Torsdagssoppan
Den här soppan var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.
Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.
Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.
Även om vi nu är hemma mycket pga av Coronaviruset, så kan vi äta ute ändå på våra promenader.
Att gå ut och röra på sig i naturen är viktigt att fortsätta med för alla oss som är friska, det är stärkande för både själen och immunförsvaret.
Gulaschsoppa ca 4-5 port
500 g nöt-, lamm- eller älgfärs
250 g champinjoner
50 g smör/kokosolja
3-4 vitlöksklyftor
3 tomater eller ½ burk tärnade
2 gula lökar
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
5 dl benbuljong
2 dl rödvin eller vatten + vinäger
2 msk tomatpuré
1 msk Worcestershiresås
1 msk paprikapulver
1 msk torkad persilja
1 msk torkad timjan
½-1 msk stött kummin
ca ½ msk salt
ca 1 tsk vitpeppar
2 lagerblad
Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.
Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.
Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.
Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.
Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.
Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.
Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.
Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.
Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.
Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.
Vill du på traditionellt vis servera pannkakor efter din torsdagssoppa så hittar du ett sånt recept också i Gammaldags husmanskost.
Den kokboken kostar just nu bara 135 kr på Adlibris Bokrea.
Vill du hellre läsa en bok med mängder av gröna godsaker, ja då finns här min sprillans nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.