Zucchinibröd med ost och timjan

Glutenfritt bröd med gröna smaker

Mina recept på zucchini, eller squash som den också kallas, blir alltid välbesökta.

Den goda och variationsrika grönsaken växer ju bokstavligen så det knakar så här års.

Här hittar du mina populära zucchinibiffar och här en zucchinisallad med örter.

Det här zucchinibrödet passar väldigt bra till soppa eller som botten till pizza, varm
smörgås eller som botten till smörgåstårta.

Kanske något att prova till augustis kräftskivor och surströmmingsfester?

Här hittar du olika tips på fyllningar till smörgåstårta och även ett glutenfritt/mjölkfritt formbrödsrecept som har blivit mycket uppskattat.

Det här receptet skapade jag till min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bakboken blev mycket uppskattad men är tyvärr slutsåld och det ser i dagsläget inte ut som att den kommer att ges ut på nytt.

Zucchinibröd med gräddost och timjan 1 bröd

3 ägg

1 dl vatten

2 msk kallpressad olivolja

Ca ½ tsk salt

3 dl grovriven zucchini

2 dl riven gräddost

½ dl finhackad, färsk timjan eller
1 msk torkad

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

2 msk psylliumhusk

1 msk bakpulver

Till garnering:
2 msk kallpressad olivolja

1–2 msk små färska timjankvistar
eller 1 tsk torkad

1 msk flingsalt

Sätt ugnen på 175˚. Vispa ihop äggen med vatten, olivolja och salt. Rör ner zucchini,
ost och timjan.

Blanda mandelmjöl, sesamfrön, psylliumhusk och bakpulver, vänd ner i äggsmeten
och låt svälla i 10 minuter.

Smörj en rund springform eller fyrkantig glasform på 1 ½ liter med olivolja. Häll i
smeten och släta till med slickepotten.

Ringla över olivoljan och strö över timjanblad och smulat flingsalt jämnt fördelat
över brödet. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna en stund
i formen.

Lossa kanten på springformen eller använd en stekspade för att lossa den från
kanten och botten i glasformen.

Flytta över brödet med hjälp av stekspaden till ett
galler och låt kallna. Lägg sen in det i en påse i kylen ett par timmar innan brödet
skärs upp, så håller det ihop bättre.

Innan serveringen kan du sätta in bitarna i ugnen på ett galler i 150˚ i några minuter.

Variera gärna smaksättningen med andra örter och ostar eller tryck ner oliver och torkade tomater som till focaccia.

Vill du ta del av fler av mina glutenfria bakrecept så hittar du flera populära matbröd i kokböckerna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Smörgåsbakelse på zucchinibrödet

Glutenfritt bröd med zucchini, ost och timjan

Bröd med smak av sommar

Hoppas du har och har haft en härlig sommar, var du än befunnit dig.

Jag har haft det riktigt bra, trots att vädret varit lite väl upp och ner här i Jämtland.

Tog helt ledigt från bloggandet några månader, men nu tänkte jag börja uppdatera här lite då och då.

Bloggen firade hela 13 år den 11 juni, det har blivit väldigt många timmars skrivande härinne genom åren, så det var skönt med lite ledigt må du tro 🙂

Jag har inte bara legat på latsidan under sommaren, så gott som dagligen har jag delat med mig av recept på Facebook och Instagram @birgittahoglundsmat.

Där hittar du mycket smått och gott om du känner att du behöver lite inspiration så här efter semestern och så får du se lite bilder från min sommar, här nedan några av dem.

Östersund

Dagens recept kommer från min sjunde kokbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

I länken ovan kan du läsa mer om den på Adlibris där den nu är på rea för bara 159 kr, här finns den hos Bokus.

Bakboken, som blev den andra där jag fick det stora förtroendet att ta alla bilder själv, har blivit riktigt populär.

Jag har fått så många förfrågningar genom åren om jag inte kunde skriva en bakbok, det var verkligen roligt att mitt förlag Bladh by Bladh också tyckte att det var en bra idé.

Här en bild från en artikel med fem av mina bakrecept i tidningen Land förra veckan.

Så roligt att få vara med där, har läst den i många år då vi hade den i mitt barndomshem.

Boken har även uppmärksammats internationellt och utsågs till Sveriges bästa hälsokokbok 2021 på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Paris.

Jag har märkt att vi är många nu som tycker om att använda naturliga ingredienser och smaker i bakverk och matbröd.

Det känns verkligen roligt att få ta del av många positiva röster från de som läst den, både bland dem jag träffat personligen och via meddelanden och mail.

Här en röst om boken som gjorde mig riktigt glad:

”Birgitta Höglund är min favoritkock. Nu har hon kompletterat raden av kokböcker med denna om bakning.
Det är en vacker, färggrann bok med inspirerande foto av författaren. Vilka miljöer!

Trots att en del recept innehåller nötter och mandel (som jag inte tål) så finns gott om alternativ för oss allergiker.
Författaren visar återigen att det går utmärkt att avstå från gluten och raffinerat socker.

En bok som får mig att njuta av både innehåll och omslag.”

Har du köpt min bakbok så blir jag väldigt tacksam om du vill ta dig tid att dela den i dina sociala medier, skriva en liten recension eller gilla bokens sida inne hos någon av nätbokhandlarna.

Ditt stöd betyder mycket för mig ❤

Zucchinibröd med gräddost och timjan 1 bröd

3 ägg

1 dl vatten

2 msk kallpressad olivolja

Ca ½ tsk salt

3 dl grovriven zucchini

2 dl riven gräddost

½ dl finhackad, färsk timjan eller
1 msk torkad

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

2 msk psylliumhusk

1 msk bakpulver

Till garnering:
2 msk kallpressad olivolja

1–2 msk små färska timjankvistar
eller 1 tsk torkad

1 msk flingsalt

Sätt ugnen på 175˚. Vispa ihop äggen med vatten, olivolja och salt. Rör ner zucchini,
ost och timjan.

Blanda mandelmjöl, sesamfrön, psylliumhusk och bakpulver, vänd ner i äggsmeten
och låt svälla i 10 minuter.

Smörj en rund springform eller fyrkantig glasform på 1 ½ liter med olivolja. Häll i
smeten och släta till med slickepotten.

Ringla över olivoljan och strö över timjanblad och smulat flingsalt jämnt fördelat
över brödet. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna en stund
i formen.

Lossa kanten på springformen eller använd en stekspade för att lossa den från
kanten och botten i glasformen.

Flytta över brödet med hjälp av stekspaden till ett
galler och låt kallna. Lägg sen in det i en påse i kylen ett par timmar innan brödet
skärs upp, så håller det ihop bättre.

Innan serveringen kan du sätta in bitarna i ugnen på ett galler i 150˚ i några minuter.

Tips
Zucchinibrödet passar väldigt bra till soppa eller som botten till pizza eller varm
smörgås.

Variera gärna smaksättningen med andra örter och ostar eller tryck ner oliver och torkade tomater som till focaccia.

Det här zucchinibrödet passar fint både till augustis kräftskivor eller som botten till en smörgåstårta, i boken hittar du recept på en sån med smakrika fyllningar.

Jag gjorde den som bakelse till bilden nedan, den blev väldigt god kan jag lova.

Vill du läsa mer om mig, min mat och de övriga kokböckerna så gå gärna in via den här länken.

Rostbiffstårta på hällakaka

smörgåstårta_hönökaka_rostbiff_enkel_dekoration_garnering
Vad säger ni, har sommaren anlänt hos er alla nu?
Här på Öland har vi verkligen haft toppenväder senaste veckan och inte minst i helgen. Strålande sol och massa roliga påhitt med familj och släkt har stått på agendan. Grillkvällar och norra Ölands-utflykter och både Cadillac och Cheva-rundor och några restaurangbesök så därför har det ekat lite tomt här inne. Nu är midsommarveckan i full gång och det är ju underbart! Ön börjar fyllas på och alla sommar-varuhus och uteställen är fullproppade med folk. 😛 Välkommen efterlängtade sommar.

Tänkte bjuda er på en otroligt enkel och god smörgåstårta för två. Fyra runda hällakakor och tre goda lager fyllning. Väldigt busig och lite slarvig smörgåstårta som du snabbt kan svänga ihop på väldigt lite och få ingredienser. Rostbiff och jordgubbar hör ihop så denna tycker jag ni ska prova i sommar, en riktig favorit hos mig!

Grundröra : 
1 dl grädde (som vispas löst)
2 msk majonäs
salt & peppar

Lager 1 : 
2 kokta ägg + salt
3 msk naturell mjukost

Lager 2 :
2 – 3 msk remouladsås på tub (Mills; den innehåller inte curry) eller hemmagjord

Lager 3 :
1 hg rökt skinka
2 msk krossad ananas
2 – 3 msk av grundröran

Täcke/topping : 
Resten av grundröran breds ut runtom. Om du tycker att det inte är tillräckligt mycket för att täcka hela så kan du blanda ut med lite creme fraiche, remouladsås eller mjukost.

Garnering :
Romansallad
1 hg skivad rostbiff
Jordgubbar
Vindruvor

Rostbiffstårta på hällakaka

smörgåstårta_hönökaka_rostbiff_enkel_dekoration_garnering
Vad säger ni, har sommaren anlänt hos er alla nu?
Här på Öland har vi verkligen haft toppenväder senaste veckan och inte minst i helgen. Strålande sol och massa roliga påhitt med familj och släkt har stått på agendan. Grillkvällar och norra Ölands-utflykter och både Cadillac och Cheva-rundor och några restaurangbesök så därför har det ekat lite tomt här inne. Nu är midsommarveckan i full gång och det är ju underbart! Ön börjar fyllas på och alla sommar-varuhus och uteställen är fullproppade med folk. 😛 Välkommen efterlängtade sommar.

Tänkte bjuda er på en otroligt enkel och god smörgåstårta för två. Fyra runda hällakakor och tre goda lager fyllning. Väldigt busig och lite slarvig smörgåstårta som du snabbt kan svänga ihop på väldigt lite och få ingredienser. Rostbiff och jordgubbar hör ihop så denna tycker jag ni ska prova i sommar, en riktig favorit hos mig!

Grundröra : 
1 dl grädde (som vispas löst)
2 msk majonäs
salt & peppar

Lager 1 : 
2 kokta ägg + salt
3 msk naturell mjukost

Lager 2 :
2 – 3 msk remouladsås på tub (Mills; den innehåller inte curry) eller hemmagjord

Lager 3 :
1 hg rökt skinka
2 msk krossad ananas
2 – 3 msk av grundröran

Täcke/topping : 
Resten av grundröran breds ut runtom. Om du tycker att det inte är tillräckligt mycket för att täcka hela så kan du blanda ut med lite creme fraiche, remouladsås eller mjukost.

Garnering :
Romansallad
1 hg skivad rostbiff
Jordgubbar
Vindruvor

Rostbiffstårta på hällakaka

smörgåstårta_hönökaka_rostbiff_enkel_dekoration_garnering
Vad säger ni, har sommaren anlänt hos er alla nu?
Här på Öland har vi verkligen haft toppenväder senaste veckan och inte minst i helgen. Strålande sol och massa roliga påhitt med familj och släkt har stått på agendan. Grillkvällar och norra Ölands-utflykter och både Cadillac och Cheva-rundor och några restaurangbesök så därför har det ekat lite tomt här inne. Nu är midsommarveckan i full gång och det är ju underbart! Ön börjar fyllas på och alla sommar-varuhus och uteställen är fullproppade med folk. 😛 Välkommen efterlängtade sommar.

Tänkte bjuda er på en otroligt enkel och god smörgåstårta för två. Fyra runda hällakakor och tre goda lager fyllning. Väldigt busig och lite slarvig smörgåstårta som du snabbt kan svänga ihop på väldigt lite och få ingredienser. Rostbiff och jordgubbar hör ihop så denna tycker jag ni ska prova i sommar, en riktig favorit hos mig!

Grundröra : 
1 dl grädde (som vispas löst)
2 msk majonäs
salt & peppar

Lager 1 : 
2 kokta ägg + salt
3 msk naturell mjukost

Lager 2 :
2 – 3 msk remouladsås på tub (Mills; den innehåller inte curry) eller hemmagjord

Lager 3 :
1 hg rökt skinka
2 msk krossad ananas
2 – 3 msk av grundröran

Täcke/topping : 
Resten av grundröran breds ut runtom. Om du tycker att det inte är tillräckligt mycket för att täcka hela så kan du blanda ut med lite creme fraiche, remouladsås eller mjukost.

Garnering :
Romansallad
1 hg skivad rostbiff
Jordgubbar
Vindruvor

Herr Kryddburk har fyllt 40år!

frukostbricka_födelsedag_40år
Hej allihopa! Efter en toppenhelg sitter jag nu här vid datorn och sorterar bilder. Nicke, kära maken fyllde ju 40 år igår. :-P En otroligt mysig helg på alla sätt har vi haft. Han ville inte ha nån större uppståndelse eller stå-hej så firandet har varit endast med närmsta familjerna.

Joline och jag började söndagsmorgonen med skönsång och överraskade Nicke med frukostbricka, blommor och paket på sängen. Vi svängde ihop en stor smörgås med hönökaka, ägg, rökt lax och majonäs – säkert kort där! ;-) Framåt eftermiddagen dukade vi upp smörgåstårta och pinocchiotårta så det blir ett bildregn nu i tårtornas tecken.

ägg_lax_smörgås
Smörgås med kokt ägg och kallrökt lax o majonäs! ;-)

tulpaner
Vackra, färgglada tulpaner i mängder…  tårta_blåbär_gräddtårta
Tårtan jag gjorde som han hade med sig till jobbet i fredags! Vanlig gräddträta med massor av blåbär – han älskar blåbär!! Och självklart blev det USA´s färger också… ;-)

retro_bensinpump_nostalgi_route66
Presenten från mig och Joline; bensinpump ”Route 66″. Retropryl helt i Nickes smak! :-P

födelsedag_kryddburken_nicke_40år
Där på bordet en annan retropryl – en ”bensinpump” i form av bubbelgum-automat! Riktigt cool. Nu ska vi bara fylla upp den också.

liljor_vita

charktårta_smörgåstårta_ägg
Förberedd att garnera smörgåstårtan!

stor_smörgåstårta
Färdiga resultatet! Recept hittar ni i kategorin SMÖRGÅSTÅRTOR

smörgåstårta_bit_ägg_skinka_leverpastej
Fyllningen tre lager består av; Leverpastej/bostongurka, Mjukost/ägg, Rökt bog/mandarin.

blombukett

pinocchiotårta_marängtårta
P
inocchiotårta är den i särklass godaste tårta jag vet! Recept finns ett par stycken, både i långpanna och rund form; klicka HÄR

marängtårta_glömmingetårta_brittatårta_margarethatårta_herrgårdstårta_pinocchiotårta
Självklart fyllde jag den med blåbär, lätt sockrade och rivet limeskal och grädde.

pinocchiotårta_brittatårta_herrgårdstårta_margarethatårta_glömmingetårta

pinocchiotårta_margarethatårta_brittatårta_herrgårdstårta_glömmingetårta_marängtårta
Galet god! Även dagen efter till förmiddagskaffet! ;-)

tulpanbukett

Smörgåsbakelser med krossade ostbågar

smörgåsbakelser_recept_smörgåstårta
Dessa smörgåsbakelser åt vi på Alla hjärtans dag i lördags! Enkla att göra av vanlig formfranska med goda fyllningar och pålägg.
Jag har gjort dom i två lager, ett med mjukost och kokta ägg och ett lager med bacon och konserverade mandariner. Älskar smörgåstårtor med frukt där salt möter sött. :-P Förutom fyllningen så har jag naturligtvis en grundröra till alla lager samt till att täcka bakelserna med. Krossade ostbågar runt kanterna är ett måste till såna här små godingar. ;-)

4 st
Det här behöver du : 
12 skivor formfranska

Grundröra : 
2 dl grädde
2 msk majonäs
Trocomare örtsalt

Fyllning : 
4 – 6 msk mild mjukost
4 kokta ägg
150 gram bacon
1 burk konserverade mandariner

Garnering : 
Ostbågar
2 hg rökt skinka
12 skivor ost
Physalis
Gröna vindruvor

GÖR SÅHÄR : 
Ta ut rundlar av skivad formfranska. Använt ett lock eller en liten skål. Vispa grädden löst och rör ihop med majonäs och örtsalt. Bred första lagret med mjukost och finhackade, kokta ägg. (du kan röra ihop de kokta äggen med lite av grundröran så det blir saftigt). Lägg på nästa lager och bred med smör och strö över knaperstekt bacon i små bitar. Fördela mandarinerna över och lite av grundröran. Lägg på sista lagret bröd och täck varje bakelse med grundröran som är kvar. Krossa ostbågar i en plastpåse med en kavel eller liknande. Täck sidorna och garnera med ost, skinka, physalis och vindruvor.

smörgåsbakelse_kryddburken

Gör smörgåstårta själv – såhär mycket kostar det!

smörgåstårta_charkstubbe
Jag fick ett önskemål av en läsare att lägga upp ungefär vad det kostar att göra en smörgåstårta själv, en man enkelt kan göra till fredagsmyset till familjen utan några större krångel så jag har listat upp ingredienser och cirkapriser. Det är inga kampanjpriset så det går säkert att hitta billigare alternativ, jag har utgått ifrån vad det brukar kosta när jag handlar själv. Som ni också ser så är det inte allt man köper som går åt till en smörgåstårta utan det blir väldigt mycket över allt. Det är ju dock sånt som ofta går åt i ett hushålls såsom frukt, grönt och pålägg så en liten bonus blir det också på inköpen.

Den här smörgåstårtan räcker till 4-6 bitar, eller 3 STORA bitar. Det är tre lager fyllning.

En hel del av inköpslistan finns också säkert redan i ert kylskåp och vill man variera fyllning eller garnering så gör man faktiskt enklast och billigast i att använda det som redan finns hemma. ;-)

Jag brukar säga att runt 300 kr kostar det ändå att handla till en smörgåstårta oavsett hur stor den är, det är ett bra riktmärke. Man tjänar på att göra en större tårta än en liten. Om man slår ut 300 kr på 6 bitar hamnar vi på 50 kr per bit vilket brukar vara genomsnittspris om du köper smörgåstårta på konditori eller i butik. Gör jag den dubbelt så stor med samma inköpslista hamnar vi på 25 kr per bit. ;-) Hänger ni med? Här är en liten skiss i alla fall.

Inköpslista 

  • 12 skivor vitt rostbröd (ca 25 kr jättefranska 1200 gram)
  • Bregott (ca 20 kr för 300 gram)
  • 3 dl grädde (ca 12 kr för 3 dl)
  • 3 msk majonäs (ca 16 kr för en tub 200 gram)
  • 4 kokta ägg (ca 25 kr 12-pack)
  • 5 msk mjukost (ca 30 kr 250 gram)
  • 2 hg rökt skinka (ca 30 kr 2 hg)
  • 1 burk konserverade mandariner (ca 17 kr 312 gram)
  • 1 näven vindruvor (ca 35 kr 500 gram)
  • 1 näven körsbärstomater (ca 12 kr 250 gram)
  • Salladsblad (ca 16 kr i kruka)
  • 12 skivor ost (ca 40 kr färdigskivad 300 gram)
    Totalt 278 kr 

Brödet brer jag med bregott på alla lager. Det är alltså fyra lager bröd till tre fyllningar. Första lagret med kokta ägg mosar jag ihop med lite smör och salt. Andra lagret brer jag på mjukost. Tredje lagret använder jag hälften av skinkan och finhackar den tillsammans med hälften av de konserverade mandarinerna och blandar allt med några matskedar av grundröran som består av en 3:a lätt vispad grädde samt majonäs, salt och peppar. Denna grundröra täcker jag också tårtan med innan jag garnera med salladsblad, ostskivor, skinkrullar, tomater, vindruvor och mandariner.

rund_smörgåstårta_lax_räkor_skagen
En av de lyxigare och dyrare smörgåstårtorna att göra själv är de med lax, räkor och skaldjur. Det här är en rund variant gjord på hönökaka, ca 12 bitar. Såhär ser inköpslistan ut för den :

Inköpslista 

  • 2 förp hönökaka (ca 25 kr/st 5 i varje)
  • Bregott (ca 20 kr för 300 gram)
  • 3 dl grädde (ca 12 kr för 3 dl)
  • 1 burk creme fraiche (ca 10 kr 2 dl)
  • 3 msk majonäs (ca 16 kr för en tub 200 gram)
  • 5 kokta ägg (ca 25 kr 12-pack)
  • 5 msk mjukost (ca 30 kr 250 gram)
  • 2 burkar räkor i lake (ca 40 kr/st a 170 gram)
  • 1 röd lök (ca 2 kr/st)
  • Stenbitsrom (ca 25 kr 80 gram)
  • 1 kruka dill (ca 15 kr)
  • 400 gram kallrökt lax (ca 100 kr)
  • Salladsblad (ca 16 kr i kruka)
  • 12 skivor ost (ca 40 kr färdigskivad 300 gram)
  • 1 citron (ca 4 kr)
  • Gurka (ca 15 kr)
    Totalt 460 kr

Alla brödskivor bres med bregott. Jag sätter ihop halvmånarna av hönökakorna till en rund botten. Första lagret fyller jag med en skagenröra jag gör på hälften av räkorna, en finhackad rödlök, en burk stenbitsrom, finhackad dill och 1/4 av grundröran som består av en 3:a lätt vispad grädde, majonäs och salt och peppar och även i den finhackad dill.

Andra lagret brer jag på mjukost. Tredje lagret fyller jag med kokta, mosade ägg med smör och lite salt. Sen ett lager bröd till innan jag täcker tårtan med resten av grundröran. Garnera med gurkskivor, rosetter av den kallrökta laxen, räkor, ost, salladsblad, citron och dill. :-P

Fars dag 2014 i bilder

fars_dag_frukost_smörgåstårta
Hej alla fina bloggläsare! Måndag igen och vi lämnar en mysig helg bakom oss. Fars dag har firats med paket och tårta och allehanda påhitt. Barnen älskar när de får överraska och pyssla inför såna här högtider. Ja, det gör jag också… :-P

På lördagen när jag ändå stod och garnerade smörgåstårtor som jag hade beställning på passade jag på att göra en mindre till Nicke som vi fick gömma undan väl i kylskåpet så han inte skulle hitta den. På söndagsmorgonen hjälptes vi åt och förberedde en frukostbricka och plockade fram lite små presenter och kort som barnen gjort. Ni som läst bloggen ett tag vet att Nicke har en enorm förkärlek till just pepparkakor så när vi var och handlade sist fanns dom i affären så vi slog till på en burk hjärtan och självklart en tub ädelost. Till det en lättvinsglögg från Dufvenkrooks och en nivea-kit med duschcreme och deodorant.

Vi smög in i sovrummet till en rävsovande pappa och gratulerade honom. Alla kröp vi ner oss i sängen, inklusive Kean – riktigt mysigt med alla samlade! ♥ Hela smörgåstårtan åt han upp också, med vissa små undantuggor som hette Kean… ;-) Han blev glad för sina små presenter och kort och mätt blev han också!

Denna dag ville Joline dessutom bjuda ut pappa på restaurang helt själv så dom åkte ner till borgholm och hamnade på Sörens och åt riktig god mat. Gulligt av henne… Hamburgare till Nicke förstås och Joline valde en fläsknoisette B/W.

En härlig dag med mycket bus och skratt och goa kramar och pussar, precis som det ska vara! ♥

smörgåstårta_fars_dag_lax_skaldjur
Den ”lilla” smörgåstårtan med skagenröra, mjukost, ägg och laxrosor bara till pappsen! ;-)

fars_dag_frukostbricka
Morgonens förberedelser…

fars_dag_morgon
Och mys i sängen. :-P

sörens_borgholm_fars_dag
Här är Nicke och Joline på Sörens restaurang i Borgholm. Nickes tallrik förstås. ;-)

sörens_borgholm_söndagsmiddag
Och Jolines…

fars_dag_middag_sörens_borgholm
Dom har riktigt god mat på Sörens så dit kan jag rekommendera ett besök.

dennis_bäckman
Och sist men inte minst min egen pappa Dennis som såklart är på tok för långt borta såna här dagar… 140 mil känns som halva jordklotet men vi pratade i telefon i alla fall och han skickade över en bild till mig från en fisketur i fjällen.

Smörgåstårta med ägg, lax och räkor

smörgåstårta_lax_skaldjur_recept_rund
Igår 18 oktober fyllde jag år. Hur många år får ni gissa er till. Det är i alla fall så många att man inte jublar direkt som man gjorde när man fyllde 20 eller 25! ;-) Haha! Men sen tror jag många av er vet att jag är av den sena årgången -78 så det är väl inte så svårt att lista ut. Dagen var fylld av överraskningar, blommor, presenter, tårta, blombud och mysigt firande på kvällen med släkten. ♥

Jag hade förberett en rund smörgåstårta kvällen innan fylld med skagenröra, ägg och mjukost. Den är så vansinnigt god så endast en ynka liten trekant blev över men den bjöd jag fd. styvfar på idag när han kom förbi i ett ärende.

Jag hade då inte ens kunnat ana mig till så mycket fina presenter som jag fick så jag är tvungen att delge er hela listan. Är helt överväldigad och så tacksam över allt fint! Min lilla samling (numera ganska stora) Le Creuset-familj här hemma i köket har fått tillökning, bilder finns längre ner i inlägget.

Fina presenter av nära o kära ♥
Höstbuketter
Pengar och trisslotter
Raggsockar
Mortel
Popcornmaskin
Schampo o balsam
Ögonskugga
Sminkpenslar
Handkräm
Doftljus 
Plommonlila soppmugg m fat
Rosa rosor
Le creuset röd salt o pepparkvarn

Le creuset röd såssnipa
Le creuset turkosa äggkoppar

Och här kommer recept på smörgåstårtan samt bildregn från gårdagen. :-P

10 – 12 bitar, rund 3 lager
Det här behöver du :
2 förp hönökaka (8 halvmånar)
1 sats grundröra
1 sats skagenröra
5 kokta, mosade ägg + 1 msk smör + 1 krm salt
1 tub naturell mjukost

Grundröra : 
1 dl lättvispad grädde
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 burk stenbitsrom (80 gram)
1 kruka finhackad dill
Salt & peppar

Skagenröra : 
1/4 av grundröran
2 rejäla nävar räkor
½ finhackad rödlök
1 msk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut första bottnen med två halvmånar. Bred med smör samt skagenröra. Lägg på andra bottnen och bred med mjukosten. Snåla inte. Lägg på tredje lagret bröd och bred med smör. Täck med äggröran. Lägg på sista lagret bröd och täck sedan hela tårtan med grundröran.
Hit brukar jag förbereda dagen innan. Täck med plast o ställ i kylskåp över natten.
Garnera tårtan samma dag den ska serveras. Använd kallrökt lax, räkor, kokta ägg, ost, gurka och citron.

kryddburken_födelsedag

höstbukett

presenter

soppmugg_fat_lila

le_creuset

bukett_liljor

rosa_rosor

bukett_snittblommor_födelsedag

my_tårta