Lakritskladdkaka med citrongrädde

Vi fick hem lakritspulver för att testa detta i bakning.
Vi provade här en lakritskladdkaka och den blev väl helt ok.
Fast jag gillar chokladkladdis bättre….
Men för er som kanske också sitter på lakritspulver och älskar lakrits i “allt” då blir nog denna super!

ca 8 bitar

Ingredienser:
150 g smält osaltat smör
1 dl grädde
3 msk erythritol (sötrix, sukrin, sötin) och 1/4 krm stevia
4 ägg
3/4 dl kokosnötsmjöl
3 msk lakritspulver

2 dl grädde
1 citron finrivet skal
Gör så här:

1. Värm upp grädden och lägg smöret att smälta.
2. Rör sedan i äggen och sötning väl i smeten.
3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i kastrullen.
4. Smöra och pofiberbröa en springform ca 21 cm i diameter.
5. Häll smeten i formen och grädda i ugnen 175 grader i ca 6-8 minuter. Passa kakan noga då den ska dallra  ca 2-3 cm från kanten och in. Ta ut och låt svalna lite. Förvara gärna i kylskåp ett par timmar innan servering eller över natt.
6. Vispa grädden ganska hårt med citronskalen.

Servera lakritskladdkakan med citrongrädden

 

Bloggar etiketter: ,

Sallads special no.1

 


Jag har fått en del frågor och mail om tips på sallader till de mer vardagliga måltiderna. Dom där enkla man svänger ihop i ett kick och som inte bara består av isbergssallad, tomat & gurka! ;-) Självklart ska jag tipsa, det är svårt med sallader tycker jag och jag är ingen novis på det området men har ändå hittat en del favoriter som vi kör i repris då och då.

Jag har hoppat över de kokta alternativen här då jag tycker dom står sig mer ihop med respektive maträtt. Kokta morötter och ärtor till husman, brysselkålen till kalkonen, den kokta broccolin, sugarsnapsen och blomkålen till alla LCHF:fantaster etc etc. Jag lämnar det utanför, den fantasin har vi alla i bakfickan ändå. :-P

Jag har beskrivit dessa salladers ingredienser kort med + plus +, samt lagt till vad dom kan behöva för tillbehör och vad dom passar extra bra till!

Lämna gärna ditt eget bidrag på din bästa vardagssallad i kommentarsfältet.
Har du dessutom en BILD? Maila den till mig så publicerar jag den i inlägget och fyller på listan! (kryddburken@telia.com)
Lämna en likande beskrivning på salladen som jag gjort nedan i så fall.

PIFF-EXTRA : 
För extra vardags-piff kan du :

  • Lägga upp salladsblad, grönsaker, hackade örter, fruktskivor direkt på tallriken
  • Ringla över lite crema di balsamico
  • Riv över parmesan, smulad fetaost, getost, brie etc
  • Strössla med nötter, solrosfrön, linfrön
  • Dressa med en god vinegrette
  • Krydda med nymald peppar och flingsalt
  • Å så den där menlösa lilla örtkvisten som man ändå petar bort, *envis* men det är ju snyggt!! ;-)
  • Vår & sommartid kan du garnera med en liten ätbar (eller icke-giftig) blomma på tallriken
  • Tänk i färger, många färger så blir man lite extra glad av salladen också!


Isbergssallad + tomat + rödlök + färsk timjan + svartpeppar + flingsalt
Tillbehör; Kall vitlökssås
Passar extra bra till; Färsrätter, fisk och pasta.


Tomatsallad
Tomater, olika sorter + nypa socker + gurka + sallat + färska örter + gul lök


Gurka & Majssalsa
Gurka + majskorn + heta kryddor
Passar extra bra till; Tacos, gratänger, grillat.


En god olivsallad
Fetaostfyllda oliver + soltorkade tomater + isbergssallad + gurka.
Passar extra bra till; Kött & kyckling, eller som den är, alt till pasta.


Fetaostsallad med gurka
Gurka + fetaost + rödlök
Tillbehör; Tzatziki
Passar extra bra till; Grillat, gratänger, pasta.

Vinegretten skakas snabbt ihop i en liten flaska av 2dl olivolja, 1 dl vitvinsvinäger, 2 tsk dijonssenap, ½ finriven vitlök, salt, torkade örter & finmalen vitpeppar och en liiiiten nypa socker.


Fetaostsallad med tomat
Tomat + rödlök + fetaost + gurka/squasch
Tillbehör; Tzatziki
Passar extra bra till; Grillat, gratänger!
Hela receptet hittar du här >> 


Tomat & mozzarellasallad
Tomat + mozzarella + vinegrette + basilika + chili
Passar extra bra till; Buffé, grillat, pasta, kallskuret.
Hela receptet hittar du här >>


Coleslaw på rödkål.
Rödkål + rödlök + morötter + creme fraiche + majonäs + citron.
Passar extra bra till; Grillat, hamburgare, färsrätter.


Råkostsallad
Isbergssallad + röd endive + morot + alfalfagroddar.
Passar extra bra till; Husmanskost. Ugnspannkaka, blodpudding, raggmunkar, lasagne.
Hela receptet hittar du här >>


Avocado + rädisor + gul paprika + fetaost
Passar extra bra till; Tacos, färsrätter, quesadillas, enchiladas.


Pizzasallad med ättika.
Vitkål + ättika + olja.
Passar extra bra till; Pizza, varm mackor, som grundsallad till vardags.


Snabb & enkel vinegrette till vardags :

Det här behöver du :
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)
½-1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
En liten gnutta socker

GÖR SÅHÄR :
Häll alla ingredienserna i en flaska/burk med tätslutande kork/lock. Skaka om! Förvara i kylskåp. Lång hållbarhet.


När fantasin tryter och kylskåpet är knapert kan även den enklaste salladen med enbart isbergssallad och tomat bli otroligt god med en fin vinegrette. Bättre än ingenting med andra ord! ;-)

Varma sallader


Haloumisallad med nektariner
Haloumiost + färska nektariner  + körsbärstomater + romansallad.
Passar extra bra till; Som den är, till grillat.


Varm champinjonsallad
Färska champinjoner + vitkål + tomat + rödkål +  haricots verts + persilja.
Passar extra bra till; Grillat kött med sås, kött, fisk, kyckling eller som ensamrätt.
Hela receptet hittar du här >>


Varm sallad med nötter.
Färsk majs + gurka + paprika + nötter.
Hela receptet hittar du här >> 

 

Saftig stek av fläskkarré i gryta


En relativt snabb och framförallt saftig stek får du om du låter en fläskkarré småputtra i gryta med lock. Karrén gör sig alldeles ypperligt till detta då den är fint insprängd med fett och ger ett smakrikare kött. Den här biten är heller inte så stor, ca 1 kg och blir utmärkt till en middag på 4 pers + kanske nån matlåda. Såsen av den här skyn blir vansinnigt god dessutom. Gör man inte av med all sky kan man frysa in hälften och ta fram som såsbas vid ett annat tillfälle. Spara, spara! :-P

4 pers
Det här behöver du :
ca 1 kg hel benfri karré  (det blir godare med ben)
Smör till stekning
Salt & nymalen svartpeppar
½ dl rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
2 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn
1 kork ättika (Perstorp 24%)
Buljong så det täcker köttet till hälften i grytan (använd med fördel hemmagjord buljong, alt. tärning, fond + vatten) 

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram köttet i god tid så det inte är direkt kylskåpskallt när det ska tillagas. Smält smöret i en het stekgryta. Bryn köttet runtom så det får fin yta. Ta upp köttet och lägg på ett fat så länge. Skala och slanta morötter och lök. Häll i rödvinsvinägern i den heta gryta och skrapa med träslev mot botten så du får upp alla smaker. Tillsätt tomatpurén, morötter, lök, lagerblad och vitpeppar. Låt det få fräsa ihop nån minut. Lägg sedan i köttet och slå på buljong så det täcker ca hälften av steken. En kork ättika tycker jag gör köttet mört då det inte ska ”långlagas” men jag har bara laborerat ett par gånger, fast med gott resultat. Sänk värmen och låt köttet småputtra med lock tills köttets innertemperatur visar 72 grader. Ta upp det och slå in i aliminiumfolié för att vila.

Såsen :
Sila skyn från grytan.
Häll tillbaka den i grytan igen.
Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.
Tillsätt en liten skvätt grädde (nån matsked bara för att runda av smaken) & en nypa socker.
Låt koka upp och sänk sedan värmen så den bara hålls varm.
Smaka av med salt och peppar.


Gott omdöme har Bodalsgrisen fått runtom bland olika matbloggare. Vill du läsa mitt första inlägg, kan du göra det här >>


Steken i gryta. Bara slå på buljong, en kork ättika och på med locket (liiite på glänt brukar jag hade dock) till 72 grader.


Skyn är silad och tillbaka i grytan. Denna såsen blir helt fantastiskt god med lite syra av både vinäger och ättika men ändå en rund smak av grädde och den obligatoriska nypan socker. ;-) Prova!


Skiva upp köttet som nu fått vila.


Servera med kokt potatis och de tillbehör du vill ha. Kokt potatis, inlagd gurka, kokta morötter, ärtor, vinbärsgelé mm mm.

Kycklingleverpastej
Kycklingleverpastej
Källa: Sockerfritt
Portioner: 4

Ingredienser:
100 g kall stekt kycklinglever
100 g eko smör
1 krm worchestersauce
Gör så här:
Mixa pastejen i matberedare.

Om man vill krydda extra, smaka och ev tillsätt lite mer salt, peppar, lökpulver.

Förvara i burk i kylskåpet. Gott på fikabröd, till lite grönsaker som 'paté.
Schweizernöt cookies


Häromdan gjorde jag ett experiment att härma köpekakorna ”Marabou Cookies”, den sorten med schweizernöt dessutom. Skall också erkänna att jag som inte är ett dugg förtjust i kakor överhuvudtaget har haft dessa i huvudet sen förra helgen. Mamma hade med sig kakorna hit då vi fikade ute på gården, ja sen var jag såld!

Jag tyckte framförallt om de salta inslaget och att dom var nötiga med inslag av stora chokladbitar. Där har jag nog lyckats, men konsistensen är svår! Köpekakorna är sprödare. Färgen är heller inte lika ljus, men det beror nog på att jag tog större delen farinsocker, men jag gillar kolasmaken man får med farinsocker så att dom inte blev lika ljusa gjorde ingenting. Dessa blev också lite sega i mitten men vansinnigt goda. Men som sagt, det är inte samma, samma men man känner likhet, ja… Ungefär så, jag är nöjd i alla fall! :-P

Önskar er alla en lugn & mysig helg för det är vad jag tänker ha.
Jag är inte helt piggelin ännu och har haft ett väldigt lugnt påsklov med Joline hemma. Trött o sjuk mamma som inte sover om nätterna, och hostig, hängig Joline så har det blivit en hel del film, måla, rita &  pyssla, allt i snigel-takt. Går allt som jag vill nu o det inte blir mer bakslag ska jag börja jobba på måndag, känns som jag behöver bli lite ”människa” igen… Ja, kram på er alla, imorgon ska ni fått ett roligt recept på vardags-bak!

Det här behöver du :
125 gram rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
100 gram vit choklad
100 gram mjölkchoklad
60 gram hasselnötter
2 msk nötcreme
knappt ½ msk flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Vispa smör och sockret med elvisp. Tillsätt ägget. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner utan elvisp. Hacka chokladen och nötterna och rör ner tillsammans med nötcremen. Tillsätt flingsalt och arbeta ihop degen med händer till en stadig klump. Rulla ut i länger och ta ut mått stora som en pingisboll. Forma dom runda och lägg på plåt. Tänk på att de behöver utrymme att bakas ut så lämna ca 5-7 cm runt varje boll. Grädda i 175 grader ca 15-20 min beroende på om du vill ha dom helt torra eller lite sega i mitten, du får prova dig fram. Låt svalna på galler.


Cookie-deg… Kan vara snäppet godare än färdiggräddade kakor… Väldigt farligt att ha stå i kylskåpet… ;-)


Rulla små oregenbunda ”pingisbollar” och lägg på plåt med generösa mellanrum. Grädda 15-20 min i 175 grader.


Ät & njut!

 

Fikabröd med choklad och pistachenötter
Fikabröd med choklad och pistachenötter
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6

Ingredienser:
4 ägg
2 tsk fiberhusk

2,5 msk kakaopulver med hög kakaohalt, jag använder Kung Markattas ekologiska kakao, den är jättegod

1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl malda pistagenötter
+ 0,5 - 1 dl grovt hackade pistagenötter
0,5 dl krossade el hela linfrön
valfritt: 1 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader

Vispa 4 ägg kraftigt med elvisp 1-2 minuter så det blir fluffigt äggvisp i en egen skål, tillsätt 2 tsk fiberhusk, vispa ihop, och låt stå 5 min och svälla

Blanda under tiden ihop de torra ingredienserna i en andra skål

Vänd ner de torra ingredienserna i äggfluffet med en slickepott och blanda ihop, då stannar luften kvar i äggen bättre än om man skulle använda elvispen här, klicka sedan ut smeten, ca 2 msk i varje, i 6 stora formar, ev hacka 1 dl pistagenötter i grova småbitar och strössla ovanpå.

Grädda 15-16 min i 180-200 grader varm ugn

Servera som de är, eller kanske med en matsked cashew- vaniljgrädde, gott!

Cashewgrädde
Mixa 2 dl naturella cashewnötter till 'mjöl'
i med 1 tsk äkta vaniljpulver
+ 1 tsk citronsaft
och sen mixar ni ner 0,3 - 0,5 dl vatten efter önskemål om konsistens

Mjölkfritt, sockerfritt, glutenfritt, LCHF och vego, vegan

Tips: mixa nötmjöl av olika nötter, mest mandel som passar i alla bröd, och spara i burkar i kylskåpet, spara nötter i påsar i frysen så håller de sig längre.
Frallor med lax, påskens sista rester…


Nu ryker sista laxen sen är påskmaten slut! Grova frallor av surdeg, några kokta ägg, sallad, majonäs lite piff med citron o dill och du har härliga smörgåsar till lunch eller som som matigare kvällsfika.

Använd sista kantbiten av den rökt laxen, varm eller kall, eller gravad? Räkor kanske? Köttbullar, eller bara ägg?! Det är inte så knusligt, ta de rester du har kvar i kylskåpet och lyxa till det med ett gott bröd.

Äggsallad
Källa: Sophie
Portioner:

Ingredienser:
10 hårdkokta ägg
1 glas majonnäs (den som vill ha det lite fräschare i smaken kan byta ut en del av majonnäsen mot (grekisk) yoghurt och/eller crème fraîche)
1 gul eller röd lök (den som gillar lök tar lite mer, den som inte gillar lök tar mindre)
salt och peppar efter smak och tycke
(massor) cornichons, så många man gillar alltså
färsk gräslök, dill kan också vara gott
Gör så här:
Skär ägg och lök i små tärningar och ge i en bunke. Skär cornichons i lagom tunna/tjocka skivor och blanda ner de i lök/äggröran tillsammans med majonnäs, salt och peppar. Blanda även ner (de färska hackade) kryddorna om du har. I nödfall duger även frysta sådana.

Salladen är godast om den får dra och balansera över natten i kylskåpet ... om den nu händelsevis skulle överleva längre än 15 minuter efter tillagning. Gott till är kallskuret, t ex varmrökt lammfiol, men funkar även fint till grillad (revbensspjäll eller kryddiga grillkorvar passar utmärkt). Eller som som det är som mellanmål. Man kan även blanda i knaperstekta bacontärningar i salladen, eller kasslertärningar, eller skinka. ... Kan helt enkelt varieras in i det oändliga.
Salami & briepaj med ruccola och rödlök


Nu får jag snabba mig på om jag ska hinna publicera detta inlägg innan midnattstimmen är slagen. Börjar gå åt rätt håll nu och allt ser ljusare ut; Jag har lagat mat två dar i rad, inte illa! Men jag har dock vänt lite på dygnet, är ju fortfarande vaken, vilket i och för sig bådar gott, dvs. jag börjar komma i gamla gängor igen! ;-)

Ska orka ta mig ut på vischan o ner till staden imorgon, tänkte ju fixa lite fredagsmys och glömma bort att jag är sjuk och bara vara glad o lycklig! Äntligen fungerar tankekraften igen!! Finns så mycket elände så gnälla ska jag inte göra mer. Ta vara på dagen och varandra. Älska, pussas och kramas och va rädd om dina kära!

Dagens recept blev en supergod salami och briepaj som jag svände ihop efter ett antal timmars sömn, så det gick alldeles utmärkt. Salami och brie; en superb kombination både varm som kall. En av mina favoriter är ju desamma i frasig baguette med marinerad rödlök och sallad, men det blir minst lika gott i en matig paj där smakerna får smälta samman.

Har ni tips på enkelt, inte allt för krävade fredags/kvällsmat så ös på med tips. Jag behöver de!! :-P Kram på er alla fina…

Pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Mätt upp mjölet i en bunke. Tillsätt smöret i skivor och nyp ihop till en deg med fingertopparna. Tillsätt vattnet när det börjar bli degkonsistens. Låt vila i kylskåpet en halvtimme. Kavla sedan ut och klä en pajform, gärna med lös botten. Förgrädda ca 10 min i 175 grader innan du tillsätter fyllningen.

Fyllning :
130 gram salami
1 rödlök
150 gram brieost
2 stora nävar ruccola

Vispa ihop : 
3 ägg
2 dl grädde
(ev. salt & peppar)

GÖR SÅHÄR :
Finhacka salami och rödlök och lägg i pajskalet. Lägg i brieost i bitar, strö över hackad ruccola, och varva så några gånger. Avsluta med med att hälla på ägg + grädde som du vispat ihop. Grädda i ca 30-40 min i 200 grader. Har du en smakrik salami behövs inga extra kryddor.


Här använde jag två sorters salami, en peppar och en ost. Smakrika bägge två så några ytterliggare kryddor behövs inte. Sälta i brieosten är också tillräcklig för att skippa saltet helt.


Varva fyllningen så allt gott blandas.


Färdiggräddad.


Smaklig spis! :-P

 

Korv & makaronisoppa à la 40-talet…


Tack för info om skålen här ovan. Det ska då alltså vara Gunnar Nylund som tillverkat denna skål ”Eva” år 1937-1946 nånting. Om det är en soppskål, såsskål eller buljongskål har jag inte kommit fram till ännu men kvällens middag fick i alla fall serveras i den med anor från 40-talet säger vi då! ;-)

Korv & makaronisoppa med en mustig buljong. Hönökaka och prästost, inte alls tokigt. Om ni tycker det ser knasigt ut med både potatis OCH makaroner i receptet så är det inte alls knasigt faktiskt utan det finns en baktanke där. Potatisen gör soppan tjockare och mer ”redd” i konsistensen utan vare sig tillsatt grädde eller mjölk eller att soppan är mixad. Alldeles perfekt för just en buljongsoppa.

4 port
Det här behöver du :
3-4 korvar
1 liter köttbuljong (helst hemmagjord, men fond el. tärning går också bra)
2 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 rödlök
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
Salt & peppar
2 dl makaroner

GÖR SÅHÄR :
Skär korven i mindre bitar och stek i stekpanna. Ställ åt sidan så länge.
Ta fram en rymlig kastrull och klicka i lite smör. Finhacka rödlöken och fräs i smöret. Slå på buljongen när löken blivit genomskinlig. Låt koka upp. Skala och skär under tiden potatis, morötter och palsternacka i mindre bitar och lägg i kastrullen. Smaksätt med lagerblad och tomatpuré och låt småputtra ca 8-10 min. Tillsätt makaroner/pastasnäckor och korven allra sist och låt sjuda med några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med hönökaka och prästost.


Korvsoppa är en underskattad måltid. Man har väl alltid nån potatis, nån korvslatt och morot i kylskåpet. Buljong och resten kan man fantisera ihop efter eget huvud. Det är gott!!


Det godaste till buljongsoppa är hönökaka med prästost.


Smaklig måltid! Jag ska se till o piggna på mig nu för jag längtar efter att laga mat HELA tiden!! Verkligen jättejobbigt att ligga och tänka på mat och recept o inte orka göra nåt… Dagens rätt gjorde mig iaf på bättre humör då jag fick slamra lite med kastrullerna, fast jag egentligen inte orkade… :-P Men, måste man så måste man!