Tacksamma tankar över mitt nya liv
Korrekturläsning av Low Carb High Fat Barbecue

Korrekturläsning av Low Carb High Fat Barbecue

Hur det kan bli…

Hade någon sagt till mig för 15 år sen att jag 2015 skulle sitta på en balkong med utsikt över Medelhavet och svara på kommentarer från min redaktör på Manhattan, hade jag nog skrattat högt och länge :)

Nu är det precis så mitt liv ser ut, jobbar idag i vintersolen med korrekturet till min grillbok som kommer ut i USA i juni.

Då, år 2000, skadade jag ryggen i mitt jobb som kock. Hade då en rätt framgångsrik 18-årig karriär som kallskänka, kock och köksmästare bakom mig.

Och den karriären var verkligen bakom mig, min ryggskada gjorde att jag senare fick stelopereras, fick en nervskada i benet under operationen och som extra bonus utvecklade jag också fibromyalgi efter många år med värk. Mer om det kan du läsa Här.

Birgitta Höglund vid 40

Nu efter 6 år med min nya livsstil med lågkolhydratkost och med en ny karriär som matskribent på bloggar, i tidningsartiklar och kokböcker är jag så otroligt tacksam att jag vågat följa min dröm.

Haft den drömmen, att få skriva en kokbok i över 20 år, men min dåvarande chef sa helt enkelt när jag berättade det; ”Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit?”

Känns fint att jag inte avskräcktes alltför mycket av den spydiga kommentaren.

Birgitta Höglund vid 53

Helen, en av mina sjuksköterskor på Smärtmottagningen i Östersund, peppade mig i flera år att jag skulle göra något av den drömmen, nu när jag inte längre kunde jobba i restaurangkök.

Är så tacksam över hennes ”tjat”, det var en av anledningarna till att jag så småningom vågade börja skriva ner mina recept och börja blogga.

Anna Hallén var också medansvarig till det, hon tyckte mina recept var bra och jag fick medverka i hennes första bok Energibarn och sen i flera av hennes kokböcker.

Sen nappade Annika Dahlqvist på min idé om recept på gammaldags husmanskost, försökte genom henne få dem publicerade i LCHF-magasinet.

Men det blev istället en kokbok med recept speciellt för våra äldre, så de skulle känna igen den mat de tyckte bäst om från förr.

Och på det viset kunna äta sig till en bättre hälsa, istället för att äta mängder med kolhydrater från mackor och kaffebröd som tyvärr många gör idag.

Följden av det; de blir bara sjukare och sjukare.

LCHF Cooking for Seniors Annika Dahlqvist and Birgitta Höglund

LCHF för seniorer på svenska har nu sålt slut hos förlaget, hoppas de trycker upp en ny upplaga nu när den engelska utgivningen i augusti gör ämnet aktuellt igen.

Här finns mina andra två böcker till specialpriset 79 kr på Bokus, vet inte hur länge de kommer att ha det billiga priset.

Nu når jag snart 3.000.000 visningar av min blogg, otroligt att jag som inte kunde nånting om varken datorer och bloggar kunnat komma så här långt.

Tack till dig, kära läsare, som gjort allt det här möjligt. Utan dig hade det inte blivit några böcker alls <3

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund


Glutenfritt bröd med nötter och frön

Nötbröd

Baka i lergryta

Idag får du recept på ett av de godaste bröd jag provat senaste året.

Bakade det till min Paleo-blogg  vintras, testade då för första gången att baka i min lergryta.

Brödet blev väldigt bra i den, så jag rekommenderar ett provbak om du har en sån.

Annars går det förstås att grädda i en vanlig brödform också.

Här i Alanya har det blivit lättare mat på kvällen nu när värmen äntligen kommit.

Senaste veckan har det blivit bara ett par kokta ägg, ett par sillbitar, avocado, några oliver och en hembakad smörgås till.

Promenaderna har blivit längre, nu går jag uppemot en mil på förmiddagen efter energidrinken.

Så härligt att kunna gå så långt och länge, ben och rygg blir hela tiden starkare.

I så här fin form har jag inte varit på många år, det känns fantastiskt att ha fått så bra kondition och hälsa vid 53 års ålder. Det är aldrig för sent att ändra livsstil :)

Efter receptet följer lite fler bilder från senaste veckan och från fredagens tur med bussen upp till bergsbyn Tepe, där vi njöt av en härlig lunch i vårsolen.

Fredagen var en härlig vårvinterdag...

Fredagen var en härlig vårvinterdag…

Vill du veta mer om hur du kan äta dig till en bättre hälsa, så som jag gjort de senaste 6 åren?

Ta då och titta på filmen Carb-Loaded på Kostdoktorns Medlemssida. Här kan du se en trailer.

Filmen är verkligen sevärd och riktigt rolig för att vara en film om ett så allvarligt problem som ohälsan som följer i den moderna livsstilen med all snabbmat.

Så glad att vi här nere har tillgång till riktig mat på de fina grönsaksmarknaderna och i slakteri/fiskbutiker.

Snabbköpen här blir mer och mer fyllda av skräpmat och fetmaepidemin har tyvärr hittat långt ner i åldrarna.

Ser en stor skillnad idag mot för 13 år sen när jag först började med långsemester härnere.

Men det har dykt upp ute-gym i många parker runt stan, både unga och gamla turkar använder dem mycket.

Nötbröd bakat i lergryta

Nötbröd

2 dl valnötter

2 dl mandlar

1 dl paranötter

1 dl hasselnötter

1 dl sesamfrön

½ dl hela linfrön

½ dl pumpakärnor

½ dl kokosolja

3 ägg

3 skivor torkad, osötad mango

2 msk nyponmjöl

2 msk svartkummin

1 tsk havssalt

Mät upp alla nötter. Blötlägg mangoskivorna i kokande vatten tio minuter och skär sen i små tärningar.

Jag köpte både mango och nyponmjöl på en hälsokostbutik.

Svartkummin, Nigella Sativum, finns på välsorterade kryddbutiker eller i orientaliska butiker.

Hacka paranötterna och en del av övriga nötter och mandlar grovt, låt resten vara hela.

Blanda nötterna väl med ägg och frön i en bunke. Rör ner smält kokosolja, mangotärningar, nyponmjöl och salt. Blanda om riktigt väl.

Jag gräddade mitt bröd i en lergryta. Blötlägg den först i kallt vatten 20 minuter. Torka ur och klä med bakplåtspapper.

Häll i nötsmeten och pressa ner den jämnt i formen med en slickepott. Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn, sätt värmen på 175º och grädda i 40 minuter.

Ta ut brödet ur formen, låt svalna en stund på galler. Vira sen in det i en bakduk och låt ligga i rumstemperatur till nästa dag, så mognar smakerna fram mer.

Förvara i plastpåse i kylen och skiva eftersom, då håller brödet sig bäst. Eller skiva och frys in.

Du kan också grädda brödet i vanlig, avlång brödform, ca 1,5 liter. Grädda då en timme på 160º.

För att variera brödet kan du istället för mango och nyponmjöl smaksätta det med till exempel;

4 hackade, soltorkade tomater, 10 hackade, svarta oliver och 1 msk oregano

1 dl blåbär, tranbär, lingon, havtorn eller hjortron

2 msk av stött anis, fänkål eller kummin

1 rivet päron och 2 msk stött kardemumma

Inspiration till det här receptet är hämtat från Thomas Rode Andersens Stenålderskost-Kokbok för moderna människor.

Här hos Under vårt tak och Matgiken hittar du originalreceptet.

Nötbröd med avocado, oliver och färska mandlar

Fiskebåt vid Kleopatrastranden

Fiskebåt vid Kleopatrastranden…

Jag tog en promenad till Tosmur längs Östra stranden. Men det blev buss hem...

På onsdagen tog jag en promenad till Tosmur längs Östra stranden. Men det blev buss hem…

Torsdagspromenaden gick till hamnen

Torsdagspromenaden gick till hamnen…

Fredagslunch på restaurang Mountana i Tepe...

Fredagslunch på restaurang Mountana i Tepe…

Erikli su

Måltidsdrycken alla dagar på vår hälsoresa…

Cay

Ett glas turkiskt te smakar gott efter maten…

Bland branta backar i Tepe...

Bland branta backar i Tepe…


3 goda energidrycker

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron,kokosolja och kryddor

En röd, en grön och en vit näringsdryck

Jag har i vinter testat några olika former av energidrycker.

Helt naturliga och hemgjorda förstås, de som finns att köpa innehåller väldigt mycket som är långt ifrån bloggens signum, naturlig mat.

På vår hälsoresa hit till Turkiet så äter vi nötfrukost som vanligt på morgonen.

Några timmar senare blir det en energidryck innan långpromenaden.

Jag har tagit fram några olika recept till Restaurang PriMaten i Uppsala, här får du också chansen att prova.

De jag testat har gett riktigt bra med energi, jag går 2-3 timmar utan att bli trött när jag druckit dem.

Har också energi kvar att laga lunch när jag kommer hem, vilken skillnad mot hur jag var innan jag började med LCHF för 6 år sen.

Jag har tränat upp en styrka i ben och rygg som jag inte trodde var möjlig efter min steloperation.

Träning och bra mat kan verkligen göra underverk för hälsan.

Här nedan en bild på mina fotspår från igår, tog en långpromenad i vattenbrynet på Kleopatrastranden.

Första gången jag gick här var för 13 år sen, då i mycket dåligt skick innan operationen, jag fick gå med käpp eller kryckor och klarade bara korta sträckor.

Nu har jag tränat upp mig så jag klarar att gå i både Barefoot-skor och MBT-sandaler.

Under många år var det specialgjutna skor och fotskena som gällde efter en nervskada under ryggoperationen.

Strandpromenad längs Kleopatrastranden i Alanya

Det är enkelt att själv göra proteinrik vassle till energidrycker,  istället för det pulver som finns på burk.

Vassle blir biprodukten när man gör min goda färskost, bara att frysa in i en istärningslåda och ta fram eftersom.

Här i Turkiet har jag testat den på fet get-yoghurt, det blir verkligen bra.

Getmjölksprodukter kommer mer och mer i butikerna, även här är det många som inte mår bra av komjölken.

Långhåriga getter med herdinna

I USA har det senaste tiden blivit trendigt att dricka buljong kokt på ben.

Riktigt kul att jag som kör så mycket med gammaldags mat nu är trendig :)

Passar extra bra när mina kokböcker kommer ut i den engelskspråkiga världen till sommaren.

Då kan amerikanerna få lära sig att koka riktigt goda buljonger efter recepten i Långkok för LCHF och Paleo.

Hemma i Sverige är mina kokböcker just nu väldigt billiga, du hittar dem här på Bokus Nystartsrea.

Här kan du ta en titt på hur de ser ut i den engelska versionen på Amazon.com och förboka om du vill.

Mina kokböcker för 79 kr på Bokus just nu

Mina kokböcker för bara 79 kr på Bokus just nu

Granatäpple och blodgrape

Röd energidryck med kryddsmak 2 port

3 dl hett vatten eller grönt te

½ blodgrapefrukt

½ granatäpple

½ citron

1 msk kokosolja

1 tsk kanel

½ tsk gurkmeja

1 krm kardemumma

1 krm mald ingefära

½ krm malda nejlikor

Pressa frukterna. Blanda alla ingredienser och häll upp i 2 muggar.

Granatäppelsaften kan du byta mot osötad tranbärssaft eller lingondricka.

Gör gärna en större blandning av kryddorna och ha i en burk.

Då blir det lättare att krydda varje gång med en tesked per kopp.

Gröm smoothie med kiwi, avocado och bladspenat

Grön energidryck med avocado och vassle 1 port

1 kiwi

1 pressad lime

1 dl grönt te

½-1 dl vassle

½ avocado

½ dl grovhackad bladspenat

1 msk macadamiaolja eller kokosolja

1 krm kardemumma

ev 1 tsk honung

Skär kiwi och avocado i bitar. Lägg i en mixerbunke och tillsätt övriga ingredienser.

Mixa till en slät dryck. Vill du göra den ännu mer matig så tillsätt en rå äggula.

LCHF Paleo-drink

Vit energidryck på buljong och kokosolja 1 port

1½ dl kokande vatten

½ dl hemkokt fond på kyckling eller kalv

2 tsk kokosolja

Havssalt eller örtsalt efter smak

Blanda allt i en mixerbunke, kör några sekunder med mixern så den blir vit och skummig.

Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i en mugg och njut av en riktigt näringsrik dryck.

Förberedelser inför fotograferingen av buljongkok till Långkok för LCHF och Paleo

Förberedelser inför fotograferingen av buljongkok till Långkok för LCHF och Paleo


Glutenfritt bröd med morot och citron och mer om Kostfonden

Glutenfritt bröd med morot och citron

Gyllene rostbröd

Ett av de godaste bröd jag bakade på den tiden jag använde mjöl var ett saftigt citronbröd med hög andel smör.

Idag gjorde jag ett försök att göra ett liknande bröd som passar alla oss som inte äter gluten.

Det lyckades, resultatet blev mycket saftigt och smakrikt.

Läste i den trendspaning som Ann Fernholm skrev om på sin blogg Ett sötare blod häromdagen, att även Fazer hakat på trenden att baka bröd med mindre kolhydrater.

De har rotfrukter och bönor i sitt nya bröd, men har inte än vågat hoppa på den glutenfria brödtrend som sprids över världen.

Jag hoppas att jag kan göra skillnad för folkhälsan genom att sprida mina brödrecept med råvaror som passar alla som äter lågkolhydratkost.

Bröd som förstås fungerar fint även för alla glutenintoleranta och de som inte äter mjölkprodukter.

Och förstås för alla andra som uppskattar ett bröd bakat med naturliga råvaror.

Jag blir glad om du hjälper mig att sprida länken till recepten på Facebook och i andra sociala medier, så får fler chansen att prova.

Här kan du läsa mer om min typ av mat inne hos Kostdoktorn, där han skriver om den senaste trenden i kostvärlden.

Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Idag vill jag också passa på att sprida lite mer information om Kostfonden.

En fond startad på initiativ av Ann Fernholm, för insamling av pengar till att finansiera oberoende kostforskning.

För några dagar sen kunde vi läsa om det stora bråket mellan två kostprofessorer, som inte kunde enas om sockerberoende verkligen ska få kallas ett beroende.

Det bråket grundade sig i en forskningsstudie som finansierats av bland andra Nordic Sugar och Coca Cola.

Det är just det som Kostfonden kämpar för, att få fram studier på kost och hälsa som inte betalats av livsmedels- eller läkemedelsindustrin och därmed få bort risken att studien vinklas på det vis som passar företagen bäst.

Jag är månadsgivare till Kostfonden, hoppas du också vill vara med och förbättra forskningen. Det går också att lämna ett engångsbidrag här.

Första månaderna sen fonden startades har det kommit in 200 000 kr.

Läs mer här hur du också kan bidra och på samma gång ha chansen att vinna någon av Ann Fernholms mycket intressanta böcker Ett sötare blod och Det sötaste vi har.

Nu över till brödet, som också är bra för hälsan :)

Formbröd med morot och citron

Citronbröd

4 ägg

4 dl grovrivna morötter

3 dl mandelmjöl

100 g mjukt osaltat smör eller kokosolja

1 dl kokosmjölk

1 dl sesamfrön

½ dl kokosnötmjöl

Skal och saft av 2 eko-citroner

½ dl pofiber

2 tsk bikarbonat

ca 1½ tsk salt

Garnering:

½ dl sesamfrön

1 msk svartkummin

Blanda de rivna morötterna, rivet skal och saft av citronerna, kokosmjölken, sesamfrön och salt i en kastrull.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter, ta från värmen och låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen lätt och rör ner morotsröran.

Vänd ner det mjuka smöret/kokosoljan i smeten, blanda väl.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter. Strö över frön och täck med folie.

Grädda på 150º i 45 minuter. Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Låt svalna en stund i formen. Ta ur brödet och låt svalna på galler. Förvara i kylen eller skiva och frys in.

Brödet blir godast att rosta och äta ljummet, tina gärna de frysta skivorna direkt i brödrosten.

Glutenfritt och mjölkfritt formbröd


Kålvecka dag 2: Sötsur wok

Wok med kalkonbröst, gurkmeja och ingefära

Solgul wok, både nyttigt och läckert

Jag fortsätter med recept på kål, nu på vintern är ju de olika kålsorterna det nyttigaste och billigaste grönsakstillbehöret.

Idag blir det en sötsur wok som jag gjorde på kalkonbröst. Har alltid tyckt mycket om thai-inspirerad mat, förr blev det ofta wok med nudlar och sweet chili.

Till den här woken ersatte jag nudlarna med strimlad vitkål och gjorde den sötsyrlig med lite torkade aprikoser och vinäger.

Vill du inte använda söt, torkad frukt så ta en mango istället, den ger en härlig smak till en wok.

De övriga ingredienserna i min vitkålswok är inte bara goda utan också med i hälsosyfte.

Både gurkmeja och ingefära är mycket bra när man har problem med värk, vilket jag får i den här typen av väder.

Läs om 10 naturliga smärtlindrare här i tidningen Hälsa.

Här kan du läsa på Sund.nu om kålens alla näringsämnen och en del intressant om dess historia.

Vitkålen har en hög halt av C-vitamin, så den är ett bra vapen mot att mota förkylningar som brukar härja så här års.

Förr var jag ständigt förkyld, immunförsvaret var riktigt dåligt Men nu blir det peppar, peppar bara någon enstaka snuvperiod per år.

De blir också väldigt lindriga, det känns att kroppen har byggt upp ett bra försvar med mitt sätt att äta.

Det behövs just nu här i Alanya, det har varit kallt och rått de senaste dagarna.

Utom söndag förmiddag, då lyste solen och det blev en fin långpromenad till hamnen.

Wok med vitkål

Sötsur wok 2 port

300 g kalkon- eller kycklingbröst

4 soltorkade aprikoser eller 1 mango i tunna strimlor

3-4 dl strimlad vitkål

2 rivna vitlöksklyftor

1 gul lök i tunna klyftor

1 dl kokosgrädde

1 pressad lime

½ dl kycklingbuljong

½ strimlad, röd spetspaprika

3-4 msk kokosolja

2 msk riven ingefära

2 msk tamarisoja

ca 1 msk äppelcidervinäger

1-2 tsk chiliflingor

Salt

Strimla köttet  och låt marinera en stund i vitlök, ingefära, lime och soja.

Stek det gröna i hälften av kokosoljan, krydda med salt, chili och gurkmeja.

Häll upp i en bunke och stek köttet tills det fått lite färg. Krydda med salt och chili.

Blanda ner grönsakerna, häll på kokosgrädde och kycklingbuljong.

Smaka av med vinägern så du får en god sötsur brytning.

Låt alltsammans få ett hastigt uppkok. Servera med bladpersilja eller koriander.

Alanyas hamn

Alanyas hamn


Gröna tillbehör och om min videointervju hos Kostdoktorn

Utsikt mot borgen från Östra stranden i Alanya

Tillbaka i Turkiet

Nu är vi på gång med del 2 av vinterns härliga hälsoresa till Alanya.

Vi åkte hem 10 dagar över jul och nyår så en ny 45-dagarsperiod sätts igång på reseförsäkringen, så nu har vi 6 nya veckor framför oss.

De ska ägnas åt att bättra på konditionen och hälsan ännu mer, vi byggde ju upp en hel del nya muskler i höstas.

Vintern här visar sig just nu från sin kallaste sida, +2 nu på morgonen.

Vi har tur som har en riktigt välisolerad lägenhet, vi behöver inte ens använda luftkonditioneringen för att få varmt inne.

Varma kläder behövs på promenaderna när man hamnar där det är skuggigt, men i solen kan de skalas av, plagg efter plagg.

Så ett råd till dig som väljer att åka hit till Medelhavet på vintern, ta med några lätta vinterkläder hemifrån.

Är mycket glad åt min tunna dunjacka med en allvädersjacka över. De klarar storm, regn och kyla, de vädertyper som vi haft sen vi kom i söndags morse.

Upproriskt hav i Alanya

En hel del sol har vi också förstås, då är det riktigt skönt att sitta ute på balkongen.

Det är härligt att vara tillbaka härnere, inte minst tack vare alla fina grönsaksmarknader där vi är stamkunder.

I min variant av lågkolhydratkost, som är en blandning av LCHF och Paleo, ingår det som de flesta vet en hel del grönt.

Att bara äta kött, smör och ägg blir alldeles för enahanda, både vad gäller näring och smaker.

Maten blir så otroligt mycket godare med lite grönsaker till. Matsmältningen fungerar också mycket bättre om man tillför lite syra och vattenlösliga fibrer har jag märkt.

Har ibland testat att köra superstrikt LCHF med mycket fett och nästan inga kolhydrater, men då mår jag inte alls lika bra som med en fräsch grönsaksrätt som tillbehör.

Jag tillför även en del frukt och rotfrukter i min mat och har tagit bort de flesta mjölkprodukterna utom smör och get/får-ost de senaste åren.

Någon gång till fest blir det grädde, men till vardags är det smör, olivolja och kokosolja som utgör de feta tillbehören.

Här hittar du mitt förra inlägg där jag tipsar om 7 olika kryddsmör att förgylla maten med och lite tankar om hur jag ser på fettet i maten.

Idag får du tips på några av de gröna rätter vi ätit de senaste dagarna.

Vill du veta lite mer om mitt sätt att äta och vad maten gjort för min hälsa?

Ta då en titt inne hos Kostdoktorn på ett utdrag ur den video som Andreas och hans team spelade in under LCHF-kryssningen i våras.

Du kan se hela inspelningen inne på Kostdoktorns medlemssidor.

Kostdoktorns medlemssidor

 

Medlemsskapet ger tillgång till en stor mängd filmer med många stora lågkolhydratförespråkare och annat värdefullt material för dig som vill lära dig mer om naturlig mat och dess fördelar för hälsan.

Första månaden är gratis och sen kostar det bara 79 kr per månad, väl investerade pengar för dig som vill satsa på ett friskare liv.

Vill du ta del av mina ca 200 mjölk- och glutenfria Paleo-recept så hittar du den bloggen Här.

Entrecôte med syrliga grönsaker

Syrlig lök och rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 gul lök

50 g smör

2 msk kycklingbuljong

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Bryn lätt i smöret och tillsätt kålen. Låt fräsa några minuter.

Häll över buljong, vinäger och Worcester. Krydda med salt och peppar.

Låt vätskan koka in i grönsakerna och servera till en köttbit.

Jag hittade en riktigt fin kalventrecôte på Migros, bland det godaste kött jag ätit.

Gurksallad med kiwi

Grön sallad 2 port

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 kiwi

1 dl grovhackad bladpersilja

½ dl pumpakärnor

½ pressad citron eller lime

2 msk olivolja

Lite flingsalt

Skär gurka, paprika och kiwi i små tärningar. Blanda med persilja, pumpakärnor, citronsaft, olja och salt.

Vi åt gurksalladen till en lammburgare med stekt ägg och smör. Köper fantastiskt fin, nymald lammfärs på Güven Et Kasap.

Röd coleslaw

Röd coleslaw med valnötter 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl grovhackad bladpersilja

½ dl hackade valnötter

1 msk äppelcidervinäger

Salt och chiliflingor

Den här salladen åt vi till den absolut godaste kycklingrätt jag vet.

Hos slaktaren får vi kycklinglåren urbenade och utbankade till en stor schnitzel, du kan läsa mer om hur jag kryddade den Här.

Solnedgång i Medelhavet


Laxpudding på blomkål och nya tag med träningen

Laxpudding på blomkål

Nykomponerad laxpudding och nytt, friskare år

Jag inleder det nya året med en riktigt god laxpudding som jag gjorde flera gånger under hösten.

Så här efter julbordstider brukar det finnas en hel del laxrester att ta hand om, så den här rätten passar ypperligt på det nya året.

I en traditionell laxpudding ingår en hel del potatis. Men i min lågkolhydratvariant passar det utmärkt med kokt blomkål istället.

Laxen kan vara rökt eller gravad, det är en smaksak. Har du båda så blanda, då blir det extra gott.

Receptet är lätt att göra i större format så passa på att göra lite goda matlådor att ta med när jobbet börjar igen.

Gratängen går bra att frysa, men den kan bli lite lösare. Tina den i kyl så håller den formen bättre.

Äter du min typ av lågkolhydratmat under vintern så kommer säkert du också att hålla formen.

Det verkar som min mat är populär hos många i landet, jag har legat på första plats bland hälsobloggarna den här veckan på Blogtoplist.

Tophane, Alanya

Jag och Lennart åker tillbaka till Turkiet idag, för andra perioden av vår vinter-hälsoresa.

På sex veckor hinner det hända en hel del med kroppen, fettet smälter bort sakta men säkert och ersätts av en större muskelmassa.

Jag känner på kläderna att jag blivit slankare av all träning. Konditionen ökar dag för dag, balansen och styrkan i ben och rygg likaså.

Hela hösten har jag promenerat ca 2-3 timmar per dag och gått nerför de 7 trapporna från vår lägenhet varje gång jag gått ut.

Till det här kommer timmen med dagliga mjuka rörelser och egenmassage, som jag hållit på med så gott som varje dag nu i snart 9 år.

Jag började med de rörelserna efter att jag fått min fibromyalgi-diagnos, fick höra av sjukvården att jag inte skulle bli bättre men ville inte lyssna på det örat.

Jag bestämde mig för att satsa på friskvård istället, ett beslut jag aldrig ångrat.

Mina rörelser mjukar upp kroppen ordentligt och har tillsammans med kosten gjort att min kropp håller sig i form och i stort sett värkfri.

Jag hoppas jag kan hjälpa fler att hitta till en bättre hälsa genom att dela med mig av min historia, här kan du läsa mer om min hälsoresa.

Höstens resultat av träningen har lett till att jag nu är peppad att öka på mängden ännu lite till.

Den här gången ska det bli att gå även uppför trapporna då och då, jag har blivit så mycket starkare mot när vi åkte ner i mitten på november.

Förra veckan blev det många och långa promenader i Stockholm, struntade i tunnelbanan utan gick dit jag skulle.

Det blev också en hel del trappgång. Först 115 trappsteg ute upp mot Kungsklippan där vi bor och sen 60 till inne i huset.

Vem behöver gym och trappmaskiner när man kan träna gratis både hemma och ute i det fria ;)

Laxpudding

Bella Buljong från Herbaria

Ekologisk buljong från Herbaria

Laxpudding 2 port

150 g rökt eller gravad lax

½ liter blomkål i små buketter

2 dl majonnäs

2 dl riven ost, jag hade getost

1 dl finhackad dill

2 tsk ekologisk buljong, jag använde Bella Buljong

Salt och peppar

Lägg blomkålen i en kastrull, häll på 1 cm vatten och strö över buljongpulvret.

Lägg på lock och koka i några minuter. Ta av locket och låt vätskan koka in i blomkålen under några minuter till.

Låt svalna och bland med majonnäs och dill. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ett lager av blomkålsblandningen i en ugnsfast form. Täck med skivad lax och bred över resten av blomkålen.

Strö ett jämnt täcke av riven ost över och gratinera i 20 minuter på 175º.

Vill du ha en extra proteinrik gratäng så tillsätt två ägg till blomkålsröran.

Grädda då i 40 minuter tills äggstanningen stelnat. Servera med citron och olivolja över en sallad på gröna blad.

Här nedan ser du lite bilder från min favoritstadsdel Tophane i Alanya.

Den äldsta delen av Alanya är en mycket backig stadsdel med smala gränder och trappor, med en bedårande utsikt på köpet.

Här blir det många och långa promenader framöver.

Tophane, Alanya

Tophane, Alanya

Tophane, Alanya


Topp 10 på bloggen 2014 och Gott Nytt 2015

Iskonst tillverkad av min Syster

Årets mest lästa inlägg

Först vill jag önska alla mina gamla och nytillkomna läsare ett riktigt Gott Nytt År <3

Jag fick ett väldigt varmt mottagande när jag började blogga igen i höstas, efter över 2 års paus härinne.

Det känns verkligen roligt att min mat är så populär därute, bloggen når drygt 100.000 visningar varje månad.

Året som kommer blir riktigt spännande, med lanseringen av mina kokböcker i USA som den klart största händelsen.

Tänk att få göra internationell karriär, det trodde jag aldrig när jag startade min blogg för snart 6 år sen.

Mat kan verkligen göra underverk för hälsan, det är vi många som börjat förstå.

Tack vare att jag följt min kostplan konsekvent hela tiden så har orken att dela med mig av mina recept hållit sig stark under alla de här åren.

Idag får du länkar till de 10 inlägg som lockat flest läsare under det gångna året.

Det känns riktigt bra att det är mitt inlägg om vad LCHF gjort för min hälsa som är det absolut mest lästa.

Jag hoppas att det kan inge hopp till andra som också lever med värk, att det kan finnas en lösning på problemen.

Alla blir inte bra från sin värk men de flesta känner en positiv skillnad när de går över till en glutenfri LCHF-kost.

Sprid gärna inläggen och recepten vidare på Facebook och andra sociala medier, tala bara om var du hittat dem.

Och sprid dem ännu hellre till dina nära och kära i verkliga livet, genom att laga dem och bjuda in till en god måltid.

Att umgås över en god bit mat är bland det mest värdefulla vi kan göra. Dela skratt, minnen, historier och kunskaper med vänner ger så otroligt mycket tillbaka.

Hoppas du får ett riktigt njutbart 2015, jag ska göra mitt bästa för att hjälpa dig på traven :)

Plats nr 1

Fibromyalgi och LCHF

Plats nr 2

Så steker du en perfekt tournedos

Plats nr 3

Fröknäckebröd

Plats nr 4

Hemgjord majonnäs och aioli

Plats nr 5

Valnötsbröd

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Plats nr 6

Ugnsstekt kyckling

Plats nr 7

Räkfond och räksoppa

Plats nr 8

Mjuk pepparkaka

Bakelse LCHF till jul

Plats nr 9

Rimmad fläsklägg i ugn

Plats nr 10

Chokladbollar


Njutbar mat till nyårsafton – Hummer och hallonfromage

Ingredienser till Gratinerad Hummer

Fisk och skaldjur

Så var det då dags för året sista inlägg. Sitter och skriver det på tåget mellan Stockholm och Östersund.

Jag är på väg hem några dagar för att fira nyåret med mamma, innan det bär av till Turkiet igen.

Vilket fantastiskt år det varit, tack till alla nya och gamla besökare som hittat tillbaka till min blogg sen jag började skriva igen i september.

Ser fram emot att få dela med mig av mycket gott även nästa år, hoppas du följer med på mina matäventyr.

Det blir ett riktigt spännande år för mig, när mina 3 kokböcker kommer ut i USA till sommaren.

En ny kokboksidé gick av olika anledningar om intet nu under hösten, men har några andra, spännande idéer på gång.

Hoppas på napp från något förlag framöver, förstått att mina recept är populära hos många.

Samarbetet med Huså Bröd kring mitt recept på LCHF-frökex har också varit väldigt lyckosamt.

Bageriet har ökat sin omsättning med 30% det senaste året, frökexen har verkligen blivit populära både i Sverige och Norge.

Hummersupé

Ett nyårslöfte jag tänker ge mig själv i år är att äta mer av både fisk och skaldjur.

Det är inte bara fantastiskt gott, det är också väldigt bra för hälsan.

Särskilt när man som jag från och till känner av värk från min fibromyalgi, så mår jag bättre med mer naturligt omega-3 i maten och mindre av omega-6.

Här en mycket intressant artikel i ämnet hos Medical Link.

Mitt tips på njutbar mat till nyårsafton går därför i maritimt tema. Gratinerad hummer är festmat utöver det vanliga.

Den är väldigt enkelt att göra, bara att klyva hummern på längden och gratinera med till exempel en god svampsås.

Lägg gärna några extra kronor på en fin, färsk hummer. Smaken är värd den extra kostnaden och det är ju inte en rätt man äter så ofta.

På skalen kan du sen koka en fin fond till hummersoppa, så då får du väldigt bra valuta för pengarna.

Antingen kan du äta hummern som en förrätt till en finare trerättersmeny eller som en supé senare på kvällen.

En varmrätt jag gärna bjuder på i festligare sammanhang är röding fiskad hemma i Jämtlandsfjällen.

Jag har tur som har släkt som förser mig med färsk fisk då och då. Serverad med en god vitvinssås slår den ut det mesta i fiskväg.

Såsen som du får recept på idag använde jag ofta när jag jobbade som köksmästare på Kvarterskrogen och på Verkö Slott.

Som avslutning på min festmiddag blir det en dessert på hallon, även de från fjällnära skogar.

En gammaldags fromage, som tar lite tid att göra med allt vispande, men som kan förberedas redan dagen innan middagen.

På Verkön hade vi ofta bröllopsgäster i restaurangen, då gjorde jag tårtor i flera våningar med hallonfromage som fyllning.

Vill du göra en tårta så prova det här recept på saffranskaka, men byt ut saffranet mot 1 tsk vaniljpulver så får du en riktigt god och saftig tårtbotten.

Du kan förstås även servera saffranskakan som den är med bär och grädde till dessert.

Gratinerad, Irländsk Hummer

Champinjongratinerad hummer för 2

1 färsk hummer

5 st skogschampinjoner

1 schalottenlök

3 msk smör

2 dl grädde

½ dl mousserande vin

Salt och peppar

2 msk hackad gräslök

Klyv hummern på längden med en vass kniv. Stick ner kniven mitt på ryggen och klyv ner mot stjärten. Dra ut kniven, vänd hummern och klyv på samma sätt genom huvudet.

Irländsk, färsk Hummer

Ta ut stjärten ur skalet. Skär i bitar och lägg dem tillbaks i skalhalvorna.

Finhacka löken och dela champinjonerna på mitten. Skär halvorna i tunna skivor.

Skogschampinjoner har en mycket kraftigare svampsmak än vanliga vita, tack vare de mogna lamellerna. Därför blir också stuvningen lite mörk.

Bryn svamp och lök i smöret så det får fin färg. Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen.

Häll på grädden och låt den puttra till en tjock stuvning i ca 15 minuter. Rör mot slutet ner gräslöken.

Fördela stuvningen på hummerhalvorna. Gratinera högt upp i ugnen på 250° i 5 minuter.

Den korta tiden i ugnen gör att hummerköttet blir lagom varmt men inte segt.

Lägg upp på tallrik och garnera med citron och gräslök. Använd en nötknäppare för att knäcka de tjocka klorna, där finns mycket gott hummerkött att pilla ut.

Tycker du inte om svamp så använd såsen nedan att gratinera med, låt den koka ihop så den blir lite tjockare först.

Vitvinssås

Vitvinssås grundrecept 4 port

5 dl grädde

1½ dl torrt, vitt vin

1 ekologisk buljongtärning eller 1 dl fiskfond

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

Blanda allt  i en kastrull, koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Vispa då och då under tiden så det inte bränner fast. Späd med  lite mjölk, om såsen tjocknar för mycket.

Jag kokar såsen så länge, för då kommer det fram en mängd smaker.

Sila såsen genom nätsil innan eventuellt någon av de olika smaksättningarna rörs ner. Såsen är annars väldigt god som den är också.

Servera till stekt eller pocherad fisk och gärna med broccoli eller ett gott blomkålsmos.

Smörstekt Röding med Vitvinssås

 Olika smaksättningar till vitvinssåsen

Pernodsås: Pernod ger en härligt anissmakande sås, ta 2-3 matskedar till den här satsen.

Saffranssås: Stöt 1 kuvert saffran med lite salt i mortel och vispa ner i såsen.

Örtsås: Smaksätt med 1 dl färska finhackade örter, rör ner dem strax innan såsen ska serveras.

Hallonfromage

Hallonfromage 4 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

2 gelatinblad

ev 1 msk flytande honung eller annan sötning

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt. De måste vara helt rena annars tjocknar inte äggvitan.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små moccakoppar eller i små, fina glas.

Dra plast över och ställ i kyl att stelna några timmar. Servera vispad grädde till och gärna lite extra bär.

Fromage på Skogshallon


Rödbetssallad och annat gott rödgrönt till julbordet

Rödbetssallad med hemgjord Majonnäs

Röda och gröna röror till julmaten

Först och främst vill jag tacka för alla fantastiskt fina kommentarer jag fick igår, angående mitt beslut att lägga ner min Facebook-sida <3

När jag började blogga och senare lät min Facebook-profil bli offentlig, så bestämde jag mig för att svara på alla frågor från mina läsare.

Tycker att det hör till ett fint internet-vett att besvara de frågor som ställs. Men med tiden blev frågorna och därmed svaren bara fler och fler…

Så efter ett långt och moget övervägande så bestämde jag mig för att bara finnas tillgänglig för alla härinne på bloggen.

Du är varmt välkommen att följa mig här och komma med frågor som gäller det jag skriver om, nämligen hälsosam och god mat.

Eftersom jag har 18 års erfarenhet som restaurangkock och snart 6 år med min typ av LCHF-livsstil så har jag ju rätt mycket att dela med mig av.

Det känns viktigt för mig att hjälpa så många som möjligt att hitta en väg till en bättre hälsa, genom en så enkel sak som via maten vi äter.

Men för många är det inte lika enkelt, jag är lyckligt lottad som har mina stora matkunskaper.

Nog om det ämnet, nu över till de goda tillbehören till julbordet.

Jämtländska delikatesser till julbordet

Jämtländska delikatesser till julbordet och Tomtens första besök hemma hos mig

För mig är grönsakerna mycket viktiga för att ett julbord ska bli komplett, så var det även under alla år som jag jobbade med stora julbord.

Den feta och goda julmaten blir ännu läckrare med gröna tillbehör, såser och röror.

Syrliga grönsakstillbehör med majonnäs lyfter maten till ännu högre nivåer.

Först ut blir min rödbetssallad, den är alltid ett måste till skinkan hos mig.

Efter den följer några andra krämiga sallader som passar till julmaten. Portionsangivelserna gäller som tillbehör på julbordet

Inlagda Rödbetor

Rödbetssallad ca 6 port

2 dl skivade, inlagda rödbetor

½-1 dl inlagd gurka

1 dl majonnäs

1 juläpple

½ dl crème fraiche

1 tsk  senap

Salt och peppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag. Lägg ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd.

Skär rödbetorna i små tärningar. Tärna äpple och gurka lika fint.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor. Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.

Rödbetssallad LCHF

Rödbetssallad med keso ca 4-6 port

1 liten burk keso

1 dl majonnäs

1 tsk Dijonsenap

2 inlagda rödbetor

Salt och peppar

Skär rödbetorna i små tärningar. Rör ihop keso och majonnäs, smaksätt med senap, salt och peppar.

Vänd försiktigt ner rödbetshacket.

Coleslaw med pepparrot

 Coleslaw med pepparrot ca 6-8 port

½ liter finstrimlad vitkål

ca 1 dl riven pepparrot

1 dl grädde

½ dl majonnäs

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Blanda pepparrot, vinäger, salt och peppar med den strimlade kålen. Krama med fingrarna så kålen blir mjuk.

Rör ihop majonnäs och grädde till såsen och häll över kålen, blanda väl och ställ i kylen en stund.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Zucchinisallad

Zucchinisallad ca 6-8 port

3 dl tärnad zucchini

2 msk smör

1 msk pressad citron

Salt och svartpeppar

1 dl majonnäs

½ dl finhackad dill

1 finhackad liten, gul lök

2 msk kapris

Bryn zucchinin lätt i smöret några minuter. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Lucka 18

Tomten tycker också om det rödgröna, här med sin favoritblomma, eldkrona...

Tomten tycker också om det rödgröna. Här med sin favoritblomma, eldkrona…