Korv Stroganoff och hemgjord ”falukorv”

Blommig falukorv

Korv Stroganoff har alltid tillhört mina favoriter bland korvrätterna.

Det finns många bra falukorvssorter att köpa idag som har hög kötthalt, så det kan bli riktigt nyttig mat också.

Vill du hellre göra din korv själv, så kan du testa det här receptet som jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen.

För att få en ännu bättre gryta, så kan du passa på att göra egen sockerfri chilisås/ketchup.

Det här blomkålsriset passar riktigt bra om du inte vill ha hela blomkålsbuketter till.

Korv Stroganoff LCHF

Korv Stroganoff 4-5 port

500 g falukorv

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

2 gula lökar

1 dl vatten

1 dl rödvin (eller 1-2 msk rödvinsvinäger+vatten)

3 msk tomatpuré

2 msk chilisås

1 msk Dijonsenap

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär falukorven i strimlor och lökarna i klyftor.

Bryn smöret i en gryta, häll i korven och bryn runt om en stund.

Tillsätt löken och låt fräsa med utan att ta färg.

Strö över paprikapulvret, så det får bryna med, då utvecklas mer smak.

Detsamma med tomatpurén, som du tar i härnäst, den blir mildare i smaken om den får bryna en stund.

Nu häller du över rödvin, vatten, buljongpulver, worcester, senap och chilisås och låter koka in ett tag.

Häll så i grädden och koka en stund till, sänk värmen, tillsätt crème fraichen och låt småputtra en halv timme.

Smaka av och krydda med salt och peppar.

Falukorv med ketchup

Hemgjord ”falukorv” med ketchup

Korvstroganoff – godaste smaksättningen
Dagens middagstips denna måndag blir en klassisk korvstroganoff. I min stroganoff har jag ALLTID (förutom korv) lök, dijonsenap, tomatpuré och grädde men ibland tillsätter jag även en burk krossade tomater för extra fyllighet och en gnutta oregano lyfter det hela ytterligare. 6 – 8 port Det här behöver du : 800 gram falukorv 2 gula […]
Gröna bönor i tomat till falukorv och ägg

Lättlagad korvlunch

Fram till för 10 år sen, innan jag började med LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt.

Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten…

Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då bara glutenfri bönpasta.

Bönor ingår då och då i min mat sen jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, ett både gott och mättande tillbehör som även fungerade bra som medicin mot mina klimakteriebesvär häromåret.

Mjölksyrade grönsaker eller någon annan form av probiotika äter jag nu varje dag, det är väldigt bra för magen.

Gröna bönor i tomat 2 port

250 g kokta haricot verts i mindre bitar

10 cocktailtomater skurna i 4 delar

2 dl strimlad purjolök

50 g smör

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och häll i purjo och tomater och fräs några minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och timjan.

Rör ner bönorna försiktigt och häll på vinägern, låt puttra en liten stund tills bönorna har den konsistens du vill.

Servera med några skivor falukorv med hög kötthalt och stekt ägg.

Gurka och persilja ger lite smak och färg åt det hela och det blir extra nyttigt med en klick smör till.

Fler tips på god och näringsrik mat av den typ jag äter idag hittar du i Diabeteskokboken för män.

Korv med syrlig rödkål från Diabeteskokboken för män Foto Mikael Eriksson

Snåla-veckan-gryta
Visst är det himla skönt att kunna ta vara på sånt man har hemma när man behöver snåla lite?! Att inte behöva handla utan ta vad som finns. Alla har vi stunder då man får vända och vrida på slantarna eller behöver spara till något. Har man inte det så kan man faktiskt tillaga denna […]
Exotisk planka, portioner, mängd och beställning
När våren står i blom och sommarens alla upptåg ska planeras är exotiskt planka ett alternativ då man vill servera kall mat. Antingen på buffé eller en mindre bjudning. Jag gör ofta exotiska plankor på beställning och vill dela med med av lite tips om ni vill göra det själv, eller hur ni beräknar portioner. […]
Lyxig korvmiddag

Läcker snabbmat

Ibland är det riktigt gott med en korv, helst en lokalproducerad med hög kötthalt.

Eftersom jag bor i Turkiet stor del av vintern så är det väldigt gott med svensk korv när jag kommer hem, eftersom den de har därnere har en helt annan kryddning än vår.

Idag får du tips på några riktigt lyxiga tillbehör till korven, som höjer den kulinariska nivån till skyarna.

Jag brukar alltid ha svamp hemma i frysen, antingen om jag plockat själv eller fått från snälla släktingar och vänner.

Så här får den älgkorv jag köpte sällskap av smörbrynta kantareller, en mycket lyckad kombination.

Snabbmat DeLuxe

Lyxkorv 1 port

200 g korv av bra kvalitet

1 dl kantareller

½ gul lök

Salt och peppar

2 msk smör

Skär snitt i korven och stek eller grilla. Stek samtidigt den skivade löken mjuk i smöret.

Tillsätt kantarellerna och bryn en stund så de får lite färg, krydda lätt med salt och peppar.

Som tillbehör rörde jag ihop en ajvarmajonnäs på ½ dl majonnäs, 1 msk ajvar och ½ tsk smulade, blandade örter som jag sparat från balkongodlingen.

Lite saltgurka blev det också plus extra smör för mättnadens skull och för att det är så gott.

Vill du hellre ha räksallad till din korv, då hittar du en sån om du klickar på bilden nedan.

Korvgryta, billigt och vansinnigt gott!
Väderomslag efter en otroligt solig och varm helg. Vi har njutit av vårvädret, grillat korv och pysslat en hel del utomhus. Korv blev det över från grillningen så den fick bli en riktigt, härlig mustig korvgryta idag med rotfrukter i smakrik buljong. Billigt! Och väldigt nyttigt att ta tillvara på det som finns i kylskåpet […]
Stort korvtest!
Halloj! Vi äter inte korv särskilt ofta, mest för att det är svårt att hitta korv med få ingredienser, hög kötthalt och dessutom är det svårt att hitta korv som är ekologisk. Ibland gör vi dock undantag och helt enkelt skiter i att vi inte har full koll på vad korven innehåller men vi vet att […]
Stort korvtest!
Halloj! Vi äter inte korv särskilt ofta, mest för att det är svårt att hitta korv med få ingredienser, hög kötthalt och dessutom är det svårt att hitta korv som är ekologisk. Ibland gör vi dock undantag och helt enkelt skiter i att vi inte har full koll på vad korven innehåller men vi vet att […]
Korvgratäng, kort och gott!

Något man ofta kliar sig i huvudet över är när kylskåpet bjuder på lite udda rester av ditt och datt och man står där vid skåpdörren och funderar; Va sjutton ska jag laga idag?

Gratänger i alla dess formen är tacksamma kylskåpsrensare. Några korvbitar, skinka, kassler, bacon kanske?

Grönsaker som börjar se lite tråkiga ut?

Nån kant av en bit ost?

Kanske en liten skvätt av nån god sås som smaksättare?

Sweet chili, sambal oelek, harissa, D’Elidas eller liknade fungerar utmärkt. Nu är mina flaskor D’Elidas helt slut vilket inte hör till vanligheten och jag har inte kommit ihåg att beställa hem fler i tid så jag använde sweet chilisås till detta recept.

Pasta, korv, zucchini, lök och en varm sås gjord på creme fraiche och philadelphiaost som fick gratinera ihop blev otroligt gott! En rejäl och mättande gratäng som räcker till många.

6 port

Det här behöver du :

250 gram cellentani pasta

640 gram grillkorv (Scans grillkorv tunt skinn)

1/2 zucchini

1 gul lök

2 dl mjölk

2 dl creme fraiche

300 gram philadelphiaost

1,5 dl sweet chilisås

2 msk tomatpuré

1 tärning grönsaksbuljong

Trocomare örtsalt

Svartpeppar

Riven ost

Chiliflakes

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan al dente. Skär korv, lök och zucchini i bitar och fräs på i stekpanna så de får lite färg. Häll upp på ett fat och ställ åt sidan så länge. Slå i mjölk, creme fraiche och philadelphiaost i samma stekpanna och vispa slät. Tillsätt chilisås, tomatpuré och buljongtärning. Låt koka ihop någon minut. Smaksätt med örtsalt och svartpeppar.

Blanda pasta och korv i en rymlig ugnsfast form. Häll över såsen. Toppa med riven ost och en nypa chiliflakes. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader tills gratängen fått en gyllenbrun yta.

Lockig pasta eller cellentani som den heter använde jag här.

Ett paket grillkorv, en halv zucchini och gul lök fräser jag ihop.

Kokar sedan upp såsen i samma panna.

Vänder ner allt i en ugnsfast form.

Och slår på såsen.

Toppar med riven ost, peppar och en nypa chiliflakes.

Efter 20 minuter i ugnen är den klar.

Smaklig måltid!