Tips på tapas : goda sätt att ta vara på påskens rester

Tapas med svamp

Tapaskväll

Har du kvar lite rester i kylen eller frysen från påsk så kan du förvandla dem till smakrika tilltugg till kvällsmyset.

På resor till länderna runt Medelhavet äter jag ofta olika tapas och meze på restaurang, där har jag hämtat mycket inspiration.

Här kommer några tapastips med svenska smaker, först ut en läcker liten svamprätt.

Svenska tapas

Tapas på svamp och gravad/rökt fisk 4 port

12-16 svamphattar, champinjon, kantarell, ostronskivling eller liknande

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

Lite salt

Fyllning

100 g gravad eller rökt fisk

1 dl riven, lagrad ost

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Rensa och ta bort foten på svampen. Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svampen lätt på båda sidor.

Salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.

Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill.

Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem. Grädda på 200º i 3-4 minuter.

Vill du grava fisken själv, helt utan socker, så hittar du här receptet på min äppelgravade lax från E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Recept nr 2 är en hjortroncrème som jag serverade till gravad sik på getostgratinerat tunnbröd när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott på 90-talet.

Den passar lika bra till rökt kött, på bilden har jag skivor av rökt lammfiol till.

Hjortroncrème

2 dl crème fraiche

1½ dl hjortron

ca 1 tsk valfri sötning

Några droppar Worcestershiresauce

Lite smulat flingsalt

Vispa crème fraichen tjock med elvisp. Smaksätt med vald sötning, salt och Worcester.

Rör ner hjortronen försiktigt, smaka av om du vill ha mer sötma eller sälta.

Låt stå och dra åt sig smakerna en stund i kylen. Servera till rökt kött eller fisk.

Om du vill fira något extra så är det här en riktigt god kombination, mina populära frökex med löjrom, crème fraiche och finhackad rödlök.

Lokal ost och chark passar fint om du vill bjuda på en tapasbuffé, de här inlagda trattkantarellerna smakar väldigt gott till.

Har du frysta eller torkade trattkantareller så fungerar de fint att använda så här års.

Inlagda trattkantareller

½ liter små trattkantareller

1 dl vatten

½ dl ättikssprit 12%

½ dl valfri sötning

1 liten gul lök

1 lagerblad

10 enbär

5 hela kryddnejlikor

5 vitpepparkorn

1 kanelstång

1 krm havssalt

Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.

Häll i svampen och koka på svag värme i 10 minuter.

Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.

Det går fint att använda annan svamp att lägga in om du inte har trattkantareller.

Fler goda tips på tapasrätter hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Ät, njut och må gott!

Falukorvsgratäng

Gratäng på falukorv

Korvgratäng 2 port

400 g falukorv med hög kötthalt

2 dl brynt skogssvamp

2 dl riven Västerbottensost

2 ägg

1 paprika

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Servera med stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Min sockerfria ketchup hittar du om du klickar på bilden nedan.

LCHF-ketchup


Varma toast med champinjoner och mjukost

toast_varma_mackor_svampstuvning_champinjonstuvning_mjukost
Gillar ni varma mackor med svampstuvning? Jag gör ofta en klassisk stuvning med mjöl, mjölk och en skvätt grädde men testade häromdan att bara blanda de stekta champinjonerna med mjukost och det blev riktigt krämigt och gott! Kanske prova till fredagsmyset ikväll? 😉

Jag tackar också för alla bidrag till tårttävlingen. 41 tårtor kommer i helgen att publicerat för omröstning, jag ska bara redigera ner storlekarna först.

Det här behöver du : 
400 gram färska champinjoner
salt peppar
Smör
200 gram naturell mjukost

GÖR SÅHÄR : 
Skiva champinjonerna och stek i torr stekpanna tills de vattnat ur sig. Salta och peppra och tillsätt en klick smör. Blanda med mjukosten och smaka av. Bred på rostfranska och toppa med en god, lagrad ost. Gratinera i ugnen ca 10 min 225 grader.

svamp_champinjoner_stuvning_mjukost
Enkel och krämig variant på champinjonstuvning!

champinjonstuvning_varma_mackor_toast

toast_champinjoner_stuvning
Gratinera i ugn ca 10 min i 225 grader.

Capellini med krämig pastasås på champinjoner, vitlök och citron

snabb_pastasås_vegetarisk_meatless_monday
Gokväll får jag säga. :-P Sena timmen nu men jag har haft fullt upp idag och spenderat tid på andra sidan bron i diverse ärenden. Snart fredag och det ska bli skönt med helg igen. Här bjuder jag på ett gott recept på en väldigt snabb vegetarisk pastarätt, lika god till vardags som helg. ;-)

Jag är lite småkär i dom här tunna spagettin från Barilla, en solklar favorit till köttfärssåsen men även till denna snabba pastasås med champinjoner, vitlök, citron och creme fraiche! Mycket enkla ingredienser och det går på en kvart så står middagen på bordet.

Joline har varit ett par dagar hos mormor så denna pasta lagade jag bara till mig och Nicke så därav 2 port. Två stooora portioner för det blev en liten skål över till Kean också… :-P

2 port
Det här behöver du : 

2 port kokt barilla capellini no°1
250 gram färska champinjoner
Olivolja
Smör
3 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
½ pressad citron
Svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Pensla av champinjonerna från ev. smuts och jord. Skiva dom. Hetta upp en stekpanna och lägg i champinjonerna. Viktigt att pannan är torr utan olja eller smör för att champinjonerna ska ”vattna ur” sig. Efter nån minut har dom krympt och blivit mörkare och du ser hur fukten dunstar ur pannan. Tillsätt då olivolja och en klick smör samt finhackad vitlök och låt det få fräsa ihop.

Sänk värmen och rör ner creme fraiche, vatten och pressad citron. Låt puttra nån minut så det blir riktigt krämig. Smaka av med salt och peppar. Servera med tunna spagetti och toppa med ärtskott, flingsalt och några extra varv med pepparkvarnen.

champinjoner_färska_sås
Torr svamp – torr panna!

steka_champinjoner_pastasås_sås_vegetarisk
Här ser ni hur champinjoner är fuktiga och deras vätska dunstar bort av värmen, de får en gyllene färg och krymper något. NU kan man tillsätta smör och olivolja.

champinjoner_sås_vegetarisk_pastasås
Creme fraiche, en skvätt vatten och pressad citron åker i. Nu får det puttra ihop några minuter så det blir krämigt.

champinjonsås_pastasås_vegetarisk
Sådärja! ;-) Smaka av med salt och peppar.

spagetti_svamp_champinjoner_sås_pastasås_vegetarisk
Smaklig spagetti! :-P

Ugnsbakade, marinerade champinjoner med chili och vitlök

tillbehör_marinerade_champinjoner_heta_vitlöksklyftor
Oj vilken gomiddag vi åt tidigare ikväll! Nu måste jag bara ge er en liten försmak av det hela, nämligen dom här champinjoner som jag gjorde som tillbehör till rätten. Så vansinnigt gott så jag måste skriva upp det innan jag går och lägger mig och glömmer. Hela receptet på middag ska ni få imorgon förmiddag. :-P

Färska, kritvita champinjoner kan jag inte motstå om de finns i affären, speciellt om dom är extra små. Nu ville jag ha lite större för jag hade redan tänkt ut vad jag skulle göra och tyckte stora skulle passa bättre än om jag t ex. skulle haft dom i en sås, då är dom små bäst! Men stora blev det, det hela är mycket enkelt och kräver inte speciellt stor arbetsinsats.

Halvera dom, dressa med olivolja, lite hetta av sambal oelek, och så en halv burk marinerade vitlöksklyftor och lite av marinaden från burken. Salt och peppar, vänd runt och låt dom sen stå och gotta till sig en stund. Perfekt att samköra i ugnen med kött eller andra tillbehör då dom endast ska ugnsbakas ca 10 – 15 minuter så in med dom på slutet om du ska servera dom ihop med varmrätt.

Om det är gott??  Det är ljuvligt-vansinnigt-så-in-i-bombens-VÄRLDSGOTT!! :-P
Så jag hoppas att ni provar. Gonatt mina vänner. Återkommer imorgon förmiddag med hela varmrätten serverad med recept och bilder. ;-)

Det här behöver du : 
250 gram färska champinjoner
½ dl olivolja
2 tsk sambal oelek
3 msk marinerade vitlöksklyftor + nån msk av marinaden
Flingsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Borsta champinjoner från ev. jord och smuts. Halvera och lägg ner i en skål. Slå på olivolja, sambal oelek och vitlöksklyftor samt lite av marinaden dom ligger i. Vänd runt ordentligt och låt stå framme i rumstemperatur ca 30 min. Häll i en ugnsfast form. Ugnsbaka i 200 grader ca 10 – 15 min. Servera som tillbehör till kött, kyckling eller grillat.

champinjoner_ugnsbakade_heta_marinerade
Champinjonerna har här ugnsbakat i ca 10 – 15 min i 200 grader. Vitlöksklyftorna och den härliga marinaden och hettan ger en så otroligt god smak ihop. Detta kommer jag att göra fler gånger till sommarens grillmiddagarna.

8 recept med champinjoner

skogschampinjoner_recept_skogs_champinjoner_
Champinjoner – mina älskade så godingar! Visst kan dom behöva ett alldeles eget inlägg, de tycker jag! Så mycket gott man kan göra med dom både färska och dom små runda på burk. ;-) Har ni nån gång provat att bara öppna en burk, hälla av vattnet, pressa i en vitlöksklyfta och lite salt och sen ställa på grillen? Ät direkt ur burken med gaffel… Syndigt gott! :-P
Här kommer åtta recept och tips med det godaste jag vet – champinjoner!

CHAMPINJONRISOTTO
svamprisotto

4 pers
Risotto (grundrecept) :
olja + lite smör
4 schalottenlök
4 dl aborioris
1,3 liter svampbuljong
2 dl finriven parmesanost
Salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Finhacka schalottenlök och fräs på i stekpanna med olja + lite smör bara så den blir lätt genomskinlig, inte bränd! Tillsätt riset och rör om sparsamt. När riset blivit sådär gyllene och genomskinligt (ca 2 min) slår du på buljongen lite i sänder vartefter det kokar bort. Fortsätt så tills all buljong tillsatts, ca 15-20 min. Ta bort pannan från spisen, rör försiktigt ner champinjoner och parmesanost och låt risotton vila ca 1 min för att kräma till sig.

Champinjonerna :
Här använde jag mig av färska champinjoner som jag stekte i torr stekpanna tills dom vattnat ur sig ordentligt. Kryddade med bara salt & peppar och en klick smör på slutet. Persilja & hyvlad parmesan på toppen. Enklare och godare blir det knappast, bara att vända ner i risotton.

SMÖRSTEKTA CHAMPINJONER
champinjoner_tillbehör_grillat_smörstekta

Det här behöver du :
250 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkade örter
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Borsta svampen och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen tills den fått lite färg och de mesta av vätskan från dom kokat bort. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt smör. Sänk värmen och strö över torkade örter och på slutet färsk timjan. Servera som tillbehör till en grillad köttbit.

GRILLADE BACONLINDADE CHAMPINJONER
grillade_champinjoner_fyllda_bacon_ost

Brukar ni grilla champinjoner? Detta är ett vansinnigt gott knep att få till riktigt läckra tillbehör på grilltallriken. Enkla vita champinjoner, vrid bort ”foten”. Skär en god ost i små kuber och pilla i, droppa över D´Elidas chilisås och en bit paprika på det. Rulla in i bacon och lägg på grillen! Mmmmmm……. Starkt men gott!! :-P

CHAMPINJONSTUVNING
fyllning_krustader

6 stora krustader med champinjonstuvning
Det här behöver du : 
400 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
Smör
Vetemjöl
2 dl mjölk
Västerbottensost

GÖR SÅHÄR :
Pensla champinjonerna rena från jord och sand. Finhacka i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och lägg i all svamp utan smör. Låt vätskan få dra ur i ca 5 min under omrörning. Salta och peppra och tillsätt en rejäl klick smör. Pudra över vetemjöl och vänd runt. Tillsätt sedan mjölken och låt allt puttra upp på låg värme till en fin stuvning. Smaka av. Fyll krustaderna, toppa med hyvlad västerbottensost och gratinera i ugn ca 10-15 min i 200 grader.

MARINERADE CHAMPINJONER MED VITLÖK
marinerade_champinjoner_tillbehör_buffé_champinjoner_vitlöksmarinerade

Det här behöver du  : 
150 gram färska champinjoner

2 dl olivolja
1/2 pressad citron
1 näve finhackad persilja
1 vitlök solo
1 tsk chiliflakes
Svartpeppar
en nypa socker
* Salta med flingsalt precis när det ska ätas så vattnar inte svampen ur sig under marinering!

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop alla ingredienser till marinaden. Pensla champinjoner från sand och annan smuts. Skiva dom i ca ½ cm tjocka skivor. Vänd ner i marinaden och låt marinera minst 5-6 timmar i kylskåp, rör om lite då och då. Servera som tillbehör till kött, fisk, kyckling etc. Perfekt som tillbehör på buffébordet också!

CHAMPINJONSÅS
champinjoner_champinjonsås_burkchampinjoner

Såsen : 
ca 2 dl steksky alt. buljong
400 gram färska champinjoner alt. konserverade
3 hela vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk mushroom soya
3 dl vatten + 2 msk kalvfond
2 dl rött vin
3 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Använd samma stekpanna som du t ex. stekt kött eller kyckling i och ta vara på stekskyn, alternativt vispa ur pannan med nån deciliter buljong. Lägg i de skivade champinjonerna + 3 hela vitlöksklyftor. Låt fräsa ihop en stund, tillsätt sedan resten av ingredienserna och sänk värmen. Låt småkoka ca 15 – 20 min. Smaka av med salt och peppar.

CHAMPINJONTOAST
toast_varma_mackor_svamp_champinjoner_skogschampinjoner

Det här behöver du : 
2 skivor sudegsbröd
1 msk olivolja
½ vitlök solo, finriven
2 små kvisttomater

150 gram färska skogschampinjoner el. vanilga
1 klick smör
1 vitlök solo, finriven
3 små schalottenlök
3 msk pihiladelfiaost eller annan creme cheese naturell
2 färska salladslök
Salt & peppar
Klippt gräslök

GÖR SÅHÄR : 
Förbered svampen, pensla bort ev smuts och skär i skivor. Finhacka schalottenlök och grovhacka salladslöken. Skär surdegsbrödet i skivor och lägg på plåt med bakplåtpapper. Värm ugnen till 250 grader. Ringla olivolja över bröden, och gnid in med finriven vitlök.

Medans brödskivorna rostas i ugnen, fräs på champinjonerna i torr stekpanna. Tillsätt en klick smör när de vätskan ur sig och minskat i storlek. Lägg i vitlök, finhackad schalottenlök och låt allt fräsa ihop en minut. Ta stekpannan från plattan och rör ner philadelfiaost och salladslök, krydda med salt och peppar. Smaka av.

Ta ut brödskivorna ur ugnen. Skiva över tomaterna. Lägg svampröran ovanpå, toppa med klippt gräslök. Ät och njut! :-)

CHAMPINJONOMELETT
omelett_ägg_champinjoner

1 omelett
Det här behöver du :
100 gram champinjoner
1 finhackad schalottenlök
4 ägg
½ dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Fräs på svampen tillsammans med löken i stekpanna.  Sänk värmen och slå på äggen och grädden. Låt puttra ihop sakta på låg värme. Picka hål på alla luftbubblor. Vik sen ihop den och vänd upp på en tallrik.

Kantarellsås – godaste jag gjort!

kantareller_kantarellsås_recept
Det är många som söker recept med svamp nu och i synnerhet kantareller. Jag har en del i arkivet, bara skriv in kantareller i sökrutan så kommer en hel del recept upp. Vad som tycks locka mest är kantarellsås och de har jag gjort många gånger men aldrig så bra som denna. Jag har hittat de hemliga ingredienserna för en riktig fullträff. :-P
Förutom kantareller så behövs en mild, fint hackat lök och där är schalottenlöken given. Glöm vitlöken, den passar bättre till champinjon och Karl-Johan. En skvätt vitt vin förhöjer mustigheten och istället för att ta över förhöjer den kantarellsmaken. Och det sista är förstås SMÖRET… Smöret ska i när kantarellerna fått svettas av sig sin vätska i stekpannan. Man liksom byter ut vattensmak mot smörsmak och sen händer de grejer! ;-) Prova gärna mitt recept och säg vad ni tycker.

Det här behöver du : 
1 liter kantareller
2 msk smör
1 schalottenlök
2 msk kalvfond
2 dl vitt vin (Ilnostro)
3 dl grädde
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Borstas kantarellerna från smuts och skär ner de större i mindre bitar. Finhacka schalottenlöken. Hetta upp en stekpanna, inget smör i ännu.
Lägg i kantarellerna och låt dom få vattnas ur, när nästan all vätska bubblat bort tillsätt en klick smör samt den finhackade schalottenlöken. Sänk till medelvärme och låt allt få fräsa ihop ca 2 min. Slå på fond, vinet och grädden och sjud såsen på svag värme ca 30 min. Smaka av med salt och vitpeppar.

kallskuret_buffe_tjälknöl_recept
Den här kantarellsåsen serverade jag tillsammans med tjälknöl och potatisgratäng. Recept HÄR

Godaste grillspetten med fyllda, baconlindade champinjoner, kryddkorv och fläskkött

grillspett_grillade_fyllda_champinjoner
Häromkvällen gjorde vi oss ett par dundergoda grillspett gubben och jag med massa härliga smaker. Vi satte oss vid bordet med varsin skärbräda och plockade fram lite av varje av vad som fanns i kylen, sen satte vi igång att skära och trä på spett. Vi landade sen ute vid grillen till en ganska förhållandevis sval kväll, helt ljuvligt! :-P

Detta hade vi på spetten : 

  • Scans råkorv anchochili & svartpeppar
  • Benfri kotlett i marinad
  • Baconskivor
  • Champinjoner
  • Färskost med tacosmak
  • Paprika
  • Knipplök

Just champinjonerna brukar jag skära bort en bit av foten för att använda som ”lock” efter att jag fyllt dom med färskost. Sen lindar jag in dom hårt i varsin baconskiva, då brukar fyllningen hålla sig på plats.

grillspett
Knipplök, paprika dom god råkorvarna, marinerad kotlett och de fyllda champinjonerna.

färskostfyllda_baconlindade_champinjoner
Det blev så många champinjoner som dom fick även samsas på ett eget spett. Urgoda drinktilltugg dessutom! :-P

godaste_grillspetten
Redo för grillen.

grillspett_korv_champinjoner_baconlindade
Gott, gott, gott…. Servera med en kall tzatziki och grillat bröd! ;-)

Lövbiffgryta med stark sås och champinjoner

biffgryta_lövbiff_stark_sås_lövbiffgryta
Häromdan på kontoret när hungern föll på gjorde vi en liten skåpsrensning och hittade diverse smått och gott fast inga fabulösa ingredienser att få ihop till en middag men som tur är har jag bara 1 km hem så jag åkte hem o hämtade champinjoner, lite grönsaker, buljong och pasta så vi fick ihop en riktig höjdarmiddag av allt småplock ändå. :-P

Det som fanns var 2 skivor lövbiff i frysen, lök och vitlök och D´Elidas chilisås. Resten plockade jag hemifrån och det blev vansinnigt gott! Vi hade dessutom en liten buse på besök, (snart 3 år) som glufsade i sig så det rök ur öronen så betyget blev godkänt av både stora och små får man nog säga. ;-)

4 – 6 port
Det här behöver du :
2 skivor lövbiff (gärna fler om man vill ha grytan lite ”köttigare”)
1 gul lök
2 morötter
3 msk tomatpuré
3 msk oxfond
2 msk grönsaksfond
2 tsk D´Elidas chilisås
1 liter vatten
150 gram färska champinjoner
Salt & peppar
Haricot verts (ett par nävar)
Gröna ärtor  (ett par nävar)
Kokt pasta till 4 port

GÖR SÅHÄR : 
Strimla lövbiffen tunt. Bryn på i het stekpanna med smör. Finhacka lök och skär morötterna i stavar. Låt fräsa med köttet tillsammans med tomatpuré nån minut innan du slår på vätskan.

Tillsätt fond, D´Elidas och vatten och låt grytan småputtra på låg värme ca 30 min. Skär champinjonerna i kvartar och lägg i. Koka pastan.

På slutet, rör ner haricot verts, gröna ärter och nykokt pasta – servera!

lövbiffgryta_svamp

biffgryta_lövbiff_stark_sås

Fyllda krustader med champinjonstuvning toppad med västerbottensost

fyllning_fyllda_krustader
Är det nånting som är gott till plockmat är krustader. Små tunna, frasiga skal som går att fylla med i princip vad som helst. Man kan äta dom direkt som dom är eller gratinera med fyllning i ugnen. Här har jag gjort två varianter. Skalen finns dessutom i två storlekar. Till de små använde jag brieost och hjortronsylt och de större med fyllning av en champinjonstuvning, toppad med västerbottensost. Perfekt till buffe, plockmat eller lite lyxigare drinktilltugg. ;-)

6 stora krustader med champinjonstuvning
Det här behöver du : 
400 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
Smör
Vetemjöl
2 dl mjölk
Västerbottensost

GÖR SÅHÄR :
Pensla champinjonerna rena från jord och sand. Finhacka i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och lägg i all svamp utan smör. Låt vätskan få dra ur i ca 5 min under omrörning. Salta och peppra och tillsätt en rejäl klick smör. Pudra över vetemjöl och vänd runt. Tillsätt sedan mjölken och låt allt puttra upp på låg värme till en fin stuvning. Smaka av. Fyll krustaderna, toppa med hyvlad västerbottensost och gratinera i ugn ca 10-15 min i 200 grader.

krustader
Små och stora krustader.

krustader_champinjonstuvning_fyllning
Champinjonstuvningen på gång.

fyllning_krustader
Fyll skalen.

krustader_champinjonfyllning
Toppa med västerbottensost.

krustader_fyllda_brie
Sen skjuts in i ugnen ca 10-15 min på 200 grader.

plockmat_ostbricka_krustader_chark
Servera på buffé, plocktallrik, till ostbricka eller som drinktilltugg. :-P