Buffémat
Förra veckan var jag och min goda vän och resekollega Therese Renåker nere på Kreta med en mat/hälso-intresserad grupp på 14 personer.
Det var tredje året i rad som vi arrangerade vår Harmoniresa till den lilla fiskebyn Makrigialos på den sydostliga delen av ön.
Vi hade fantastiskt fint väder och började dagarna med min lugna morgongymnastik och lymfmassage på stranden.
Efter det väntade den stora buffé som hotellets energiska och mycket vänliga frukostvärdinna Chrissoula dukat upp.
Borden är fyllda med riktigt goda, lokala produkter och det är väldigt enkelt att äta lågkolhydratkost, om man som jag föredrar det.
Förmiddagarna ägnades sen åt föreläsnings/samtalsstunder med Therese, hennes kostrådgivarexpertis är det inte många som kan mäta sig med.
Jag tog sen med de som ville på enklare promenader till olika stränder, till grotthotellen och ett konstnärspar i bergen, en dag hade vi också en gemensam matlagningsdag när jag lärde ut lite kocktips.
På kvällarna åt vi gemensamma middagar på våra favoritrestauranger i byn, matkvaliteten och stoltheten över de traditionella rätterna och det lokalodlade lyser igenom på många ställen, här får man verkligen riktigt bra mat för pengarna.
För mig var det tionde gången jag besökte den här lilla pärlan bland de grekiska turistorterna, jag har blivit hopplöst förälskad i byns invånare, den dramatiska naturen och den underbara maten.
Vi bodde som vanligt på det familjära hotellet Villea Village, med mängder av bougainvillea och andra blommor i den fina trädgården, runt den stora poolen skuggas solstolarna av olivträd.
Du hittar direktbokning i länken men också hos Apollo om du inte föredrar att boka själv och flyga reguljärt.
Jag rekommenderar verkligen ett besök om du börjat fundera på nästa års semester, ett extra plus är att hotellet har en svensk receptionist, Eva, som bott i Makrigialos i många år.
Nästa år går vår Harmoniresa till Makarska i Kroatien, gå gärna med i vår Facebookgrupp så får du veta först av alla när vi släpper biljetterna dit.
Idag får du recept på de smårätter vi lagade och dukade upp på en buffé tillsammans med slakteributikens hemgjorda loukanika, en mycket god korv med hög kötthalt.
Black Eye-bönor Villea Village 8-10 port
6 dl kokta Black Eye-bönor (eller andra kokta bönor)
1 dl finhackad dill
1 dl olivolja
2 finrivna vitlöksklyftor
Finrivet skal och saft av 1 ekologisk apelsin, citron eller lime
1-2 tsk salt
Vänd ihop alla ingredienser i en bunke, smaka av så det blir lagom sälta.
Ställ kallt några timmar så bönorna drar åt sig smakerna.
Brynt vitlökssmör
150 g smör
4 stora vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
ev 2 msk hackad persilja
Havssalt och nymald vitpeppar
Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.
Skala och hacka eller riv vitlöken grovt och bryn den i en klick av smöret eller lite olivolja, bara så den blir gyllenbrun.
Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund och låt det sen svalna.
Rör ner vitlöken i smöret, gärna med elvisp, blanda om en stund så det blir fluffigt.
Smaksätt med salt och peppar, smaka av om det är lagom salt och syrligt, blanda ner lite hackad persilja om du vill
Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.
Citronpicklad rödlök
2 röda lökar
Saft av 2 citroner
1 tsk salt
Klyfta löken fint och lägg i en bunke, pressa över citronsaften och strö över saltet.
Massera löken tills den mjuknar, låt stå i kylen ett par timmar så smakerna mognar.
Vill du ha en hetare lök så tillsätt ½-1 tsk chiliflingor.
Champinjoner i tomatröra
500 g champinjoner
4 stora tomater
1 silverlök
2 rivna vitlöksklyftor
2-3 msk äppelcidervinäger
1 msk oregano
ca ½-1 msk salt
ca 1-2 tsk chiliflingor
½ dl olivolja
Skiva svampen och förväll den några minuter i kokande, saltat vatten.
Låt rinna av väl, spara gärna vattnet till en svampsoppa.
Skär tomater och lök i små tärningar.
Bryn lök och vitlök lätt i olivoljan, rör ner svampen och låt bryna med en stund.
Blanda ner tomater, kryddor och vinäger och låt puttra till det tjocknar, rör då och då så det inte bränns fast.
Örtsallad
1 stor knippe bladpersilja
2 gurkor
1 äpple
Rosmarinvinaigrette
½ dl olivolja
1-2 msk finhackad rosmarin
1 msk äppelcidervinäger
ca ½ tsk salt
1 krm peppar
Hacka persiljan grovt eller riv bladen i mindre bitar.
Tärna gurka och äpple fint och blanda med vinaigretten, vänd ner i salladen.
Har du inte rosmarin så smakar det gott med timjan eller citronmeliss.
Zucchinisallad med ägg
2 små zucchini
25 g smör
2 msk pressad citron
ca 1 msk salt
ca 1 tsk peppar
Salladssås
2 dl majonnäs
2 dl grekisk yoghurt
1 dl finhackad persilja
ev ½ dl finhackad dill
1 dl hackad kapris
1 finhackad silverlök
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk peppar
ev lite salt
Till serveringen
4 hårdkokta ägg i bitar