Skördetid
Jag har fått en del frågor från läsare som undrar vad de ska göra av all zucchini som frodas i grönsakslanden, så idag får du tips på hur du gör ett riktigt saftigt formbröd med den goda grönsaken.
Har du inget eget grönsaksland så är zucchinin billig just nu, så passa på att baka bröd och frys in till vintern.
För att få ett sånt här bröd riktigt gott är konsten att man gräddar det lite längre tid och på lite lägre temperatur i ugnen.
Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till brödet.
Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak.
Men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl och fuktigheten i zucchinin sugs upp bra.
Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.
Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.
Jag smaksatte den här med tahini (sesampasta), sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.
Då det är både glutenfritt och mjölkfritt passar det många, du kan variera smaksättningen med t ex brödkryddor och pomeransskal eller soltorkade tomater och örter.
Jag förvarar brödet i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom, det håller sig i upp till en veckan.
Du kan annars skiva det och frysa in, ta fram eftersom och tina i brödrost.
Brödskivorna blir också riktigt goda att steka som en toast i smör.
Efter receptet följer lite bilder från mitt besök på Skansens Höstmarknad i lördags.
Det är en härligt gammaldags marknad, där både utställare, mat och produkter påminner om hur det kunde se ut på en matmarknad för 100 år sen.
Jag trivs så bra med att vandra omkring i de lugna och vackra miljöerna på Skansen, det är knappt man kan förstå att det ligger mitt i storstan.
Tycker du som jag om vår traditionella mat, ta då gärna en titt på min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Där finns många av mina bästa recept på glutenfritt bröd, både till vardags och till fest.
Zucchinibröd med kanel 1 formbröd
4 ägg
3 dl grovriven zucchini
1½ dl kokosnötmjöl
50 g sesamfrön, ca 1 dl
½ dl tahini, sesampasta
2 msk kokosolja
2 msk linfrön
2 msk kanel
2 msk fiberhusk
ca 1 tsk salt
Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.
Blanda ner zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.
Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak.
Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter, min var låg och i ugnsfast glas.
Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna i formen en stund innan du stjälper upp brödet på galler.
En kaka till kaffet
Idag får du tips på en riktigt lättbakad kaka med härlig smak av kardemumma.
Det är inte ofta jag bakar numer, men ibland smakar det gott med något litet till kaffet.
Vi blir fler och fler som äter glutenfritt, vill du prova fler av mina kakrecept så hittar du några favoriter i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Efter receptet ser du några bilder från den kokboken, som jag skrivit tillsammans med Annika Dahlqvist.
Frökakor ca 25 st
50 g smör/kokosolja
2 dl pumpakärnor
2 dl sesamfrön
½ dl mandelmjöl
½ dl vatten
1-2 msk honung, björksocker, el valfri sötning
2 tsk fiberhusk
1 tsk nymald kardemumma
1 krm vaniljpulver
ca 1 krm salt
Smält smöret, rör under tiden ihop alla torra ingredienser.
Blanda ner vatten, smör och honung, rör om ordentligt och smaka av så det blir lagom sälta.
Ställ i kylen 1 timme för att svälla, rulla sen små runda bollar av degen och lägg på bakplåtspapper.
Platta till bollarna lätt och grädda i 200° i 10-12 minuter.
Låt kakorna svalna på galler, frys in dem som inte går åt när de är nybakta.
För att få dem lika frasiga och goda som nygräddade, värm på dem lite i ugnen när de tinat.
Varma smörgåsar
Idag får du tips på min favorit bland varma mackor till höstens bärplockar/jaktutflykter.
Det här är ett av mina mest populära brödrecept, det märks att intresset för glutenfritt bröd ökat otroligt de senaste åren.
Formbrödet blir väldigt gott till varma smörgåsar, på bilden ovan har jag gjort dem på en utflykt i mina hemtrakter i norra Dalarna i ett mackjärn från Eldmark.
Du kan också använda det till smörgåstårta, här på Halva Lindha hittar du den som jag och Lindha Vikström tog fram till Ecocaféet för 3 år sen.
Om du inte vill ha så mycket kokossmak på brödet, så kan du använda vatten eller vanlig mjölk som degvätska istället för kokosmjölk.
Äppelcidervinägern tar annars bort mycket av kokossmaken om du har svårt för den, prova dig fram vad som passar dig bäst i brödet.
Jag fyllde mackorna med tunnskivat, varmrökt sidfläsk, chèvre och lite senap, fler tips hittar du nedanför receptet.
Vill du ha en mjölkfri fyllning så blir det väldigt gott med aioli istället för ost.
Formfranska
8 ägg
4 dl kokosmjölk
2 dl kokosnötmjöl
2 dl mandelmjöl
1 dl smält smör eller kokosolja
1 dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
2 msk äppelcidervinäger
2-3 tsk salt
Smörj en 1½-liters bakform med smör eller kokosolja och sätt ugnen på 150º.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.
Koka upp mjölk och smör, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.
Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.
Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.
Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.
Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.
Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.
Tips på pålägg till matiga varma klämmackor
Falukorv, purjolök och senap
Skivad pannbiff med stekt lök och lagrad ost
Salami, tomater, oliver, lök och vitlök
Roquefortost, valnötter och päron
Resereklam
Här kommer lite reklam för dig som börjat fundera på en avkopplande men samtidigt innehållsrik resa i höst.
Då kan min och Therese Renåkers harmoniska hälsoresa vara något för just dig, vi har platser kvar den 11/10, veckan innan är fullbokad.
På resan får du ta del av hur jag med hjälp av maten, lätt träning och egen lymfmassage gått från att vara väldigt handikappad efter min ryggskada, till att nu ha en ork och energi jag inte trodde jag skulle få uppleva igen.
Therese delar med sig av sina stora kunskaper inom kost, hormoner, stress och andra hälsoproblem vi kan drabbas av.
Vi visar våra favoritställen i den lilla fiskebyn Makrigialos, äter goda måltider tillsammans på restauranger där traktens råvaror lagas till på ett traditionellt och mycket kärleksfullt sätt, promenerar vid havet och i bergen, dansar grekisk folkdans (om vi vill) eller njuter bara av lugnet under olivträden som ger solskydd runt hotellets pool.
Gå gärna in och läs mer på http://www.harmoniresor.se/
Skördetider
Idag får du ett snabbt middagstips, perfekt för dig som har egen trädgård.
Vi andra får leta reda på närmsta handelsträdgård eller frossa i grönsakshyllorna i mataffärerna.
Passa på att ta vara på allt det goda som finns i överflöd just nu, det förgyller den enklaste måltid.
Receptet går förstås bra att göra i större satser om du vill, så kan du frysa in den färdiga ratatouillen i påsar och njuta av i vinter.
Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port
2 stora gulbetor
1 liten zucchini
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 liten paprika
1 tomat
½ dl kokosolja
½ dl kycklingbuljong
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
Havssalt och vitpeppar
Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.
Tillsätt zucchini och fräs med ett par minuter, låt dem bli lätt brynta.
Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.
Krydda och häll på kycklingbuljongen, låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.
Vill du läsa mer om min matfilosofi så kan du göra det här.