Tips på lättlagad plåtmat – Långkok i ugn

En perfekt plats för avkoppling

Långsam snabbmat

Den senaste månaden har jag och Lennart varit i Kroatien och laddat batterierna efter en intensiv kokboksskrivarsommar.

Vi besökte den lilla orten Makarska, belägen precis mellan foten av den mäktiga Biokovo-bergskedjan och Adriatiska havet, för första gången i våras och blev hopplöst förälskade.

Så nu var det alltså dags för besök nummer två, vi hyrde samma lägenhet som i våras och har trivts fantastiskt bra.

Makarska och Biokovo

Kvällshimmel i hamnen

Jag i Makarska

Lennart på vår balkong

Kvällspromenad på piren

Det har varit en riktig hälsoresa med mycket god mat, många, långa promenader, ingen stress och mycket sömn.

För mig handlade resan inte enbart om avkoppling, jag har även varit runt och rekognoserat en hel del inför nästa års Harmoniresa, den njutningsfyllda resa jag arrangerar tillsammans med Therese Renåker och CE Travel.

Vi hade möte med Svetlana på resebyrån i Stockholm i fredags och drog upp riktlinjerna inför hösten 2020, då vi för fjärde året i rad erbjuder just den typ av hälsoresa vi själva skulle vilja delta i.

Jag återkommer med mer information om resan så fort vi fått klart med flyg och hotell.

Idag får du ta del av lite snabba mattips på några olika ugnsrätter jag lagade i Makarska och som jag la ut i enkel beskrivning på min Facebooksida.

Plåtmat där allt sköter sig själv i ugnen på låg temperatur under lång tid har blivit en riktig favorit hos mig i höst.

Det går väldigt snabbt att förbereda maten, som sen sköter sig själv medan jag är ute och går.

Den långa tiden i ugnen gör att köttet formligen smälter i munnen och grönsakerna blir otroligt intensiva i smaken.

Här är några enkla tips på hur jag lagade till rätterna, utan specifik ingredienslista, se dem som inspiration för hur du själv kan börja laga plåtmat.

Vill du ha mer handfasta långkoksråd, till dig själv eller som julklapp, så hittar du mina bästa recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Plåtmat, långlagad fläskkarré

Fläskkarré med ben skuret i mindre bitar. Kryddat med salt, peppar, oregano och citronsaft.

Lagd i ugnsform med bitar av tomat, grön paprika och rödlök runtom. Olivolja över.
100 grader i 5 timmar.

Lamm i ugn

Långlagat lamm med rosmarin

Konsten att långlaga ett lamm, så smaken blir alldeles, alldeles underbar.
Jag började med att gå in till slaktaren och be att få köpa lite lamm. Han gick och hämtade ett halvt lamm i ett kylskåp och undrade vilken bit jag ville ha.
Bad att få några skivor av steken med ben. Han högg upp det jag önskade och jag gick glad i hågen hem till köket.

Kryddade skivorna med salt, peppar och finhackad rosmarin. La dem i en ugnsform och tärnade en morot och la bredvid. Finstrimlade en lök, hackade vitlök och pressade på lite citron. Skar en tomat i bitar och strödde över.

Till sist en rejäl skvätt olivolja och så in i ugnen på 100 gr i 6 timmar. Vände skivorna efter halva tiden. Så gick det till att laga lamm i mitt kök i Kroatien 😊

Ugnsbakad fiskfilé med champinjoner, tomater, fetaost och räkor

Sist ut idag blir en snabbare plåtmatsvariant, fisk som ugnsbakas i bara en kvart.

Fiskfiléer stekta i smör, täckta av en sås av brynta champinjoner, rödlök, benbuljong, pressad citron och smör.

Smulad fetaost och cocktailtomater på, gratineras på 200 grader i 15 minuter. Räkor som garnering.

Makarska, Kroatien

Vår hälsoresa till Kroatien

Vår i Makarska

Tack för alla besök och kommentarer till blogginlägget om 10 år med LCHF ❤

Mitt fokus har de här åren varit att dela med mig av mina kockkunskaper och stora matglädje genom att sprida njutbara recept för ett friskare liv.

Nu är det hög tid att även Lennart får dela med sig lite av sin historia på vägen till en bättre vikt och hälsa.

Vi känner båda att det är väldigt viktigt att dela med oss av det som hänt och händer på vår egen hälsoresa, så fler som kämpar med sockersug och viktproblem kan bli hjälpta.

Just nu är vi i Kroatien för att fira både 10-årsjubiléet och Lennarts 76-årsdag i morgon.

Det är aldrig för sent att ändra sitt liv till det bättre med hjälp av naturligt god mat att njuta av, det signum jag haft på min blogg ända sen starten 2009.

Här i Kroatien är det verkligen lätt att äta bra mat.

Vi bor i gamla stan i Makarska och har flera slakteributiker och grönsakshandlare precis runt hörnet, även delikatessbutiker med fina getostar, lufttorkade skinkor och sprättägg.

Smör finns i en mängd olika varianter, så det blir en hel del gott tillagat i vår hyrda lägenhet.

Om du vill ta del av min syn på den goda Medelhavskosten så har du möjlighet att följa med mig på en hälsoresa till Kreta i höst, läs mer här på Harmoniresor.se.

Här några bilder från de senaste dagarna i Makarska, det är första gången vi är i Kroatien, men absolut inte den sista.

Halva Lindhas laxpaj på mitt sätt

Läcker picknickpaj

Min goda vän Lindha Vikström, i LCHF-kretsar mer känd som Halva Lindha, har hittat på en mycket god laxpaj med ost som botten istället för pajdeg.

Den serveras på Ecocaféet i Östersund där Lindha jobbade i 3 år, som ett LCHF-alternativ till de idag mestadels veganska rätterna på menyn.

Jag gjorde en lite annorlunda variant på laxpajen häromdagen och tog med den kall på picknick till borgen här i Alanya.

Tycker du om min typ av mat så följ även bloggen Halva Lindha, där finns både mycket läsvärt och god mat.

Jag uppskattar verkligen Lindhas blogg, den är ärlig och utlämnande, hon beskriver både sina med- och motgångar på sin vikt- och hälsoresa.

Vi har väldigt liknande kostfilosofi, föredrar båda rejäl husmanskost och snålar inte på fettet i maten.

Jag följde grundreceptet på Lindhas paj, men la till några nävar bladspenat till purjolöken, lite hackad paprika och gröna linser.

Istället för varmrökt lax så tärnade jag vanlig kallrökt lax och hoppade även över grädden i originalreceptet, pajen blir god och saftig även med bara ägg.

Här kan du läsa ett inlägg Lindha skrev häromdagen, Rörigt i LCHF-grytan, om att det är så många olika råd inom kostvärlden idag, jag håller helt med henne.

Det är inte så lätt att vara nybörjare på LCHF idag, som när jag började för 10 år sen.

Här några bilder från vår utflykt, det var den första riktigt varma vårdagen.

Jag gick sen hela vägen hem till stan, så glad och tacksam att jag efter många år med svårigheter att gå nu klarar en sån promenad.

Bra mat och lagom med träning kan göra underverk även med en skadad rygg.

Årets Harmoniresa till Makrigialos på Kreta

Restips i hälsans tecken

Idag kan du läsa mer om höstens Harmoniresa till Kreta inne hos min vän och resekollega Therese Renåker i inlägget Mer harmoni åt folket.

För tredje året i rad arrangerar vi en njutningsfylld hälsoresa på temat Det Goda Livet.

Vi har under de här åren haft många mycket nöjda deltagare som fått ta del av våra kunskaper på området mat och hälsa och fått uppleva allt det vi tycker bäst om i den lilla fiskebyn vid Medelhavet.

Nu har du chansen att få någon av våra kvarvarande platser i oktober, hoppas vi ses.

Hamnen i Makrigialos

Just idag håller jag på och packar för att resa hem från en annan resa, från min och Lennarts vintervistelse i Alanya.

Här nedan en bild från igår, när jag tog den sista morgonpromenaden längs Kleopatrastranden för den här vintern, i finaste vårväder.

Vi har haft en härlig hälsoresa i Alanya, trots kyla, regn, åska och blåst i en omfattning som vi aldrig sett under våra 16 år här nere som vinterturister.

Vi har verkligen levt i harmoni, tränat, ätit mycket och gott, vilat, pratat, skrattat och njutit väldigt mycket av livet och varandras sällskap, jag och sambo Lennart.

Att vi båda skulle lyckas med att bli friskare, starkare och slankare än på sisådär 30 år, trodde vi inte var möjligt före den här vintern.

Men det går, även för en ”klimakteriegumma” på 57 och en ”gubbe” som snart fyller 76, kan vi så kan du.

Vill du också ta del av den harmoni jag hittat på mina resor, så har du chansen att få veta allt under veckan på Kreta ❤

Skaldjursgratäng och barfotapromenad vid Medelhavet

Bästa medelhavsmaten

De senaste dagarna har våren kommit med besked till Alanya så det har blivit flera barfotapromenader i vattenbrynet.

Så härligt att jag efter många år med balansproblem och förlorad känsel i min nervskadade fot äntligen kan gå barfota igen.

Jag har lagt ner mycket jobb senaste året på att träna upp foten, eftersom jag ramlade 6 gånger förra sommaren.

Det är så välgörande för kroppen att gå barfota, så prova gärna att gå i vatten om du har problem med cirkulationen.

Salthalten är välgörande för hela kroppen och trycket från vattnet stöttar lymfflödet.

Bad är förstås också riktigt bra när vattnet blivit varmare, ligg gärna i en lite längre stund, mer än ett dopp.

Fotträning vid havet

Efter receptet följer en presentation av Therese Renåker och mig, vi som ligger bakom  Harmoniresor.se, som arrangerar hälsoresor till Kreta.

Följ med i höst så kommer du att få ta del av våra samlade kunskaper om maten, hälsan, stressen, lymfsystemet, hormoner och allt annat som behöver vara i balans för ett hälsosamt liv.

Du får också lära dig mitt enkla träningsprogram med egen lymfmassage som hållit mig i form de senaste 15 åren.

Jag och Therese Renåker på Villea Village i Makrigialos

Idag får recept på en av mina absoluta favoriter från medelhavsköket.

Den här skaldjursgratängen finns i många olika varianter i de olika länderna runt Medelhavet, det här är den jag brukar göra under vintermånaderna i Turkiet.

I den här ingår flera av de ingredienser som gör medelhavsmaten så väldigt nyttig och näringsrik.

Räkor, musslor, ägg, getost, benbuljong, smör, olivolja som får samsas med solmogna grönsaker och örter.

Kan hälsokost bli så mycket godare?

Getostgratinerade skaldjur 2 port

100 g skalade räkor

100 g musslor

100 g getost

2 ägg

6  cocktailtomater

6 champinjoner

1 röda paprika

1 grön paprika

1 dl kycklingbuljong

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk pressad citron

1 tsk torkad oregano

½ tsk chiliflingor

Salt

50 g smör/kokosolja till stekning

Skär champinjoner och tomater i klyftor, hacka paprika, lök och vitlök.

Stek champinjonerna några minuter, tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa en liten stund.

Krydda och häll på citronsaft och buljong, koka upp och låt puttra i ca 20 minuter.

Ta grytan från värmen och rör ner skaldjuren, fördela röran i gratängformar och knäck i ett ägg.

Lägg på en skiva getost och strö över oregano, vill du ha mejerifritt så ta några klickar aioli.

Gratinera på 225º i 15 minuter, ringla lite olivolja över osten innan serveringen.

Jag gör ofta en större sats grönsaksröra till den här rätten och fryser in i burkar eftersom vi äter den som kvällsmål minst en gång i veckan på vintern.

Grönsakerna varieras lite beroende på vad jag har hemma, broccolibuketter, riven morot, tärnad zucchini eller aubergine är också gott i.

Resereklam för Harmoniresor

Du som är nyfiken på våra resor vill kanske veta lite mer om vilka vi är, Birgitta och Therese? Vi börjar med mig, Therese.

Det är alltså jag på bilden här, i Makrigialos förra hösten. Jag är informatören och kommunikationsstrategen som blev kostrådgivare, utbildare och hormonterapeut innan jag för ett par år sedan tog tag i den stora livsdrömmen och blev författare.

I höstas kom jag ut med min första roman, Mata inte skuggorna, och blev förläggare på köpet! Jo, jag har numera ett eget förlag också, TR Förlag. 😊

Jag fyller 50 år i höst, strax innan nästa Harmoniresa, så jag vet att det kan ta tid för drömmar att bli verklighet, men jag vet också att det aldrig är för sent!

På vår resa är det jag som svarar på dina frågor om ALLT som har med kroppen och hälsan att göra. Jag håller i samtal om mat, stress, mage, vikt, beroende, lymfa och alla möjliga besvär eller sjukdomar som ni kan tänkas vilja prata om.

Hormoner brukar vara populärt… 😉 Jag ventilerar också mer än gärna livets själsliga frågor, hopp och drömmar.  Hoppas vi ses på Kreta! ☀❤

Här kommer presentationen av andra halvan av Harmoniresor, Birgitta. En del av er känner förstås till mig redan via bloggen eller från mina kokböcker.

Här följer en liten berättelse om hur min egen resa på hälsans väg sett ut. Efter många år som restaurangkock satte en ryggskada stopp för karriären. Enda räddningen var en steloperation. Ryggen blev bättre men operationen gav mig ytterligare problem, nu i form av ett nervskadat ben och senare fibromyalgi. Det var dags att börja försöka hitta nya vägar till en bättre hälsa än bara genom värktabletterna.

För 15 år sen började jag sakta men säkert få lite ordning på min stela kropp och värkande leder med hjälp av ett lätt gymnastikprogram att göra hemma. Det innehåller mjuka rörelser som jag satte ihop tillsammans med en sjukgymnast och en yogalärare. Jag lade också till en enkel lymfmassage, som jag fick lära mig av den lymfdränageterapeut jag gick till efter operationen och som hjälpte mycket för att få bort svullnaden i kroppen. Det här gymnastikprogrammet har varit en räddning för mig, utan det hade jag säkert fortsatt att vara väldigt stel och orörlig. Under veckan på Kreta lär jag ut de här rörelserna till dem som vill, i en lugn vik av stranden när solen just gått upp.

För bra precis 10 år sen hittade jag så till lågkolhydratkosten, typ LCHF/Paleo, och då började min egen, spännande resa ta fart. Med hjälp av kostförändringen så började jag snabbt må bättre, gick ner i vikt och fick ork att börja träna ännu lite mer, så jag vågade ge mig ut på flera av Anna Halléns hälsoresor till Spanien och Kreta. På de resorna lärde jag mig ännu mer om hur kosten kan göra att vi mår bättre och jag vågade börja röra mig mer ute, även i lite svårare terräng.

När så jag och Therese lärde känna varann genom vårt gemensamma intresse för mat och hälsa, vi var båda skribenter på Kostrådgivarna.se, så började vi efterhand prata om att sätta ihop en njutbar hälsoresa på just det vis som vi skulle vilja ha den.
Harmoniresor blev resultatet, det känns verkligen roligt att jag nu kan dela med mig av både min matfilosofi och det tränings/lymfmassageprogram som fått mig att må så bra som jag gör idag. Det tillsammans med Thereses stora kunskaper om varför våra kroppar reagerar som de gör, känns för oss som en riktigt bra helhet kring en hälsoresa.

Platsen vi valt för våra Harmoniresor, nu för tredje året i rad, är den lugna och trivsamma byn Makrigialos på Kretas sydöstra hörn. Hit har jag återvänt gång på gång sen jag själv upptäckte ortens och befolkningens charm, på just en hälsoresa. Jag har verkligen hittat något speciellt i den lilla fiskebyn, som jag nu vill förmedla till andra. Therese och jag delar kärleken till det goda i livet, särskilt då god mat.

Vi har valt ut de allra bästa restaurangerna i byn så att våra resenärer också ska få upptäcka det fantastiska lokala köket, där många krogar har sin egen grönsaksodling, gör sin egen olivolja och en del har även egna djur som betar i bergen runt byn. Bybornas stolthet över sina råvaror är härlig att få uppleva och de är mycket generösa och vänliga mot oss turister.

Jag kommer under veckan att guida våra deltagare runt i byn, på bergspromenader och visa några undangömda stränder som få turister hittar. Jag har också en liten matlagningskurs med recept från mina kokböcker och kommer förstås även berätta mer om hur jag gått från sjuk till frisk.

Hoppas att min berättelse om vägen till en bättre hälsa kan inspirera fler till ett friskare, mer harmoniskt och glädjefyllt liv, för mig var det därför Harmoniresor kom till.

Kycklingbröst med smörsås på paprika och oliver

Smakrik kyckling

Frysta kycklingbröst är oftast behandlade med insprutad saltlösning, för att göra köttet mört.

Ska du bjuda på en riktigt god kycklingrätt, så rekommenderar jag att du köper en ekologisk hel, färsk kyckling och skär ut brösten.

Då får du dessutom med det goda och nyttiga skinnet med på köpet, det är ju oftast borttaget idag.

Resten av kycklingen kan du sen koka med morötter, lök, lagerblad, peppar och persilja till en mustig benbuljong som blir grunden till en god soppa eller gryta.

Kycklingbröst med olivsmörsås 4 port

4 färska kycklingbröst med skinn

25 + 50 g smör

3 dl vitt vin

20 Kalamataoliver

2 röda spetspaprikor

1 rödlök

1 tsk paprikapulver

Havssalt och nymald vitpeppar

Finhacka paprikan och löken, kärna ur oliverna och skär i mindre bitar.

Bryn kycklingbrösten i 25 g smör i en stekgryta på medelvärme, tills det fått fin färg på båda sidor, salta och peppra.

Låt paprikan, löken och paprikapulvret bryna med kycklingen i ett par minuter.

Rör då och då under tiden, så det inte bränns.

Blanda ner oliver och häll över vinet.

Sänk värmen och bräsera under lock ca 20 minuter, vänd brösten ett par gånger.

Ta pannan från värmen, ta upp kycklingbrösten på en skärbräda.

Rör ner det resterande, rumstempererade smöret i såsen i små klickar.

Skär upp sneda skivor av bröstet och lägg på en bädd av sås.

Servera med stekt zucchini, cocktailtomater och bladpersilja.

Det här receptet skapade jag för några år sen när jag var på en långsemester i Agia Marina på Kreta.

Här följer några bilder från de Harmoniresor till den vackra ön som jag nu arrangerar tillsammans med författaren och kostrådgivaren Therese Renåker.

Jag och Therese Renåker på Villea Village i Makrigialos

Vi kom hem igår efter två härliga och intensiva veckor med våra glada och nöjda deltagare.

Vi har fått förfrågningar om att fortsätta med våra resor till den lugna lilla fiskebyn Makrigialos även nästa år, så håll utkik härinne eller på vår Facebooksida för att få veta när vi släpper biljetterna.

Videon längst ner är från den grekiska afton vi deltog i på restaurang Piperia i bergsbyn Pefki, missa inte ett besök där om du kommer till Makrigialos.

Jag återkommer med fler bilder från resan med recept på det vi lagade tillsammans på vårt harmoniska hotell Villea Village.

Första bilden är utsikten över byn Makrigialos från den lilla vik där vi hade vår morgongymnastik med mjuka rörelser och lymfmassage.

Tidig morgongymnastik vid havet

Bougainvillea på Villea Village

Lunch på Petra Bay, ugnsbakad fetaost, grillad paprika med vitlök och balsamvinäger och tzatziki

Vykort från Kreta

Njutbar hälsoresa

Här kommer en liten hälsning från den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust.

Jag och Therese Renåker har nu varit här i 2 dagar tillsammans med våra glada, intresserade och engagerade deltagare i höstens första grupp.

Vi har båda tidigare deltagit i flera resor med fokus på maten och hälsan, så vi bestämde oss för att sätta ihop just en sån resa som vi själv skulle vilja åka på.

Resultatet blev resor hit till den lugna byn vid Medelhavet, där vi kombinerar vår förtjusning i god mat tillsammans med viljan att sprida våra kunskaper kring hur maten påverkar både det kroppsliga och själsliga måendet.

Här kan du läsa mer om hur vi tänker kring det på Harmoniresor.se.

Bjuder här på några bilder från resans första två dagar, vi har det riktigt varmt och skönt.

Hittills har vi hunnit med att äta lunch och middag på två av favoritrestaurangerna här i byn, Golden Beach och Petra Bay.

Maten är fantastiskt god, bara den värd en resa hit.

Vill du se fler bilder från Makrigialos så följ gärna med på mitt Instagram @birgittahoglundsmat.

Lördagens soluppgång på stranden i Makrigialos

Räkor Saganaki och gratinerad fetaost på Golden Beach

Vy över Medelhavet från en parkbänk i skuggan av en tamarisk

Mer om hälsoresan till Makrigialos på Kreta

Hamnen i Makrigialos

En resa fylld med harmoni

Nu börjar oktober närma sig, då är det äntligen dags för årets harmoniresor till Kreta och den lilla fiskebyn Makrigialos.

Jag och Therese Renåker arrangerar för andra året i rad den typ av hälsoresor som vi själva skulle vilja åka på.

Nu har du chansen att boka någon av de sista platserna den 11 oktober med avresa från Arlanda.

Här kan du läsa mer på vår hemsida Harmoniresor.se, här hittar du direktlänk till resans pris och bokningssidan.

Du kan också läsa mycket mer om våra tankar kring vår typ av hälsoresor i de olika länkarna högst upp på hemsidan.

Här finns ett inlägg om förra årets två veckolånga resor som jag skrev här på bloggen, med recept på en mycket god rödbetscrème som vi lagade tillsammans.

Stranden vid favoritrestaurangen Golden Beach

Här nedan följer en del av det vi tänker oss att erbjuda under veckan, utan alltför fasta hålltider. Här kommer att finnas utrymme för variation i både tid och innehåll beroende på väder, vind och vad våra medresenärer önskar.

Första dagen kommer vi att ta en gemensam tur genom byn så ni får chans att orientera er och hitta till de favoritställen Birgitta upptäckt på de senaste årens resor till den lilla fiskebyn.
Då finns också möjlighet att handla lite matvaror och dryck om du själv vill laga lite av din mat hemma i lägenheten på trivsamma hotell Villea Village.

Min hotellfrukost på Villea Village

Promenaderna och samtalen
Den som är morgonpigg av sig får gärna följa med Birgitta till havet för barfotapromenader i vattenbrynet medan solen går upp över bergen. Promenaden inleds med ett kombination av lätt gymnastikprogram med mjuka rörelser där leder och muskler får en lugn start på dagen och en lättare egenmassage för att stimulera och få igång lymfsystemet.

Den som istället är kvällsmänniska får gärna kvällsstrosa genom byn med Therese eller göra henne sällskap i den ljumma kvällen med stora tekoppen och småfilosofiska samtal om livets stora frågor.

Varje dag träffas de som vill en stund i frukostmatsalen, vid poolen eller var helst vi känner för att vara för goda samtal kring det viktiga i våra liv; maten, hälsan, livet och hur vi lyckas få harmoni i vår ibland alltför stressade tillvaro.

Här finns chans att samtala, diskutera och få svar på många egna frågor och funderingar men vi kommer att fördjupa oss lite extra i stress/återhämtning, våra hormoner och lymfsystemets betydelse för välmåendet.

Aspros Potamos-dalen

Bergen och grottorna
Beroende på deltagarnas önskemål ger vi möjlighet till ett antal olika utflykter utanför byn.
En morgon styr vi kosan upp i bergen istället för promenaden i vattenbrynet. Det blir en lugn promenad på kuperade men lättgångna stigar. Uppe i den bördiga Aspros Potamos-dalen har bergsborna arbetat med odling i flera århundraden.

En del av de grottbostäder som användes när de kom ner till havet för att ta hand om sina olivlundar och grönsaksodlingar är idag förvandlade till unika hotell för den som uppskattar det totala lugnet. Vi njuter av friden, utsikten och den klara morgonluften, den som vill avslutar med ett uppfriskande dopp i havet eller poolen.

Vi besöker på den promenaden konstnärsparet Makis och Maria som renoverat ett av de gamla grotthusen där de idag har sin atelje Stausa. Vi får se hur de förvandlat drivved och gamla bruksföremål till vacker konst och höra dem berätta om sitt liv på den rofyllda gården.

Maria och Makis

Maria och Makis utanför sin grottbostad

Myrto Botsari, som driver ett av grotthotellen i dalen, är även silversmed. Hon har en butik fylld av traditionellt och modernt kretensiskt konsthantverk, bland annat keramik och vackra smycken.

Den som vill får gärna följa med och besöka butiken och höra Myrto berätta lite om det kretensiska hantverket och sin uppväxt i en grottbostad i den lugna dalen.

Aspros Potamos

Bergsbyn Pefki ligger ovanför Aspros Potamos-dalen och blir ett av veckans två utflyktsmål på fyra hjul. Här får vi en fantastisk utsikt över dalen och Medelhavet. Vi vandrar runt i den lilla byn där tiden stått still.

Middagen intar vi sen tillsammans på den lilla tavernan Piperia. Uteserveringen skuggas av ett fantastiskt, hundraårigt rosépepparträd som gett tavernan dess namn.

Restaurang Piperia i Pefki

En annan dag tar vi en förmiddagstur upp till bergsbyn Agios Stefanos där vi äter en gemensam lunch på tavernan vid torget. Den som vill promenerar sen runt i den lilla byn på egen hand.

I de trånga gränderna finns både en mycket vacker kyrka med utsikt över den Libyska sjön och ett observatorium. På eftermiddagen åker vi genom den bördiga dalen ner till byn för att njuta av ledig tid vid poolen eller havet.

Laga mat

Grekisk grönsaksgryta, klicka på bilden så kommer du till receptet

Eftersom vi är matintresserade och gissar att våra medresenärer också är det kommer vi en dag att bjuda på en lunch vid poolen med några av hotellets specialiteter till grillad souvlaki. Vi förbereder dagen innan en del av tillbehören, både varma och kalla rätter tillagade på lågkolhydratvis.

Vi delar då upp oss i mindre grupper, deltagande är som alltid helt valfritt, med Birgitta som guide i smakernas värld.

Makrigialos, Kreta…

Stränderna och havet

Kring Makrigialos finns flera lugna stränder dit vi kommer att göra små utflykter. Eller om du hellre besöker dem själv och njuter av en lugn dag i enskildhet, valet är ditt.

På Diaskari-stranden, ett par kilometers kuperad promenad från hotellet, har det funnits bostäder ända sen 1600 f kr. När man väl tagit sig ner för den branta backen till havet kan man sen tillbringa några njutbara timmar med att bara vara, lapa sol, bada i det kristallklara vattnet, ta något svalkande att dricka eller äta en lunch på grekiskt vis i skuggan av de stora tamariskerna.

Turkosa havet

På andra sidan byn, bortom den lilla fiskehamnen, ligger den mycket lugna stranden Kalamoukania med turkosblått vatten. Här består stranden av småsten istället för sand och det är lite djupare än vid byns övriga badplatser.

Stranden skuggas även här av stora tamarisker, perfekt för den som vill tillbringa en hel dag vid havet. Här finns också en liten taverna med grekiska specialiteter.

Kretensisk folkdans på The Olive Tree

Utelivet
Den lilla fiskehamnen i Makrigialos är en samlingspunkt på kvällarna för byborna och en del turister. Här finns några små, mysiga barer och fina fiskrestauranger.

En kväll får vi här uppleva en genuin kretensisk afton på restaurang The Olive Tree, med traditionell musik och dans.

Det här är långt ifrån forna tiders grisfester för den som upplevt en sån i charterns ungdom. Under kvällen samlas byns invånare vid restaurangen för att umgås och delta i dansen, sammanhållningen är stor i den lilla fiskebyn. Här möts gammal och ung över ett glas raki och goda mezerätter, såväl byns präst som äldre damer och ungdomar låter sig väl smaka.

Det finns annars inte så mycket till uteliv för nöjeslystna nattsuddare i byn, så kudden kan få sällskap rätt så tidigt på vår njutresa. (Säger Birgitta. Therese menar att kvällarna kan bli sena trots allt, i kraft av trevligt sällskap och härliga samtal. Ett begränsat uteliv kan ge ett desto rikare inre liv.

Jag och Therese Renåker i Makrigialos 2017

Grekiska köttbullar med krämig tomatsås och boktips

Medelhavsmat

Som du säkert vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa mer om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

1 riven vitlöksklyfta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

1-2 msk oregano

1-2 msk mynta

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Vill du följa med mig och Therese Renåker på en njutningsfylld matresa till Kreta i oktober och ta del av den goda Medelhavskosten på plats?

Då finns det några platser kvar den 11 oktober från Arlanda, läs mer här på vår hemsida Harmoniresor.se.

Therese är inte bara en mycket kunnig kostrådgivare och föreläsare, hon kan numer också titulera sig författare.

Hennes debutroman Mata inte skuggorna kom från tryckeriet igår och på söndag är det bokrelease på Galleri Englesson i Gamla Stan, läs mer här på TR Förlag.

 

Följ med Birgitta Höglund och Therese Renåker på harmonisk hälsoresa till Kreta

Jag och Therese Renåker i Makrigialos 2017

Harmoniresor

Therese Renåker och jag har mycket gemensamt vad gäller god mat och hälsa, ett till intresse vi delar är kärleken till sol och värme.

Vi har ju fått en hel del av den varan den här sommaren, minst sagt.

Något som för mig varit väldigt positivt, högtryck gör att jag slipper värk i mina leder, de är inte förtjusta i lågtryck och regn.

Så vi bestämde häromåret att vi ville dela den här förtjusningen i resor till varmare trakter med andra och startade den lilla resebyrån Harmoniresor.se.

Hamnen i Makrigialos

Förra hösten avgick premiärturerna till den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust.

Resorna blev så populära så vi återvänder i år till samma by och samma hotell, det lugna och lummiga Villea Village.

Villea Village

Den första resan avgår 4 oktober, där har vi en plats ledig nu pga av en avbokning.

Vecka 2 med avresa 11/10 från Arlanda har fortfarande platser som nu är bokningsbara via vår hemsida.

Här kan du läsa mer om pris och innehåll under veckan och här en länk till bokningssidan.

Här hittar du vårt program, men eftersom resan bygger på Harmoni, lugn och ro, så kommer vi att gemensamt bestämma dagens programpunkter lite efter väder och vind.

Den lugna stranden i byn

Nu följer en liten beskrivning om hur vi tänkt oss veckan, men det finns som sagt möjligheter för deltagarna att komma med egna önskemål på plats, vad just de vill uppleva för dagen.

För den som är morgonpigg tar jag med alla som vill på en tidig promenad på stranden eller i bergen innan frukost.

Vi gör då tillsammans lite lättare, mjuka rörelser för att få igång kroppen, det program som jag själv använt mig av i över 10 år för att hålla leder och muskler i bra form.

Vi njuter sen av en underbar frukost vid poolen, Villea Village har en mycket trevlig och energisk frukostvärdinna,  Chrissoula, som plockar fram allt och lite till av det som ingår i en traditionell, grekisk brunch.

Hotellfrukost på Ville Village

Efter frukosten har vi en gemensam samling där vi bestämmer mer om vad vi vill att dagen ska innehålla.

Therese delar under några av förmiddagarna med sig av sina stora erfarenheter kring hormoner, stress och andra problem våra kroppar och själar kan drabbas av.

Hon var tidigare lärare på Paleo Institute, hennes föredrag på vår resa är mer att likna vid pratstunder, så här kan alla få svar på sina frågor.

Jag delar under några av dagarna med mig av berättelsen om min egen hälsoresa, från svårt handikappad efter en ryggskada till att nu vara så gott som återställd med hjälp av maten och träningen.

För den som vill lär jag även ut den lymfmassage som är en del av mitt dagliga gymnastikprogram och som varit en stor del i läkningen av min kropp.

En av dagarna träffas vi i mindre grupper i mitt lilla kök och lagar några rätter ur mina kokböcker, tillbehör som vi sedan gemensamt äter till grillat under olivträden vid hotellets bar.

Här kan du läsa lite om förra årets resor och ta del av mitt recept på en syrlig rödbetscrème som vi lagade tillsammans.

Rödbetscrème

Lunch i Makrigialos hamn

Maten, ja som du förstår så är det en stor del av denna resa, att njuta av god mat är något både jag och Therese är mycket förtjusta i.

Makrigialos har många väldigt trevliga restauranger där traktens fina råvaror lagas till på traditionellt vis.

Jag har de senaste åren gjort många resor till den lilla byn och valt ut de bästa av restaurangerna, så på kvällarna äter vi middag tillsammans på någon av dem för den som så vill.

En av mina favoriter, Golden Beach i Makrigialos

Lägenheterna på Villea Village har alla ett litet pentry, så vill man laga sin egen mat och äta hemma så går det förstås också bra.

När vi installerat oss på hotellet så tar jag med deltagarna på en tur i byn och visar var man kan handla kött, fisk och grönt, det finns flera bra butiker i närheten av hotellet.

Morgonpromenad i Aspros Potamos-dalen

En av dagarna tar vi en promenad upp i den vackra Aspros Potamos-dalen och hälsar på hos konstnärsparet Makis och Maria, som renoverat en av de gamla grottbostäderna i dalen och där de har sin ateljé.

De berättar om sitt harmoniska liv i den bördiga dalen och visar sin vackra konst gjord på drivved och gamla bruksföremål.

Vi tar då även en titt på de grotthotell som finns i dalen, där man kan uppleva den totala friden under en semester.

Aspros Potamos, Makrigialos

Lite grekisk musik måste vi förstås också ha med, vi kommer att delta i en grekisk afton med lokala specialiteter och underhållning av byns bästa dansare.

Den hålls varje vecka antingen i hamnen eller i bergsbyn Pefki, på hösten är det inte så många turister utan då är det en kväll då många bybor samlas och dansar tillsammans.

 

Pefki med den minimala kyrkan Stavromenos högst uppe på berget...

Bergsbyn Pefki med den minimala kyrkan Stavromenos högst uppe på berget

En annan av dagarna dag gör vi en lunchutflykt med minibuss eller taxi upp till bergsbyn Agios Stefanos där vi äter lunch under apelsinträden vid torget.

Här har vi sen tid att utforska byn några timmar på egen hand, där finns bland annat en mycket vacker kyrka och ett observatorium, här kan man verkligen uppleva stjärnhimlen när den är som vackrast då det inte finns något störande stadsljus.

Slingrande väg ljusare med logga

Under de ljumma kvällarna finns det möjlighet för den som vill att prata mer om livet med Therese, då hittar ni henne under olivträden vid baren på hotellet.

Hon är den kvällspigga medan jag hellre är uppe med tuppen.

Kvällssol över Makrigialos

Morgonsol

Så vi kommer att finnas tillgängliga under en stor del av dygnet om ni vill ha sällskap och tveka inte att komma med frågor om allt ni vill veta om maten, hälsan och livet, så ska vi försöka ge er de svar ni söker.

Vill du läsa mer om vad vår resa innehåller så finns en hel del information att hitta här under de olika flikarna på Harmoniresor.se.

Hösten kommer troligen att bli lika kall och ruggig som den brukar, så en resa i oktober är alltid skönt inför den långa vintern.

Här ett bildmontage Therese la upp på sin Facebooksida förra hösten när vi hade kommit hem från Kreta, då längtan tillbaka var stor…

Hoppas vi ses i oktober, njut nu vidare av vår svenska högsommarvärme så länge den varar.

Kolmården / Makrigialos