Pannkaka fylld av smaker
När jag var liten gjorde mamma ibland syltomelett till kvällsmat. En vanlig omelett som hon bredde ett lager äppelmos på innan den veks ihop. Ett mycket gott smakminne.
Jag hade en lite ovanlig uppväxt på 60-talet, med en mamma som jobbade som sjuksköterska och ofta hade journätter på den lilla sjukstugan i Särna. Pappa tog hand om gården och skogen, så det var oftast han som var hemma när jag kom från skolan.
Han var väl inte så duktig på matlagning, men suverän på att göra frasiga pannkakor så det var ofta det som serverades till middag.
Den här varianten är ett mellanting av en glutenfri pannkaka och omelett, mer anpassad efter mitt sätt att äta idag. Den mättar väldigt bra med mandelmjöl och pumpakärnor, det blir lite mer att tugga på.
Havtorn
Bilden lånad från Landsbygdskraft.se
Havtorn är ett bär som blivit mycket populärt på senare år. Här i Jämtland har vi flera odlare som förädlar det vackra och nyttiga bäret.
Det är ett hårt jobb att plocka dem från de väldigt taggiga buskarna. Hjortron är betydligt lättare, bara man väl hittar dem.
Båda bären är riktiga superbär och innehåller mängder av nyttigheter. Havtornet är bland annat rikt på omega-7, som är bra mot torra slemhinnor.
Här kan du läsa mer om havtornet och här om hjortronets hälsosamma egenskaper. Jag tycker de här är väldigt bra alternativ till alla importerade superbär som rest långt och ofta säljs väldigt dyrt. Här kan du läsa om kanelens nyttiga effekter, det är inte bara en mycket god krydda.
Nu följer recept på pannkaka och hur du enklast gör rårörda bär. Mat som förstås passar lika bra som en god brunch som till kvällsmat.
Passerade hjortron
Pannkaka med kanel 1 port
2-3 ägg
½ dl crème fraiche eller kokosgrädde
2 msk mandelmjöl
2 msk smör/kokosolja
1 tsk kanel
Salt
2 msk pumpakärnor
Vispa ihop alla ingredienser till pannkakssmeten, utom pumpakärnorna. Jag hade lite hjortron i kylen som också fick åka med.
Hetta upp smöret i en stekpanna. Häll i smeten, sänk värmen och stek färdig i ca fem minuter. Skaka pannan några gånger så inte pannkakan fastnar och lätta lite på den med stekspaden när den stelnat.
Strö över pumpakärnorna och lite mer kanel, vik ihop och låt pannkakan glida ner på en tallrik. Servera med rårörda havtorn eller hjortron.
Eftersom den här pannkakan inte håller ihop lika bra som en med mjöl så steker jag den bara på ena sida, som en omelett. Vill du ha den lite fastare så vispa ner 1 msk fiberhusk i smeten och låt svälla en stund innan stekningen.
Här hittar du recept på mina tunna pannkakor som efterrätt till en pumpasoppa. Här en hallonomelett och mandelplättar från min Paleoblogg.
Hjortron i passersil
Rårörda havtorn eller hjortron
Havtorn eller hjortron 250 g
Honung eller valfritt sötningsmedel efter smak
Har du inte egna bär så finns de i frysdisken, KRAV-märkta från Polarica. Havtorn kan du också hitta hos någon lokal odlare. Mixa de tinade bären och passera genom en nätsil.
Pressa bären mot silen med en slickepott, så bara kärnorna blir kvar. Enklast går det om du har en passersil, som den på bilden.
Hjortronen är söta i sig men havtornet kan behöva en liten sötma, känn efter vad du tycker är lagom.
Sylten blir inte så hållbar när man inte kokar den och använder socker, så frys in i små burkar och ta fram eftersom.
Kärnorna kan du spara i frysen och använda i brödbak, till exempel i mitt
nötbröd.