Husmanskostfavorit
Pannbiff med lök räknas som en av favoriterna bland husmanskosten för många svenskar, så även hos mig.
De flesta äter den med tillbehör av stekt potatis, idag får du goda alternativ med betydligt färre kolhydrater.
På bilden nedan ser du en annan serveringsvariant av pannbiff med lök som jag tycker mycket om att ta med på utflykt.
En pannbiffsmörgås eller varm klämmacka smakar väldigt gott ute i det fria, här hittar du mitt glutenfria formbröd och tips på olika pålägg och fyllningar.
Det kolhydratsnåla men proteinrika brödet i länken är väldigt gott även till smörgåstårta på LCHF-vis.
Fler husmanskosttips à la lågkolhydratkost finns i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt- recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.
Jag skrev den kokboken tillsammans med Annika Dahlqvist, LCHF-rörelsens grundare.
Fler recept både med smaker från förr och i modernare tappning hittar du i Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker
Den boken är skriven med Lars-Erik Litsfeldt, en pionjär i lågkolhydratvärlden som ligger bakom många uppskattade böcker för diabetiker och alla oss andra som vill läsa lättfattligt om kost och hälsa.
Pannbiff med lök 2 port
300 g köttfärs från nöt, lamm, vilt eller blandfärs
1 ägg
½ dl hemgjord majonnäs eller grädde
2 msk mjukstekt, kallnad lök
Salt och peppar efter smak
25 g smör
1 stor, skivad lök
Stekt pumpa
300 g tärnad pumpa
25 g smör
1 msk finhackad rosmarin eller persilja
Salt och peppar
Blanda färsen med ägg och majonnäs eller grädde. Rör ner kryddor och lök.
Blanda väl, låt smeten stå och svälla en stund.
Stek under tiden pumpan i brynt smör. Krydda med salt, peppar och rosmarin.
Vänd bitarna då och då, låt steka mjuka i minst 20 minuter på svag värme.
Ta upp pumpan, håll varmt på ett fat under lock.
Stek den skivade löken mjuk i smör, utan att få alltför mycket färg.
Stek även en liten provbiff för att smaka av att du fått tillräckligt med salt och peppar.
Forma färsen till biffar och stek i smör, jag brukar krydda lite extra med salt och peppar.
Servera pannbiffarna med löken över och gärna lite extra skivat smör på sidan om med stekt pumpa, paprika eller tomat och persilja som tillbehör.
Vill du inte ha pumpa till biffarna så smakar det väldigt gott att steka blomkål eller broccoli på samma vis.
Här följer några av Mikael Erikssons bilder från kokböckerna jag tipsade om i inledningen, de första tre är från Gammaldags husmanskost och de övriga från Stora diabeteskokboken.
Min blodpudding nedan har blivit mycket populär bland kokboksköpare som äter glutenfri LCHF och Paleo, många har hört av sig och varit så tacksamma att de hittat till mitt recept.
Ett både glutenfritt och sockerfritt alternativ till butikernas blodpudding som förvisso är väldigt billig, men inte i närheten lika näringsrik och god som den här.
Den påminner om den min mamma brukade göra, ett mycket gott smakminne från barndomen.
Glutenfri och sockerfri blodpudding från Gammaldags husmanskost
Oxsvans Stifado
Dillkött
Kålpudding från Stora diabeteskokboken
Torskrygg med pepparrotssmör
Ugnsbakad kycklingklubba med currysås