Torsdagssoppa
Så här i pumpatider får du idag tips på en riktigt god och näringsrik soppa.
En bit ostkaka till dessert mättar gott och ger massor av energi, vilket behövs nu när det blivit betydligt kallare.
Sen jag kom hem från Kreta i torsdags så har jag varit lite trött och tagit det rätt lugnt, men det har blivit en del promenader för att hålla kroppen igång.
Det kyliga vädret gör att min kropp inte riktigt är med på noterna, då märker jag att det är extra viktigt att äta ordentligt.
I morgon byter jag miljö till ännu kallare trakter, då åker jag upp till Östersund en vecka.
Jag kommer där att ha en föreläsning på Ecocaféet, vore kul att ses om bor du i närheten, läs mer om det här.
Fler tips på näringsrika soppor och långkok hittar du i min och Annika Dahlqvists ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.
Pumpasoppa 4 portioner
1 pumpa à ca 1 kg
2 förp kokosgrädde à 250 g
4 dl vatten
2 dl finhackad purjolök av det vita
1 bit färsk ingefära, ca 5 cm
2 vitlöksklyftor
1 msk gurkmeja
1 dl kokosolja
1 dl kycklingfond
1 pressad lime
ca ½-1 tsk salt
ca ½ tsk chiliflingor
4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött
Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet.
Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.
Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili.
Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.
Skala ingefära och vitlök, riv dem fint.
Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg.
Tillsätt gurkmejan och låt fräsa med en stund.
Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfonden. Rör ner kokosgrädden och koka upp.
Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare.
Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.
Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över.
Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över.
Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.
Äggostkaka 10-12 bitar
3 ägg
1 dl riven, lagrad ost
1 dl keso
1 dl flagad eller hackad mandel
50 g smör
2 msk pofiber
1-2 krm nymald kardemumma
ev 1 msk honung eller annan sötning
Rosta mandeln några minuter i en torr stekpanna.
Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.
Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.
Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.
Rör ner mandeln och krydda med kardemumma, du kan hoppa över det om du vill ha neutral smak på ostkakan.
Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.
Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde.
Den smakar också mycket gott med löjrom eller sikrom, hackad lök och crème fraiche.
Eller ät kakan bara som den är till en kopp kaffe eller te.
Wokad kalkon 2 port
300 g kalkonbröst
1 dl kokosolja
2 dl pumpa i bitar
1 dl strimlad röd paprika
1 dl strimlad grön paprika
1 dl zucchini i bitar
5 cm ingefära i skivor
1 msk äppelcidervinäger
1 msk mango chutney
1 msk tamarisoja
Salt och chiliflingor
Skär kalkonköttet i strimlor. Hetta upp hälften av kokosoljan och bryn strimlorna snabbt, krydda med salt och chili.
Diska ur pannan och hetta upp resten av kokosoljan, stek grönsakerna ett par minuter.
Häll på vinäger, soja och mango chutney, blanda ner köttet och låt allt bli varmt.
Här kommer ett nytt recept från Expressens LCHF tidning från i somras (juni)
Pumpafrallor med chiafrön
ca 10 frallor
50 gram smör (kokosfett för mejerifri)
4 ägg
2 dl vatten
2 dl mandelmjöl
1 dl mixade pumpakärnor
1 dl hela pumpakärnor
2 dl pofiber
3 msk chiafrön
3 msk linfrön
3 msk kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa äggen fluffigt i några minuter och tillsätt smör och vatten. Blanda alla torra ingredienser väl och blanda sist ner dem i smeten. Låt svälla i 5 minuter.
Forma bullar med händerna. Lägg på bakplåtspapper klädd plåt och strö över hela pumpakärnor, grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna under bakduk.
Pumpatider
Jag antar att ni är många därhemma som får en hel del pumpa över efter utskärning av pumpalyktor nu i helgen.
Här i USA är det förstås pumpor överallt just nu och dekorationen av trädgårdar och husväggar är minst sagt skräckinjagande hos många…
En del har lite snällare halloweenutsmyckning, den här såg jag på en promenad inne i stan häromdagen.
Vi fick en lite längre promenad bland villorna än vi tänkt, när vi försökte gå från stranden upp längs Las Olas Boulevard.
Högvattnet vid fullmånen hade gjort att stadens många kanaler svämmade över, så många gator dränktes helt under några timmar.
Så det var bara att gå tillbaka igen, vi hade ingen lust att bli blöta upp till knäna.
Högvattnet avlöstes sen av intensiva åskskurar, så det har verkligen varit blött både uppifrån och nerifrån de senaste dagarna.
Här får du några av mina recept på pumpa, klicka på bilderna under det här receptet så kommer du till fler.
Ugnsbakad pumpa 2 port
400 g pumpa
½ dl olivolja
2 msk finhackad timjan
2 tsk chiliflingor
Havssalt
Skala och skär pumpan i 3×3 cm stora kuber. Lägg i en bunke och tillsätt olja och kryddor.
Blanda om väl så kryddorna fördelas jämnt runtom.
Lägg pumpan i en ugnsform och baka på 175º i 40-50 minuter, tills de mjuknat. Servera till bacon och ägg.
Griskött med kvalitet
Idag får du ett av de recept jag lagade när vi var på Mallorca tidigare under vårvintern.
Jag hittade så fantastiskt fin fläskkarré av Iberico-gris i en saluhall i Palma, både skivad och i bit.
Det var den möraste och mest välmarmorerade karré jag smakat.
Jag äter inte så ofta griskött eftersom det mesta som säljs i butikerna är från stressade grisar som föds upp på spannmål.
Det märks tydligt även på smaken, att här har djuren inte haft det bra.
Det leder till att omega-6-halten i köttet blir hög, något som kan sätta igång inflammationer i kroppen på oss som äter det i stor mängd.
Hoppas att våra nordiska grisuppfödare snart börjar inse att det ska vara mycket fett i grisköttet och att vi konsumenter gärna betalar lite mer för att få köpa kött från djur som fått gå ute och böka fritt, så som de gör i naturen.
Försök få tag på griskött hos en lokal uppfödare, då får du ett betydligt godare och nyttigare kött.
Just nu njuter jag av god mat på Kreta, i Makrigialos finns också en riktigt bra slakteributik med lokalproducerat kött.
Jag är där på en hälsoresa i egen regi med goda vännen Mona och några av våra vänner.
Vi uppskattar resor med fokus på lugn och ro, yoga, lätt träning, god mat och avkoppling i vacker miljö.
Vill du ta del av lite bilder därifrån så lägg gärna till mig som vän på Facebook.
Fläskgryta 2 port
ca 400 g fläskkarré
300 g pumpa
1 silverlök
½ pressad citron
2 tsk paprikapulver
2 tsk kanel
Salt och peppar
50 g smör till stekning
Skär kött och pumpa i kuber. Skär löken i tunna klyftor. Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.
Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.
Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.
Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.
Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.
Servera med smör, citron och bladpersilja.
Här nedan ser du hur jag lagade till de fina skivorna av Iberico-grisen.
Griskött med kvalitet
Idag får du ett av de recept jag lagade när vi var på Mallorca tidigare under vårvintern.
Jag hittade så fantastiskt fin fläskkarré av Iberico-gris i en saluhall i Palma, både skivad och i bit.
Det var den möraste och mest välmarmorerade karré jag smakat.
Jag äter inte så ofta griskött eftersom det mesta som säljs i butikerna är från stressade grisar som föds upp på spannmål.
Det märks tydligt även på smaken, att här har djuren inte haft det bra.
Det leder till att omega-6-halten i köttet blir hög, något som kan sätta igång inflammationer i kroppen på oss som äter det i stor mängd.
Hoppas att våra nordiska grisuppfödare snart börjar inse att det ska vara mycket fett i grisköttet och att vi konsumenter gärna betalar lite mer för att få köpa kött från djur som fått gå ute och böka fritt, så som de gör i naturen.
Försök få tag på griskött hos en lokal uppfödare, då får du ett betydligt godare och nyttigare kött.
Just nu njuter jag av god mat på Kreta, i Makrigialos finns också en riktigt bra slakteributik med lokalproducerat kött.
Jag är där på en hälsoresa i egen regi med goda vännen Mona och några av våra vänner.
Vi uppskattar resor med fokus på lugn och ro, yoga, lätt träning, god mat och avkoppling i vacker miljö.
Vill du ta del av lite bilder därifrån så lägg gärna till mig som vän på Facebook.
Fläskgryta 2 port
ca 400 g fläskkarré
300 g pumpa
1 silverlök
½ pressad citron
2 tsk paprikapulver
2 tsk kanel
Salt och peppar
50 g smör till stekning
Skär kött och pumpa i kuber. Skär löken i tunna klyftor. Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.
Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.
Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.
Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.
Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.
Servera med smör, citron och bladpersilja.
Här nedan ser du hur jag lagade till de fina skivorna av Iberico-grisen.
Griskött med kvalitet
Idag får du ett av de recept jag lagade när vi var på Mallorca tidigare under vårvintern.
Jag hittade så fantastiskt fin fläskkarré av Iberico-gris i en saluhall i Palma, både skivad och i bit.
Det var den möraste och mest välmarmorerade karré jag smakat.
Jag äter inte så ofta griskött eftersom det mesta som säljs i butikerna är från stressade grisar som föds upp på spannmål.
Det märks tydligt även på smaken, att här har djuren inte haft det bra.
Det leder till att omega-6-halten i köttet blir hög, något som kan sätta igång inflammationer i kroppen på oss som äter det i stor mängd.
Hoppas att våra nordiska grisuppfödare snart börjar inse att det ska vara mycket fett i grisköttet och att vi konsumenter gärna betalar lite mer för att få köpa kött från djur som fått gå ute och böka fritt, så som de gör i naturen.
Försök få tag på griskött hos en lokal uppfödare, då får du ett betydligt godare och nyttigare kött.
Just nu njuter jag av god mat på Kreta, i Makrigialos finns också en riktigt bra slakteributik med lokalproducerat kött.
Jag är där på en hälsoresa i egen regi med goda vännen Mona och några av våra vänner.
Vi uppskattar resor med fokus på lugn och ro, yoga, lätt träning, god mat och avkoppling i vacker miljö.
Vill du ta del av lite bilder därifrån så lägg gärna till mig som vän på Facebook.
Fläskgryta 2 port
ca 400 g fläskkarré
300 g pumpa
1 silverlök
½ pressad citron
2 tsk paprikapulver
2 tsk kanel
Salt och peppar
50 g smör till stekning
Skär kött och pumpa i kuber. Skär löken i tunna klyftor. Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.
Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.
Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.
Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.
Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.
Servera med smör, citron och bladpersilja.
Här nedan ser du hur jag lagade till de fina skivorna av Iberico-grisen.
Pepparkakskladdkaka
Mjuk pepparkaka har alltid varit en favoritkaka hos mig, gärna en med riktigt mycket kryddsmak.
När jag gick upp till saluhallen i regnet i tisdags för att handla grönsaker såg jag mängder av pumpor.
Har funderat ett tag på att använda pumpa i brödbak, zucchini funkade ju riktigt fint upptäckte jag häromdagen.
Nu kom jag på ett nytt recept som kunde passa riktigt bra ihop med pepparkakskryddor.
Jag köpte ½ kg pumpabitar och gick hem och startade bakandet, lägenheten fylldes efter en stund av härliga juldofter.
Regnet och kylan gjorde att det var en riktigt trevlig sak att pyssla med, särskilt som det var bara +9 grader ute.
I Antalya snöade det såg vi på TV och topparna runt stan här var vita, väldigt ovanligt så här års.
När jag tog bilderna på bakelsen igår hade vädret återvänt till det normala med sol och värme igen.
Kakan blev som ett mellanting mellan mjuk kaka och kladdkaka, den är både glutenfri och sockerfri så att så många som möjligt ska kunna njuta av en god julbakelse.
Jag använder osaltat smör här i Turkiet eftersom det är det enda som finns i butikerna.
Jag tillsätter därför lite salt i kaksmeten, det lyfter fram smakerna till ännu högre höjder.
Ett bakverk utan salt får tyvärr en väldigt fadd smak, så smaka alltid på smeten innan du gräddar.
Den smakade fantastiskt gott nybakad och ljummen med kaymak, en traditionell, tjock grädde med 60% fetthalt och granatäppelkärnor till.
Har du inte det så kan du ta vispad grädde, kokosgrädde eller crème fraiche och lingon eller tranbär till din bakelse.
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
ca 1-2 krm salt
Eventuellt 1-2 msk honung eller annan sötning
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat. Låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen riktigt tjockt.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och eventuell sötning om du vill. Häll upp i en smord ugnsform.
Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.
Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.