Kostfonden.se – nystartad fond för kostforskning
Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Nystartad kostforskningsfond

Idag lanseras Sveriges första ideella kostforskningsfond, Kostfonden.se, med målet att samla in pengar till studier på området kost och hälsa.

Ett fantastiskt bra initiativ, det behövs verkligen oberoende forskning kring dessa mycket viktiga ämnen.

Idag är det ofta pengar från livsmedels- och läkemedelsindustri som finansierar forskningsrapporterna, resultatet kan ju tyvärr då vinklas till betalande företags fördel.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, som är en av initiativtagarna bakom Kostfonden, har precis kommit med sin nya bok, Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Boken är en uppföljare till succén Ett sötare blod, som blivit en mycket viktig del i dagens kostdebatt.

Så här skriver Ann i mailet jag fick igår om lanseringen: ”Min förhoppning är att denna fond ska kunna bli den kraft som kan leda till förändring i vården. Fem kronor av ”Det sötaste vi har” kommer att gå till fonden.”

Bild lånad från Kostfonden.se

Bild lånad från Kostfonden.se

Utdrag från Kostfondens hemsida:

”Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete”

”Kostfondens mål: fler människor ska leva friska

»Låt maten vara din medicin och medicinen vara din mat.« Det sa medicinkonstens fader Hippokrates flera hundra år f. Kr. Men sedan de första livräddande läkemedlen kom under början av 1900-talet har medicinsk forskning främst handlat om att utveckla nya effektiva piller. De fungerande kostbehandlingar som användes, till exempel vid diabetes och epilepsi, föll i glömska och mat blev något som vi enbart äter för att få näring och energi.”

Bild lånad från Kostfonden.se

Bild lånad från Kostfonden.se

Många har efterlyst just den här typen av oberoende fond, så nu är det upp till var och en att bidra efter sin egen förmåga.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att bli ett av världens ledande länder inom forskningen på mat/hälsa, så lämna gärna bidrag du med.

Jag valde formen månadsbidrag som dras direkt från kontot. Känns så bra att kunna hjälpa till att förbättra folkhälsan på det här sättet.

Kostfonden.se – lämna bidrag

Kostfonden på Facebook

Ann Fernholms blogg Ett sötare blod

Det sötaste vi har av Ann Fernholm Länk till Bokus

Det sötaste vi har av Ann Fernholm
Länk till Bokus


Frökex med kardemumma och tankar om glutenfria fröbröd

Spröda frökex

Populära frökex

Frökex och fröknäcke har blivit väldigt populära, inte bara i LCHF/Paleokretsar. Det finns nu en mängd olika sorter i butikerna, så roligt att det börjat dyka upp gott bröd även för oss som inte tål gluten eller av annan anledning väljer att inte äta spannmål.

Tyvärr finns även en del sorter som ger sig ut för att vara anpassade för LCHF/Paleo, ibland med innehåll av råg, havre eller kruskakli från vete.

Många, även LCHF-förespråkare, tror att kruskakli är glutenfritt eftersom det är skaldelar från vetet. Men det kan följa med rester av vetekärnan vid skalningen, så det är inget jag rekommenderar att använda.

Så här skriver Svenska Celiakiförbundet på en fråga om just kruskakli på sin Facebooksida:

”Har fått ett recept på bröd där det inte fanns något mjöl i men något som heter kruskakli. Är det något en glutenintolerant kan äta? Någon som vet?

Svenska Celiakiförbundet: Hej. Kli som kommer från vete, korn och råg kan innehålla gluten. Kruskakli är en grov variant av vetekli, innehåller upp till 50% kostfiber och kommer från vetekornets skaldelar. Vetekornets skaldelar innehåller inte gluten i sig, men vid framställningen kan andra delar av vetekornet hamna bland skaldelarna.”

Flera mjuka brödsorter, tortillas och pasta säljs av Carbzone med stämpeln LCHF, men de innehåller både vetemjöl och extra gluten.

Så håll koll på innehållsförteckningen om du inte vill komma hem med ett bröd eller någon annan vara du inte kan/vill äta.

Här på Alpha Plus kan du läsa en mycket bra lathund som beskriver alla varor som kan innehålla gluten.

Här skriver Annika Dahlqvist om en ny bakmix med lågkolhydratprofil som lanseras med hjälp av Fredrik Paulùns namn. Kex som innehåller havre, råg och spelt.

När jag började med LCHF för 5½ var rekommendationerna att man kan äta finncrisp eller flatbröd, bara för att de per skiva innehåller låg andel kolhydrater.

Men så gott som alla LCHF-förespråkare har idag gått över till att ta bort spannmål helt ur kosten.

Glutenintolerans ökar lavinartat och det är idag inte bara magbesvär som är vanliga, även symptom som eksem, huvudvärk, trötthet, fibromyalgi, benskörhet och depression kopplas till de problem som gluten orsakar i kroppen.

Spröda frökex från Huså Bröd med röra på gravad regnbåge från Börtnans Fjällvattenfisk

Spröda frökex från Huså Bröd med röra på gravad regnbåge från Börtnans Fjällvattenfisk

Nedan följer en ny variant på mitt fröknäcke, som numera bakas av Huså Bröd. Receptet på regnbågsröran på kexen ovan kommer du till genom att klicka på bilden.

De här med kardemumma gjorde jag en vinter i Turkiet, där finns inte mycket att välja på i brödväg när man inte tål gluten.

Frökexen är den här gången gjorda mer som ett kaffebröd, med en liten sötma från honung eller om du föredrar det, från  sötningsmedel.

Kardemumman ger dem en riktigt härlig smak. Kanske nåt att testa till helgens fikastunder?

Kardemummakex utan gluten

Frökex med kardemumma

1½ dl sesamfrön

1 dl linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 msk mald kardemumma

1 msk honung eller björksocker/sukrin

1 tsk salt

½ dl smält smör

2½ dl kokande vatten

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vattnet och ta från värmen. Tillsätt smör och honung eller valfri sötning.

Häll smörvattnet över fröblandningen, rör ihop alltsammans ordentligt. Häll ut det direkt på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred ut smeten till en jämn kaka över hela plåten. Min har måtten 33×30 cm.

Grädda i mitten av ugnen (jag har vanlig, inte varmluft) på 150° i 45 minuter. Ta ut plåten efter 30 minuter och skär kakan i små fyrkanter, det går enklast med en bakskrapa av metall eller en pizzaslicer.

Grädda ytterligare i 15 minuter. Ta ut och sära lite på kexen. Låt torka på 50° i 2-3 timmar. Låt kallna på galler och förvara i lufttät burk.

Kexen är väldigt goda med smör och ost på, till en kopp kaffe eller te.

I går kväll hittade jag mina 3 kokböcker på Skyhorse Publishing, nu börjar det kännas lite mer att det är på riktigt.  Tänk, mina böcker kommer att finnas i USA och England nästa år…

Fantastiskt roligt, särskilt som jag fått höra från flera förläggare här i Norden att det är väldigt ovanligt att skandinaviska författare ges ut i Amerika, särskilt med 3 böcker samtidigt.

Det här är stort, mycket stort för mig, särskilt eftersom det var jag själv som kontaktade Skyhorse och frågade om de ville översätta min böcker :)

Missa inte min tävling som pågår till den 5 oktober. Du kan vinna Långkok för LCHF och Paleo, läs mer Här.

Birgitta Höglunds kokböcker

Fröknäcke från Långkok för LCHF och Paleo

Fröknäcke från Långkok för LCHF och Paleo

 


Ugnsbakad torsk med äggsås

Torsk med äggsås

Lättlagad LCHF

Fisk tillhör mina absoluta favoriträtter. Det är gott, det är nyttigt och det är väldigt lättlagat. Jag tycker om att fiska, men har nästan 35 mil till mina fiskevatten vid stugan, så det blir inte så ofta.

Nu finns många styckfrysta, ekologiska fiskar att köpa, så det behövs varken fjällande och rensande av den nyfångade fisken. Jag har bara några hundra meter till närmsta Coop Nära, som har ett riktigt bra ekologiskt utbud av märket Änglamark.

Bra ägg kan vara lite svårare att få tag på, om man vill ha såna från hönor som fått gå ute och picka i sig av det en höna är gjord för att äta. Näringsvärdet, särskilt Omega-3-halten, i de äggen är så mycket bättre än i dem från hönor som är uppfödda på spannmål.

Så försök hitta någon lokal äggbonde som säljer av sin produktion, du kommer att bli förvånad över hur mycket godare de är.

Du kan leta efter din lokala äggproducent här på Gårdsnära, sök på nätet eller fråga på Turistbyrån, de brukar ha bra koll på lokala mathantverkare.

Mikael Erikssons bild på torsk med äggsås som togs till LCHF för seniorer

Mikael Erikssons bild på torsk med äggsås som togs till LCHF för seniorer

Torsk med äggsås 1 port

1 bit torskrygg à 125 gram

1 msk smält smör

1 msk hackad dill

1 msk hackad timjan

Havssalt och vitpeppar

Krydda torsken runt om med salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform och pensla med smält smör. Strö de hackade örterna över.

Ställ in på 175° i 10-15 minuter, beroende på fiskens tjocklek. Den ska bara bli genomvarm, annars kan den lätt bli lite torr.

Ägg från jämtländska hönsfarmare

Äggsås 1 port

1-2 kokta ägg

1 dl grädde

1-2 msk smör

 1/4 buljongtärning

½ tsk pressad citron

Havssalt och vitpeppar

Koka upp grädden med buljongen, krydda med lite salt och peppar. Skär äggen i små tärningar.

När såsen tjocknat rör du i det hackade ägget och citronsaften. Låt koka upp och dra från värmen. Rör ner smöret i såsen.

Servera torsken på en bädd av äggsås, med baconlindade bönor eller sparris till.

För dig som föredrar ett mjölkfritt recept, här hittar du en av mina favoriter: Fiskgratäng Paleo/LCHF med champinjoner och dillsås.

Det här receptet och många andra lättlagade rätter i vår traditionella husmanskost hittar du i LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist för några år sen. Klicka på länken så hittar du den för bara 49 kr just nu.

Jag kommer att dela med mig av olika recept från mina kokböcker de närmsta dagarna, nu när Adlibris har ett så fantastiskt pris på dem och 77 andra hälsoböcker fram till och med den 17 september.

Tycker du om recepten härinne, ja då kommer du nog att tycka om böckerna också. Kanske ett julklappstips till dem som nyss hittat till LCHF eller den som säger sig inte kunna laga mat?

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

I oktober förra året mailade jag till förlaget Skyhorse Publishing i New York för att höra om mina böcker kunde vara av intresse för den amerikanska marknaden.

Och de nappade på mitt erbjudande, så nästa år i maj kommer Grillmat LCHF ut i USA och England och i augusti kommer LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Birgitta Höglunds kokböcker

Det är otroligt stort för mig att få vara med och påverka folkhälsan även i den engelskspråkiga världen.

Just i USA är naturlig, glutenfri/sockerfri lågkolhydratkost som LCHF och Paleo mycket populärt idag.

Här i Sverige är lågkolhydratkost riktigt hett också. Här en bild från igår kväll på Blogtoplist, knappt två veckor efter att jag startade upp min blogg efter drygt 2 års vila.

Min blogg ligger på andra plats av 1384 registrerade hälsobloggar. Så glad att du hjälpt mig nå de här siffrorna med dina besök och delningar av mina recept. Stort tack!

Blogtoplist Hälsa


Vätskan i LCHF-bakning – lågkolhydratsbakning

Bröd ur Baka matbröd med LCHFVätskan i all lågkolhydratsbakning är utbytbar mot annan vätska.
Vätskan i bakningen är oftast vispgrädde, gräddfil, kesella, yoghurt, creme fraiche och cream cheese (färskost) mm
Alla dessa kan bytas ut mot varandra.

Så låt dig inte stoppas av vad som saknas i kylen!

Har du ingen yoghurt hemma funkar det med grädde och vice versa. En viss syra kan försvinna ur brödet ju surare vätska som finns i ingredienserna om det byts ut mot produkt med ingen eller en med mindre surhet.
Gräddfil är ju surare än yoghurt exempelvis. Vilket också är att tänka på ju surare och syrligare produkt ju mer kan man efterlikna surdegsbröd.

Så en viss liten smakföränding kan det ju alltså bli då somligt är surare och syrligare än annat. Det viktiga är andå att vätskemängden hålls för själva bakningen. Även vatten funkar fint. Byter man ut vätska mot vatten kan det vara idé att även tillsätta ett extra ägg och/eller lite fett. Tänka lite som här i länken ”baka mejerifritt”.

Osten i bröden kan alltid uteslutas eller bytas mot vilken annan ost, den finns där för att ge saftighet och smak.
Våga prova förändra och justera lite i recepten, vad gäller val av vätska och också ost.

Lycka till med din bakning!

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Mjukt LCHF-Bröd med Frön och Halloumi

Smörgås à la Lowcarb

Efter att ha ätit mina Frökex med Kardemumma till morgonkaffet i flera veckor, så kom nu lusten att baka ett mjukt bröd med lite kolhydrater.

Har provat att baka bröd med halloumi tidigare, med gott resultat.

Nu ville jag testa ett bröd bakat helt utan Fiberhusk, Kokosnötmjöl, Pofiber, Mandelmjöl och andra liknande bakprodukter som passar till glutenfria lågkolhydratbröd.

Eftersom jag hade tre äggvitor över, sen jag gjorde en Örtsmörsås, så fick de bli degvätskan i mitt bröd.

Har också testat det här receptet med 2 hela ägg istället, men då blir det som många andra LCHF-bröd, mest smak av stekt ägg.

Äggvitorna band istället ihop fröna väldigt bra och gav en fin struktur till brödet, utan att ge någon äggsmak.

Här kommer länkar till en del av mina tidigare recept på mjuka LCHF-bröd;

Vitt formbröd med Kokosnötmjöl

Glutenfria Småfranska med Boveteflingor

Bröd LCHF

Morotsbröd med Halloumi

Mandelbröd

Fröbröd med Halloumi

3 Ekologiska Äggvitor

2½ dl riven Halloumi

1½ dl Sesamfrön

½ dl Linfrön

2 msk kallpressad Olivolja

ca 1 krm Havssalt

Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.

Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med havssaltet.

Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.

8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.

Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.