så många andra, det här är en av få gånger som jag tackat ja till ett erbjudande om ett samarbete med ett företag.

Jag tror nämligen väldigt mycket på just den här produkten, den kan förändra livet för många fattiga världen över och är även riktigt bra ur miljösynpunkt.

Här kan du läsa mer om de olika modellerna och köpa dem direkt från Wonderbag Sweden.

Bild lånad från Wonderbag

Något som förstås passar mig som förespråkar det ekologiska och naturliga. Det här är matlagning unplugged, helt enkelt.

Wonderbag kommer från Sydafrika och är framtagen för att även fattiga familjer på landsbygden ska kunna laga näringsrik mat.

Framförallt i Afrika har de idag väldigt dålig tillgång till el och annat bränsle, så den här typen av icke-elektrisk långkokare kommer att underlätta vardagen för många.

För varje Wonderbag som säljs skänks en till familjer som har knappa resurser, en riktig bra form av välgörenhet. Här kan du läsa mer om Wonderbag Foundation.

Vi kommer att inleda ett samarbete kring mina recept på långkokt mat, känns förstås väldigt roligt att de tycker om mina grytor.

Här testade jag den energisnåla långkokningspåsen i stugan för några veckor sen, där jag bara har vedspis och gasol.

Bild lånad från www.thedrum.com

Den gångna veckan har varit fylld med fler spännande möten med inspirerande människor.

Det började i söndags när jag var med på Swedish Paleo Club’s första medlemskväll på restaurang Brickyard på Skånegatan på Söder.

Kvällen inledde med en presentation av klubbens grundare Cecilia Nisbet Nilsson.

Sen följde en riktigt intressant föreläsning av Karl Hultén, som tillsammans med Cecilia jobbar med Swedish Paleo.

Karl är mycket påläst och kunnig på området Paleo, med glutens inverkan på autoimmuna sjukdomar som specialitet. Läs mer om det här.

Lindha Vikström, Birgitta Höglund och Cecilia Nisbet Nilsson på Swedish Paleo

Lindha Vikström, jag och Cecilia Nisbet Nilsson på Swedish Paleo Club

Efter föreläsningen dukades en riktigt god buffé upp och det fanns gott om tid att prata med gamla och nya vänner med naturlig mat som gemensamt intresse.

Här skriver Marie Norder Aspholm om kvällen och här kan du läsa mer hos Lindha Vikström.

Paleo på Brickyard

Ett möte blev extra intressant för mig så det var riktigt bra på många sätt att jag deltog i kvällen.

Vi får se vad det leder till, återkommer om det framöver om det går som jag hoppas.

På onsdagen blev det en tur till Sörmland igen. Då var det dags för Lennart att delta i en kamratträff med sina gamla jobbarkompisar i flygvapnet så jag skjutsade honom till F11 i Nyköping.

Plevnagarden Bilden lånad från www.2.flen.se

Vi besökte Malmköping på semestern i Gnesta och då hittade jag ett mycket trevligt litet hotell, Plevnagården.

Ett militärsjukhus från 1800-talet som idag är ombyggt till ett modernt hotell, med all gammaldags charm bevarad.

Jag tycker om att bo på just såna här små mysiga ställen på mina resor.

Nu hade jag hela dagen för mig själv och kunde ägna den åt allt skrivjobb som den senaste tidens kontakter medfört.

En perfekt plats för det, tyst och lugnt på det fina rummet och så var det bara att gå ner och äta lunch när hungern kom.

En långpromenad runt den vackra köpingen blev det också innan det var dags att hämta Lennart framåt kvällningen.

Rum 111 på Plevnagården, Malmköping

Vi sov så gott i de sköna sängarna och fick en härlig frukost innan vi for vidare för att lämna hyrbilen i Gnesta.

Ägaren Susanne och jag hade ett långt samtal om mat, då vi båda blivit bättre av att se över intaget av gluten och laktos.

All mat som serveras på hotellet är laktosfri och man tänker nu också erbjuda gästerna fler glutenfria alternativ, också här kommer jag att kunna bidra med mina recept.

Specialfrukost på Plevnagården

Det var alltså inga som helst problem att få vår mat anpassad till LCHF/Paleo, vi bjöds på en riktigt god äggröra till bacon, avocado, tomat och lite frukt blev dessert.

Det är så spännande att se hur det gått framåt med medvetenheten om hur maten påverkar vår hälsa även inom hotell- och restaurangbranschen.

Här nedan följer ett av recepten från min Paleo-blogg, här anpassat för att kunna tillagas energisnålt i Wonderbag.

Det är som i många indiska rätter en hel del ingredienser, men slutresultatet blir försvinnande gott.

Pulled Beef

Pulled Beef 4-5 port

1 kg grytbitar av högrev

1 dl kokosolja

Havssalt

1 burk kokosmjölk

1 dl grovkrossade valnötter

1 dl färsk ingefära i små bitar

½ dl mango chutney

1 finhackad gul lök

3 finrivna vitlöksklyftor

2 msk gröna kardemummakapslar

1-2 msk garam masala

1 msk curry

1 msk mald koriander

1 msk gurkmeja

1 msk kanel

ca 1 msk salt

1-2 tsk spiskummin

1-2 krm cayennepeppar

1 pressad citron

Bryn grytbitarna väl runtom i en stekgryta, krydda lätt med salt.

Blanda ner valnötskross, ingefära, lök och vitlök i stekpannan, låt bryna med en stund.

Tillsätt alla torra kryddor och låt fräsa några minuter under omrörning.

Rör ner kokosmjölk och mango chutney. Koka upp, lägg på locket och låt puttra i 30 minuter.

Rör om väl och ställ ner grytan på ett underlägg i långkokningspåsen, lägg på tyglocket och knyt till ordentligt.

Sen är det bara att vänta tills köttet är mört, det tar ca 8 timmar.

Häll över citronsaften och dra isär köttet med två gafflar. Blanda om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller hetta.

Servera med en sallad, kokta morötter, blomkålsris eller på en smörstekt skiva valnötsbröd.

Wonderbag och Le Creuset, en bra kombination :)

Wonderbag och Le Creuset, en bra kombination :)

Tips på olika tillagningsmetoder

I ugnen lagar du till grytan på 100º i ca 8-10 timmar och på spisen tar det ca  4-6 timmar.

I lergryta i ugnen på 150º ca 4-5 timmar. I en elektrisk långkokningsgryta blir köttet klar på ca 10 timmar på låg effekt.

Här ser man vilken stor energibesparing det blir av att knyta in den kokande grytan i en isolerande påse som Wonderbag, det blir verkligen klimatsmart matlagning.

Jag blev själv förvånad över hur väl den håller värmen, ungefär som en dunsovsäck på vintern.

Den fungerar också väldigt bra på motsatt sätt, som en kylbag.

Jag kommer att prova ta med kall mat i den minsta modellen på mina resor nu i vinter för att se hur den fungerar som kylväska i praktiken.

Bilden lånad från www.groupthink.kinja.com

images


Grillad lax med grön aioli LCHF/Paleo/Keto, kokbokstips och nytt jobb

Lax med limeaioli

Paleorecept à la LCHF/Keto

Vi blir fler och fler nu som ätit LCHF under rätt många år. Jag började själv min lågkolhydratbana under våren 2009, efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist.

Annika hade blivit symptomfri från sin fibromyalgi och jag blev väldigt inspirerad av hennes föreläsning.

Jag hade då redan nosat på Low Carb under några år, först via GI och sen vidare till Atkins, men hade inte fastnat riktigt för nån av dem.

Dagen efter föreläsningen med Annika la jag om min kost och tog bort det mesta av de kolhydratstinna måltider jag ätit tidigare, bestående av stor mängd pasta och mackor.

Jag har aldrig haft något problem med sockerberoende men älskade pastarätter och smörgåsar, bullar och kakor.

Nu fick jag lära mig ett helt nytt sätt att baka glutenfritt, det är verkligen en spännande utmaning att hitta på nya recept som passar för oss som äter LCHF.

Glutenfria mandelmusslor LCHF

Glutenfria mandelmusslor LCHF

När jag på hösten 2009 tog bort gluten helt ur min kost så mådde jag ännu bättre än under den första tiden med LCHF, då jag ätit lite surdegsbröd, Finn Crisp och även tagit nån vanlig tårtbit på kalas.

Magbesvären och migränen som jag dragits med sen 13-årsåldern försvann nu spårlöst och jag blev klarare i tanken.

Du kan läsa mer om mina hälsoförbättringar på en glutenfri LCHF-kost här.

Det här blev alltså en kostmodell som jag verkligen fastnade för, den kommer helt säkert att hålla livet ut.

Men jag har som många andra utvecklat min LCHF-kost under resans gång. För några år sen upptäckte jag att magen krånglade lite igen…

Birgitta Höglund i Alanya

Så nu var det dags att se över mitt intag av mjölkprodukter, eftersom vi även har laktosintolerans i  släkten. En kusin som är både gluten- och laktosintolerant efterlyste mjölkfria LCHF-recept.

Det blev början på min karriär som Paleo-skribent, samlade under 1 år ihop ca 200 mjölkfria recept på en egen blogg, Birgitta Höglunds Paleo.

Jag ville när jag skrev min andra kokbok Grillmat LCHF att den skulle ha med även Paleo i titeln eftersom den innehåller många mjölkfria recept.

Men det gick inte förlaget med på, de trodde Paleo bara var en modefluga.

När jag så ett halvår senare skrev boken Långkok (tyvärr slutsåld hos förlaget), då hade det blivit mer trendigt så den fick med både LCHF och Paleo i titeln.

Nu på de senaste två åren har det kommit många bra Paleoböcker, vilket jag tycker är riktigt roligt. De jag tycker bäst om är skrivna av Åsa Söderberg som har bloggen Fyscoachen.

Hälsokoden av Åsa Söderberg

Annars är min absoluta favoritblogg i Paleosammanhang Under vårt tak, där Jenny och Magnus Andersson frikostigt delar med sig av mängder med läckra recept, tips och råd hur man lever ett naturligare liv.

Lågkolhydratkost är så individuell så det är bra att det nu finns möjlighet att testa sig fram till den nivå man mår bäst av.

I morgon ska jag på Swedish Paleo’s första medlemsträff, det ska bli riktigt intressant att lyssna på en föreläsning om anti-inflammatorisk mat av klubbens medarbetare Karl Hultén.

Samtidigt får jag chansen att träffa många med samma brinnande intresse för naturligt god mat.

Vill du lära dig mer så gå gärna med i Swedish Paleo Club du med, så kanske vi ses på nån av träffarna framöver.

Karl och Cecilia Nisbet Nilsson, som startade Swedish Paleo för ett par år sen, har just kommit ut med en E-bok, Kom igång med Paleo. Den kan du köpa via länken för bara 65 kr.

Några som precis som jag gått över mer till en blandning av LCHF och Paleo är Jimmy Moore och Maria Emmerich.

Jimmy är ju välbekant för många svenskar sedan flera år genom sin blogg Livin’-La-Vida-Low-Carb och även Low-Carb Cruise i Karibien, som jag var med på i våras.

Maria är en ny bekantskap för mig, men hon är en mycket känd kokboksförfattare och bloggare i USA. Här hittar du hennes intressanta blogg Maria Mind Body Health.

008

Deras nya kokbok har just släppts på engelska, The Ketogenic Cookbook. Keto är än så länge ett mer vanligt namn på LCHF i USA, men precis som på mina engelska kokböcker är Low Carb High Fat med i titeln.

Jag fick hem boken häromveckan och det är en av de vackraste kokböcker jag sett och jag har läst rätt många böcker i den genren genom åren.

Den är precis som jag vill att en kokbok ska vara, inte så tillkrånglade recept med massor av ingredienser, utan lättförståeliga med desto fler bilder till.

Boken innehåller mängder av läckra recept på maträtter jag gärna provar på framöver, bland annat de här baconlindade lökringarna.

Paleo onion rings from The Ketogenic Diet

Bakrecepten ser väldigt fina ut på bilderna men innehåller en hel del stevia, erytritol och olika typer av liknande artificiell smaksättning. Den typen av bakning är ju populärt i LCHF-kretsar, särskilt i USA.

Mått och grader är bara amerikanska, men det går förstås lätt att omvandla med hjälp av Google. Vi får hoppas att den snart ges ut även på svenska.

I torsdags fick jag så äntligen hem mina egna kokböcker från Skyhorse Publishing i New York.

Du kan ju förstå att det var en fantastisk känsla att se mina recept på engelska, jag är så himla stolt och glad :)

Gun Penhoat har gjort ett fantastiskt jobb med översättningen, hon har själv ätit Low-Carb i många år och är mycket kunnig.

Eftersom en del av våra svenska råvaror kan vara svåra att få tag på i USA, så har hon gjort ett riktigt detektivarbete för att hitta likvärdiga produkter.

Birgitta Höglunds Cookbooks in English

Jag kommer under hösten att vara fullt upptagen med att jobba som receptkonsult åt ett nytt hälsocafé som ska öppna i Östersund. Ecocaféet ligger på bästa läge nära Stortorget, nämligen på Storgatan 26.

Ett café med hälsobutik som serverar glutenfria och sockerfria bakverk och lättare rätter, baserade så mycket som möjligt på ekologiska och lokalproducerade råvaror.

Det kommer även att bli en hel del föreläsningar inom ämnet och i källaren finns flera behandlingsrum för alla som vill må bättre av massage och andra kroppsbehandlingar.

Det blir ett café för alla som äter LCHF/Paleo/Rawfood/Vegetariskt/Veganskt och förstås för alla som bara uppskattar det naturligt goda utan att ha nån benämning på sin kost.

Birgitta Höglund och Lindha Vikström

Nu är det officiellt att en av de anställda på Ecocaféet blir Lindha Vikström, mer känd i LCHF-sammanhang som Halva Lindha.

Så roligt att hon hade möjlighet att börja på caféet, hon inspirerar många med sin fantastiska vikt/hälsoresa.

Lindha ville redan för ett år sen att vi skulle starta ett LCHF-café tillsammans i Östersund.

Nu har hennes dröm gått i uppfyllelse och jag kan vara med på ett hörn på mitt sätt som konsult, så roligt att vi nu får jobba tillsammans och sprida matglädje

Jag är väldigt glad att ägaren Börje Karlsson kontaktade mig och erbjöd mig att vara med ända från starten krig det nya caféet.

Förstås en mycket spännande utmaning för mig, det var ju sånt här jag höll på med i mitt yrkesliv som köksmästare.

På senare år har jag också haft en liknande konsultfunktion på Lars Fahléns LCHF/Paleo-restaurang PriMaten i Uppsala, ett väldigt roligt och stimulerande jobb.

När man som jag inte längre kan jobba fysiskt med kroppen, då känns det härligt att knoppen får sitt istället.

Premiär för Ecocaféet är det 5 oktober så det blir en hel del att göra fram till dess för att få alla pusselbitar att falla på plats.

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Caféet kommer att erbjuda alla Östersundsbor och besökare från annan ort riktigt gott kaffe, njutbart fikabröd, härliga röror, påläggsfyllda mackor à la smörrebröd, smakrika smoothies, matiga sallader, ja allt som man kan tänkas vilja njuta av på ett café.

Allt glutenfritt, en hel del mjölkfritt, inget raffinerat socker, men naturligtvis är allt späckat med härliga och naturliga smaker.

Till de strikta LCHF-bakverken kommer vi att använda xylitol, björksocker, det sötningsmedel vi tycker har minst bismak.

På bilden nedan ser du ett av mina populäraste bröd, valnötsbröd, som förstås kommer att serveras på caféet.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo...

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo…

Nu inleder jag en period när jag börjar flytta över recepten från min Paleoblogg hit in, så att så många som möjligt får ta del av dem.

Jag kommer inte att ha så mycket datortid till övers för bloggandet, så det blir mest bara recept och inte så mycket småprat i inläggen.

Har du några frågor så får du gärna ställa dem i kommentarerna, då jag även kommer att dra ner på närvaron inne på Facebook.

Jag får så många personliga meddelanden där, men nu hoppas jag ni ställer frågorna här istället, då får många fler chansen att läsa mina svar.

Grillad lax

Chilimarinerad lax 2 port

2 bitar laxrygg à 200 g

2 msk olivolja

1 tsk chiliflingor

Saft av ½ citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken. Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Grillad lax med grön aioli LCHF/Paleo/Keto, kokbokstips och nytt jobb

Lax med limeaioli

Paleorecept à la LCHF/Keto

Vi blir fler och fler nu som ätit LCHF under rätt många år. Jag började själv min lågkolhydratbana under våren 2009, efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist.

Annika hade blivit symptomfri från sin fibromyalgi och jag blev väldigt inspirerad av hennes föreläsning.

Jag hade då redan nosat på Low Carb under några år, först via GI och sen vidare till Atkins, men hade inte fastnat riktigt för nån av dem.

Dagen efter föreläsningen med Annika la jag om min kost och tog bort det mesta av de kolhydratstinna måltider jag ätit tidigare, bestående av stor mängd pasta och mackor.

Jag har aldrig haft något problem med sockerberoende men älskade pastarätter och smörgåsar, bullar och kakor.

Nu fick jag lära mig ett helt nytt sätt att baka glutenfritt, det är verkligen en spännande utmaning att hitta på nya recept som passar för oss som äter LCHF.

Glutenfria mandelmusslor LCHF

Glutenfria mandelmusslor LCHF

När jag på hösten 2009 tog bort gluten helt ur min kost så mådde jag ännu bättre än under den första tiden med LCHF, då jag ätit lite surdegsbröd, Finn Crisp och även tagit nån vanlig tårtbit på kalas.

Magbesvären och migränen som jag dragits med sen 13-årsåldern försvann nu spårlöst och jag blev klarare i tanken.

Du kan läsa mer om mina hälsoförbättringar på en glutenfri LCHF-kost här.

Det här blev alltså en kostmodell som jag verkligen fastnade för, den kommer helt säkert att hålla livet ut.

Men jag har som många andra utvecklat min LCHF-kost under resans gång. För några år sen upptäckte jag att magen krånglade lite igen…

Birgitta Höglund i Alanya

Så nu var det dags att se över mitt intag av mjölkprodukter, eftersom vi även har laktosintolerans i  släkten. En kusin som är både gluten- och laktosintolerant efterlyste mjölkfria LCHF-recept.

Det blev början på min karriär som Paleo-skribent, samlade under 1 år ihop ca 200 mjölkfria recept på en egen blogg, Birgitta Höglunds Paleo.

Jag ville när jag skrev min andra kokbok Grillmat LCHF att den skulle ha med även Paleo i titeln eftersom den innehåller många mjölkfria recept.

Men det gick inte förlaget med på, de trodde Paleo bara var en modefluga.

När jag så ett halvår senare skrev boken Långkok (tyvärr slutsåld hos förlaget), då hade det blivit mer trendigt så den fick med både LCHF och Paleo i titeln.

Nu på de senaste två åren har det kommit många bra Paleoböcker, vilket jag tycker är riktigt roligt. De jag tycker bäst om är skrivna av Åsa Söderberg som har bloggen Fyscoachen.

Hälsokoden av Åsa Söderberg

Annars är min absoluta favoritblogg i Paleosammanhang Under vårt tak, där Jenny och Magnus Andersson frikostigt delar med sig av mängder med läckra recept, tips och råd hur man lever ett naturligare liv.

Lågkolhydratkost är så individuell så det är bra att det nu finns möjlighet att testa sig fram till den nivå man mår bäst av.

I morgon ska jag på Swedish Paleo’s första medlemsträff, det ska bli riktigt intressant att lyssna på en föreläsning om anti-inflammatorisk mat av klubbens medarbetare Karl Hultén.

Samtidigt får jag chansen att träffa många med samma brinnande intresse för naturligt god mat.

Vill du lära dig mer så gå gärna med i Swedish Paleo Club du med, så kanske vi ses på nån av träffarna framöver.

Karl och Cecilia Nisbet Nilsson, som startade Swedish Paleo för ett par år sen, har just kommit ut med en E-bok, Kom igång med Paleo. Den kan du köpa via länken för bara 65 kr.

Några som precis som jag gått över mer till en blandning av LCHF och Paleo är Jimmy Moore och Maria Emmerich.

Jimmy är ju välbekant för många svenskar sedan flera år genom sin blogg Livin’-La-Vida-Low-Carb och även Low-Carb Cruise i Karibien, som jag var med på i våras.

Maria är en ny bekantskap för mig, men hon är en mycket känd kokboksförfattare och bloggare i USA. Här hittar du hennes intressanta blogg Maria Mind Body Health.

008

Deras nya kokbok har just släppts på engelska, The Ketogenic Cookbook. Keto är än så länge ett mer vanligt namn på LCHF i USA, men precis som på mina engelska kokböcker är Low Carb High Fat med i titeln.

Jag fick hem boken häromveckan och det är en av de vackraste kokböcker jag sett och jag har läst rätt många böcker i den genren genom åren.

Den är precis som jag vill att en kokbok ska vara, inte så tillkrånglade recept med massor av ingredienser, utan lättförståeliga med desto fler bilder till.

Boken innehåller mängder av läckra recept på maträtter jag gärna provar på framöver, bland annat de här baconlindade lökringarna.

Paleo onion rings from The Ketogenic Diet

Bakrecepten ser väldigt fina ut på bilderna men innehåller en hel del stevia, erytritol och olika typer av liknande artificiell smaksättning. Den typen av bakning är ju populärt i LCHF-kretsar, särskilt i USA.

Mått och grader är bara amerikanska, men det går förstås lätt att omvandla med hjälp av Google. Vi får hoppas att den snart ges ut även på svenska.

I torsdags fick jag så äntligen hem mina egna kokböcker från Skyhorse Publishing i New York.

Du kan ju förstå att det var en fantastisk känsla att se mina recept på engelska, jag är så himla stolt och glad :)

Gun Penhoat har gjort ett fantastiskt jobb med översättningen, hon har själv ätit Low-Carb i många år och är mycket kunnig.

Eftersom en del av våra svenska råvaror kan vara svåra att få tag på i USA, så har hon gjort ett riktigt detektivarbete för att hitta likvärdiga produkter.

Birgitta Höglunds Cookbooks in English

Jag kommer under hösten att vara fullt upptagen med att jobba som receptkonsult åt ett nytt hälsocafé som ska öppna i Östersund. Ecocaféet ligger på bästa läge nära Stortorget, nämligen på Storgatan 26.

Ett café med hälsobutik som serverar glutenfria och sockerfria bakverk och lättare rätter, baserade så mycket som möjligt på ekologiska och lokalproducerade råvaror.

Det kommer även att bli en hel del föreläsningar inom ämnet och i källaren finns flera behandlingsrum för alla som vill må bättre av massage och andra kroppsbehandlingar.

Det blir ett café för alla som äter LCHF/Paleo/Rawfood/Vegetariskt/Veganskt och förstås för alla som bara uppskattar det naturligt goda utan att ha nån benämning på sin kost.

Birgitta Höglund och Lindha Vikström

Nu är det officiellt att en av de anställda på Ecocaféet blir Lindha Vikström, mer känd i LCHF-sammanhang som Halva Lindha.

Så roligt att hon hade möjlighet att börja på caféet, hon inspirerar många med sin fantastiska vikt/hälsoresa.

Lindha ville redan för ett år sen att vi skulle starta ett LCHF-café tillsammans i Östersund.

Nu har hennes dröm gått i uppfyllelse och jag kan vara med på ett hörn på mitt sätt som konsult, så roligt att vi nu får jobba tillsammans och sprida matglädje

Jag är väldigt glad att ägaren Börje Karlsson kontaktade mig och erbjöd mig att vara med ända från starten krig det nya caféet.

Förstås en mycket spännande utmaning för mig, det var ju sånt här jag höll på med i mitt yrkesliv som köksmästare.

På senare år har jag också haft en liknande konsultfunktion på Lars Fahléns LCHF/Paleo-restaurang PriMaten i Uppsala, ett väldigt roligt och stimulerande jobb.

När man som jag inte längre kan jobba fysiskt med kroppen, då känns det härligt att knoppen får sitt istället.

Premiär för Ecocaféet är det 5 oktober så det blir en hel del att göra fram till dess för att få alla pusselbitar att falla på plats.

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Caféet kommer att erbjuda alla Östersundsbor och besökare från annan ort riktigt gott kaffe, njutbart fikabröd, härliga röror, påläggsfyllda mackor à la smörrebröd, smakrika smoothies, matiga sallader, ja allt som man kan tänkas vilja njuta av på ett café.

Allt glutenfritt, en hel del mjölkfritt, inget raffinerat socker, men naturligtvis är allt späckat med härliga och naturliga smaker.

Till de strikta LCHF-bakverken kommer vi att använda xylitol, björksocker, det sötningsmedel vi tycker har minst bismak.

På bilden nedan ser du ett av mina populäraste bröd, valnötsbröd, som förstås kommer att serveras på caféet.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo...

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo…

Nu inleder jag en period när jag börjar flytta över recepten från min Paleoblogg hit in, så att så många som möjligt får ta del av dem.

Jag kommer inte att ha så mycket datortid till övers för bloggandet, så det blir mest bara recept och inte så mycket småprat i inläggen.

Har du några frågor så får du gärna ställa dem i kommentarerna, då jag även kommer att dra ner på närvaron inne på Facebook.

Jag får så många personliga meddelanden där, men nu hoppas jag ni ställer frågorna här istället, då får många fler chansen att läsa mina svar.

Grillad lax

Chilimarinerad lax 2 port

2 bitar laxrygg à 200 g

2 msk olivolja

1 tsk chiliflingor

Saft av ½ citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken. Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Långkokt grytstek i Wonderbag
Långkokt grytstek i Wonderbag

Långkokt grytstek i Wonderbag…

Energisnål långkokning

I våras fick jag förfrågan om jag ville testa en långkokare från Wonderbag.

Jag är som de flesta vet väldigt restriktiv med vad jag gör reklam för här på bloggen, det ska verkligen vara en produkt inom området mat som jag tycker riktigt mycket om.

Wonderbag uppfyller alla kriterier där, den är ett exempel på en både smart och energisnål matlagningsmetod.

Vi översvämmas ju ofta av olika köksprylar som mest står och samlar damm i ett köksskåp efter ett tag.

Den här ”långkokningstermosen” kan jag ha riktigt bra nytta av i min stuga, där jag inte har nån el, all matlagning sker på vedspis eller på min enda modernitet, gasolspisen.

Så när jag var där förra veckan fick den åka med för att tjänstgöra vid en första test.

Wonderbag in Sweden

Wonderbag är framtagen av Sarah Collins i Syd-Afrika, just för att kunna tjänstgöra som ett energisnålt tillagningssätt för befolkningen på landsbygden som ofta inte har så bra tillgång till el eller annan uppvärmningskälla.

För varje Wonderbag som säljs, skänks en till fattiga familjer som på det sättet sparar in mycket bränsle.

Jag blev glatt överraskad att den höll vad den lovade, maten blir verkligen välkokt och hålls varm i den sovsäcksliknande konstruktionen.

Det är ju lite likt hur vi lagade mat på stenåldern när grytan lagades till en stund över öppen eld, för att när elden falnat grävas ner tillsammans med upphettade stenar, där den sen fick koka färdigt under många timmar.

Jag har skrivit mer om olika typer av långkokning på LCHF och Paleo-vis i min senaste kokbok, men tyvärr är den just nu slutsåld på svenska.

Här kan du köpa den engelska utgåvan LCHF and Paleo Slow Cooking på Amazon, Bokus och Adlibris, den finns även som E-bok.

Low Carb High Fat Slow Cooking - Birgitta Höglund

Mätmetoder och temperaturer är skrivna för både amerikanska och europeiska mått i mina kokböcker, så de är väldigt enkla att använda runt hela världen, för den som förstår engelska.

Mitt första försöksrecept i Wonderbag blev en grytstek på killing, ekologiskt uppfödd på Kålbergets gård i Offerdal. Steken köpte jag på Glada Lådan i Östersund.

Efter en förberedande kokning i 20 minuter så knöt jag in hela kastrullen i kokpåsen, lät den stå där i lugn och ro och koka vidare i 5 timmar.

När jag öppnade upp så var temperaturen på köttet +61ºC och buljongen höll +56. Alltså riktigt bra ättemperatur, jag var förvånad att den höll värmen så bra.

Köttet var mycket smakrikt och mört, lite mustigare i smaken än en lammstek.

Jag kommer med all säkerhet att laga fler rätter i kokpåsen Wonderbag, om du är intresserad att köpa en så kan de beställas här för 599 kr.

Grytstekt killing...

Grytstekt killing…

Grytstek i Wonderbag 5-6 port

ca 1 kg stek med ben

(Jag hade killing men kalv, vilt eller lamm går förstås också fint)

Marinad:

2 dl rödvin

1 msk viltkrydda eller annan kryddblandning

(Se bild nedan vilka kryddor som ingick i min som jag köpte på Vikingamarknaden på Åland)

2 tsk salt

Till grytstekning:

5 färska lökar

2 stora morötter

50 g smör till stekning

2 dl marinad

2 dl vatten

2 tsk buljongpulver, jag använde ekologiska Bella Buljong

Krydda steken runtom med salt och valfri kryddblandning. Har du ingen sån så går det bra med bara salt och peppar.

Kryddblandning från Vikingamarknaden på Åland...

Kryddblandning från Vikingamarknaden på Åland…

Lägg i en plastpåse, häll över rödvinet och knyt igen. Förvara i en bunke i kylen i 1-2 dygn, vänd påsen några gånger under tiden.

Ta upp steken och låt den rinna av, spar marinaden till grytan.

Bryn köttet väl runtom i en stekgryta. Jag saltade på lite extra här, jag tycker om rätt salt mat.

Skär under tiden lökarna i fyra delar och morötterna i grova bitar, låt sen grönsakerna bryna med i grytan en stund.

Häll över marinad, buljong och vatten, låt koka upp. Koka med lock i 20 minuter. Smaka av om sältan är lagom.

Ställ ett underlägg i botten på Wonderbag och placera grytan väl täckt med  locket på det. Lägg på tyglocket och förslut bagen väl.

Steken fick sen stå ifred och långkoka i 5 timmar. Jag behövde inte värma på den alls utan skar upp köttet direkt.

Jag serverade steken i skivor med den mjukkokta löken, morötterna och en skopa av den goda skyn över.

Några rejäla klickar örtsmör smakade gott till och fick upp fetthalten i rätten.

Du kan också reducera skyn och koka en god gräddsås av den.

Vill du koka din stek på vanligt vis, så fortsätt att låta den småputtra på spisen på låg värme i ca 3 timmar.

I ugnen tar den ca 6-7 timmar på 100 grader och i en elektrisk långkokare ca 8 timmar på låg effekt.

Wonderbag och Le Creuset, en bra kombination :)

Wonderbag och Le Creuset, en bra kombination…