Svalkande och fräsch sommarsallad



Gott med svalkande sallad i sommarvärmen. Lagom arbetsinsats insats till en köttbit eller kycklingfilé.

Här hackades, delades och blandades:
vattenmelon
rödlök
gurka
fetaost

Vrålgod pastasallad med ost & soltorkade tomater

pastasallad_godaste_ost_soltorkade_tomater
Ljummen pastasallad en grillkväll i solnedgången med ost och soltorkade tomater, en örtvinegrette, små pastasnäckor och färska tomater är det inte mycket som slår till en grillad korv, istället för korv med BRÖD! :-P

Jag verkligen älskar pastasallader sommartid, just som ett grilltillbehör att kunna variera i det oändliga. Här har jag skurit ner tärningar av port salut, soltorkade tomater i marinad och gjort en vinegretten med en skvätt av marinaden, lite balsamvinäger, och torkade örter. Slå vinegretten direkt på den nykokta pasta och blanda sedan med salladen, där har du en matig och faktiskt vrålgod middag på ett litet kick. ;-) Perfekt att göra lite i förväg och bara ta med sig ut till grillen!

4 port
Det här behöver du : 
2 port kokta pastasnäckor
Salladskål
Små tomater
En bit ost (port salut)
6 hela soltorkade tomater i marinad

Vinegrette : 
3 msk av mariander från de soltorkade tomaterna
1 msk vit balsamvinäger
½ msk honung
2 tsk torkade örter (provencale)
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR : 
Gör salladen under tiden pastan kokar. Skär osten i kuber och strimla de soltorkade tomaterna. Blanda i en skål, strö över örtkrydda. Rör ihop vinegretten och rör ihop den med den nykokta pastan. Blanda med salladen.

sallad_pastasallad_tillbehör_grillat

Parmesan & basilikakyckling i mustig tomatsås

kyckling_parmesan_basilika
Nån mer än som köpt på mig hel kyckling och undrat ”Vad tusan ska jag göra nu då??!?”

Den klassiska helstekta i ugn känns inte alltid lika lockande och då kommer  här ett bra tips som räcker till 4 port.

Fördelen med hel kyckling är att du får stycka delarna själv och använda alla delar istället för enbart filé och kilopris därefter. Dessutom smakar hel kyckling betydligt mer och är mycket godare.

Stycka upp den i sex delar, börja med bröstet. Skär en skåra på vardera sida om bröstbenet längs med filén och likadant på andra sidan. ”Knäck” lårbenen i lederna och skär igenom leden på bägge sidor. Gör likadant med vingarna. Stek med skinnet på eller utan. Jag tar bort skinnet till den här rätten.

Om du sen bryner delar i het panna så de får fin färg och lägger över i ugnsfast form kan du göra denna himmelska sås att slå över och sedan eftersteka i ugn.

Såsen med tomat, soltorkade tomater, basilika och parmesan är så grymt god för att inte tala om den ”italienska” doften som sprider sig i hela huset! :-P Kör på, detta är bara såååå gott! Servera med pasta eller enligt lchf med kokt broccoli, blomkål, rättika/vitkålsgratäng etc etc.

Det här behöver du :
1 hel kyckling (styckad)
1 burk körsbärtomater
2 msk finhackade soltorkade tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
1 msk mörk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
½ kruka basilika
1 dl riven parmesanost

GÖR SÅHÄR :
Stycka kyckling i 6 delar. Bröst, lår, vingar. Bryn i het stekpanna med olivolja och smör. Ta upp kycklingdelarna när de fått fin färg. Rör ner en burk körsbärstomater i stekpannan. Tillsätt soltorkade tomater, kycklingfond, balsamvinäger, vitlök och creme fraiche. Låt såsen koka upp. Smaka av med salt o peppar. Rör ner finhackad basilika sist av allt.

Häll såsen över kycklingdelarna. Toppa med riven parmesan. Gratinera i ugn 175 grader ca 30 min.

basilika
Kyckling smaksatt med basilika, tomat och parmesan är som lyckligt äktenskap – så rätt! :-P

styckad_hel_kyckling
Bryn kycklingdelarna i het panna med olivolja + smör tills de fått fin färg. Krydda med salt, peppar och torkade örter.

tomatsås_soltorkade_tomater
När kycklingdelarna är brynta, lägg i ugnsfast form. Slå sen i en burk körsbärstomater i pannan, samt soltorkade tomater, vitlök, kycklingfond och creme fraiche.

tomatsås_basilika_soltorkade_tomater
Smaka av såsen med salt & peppar. Tillsätt finhackad basilika precis på slutet.

kyckling_basilika_parmesan_tomatsås
Häll såsen i formen med kycklingdelarna.

kyckling_ugn_basolia_parmesan
Toppa med riven parmesanost. Gratinera i 175 grader ca 30 min.

kyckling_parmesan_basolika_tomatsås
Färdigt!! ;-)

sallad_snacks_paprika
Och givetvis en god sallad till med röd snackpaprika, sockerärt och tomat. En snabb dressing med olivolja, vit balsamvinäger, salt & örtkrydda.

Kryddburkens coleslaw, grillsallad lchf

coleslaw_recept_lchf
Ja, de va en kluring gårdagens bild. Dessutom hade jag ju inte lagt upp ”dressingen” i bild så det blev svårt men COLESLAW är rätt!

En egen variant med bland annat rädisor. En rejäl råkostsallad i regnbågens färger med knaperstekt bacon och lite hetta i dressingen. :-P Passar till precis ALLT, allt, allt!!

Strikt lchf är det inte, då får du byta ut grönsaker ”under jord” mot ovan jord, men bättre mer av allt grönt än inget alls resonerar jag! Potatis, pasta, ris och bröd är lätt att ta bort, och det är enbart så jag tänker när jag lagar lchf. Ni som kan detta till punkt o pricka får gärna komma med egna idéer om ”utbyten” till morötter o rädisor om ni vill, jag vill dock ha dom där! Färger i nyttig mat är också viktigt! ;-)

Här serverat i veckans nyttiga lunchlådor med nötfärsbiffar.

Det här behöver du : 
1/4 vitkålshuvud
300 gram rädisor
2 morötter
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 lite bit purjolök

Dressing : 
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
½ pressad citron
1 tsk D´Elidas chilisås (eller efter tycke o smak) 
1 knippe persilja
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Stek bacon knaprigt, och lägg upp på ett fat så länge. Ta fram matberedaren med skivan för ”grovstrimlat”. Strimla vitkål, rädisor, morötter, rödlök, vitlök och purjolök. Lägg upp allt på ett rymligt fat.

Rör ihop ingredienserna till dressingen. Rör ner den i salladen och smaka av. Smula över knaperstekt bacon. Salladen håller sig ca 5 dagar i kylskåp. Ett tips är att ”portionera” upp i X antal plastpåsar så mycket i varje som man beräknar äta upp vid varje tillfälle.

tillbehör_lchf
Den kluriga bilden…

coleslaw_matberedare_råkost
Vackert!!

coleslaw_recept_lchf_
Häll upp på ett rymligt fat och rör ihop med dressingen.

coleslaw_lchf
Smaklig måltid! En rejält lunch med nötfärsbiffar, kryddburken coleslaw och saftiga små körsbärstomater.

Dags att tända grillen??

grillat_grillad_kyckling
Vad säger ni? Är det inte nu det vänder? Våren kommer på riktigt nu och man blir sådär grillsugen plötsligt! Det är nåt visst ändå med att grilla när det närmar sig vår. Slippa stå och huttra och trampa i snön, vilket i och för sig också är mysigt med varm mat i kylan men när vårsolen värmer ryggen lite extra då är det som allra bäst!

Kyckling på grillen är en favorit, en kall aioli till och lite goda grönsaker och potatis! Jag brukar skjutsa in en form i ugnen med olika grönsaker, halverade potatis med skal, lite chili, olivolja, flingsalt och peppar. Ett smidigt och gott tillbehör som sköter sig själv under tiden det grillas.

Marinad/kryddning till ca 1 kg kyckling :
1 dl rapsolja
2 msk soya
1 msk pressad citronsaft
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk chilisås (mild) 
Tony´s krydda (eller annan grillkrydda)

Rör ihop, pensla på före och under grillning!

Aioli :
1 äggula
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk pressad citronjuice
2 dl rapsolja
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser utom oljan i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Smaka av med salt & peppar.

sallad_till_grillad_grönsallad
Fler grillrecept hittar du under kategorin ”GRILLAT” i högermenyn.

LCHF recept för Ugnsbakad lax med gräslökssås

En snabb och lättlagad laxrätt som sköter sig själv i ugnen. Passar perfekt som enklare middag eller som lunchlåda.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxbitarna i en form och krydda med salt och citronpeppar. Grädda fisken i ugnen i 10 minuter.
2. Vispa grädden lite tjock och blanda ner philadelfiaost och finhackad gräslök. Smaka av med salt och peppar.
3. Ta ut formen ur ugnen och bred såsen över laxbitarna.
4. Sätt in formen igen och grädda ytterligare i 5-10 minuter. Servera med en sallad.

LCHF recept för Ugnsbakad kycklinggryta med röd curry

En lättlagad och smarrig gryta som passar perfekt som lunch eller middag.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Strö salt och peppar på kycklingbenen. Stek kycklingbenen i smör så att de får lite färg.
2. Lägg dem i en stor ugnsfast form. Låt stå i ugnen ca 20 minuter. Rör i formen någon gång under tiden.
3. Skär paprikor i strimlor. Blanda grädde, vatten, currypasta och vitlök.
4. Ta ut formen och blanda ner paprikan. Häll över gräddblandningen och låt stå ytterligare 20 minuter.
5. ta ut formen, grovhacka basilikan och strö den över kycklingen.
6. Servera med en fräsh sallad av egen smak.

Päron med roquefortost, pistage, pumpakärnor och ringlad honung


Innovativt, roligt och knasigt på samma gång, sånt gillar jag.

Den här förrätten, en liten grön ”sallad” gör det hela lite festligare! Det du ska ha i åtanken bara är att använda mogna, relativt mjuka päron. Dom får inte vara stenhårda så det smäller med besticken i porslinet när man skär bitar, inga våldsamheter här inte! ;-)

Väl päron med omsorg, låt dom mogna så alla smaker blommar ut, välj osten även den med omsorg, en salt, krämig och inte allt för skarp ost som den här roqueforten till exempel, eller StAgur, gorgonzola, cambozola etc.

Gröna små tillbehör i form av babyspenat och nötter; här valde jag pistade och rostade pumpakärnor. Och som avslutning (och lite lim i fogarna) ringla över en god honung! Svårare var det inte, bara himla kul! :-P

Och GOTT!

The post Päron med roquefortost, pistage, pumpakärnor och ringlad honung appeared first on Kryddburken.se.

LCHF recept för Färgglad sallad med grillad kyckling

Just en färgglad sallad med krämig avokado, krispig blomkål och blåbär. Till det blir grillad kyckling gott och snabbt att ordna.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla kycklingen med en blandning av soja, olivolja, salt och peppar.
2. Låt den grilla i ugnen i ca 25 minuter, beroende på vilka kycklingdelar du har valt. Eller välj en färdiggrillad kyckling som du delar.
3. Dela blomkålshuvudet i små bitar. Skär avokadorna i skivor.
4. Lägg salladsbladen på ett fat, lägg på delade körsbärstomater och blåbär.
5. Ringla över olivolja, vinäger och strö över lite salt och peppar.

Gratinerade burritos med chunky salsa


Vill ni ha ett vansinnigt gott tips på en världsgod middag som är både enkel, festligt och sköter sig en stund själv?? Och dessutom allt-i-ett? Dessa gratinerade burritos går inte av för hackor, dom är grymt goda!! Här kan du också brassa på med het chilisås, jalapeno och andra ”stärkande” nödvändigheter för att näsan ska börja rinna! ;-)

Gör några milda varianter till barnen i en egen ugnsform om du skulle vilja överdosera med chili eller så kryddar du upp lite extra vid bordet istället. Här åt både vuxna och barn så det stod härliga till och alla gillade smaken och tyckte inte de var för starkt, men så gillar ju våra barn chili o annat hot som barn i allmänhet spottar och fräser åt!

Ett måste till denna rätt är den vita, kalla såsen som jag smaksatte med honung, den var som pricken över i:et och rundade av de starka smakerna fint så glöm för guds skull inte den! :-P

Det här behöver du :
800 gram nöt eller blandfärs
1 stor purjolök, hackad (spara ca 1 dl till salsan)
3-4 vitlöksklyftor
1 msk D´Elidas chilisås
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen vitpeppar
½ tsk spiskummin
1 burk skivade champinjoner
ev. en burk hackad grön jalapeno
Salt

Salsasåsen, låt koka ihop ca 45 min :
1 burk finkrossade tomater
1 burk ananas, stora bitar
1 dl ketchup
2 msk balsamvinäger, ljus
½ pressad citron
2-3 tsk D´Elidas chilisås
1 dl hackad purjolök
Salt & peppar
En nypa socker

Montera :
1 stor ugnsform med höga kanter
6 st mjuka tortillabröd
Salsa
Färs
Riven ost

Tillbehör : 

  • Salsa + D´Elidas, gott med kall salsa vid sidan om till salladen.
    (förvara överbliven salsa i burk med tätslutande lock i kylskåpet, håller sig ca 1 vecka.)
  • Creme fraichesås
    1 burk creme fraiche
    2 tsk flytande honung
    Salt & malen vitpeppar
  • Blandad sallad
    Romansallad
    Tomat
    Gurka
    Vinegrette
    3/4 dl rapsolja
    2 msk vit balsamvinäger
    1 tsk dijonssenap
    Torkade örter
    Salt
    En nypa socker
    Bara att skaka ihop…


Börja med salsan så den får stå och småputtra under tiden du lagar till färsen. Ner med alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka på medelvärme.


Bryn färs, kryddor, purjolök och champinjoner…


Purjolöken tillsätter jag i salsan på slutet så det fortfarande är lite ”bitigt”… Ev kan du köra några varv med mixerstaven om du inte vill ha för stora bitar av ananas.


Fyll tortillabröden rejält med färs och rulla ihop. Lägg i form som du hällt salsa i botten på, då fastnar dom inte.


6 stora burritos. På med mer salsa, riven ost och gratinera.


175 grader ca 45 min.


Servera med allehanda tillbehör!


Ät och NJUUUT!!! :-P

 

The post Gratinerade burritos med chunky salsa appeared first on Kryddburken.se.