Kantarellsås – godaste jag gjort!

kantareller_kantarellsås_recept
Det är många som söker recept med svamp nu och i synnerhet kantareller. Jag har en del i arkivet, bara skriv in kantareller i sökrutan så kommer en hel del recept upp. Vad som tycks locka mest är kantarellsås och de har jag gjort många gånger men aldrig så bra som denna. Jag har hittat de hemliga ingredienserna för en riktig fullträff. :-P
Förutom kantareller så behövs en mild, fint hackat lök och där är schalottenlöken given. Glöm vitlöken, den passar bättre till champinjon och Karl-Johan. En skvätt vitt vin förhöjer mustigheten och istället för att ta över förhöjer den kantarellsmaken. Och det sista är förstås SMÖRET… Smöret ska i när kantarellerna fått svettas av sig sin vätska i stekpannan. Man liksom byter ut vattensmak mot smörsmak och sen händer de grejer! ;-) Prova gärna mitt recept och säg vad ni tycker.

Det här behöver du : 
1 liter kantareller
2 msk smör
1 schalottenlök
2 msk kalvfond
2 dl vitt vin (Ilnostro)
3 dl grädde
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Borstas kantarellerna från smuts och skär ner de större i mindre bitar. Finhacka schalottenlöken. Hetta upp en stekpanna, inget smör i ännu.
Lägg i kantarellerna och låt dom få vattnas ur, när nästan all vätska bubblat bort tillsätt en klick smör samt den finhackade schalottenlöken. Sänk till medelvärme och låt allt få fräsa ihop ca 2 min. Slå på fond, vinet och grädden och sjud såsen på svag värme ca 30 min. Smaka av med salt och vitpeppar.

kallskuret_buffe_tjälknöl_recept
Den här kantarellsåsen serverade jag tillsammans med tjälknöl och potatisgratäng. Recept HÄR