Både gott och nyttigt
Idag får du ett riktigt hälsorecept, för du har väl inte missat hur bra det är för oss att äta surkål?
Har du svårt för att äta den syrliga kålen som den är så prova den här smakrika peston.
Surkålspeston är skapad av Ylva Forsberg på Huså Bröd, som bakar mitt recept på Spröda frökex.
Pestoreceptet och även Ylvas mjölksyrade rödbetor finns med i min senaste bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.
I länken härovan till boken på Bokus så finns den för 202 kr, som E-bok kostar den bara hälften, 101 kr.
Surkålspesto
3 dl surkål
1 dl hackad persilja
1 dl mandelmjöl
1 dl riven, stark ost typ Västerbotten
2 rivna vitlöksklyftor
Havssalt
2-3 dl kallpressad, mild olivolja
Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät.
Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja.
Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta.
Förvara peston i en burk i kylen, se till att den är täckt med ett lager olivolja så håller den sig länge.
Nu på fredag den 13/4 mellan 16-19 signerar jag min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bönkokbok på Paradiset, Brännkyrkagatan 62 i Stockholm, priset för boken är där 169 kr.
Då får du också smaka på min rödbetshummus till Öländska bönchips och kombucha.
Den hålls välkyld i klimatsmarta Wonderbag som fungerar både som kylväska och långkokningspåse.
Kokboksrecept
Som du kanske märkt så har det varit lite glest med inlägg härinne den senaste tiden.
Jag vilar upp lite efter ett intensivt kokboksskrivarår och laddar inför nya, spännande projekt.
Så därför låter jag andra stå för matlagningen i några inlägg framöver.
Idag delar jag med mig av ett riktigt gott bröd från en av mina favoriter bland matbloggar, Ekofilosophie som drivs av Sophie Cronquist.
Sophie har nyligen släppt sin första kokbok, Matfilosophie, hon ligger bakom både recept och de läckra, färgstarka bilderna till.
En kokbok som jag gärna gör lite extra reklam för, då den är fylld av många fina recept på naturlig mat med få kolhydrater.
Här hittar du både enklare vardagsmat och lite finare rätter till fest.
Sophie och jag har många saker gemensamt när det gäller synen på vår mat och ett hållbart samhälle.
Även om hennes recept är gjorda enligt lågkolhydratfilosofin, så saknas här minsann inte smakrika och färggranna grönsaker, det som gör naturlig mat utan konstgjorda tillsatser extra god.
Boken innehåller många vegetariska recept och en hel del vilt, fisk och kyckling, precis sån mat som jag själv tycker om att laga.
Efterrätterna är helt fria från sötningsmedel vilket är ett extra plus, de sötas istället lite och naturligt med frukt, bär och carobpulver.
Här har jag valt ut ett av alla de goda recept som finns i kokboken, ostbröd med blomkål, då jag är väldigt förtjust i indisk mat och saknar det goda naanbrödet.
Sophie serverar det i boken till en gryta på fläskkarré, jag kommer att använda det till min kycklingkorma.
Jag har även delat ett recept på palsternacksplättar från kokboken i ett tidigare inlägg.
På Smakprov.se kan du ta del av innehållsförteckningen och flera goda recept.
Här kan du köpa Matfilosophie på Idus Förlag, den finns också på Bokus och Adlibris.
Blomkålsbröd à la Matfilosophie 8 st
250 g blomkål
175 g riven ost
1 tsk torkad persilja
Salt och svartpeppar
1 tsk kumminfrön
1,5 msk smält smör
1 helt ägg + 1 äggvita
1 tsk fiberhusk
Skär blomkålen i mindre bitar och kör i mixer till fint smul.
Lägg i en skål och tillaga i microvågsugn i 1 minut på full effekt.
Blanda ihop blomkålen med övriga ingredienser till bröden.
Låt smeten stå och tjockna i 10 minuter.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut och forma blomkålssmeten till platta runda bröd.
Tillaga i ugn på 175 grader i cirka 20 minuter. Vänd på bröden efter 15 minuter.
Garnering och servering
Pensla med rumsvarmt smör och strö över 1 dl grovhackade cashewnötter och ½ dl riven kokos över bröden.