Julfavorit
Veckorna som är kvar fram till jul delar jag dagligen med mig av mina bästa julrecept härinne, har gjort det sen nån vecka.
De recepten hittar du enklast genom att klicka på bloggnamnet häruppe och sen scrolla dig neråt.
Vörtbröd har alltid varit ett av de godaste bröd jag vet, något jag saknat mycket sen jag slutade äta gluten och bröd med hög halt kolhydrater för 15 år sen.
Så du må tro att jag blev glad när jag hade hittat på följande recept, hoppas du också kommer att njuta av det till jul.
Vörtbröd (1 formbröd)
6 ägg
250 g kvarg eller kokosgrädde
150 g valnötter eller mandlar
100 g smör eller kokosolja
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
½ dl psylliumhusk
½ dl linfrön
1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
½ tsk mald kardemumma
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
ca 1-1½ tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.
Krossa nötterna grovt i en mortel eller hacka dem.
Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.
Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.
Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen riktigt tjockt och rör ner kvarg, vinäger och smör.
Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.
Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.
Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.
Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.
Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.
Skär brödet i skivor när det kallnat helt.
Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.
Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.
Julklappstips
Grunden till det här brödet, mitt populära valnötsbröd gjorde jag till Långkok för LCHF och Paleo.
Recepten från den och min första kokbok LCHF för seniorer finns nu samlade i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Annika Dahlqvist.
Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker innehåller också många recept från långkokboken, den har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.
Ännu fler bröd, bakverk och godsaker hittar du i E-boken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, även den finns numer bara som E-bok.
Birgitta Höglunds bästa grilltips finns fortfarande att köpa inbunden, den innehåller mina allra godaste grillrecept och mängder med tillbehör och drycker.
Den här veckan har Bokus 15% rabatt på alla böcker om du anger koden BW24 i kassan, det gäller både inbundna och E-böcker.
Kanske kan någon av dem passa som julklapp till familjens matglada medlemmar?