Festsås
Nu är det kantarelltider, så passa på att koka en stor sats kantarellsås och frys in.
Den här såsen kokade jag många liter av under mina 18 år på restaurang, den var alltid mycket uppskattad av gästerna.
Så ska du ställa till fest framöver är den här ett säkert kort.
Kantarellsås ca 12-14 port
4-5 dl förvällda, hackade kantareller
1 stor gul lök
50 g smör
Salt och peppar
1 liter grädde
2 dl kycklingbuljong eller
2 msk veg buljongpulver + 2 dl vatten
1 dl Madeira
1 msk Tamarisoja
1 tsk Worcestershiresauce
Hacka löken fint. Bryn smöret i en gryta och fräs svamp och lök i fem minuter på medelvärme under omrörning.
Krydda rejält med salt och peppar.
När vätskan kokat bort, häll på Madeira, Worcestershiresauce och soja.
Låt hälften av vin och såser koka in i svampen, häll så på grädden och buljongen.
Rör om väl, koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.
Rör då och då ner mot botten, så inte svampen bränner fast.
Späd med vatten eller mjölk ibland om såsen blir för tjock.
Smaka av om det behövs mer krydda eller en skvätt vin till.
Servera till kött, fisk, fågel eller grönsaksrätter.