Mandelkaka med drottningsylt och grädde

Glutenfri bakelse

Den här kakan på mald mandel och sesamfrön blir mycket saftig och god, prova den gärna till fredagsmyset eller som en dessert till helgmiddagen.

Det är en av de godaste, glutenfria kakor jag hittat på härinne på bloggen sen starten 2009.

Kakan blir så pass fast att den går att dela och använda som tårtbotten, perfekt att ta till när det vankas kalas.

Det är bara att dubbla receptet så blir det en hög och fin tårtbotten som kan delas i tre bottnar.

Grädda den då i en form med löstagbar kant och lite längre så den blir fast, låt gärna kallna i kylen innan du delar den med en vass kniv.

Jag gjorde en drottningsylt på lika delar blåbär och hallon, ett mycket syrligt och fräscht tillbehör till kakan.

Ge bären ett snabbt uppkok och rör ner lite pressad citron/lime och sötning om du vill, låt kallna.

Mjuk mandelkaka

2½ dl mandelmjöl

2 dl grädde/kokosgrädde

2 ägg

2 msk valfri sötning

1 dl sesamfrön

1 tsk psyllumhusk

½ krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk smält smör/kokosolja till formen

Blanda mandelmjöl med sesamfrön, psylliumhusk, vaniljpulver och salt, rör ner grädden.

Vispa äggen fluffigt med vald sötning och rör ner i smeten.

Smörj en ugnsform och häll i mandelsmeten, grädda mitt i ugnen på 175° i 30 minuter.

Låt kakan svalna och servera med vispad grädde och sylt.

Tål du inte mandelmjöl så kan du byt ut det mot samma mängd pumpafrömjöl.

Fler av mina glutenfria och sockerfria bakverk hittar du i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Sommarens godaste småkaka – Glutenfri kardemummakaka

Annorlunda småkakor

Dagens lättfixade sommarrecept blir en god liten småkaka som jag blev bjuden på hemma hos min systersons familj.

De hittar alltid på något riktigt gott, glutenfritt och med mindre mängd sött när jag besöker dem.

Den här kakan var så god så receptet fick vara med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmör ca 12 st

6 osvavlade aprikoser

2 dl kokta kikärtor

1 dl jordnötssmör

1 msk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

Ca ½ tsk salt

Sätt ugnen på 175˚. Skär aprikoserna i små bitar, mixa dem tillsammans med de avrunna kikärtorna i en matberedare.

Tillsätt jordnötssmöret och det övriga, mixa allt slätt. Smaka av om du vill ha lite mer sälta, det framhäver smakerna på kakorna.

Rulla små bollar av smeten och lägg på baklåtspappersklädd plåt. Platta till och tryck mönster i kakorna med en gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Lägg kakorna på galler för att svalna. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Tips: Kakorna blir som nybakta om du lägger in dem i ugnen några minuter på 150˚.

Du kan variera kakorna med dadlar och mandelsmör. De blir också goda med chokladsmak.

Byt då kardemumman mot samma mängd kakao och blanda i 1 msk kakaonibs.

Till jul kan du smaksätta dem med 1-2 msk pepparkakskryddor så får du riktigt goda pepparkakor.

På bilden nedan ser du en av de kaksorter jag har med i E-boken Gammaldags husmanskost.

Här hittar du mitt recept på glutenfria nötchokladkakor här på bloggen.

Nötchokladkakor Foto Mikael Eriksson
2 x pumpa
Hej på er! Nu när det är pumpatider så kan det ju passa fint att göra något gott med pumpa. Nu när den absoluta pump-hetsen avtagit lite kan du säkert dessutom hitta pumpa till bra pris :) Pumpa är inte bara gott utan det är ju dessutom så himla färgglatt med något starkt gult! Passar… Fortsätt läsa 2 x pumpa
Glutenfria kakor med nötter och choklad

Nötchokladkakor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson

Njutbar småkaka till kaffet

Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk.

När jag och Annika Dahlqvist skulle skriva ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” (här finns den nu som E-bok) bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för konstgjord sötning.

I våras släpptes min bakbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Där har jag gått ännu ett steg längre mot det naturligt söta och använt bara frukt och grönsaker som sötning till fikabrödet.

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk honung eller annan valfri sötning

50 g smält smör/kokosolja

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solroskärnor

1 msk fiberhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad

10 hasselnötter

Vispa ägg och honung vitt och pösigt med elvisp.

Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten, rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt.

Grädda på 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

baka-med-frukt-002

Mina finaste julkakor och 6 miljoner på bloggen

Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tack för titten

Idag är det en stor dag på bloggen, jag har nyss passerat den otroliga summan 6 miljoner visningar.

Inte trodde jag väl när jag började blogga att mina recept skulle bli så populära.

Känns fint att jag nu när jag inte kan jobba som kock längre på grund av min ryggskada, istället kan sprida min matfilosofi vidare via blogg och mina kokböcker.

Kakorna i dagens recept och flera andra goda julkakor hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, den kokbok jag gjort tillsammans med Annika Dahlqvist.

Kokboken på bilden härovan har jag skrivit nu i sommar tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, som tidigare gett ut ett 10-tal hälsoböcker, sålda i över 100 000 ex.

Vår bok som gavs ut för en vecka sen ligger just nu på en hedrande andra plats bland de medicinska böckerna på Bokus.

Inom den stora kategorin Mat & Dryck ligger den på sjätte plats.

Här kommer du till specialpriset 169 kr som Bokus har på den boken just nu, kanske en fin julklapp till någon när och kär man i ditt liv?

Du kanske undrar varför boken är riktad till just män, en fråga jag fått rätt många gånger nu.

Läs gärna mitt svar på den frågan och mer om kokboken i en artikel på Anne Aobadias Matkärlek.

Här ett svar jag skrev på Facebook igår på just en liknande frågeställning:

Senast idag pratade jag med en yngre man på flyget, vars pappa hade fått typ 2 diabetes.

Han tyckte det var en fantastiskt bra idé att skriva en bok just för män om ett ämne som är väldigt känsligt för många män att prata om, nämligen hälsan.

Vi kanske kan få män att börja våga prata om det genom vår bok och kanske förändra sin livsstil innan sjukdomar gått för långt.

Kvinnor har ju mycket lättare att prata med varann om de mår dåligt, män försöker ofta dölja det i det längsta.

Så var det med min pappa, han dog tyvärr alldeles för tidigt i en hjärtinfarkt när jag var 17 år, han blev bara 63 år gammal.

Hade pappa pratat mer öppet om sina hälsoproblem och sökt läkare i tid, ja då kanske han hade fått leva många år till ❤

Jag har själv fått ett mycket bättre liv med hjälp av maten sen jag la om till glutenfri lågkolhydratkost för snart 9 år sen och vill förstås sprida det vidare till så många som möjligt.

Det känns extra roligt att 3 av mina kokböcker gavs ut i USA häromåret, så nu finns mina recept över hela världen.

Idag vill jag passa på att rikta ett stort tack till dig, kära läsare, som så ofta besöker min blogg.

Det gör att jag tycker det är meningsfullt, roligt och givande att fortsätta mitt bloggande och kokboksskrivande, så glad att du uppskattar och delar mina recept på bloggen vidare.

Chokladdoppade kokoskakor 25 st

50 g rumsvarmt smör

1 dl grädde

½-1 msk valfri sötning

1-2 krm äkta vaniljpulver

200 g kokosflingor

100 g mörk choklad 70-90%

Ev några rutor vit choklad

Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.

Jag använder oftast lite honung när jag bakar men vill du ha kakorna sockerfria så ta lite extra vaniljpulver istället.

Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.

Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.

Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.

Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.

Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.

Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.

Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.

Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.

Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.

Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.


Minibakelse
Fredag! Vad ska ni hitta på för något kul i helgen? :) Att lägga upp lite snyggt och garnera gör att även den enklaste lilla fikan ser så mycket godare ut. Tex brukar jag alltid lägga upp tex getost, nötter och fikon på en liten tallrik så det ser fint ut. Istället för att bara […]
Kokostoppar

kokostoppar_recept
Hej-hallå fina bloggisar! ♥ Idag har jag varit hemma hos mamma hela dagen och lagat mat i hennes kök! Ni som följer mig på instagram (@Kryddburken) har sett vad jag lagat. Recepten kommer såklart upp här på kryddburken också så fort jag laddat in bilderna från telefonen. Vill tacka för alla tips ni kom med i föregående inlägg om min mamma och även alla mail som kommit, svar kommer snart ska bara försöka få tiden att räcka till också. ;-)

Sålänge så bjuder jag på ett busenkelt recept på småkaka som är lätt att röra ihop, bara fyra ingredienser, ingen elvisp behövs och resultatet blir gudagott. Helt perfekt att frysa in inför kommande födelsedagar… Det är ju någon här i familjen som fyller jämt snart så jag håller på att bunkra upp. :-P

Höga, fina kokostoppar, krispiga på utsidan och mjuka, lena inuti. Fullkomligt smälter i munnen. Missa inte mitt tips om hur dom blir höga och toppiga! ;-)

25 st
Det här behöver du :
50 gram smält smör
2 ägg
1 dl strösocker
200 gram kokosflingor

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop ägg & socker vädligt slarvigt med en träsked. Det ska absolut inte vispas, bara blandas ihop. Tillsätt smöret och vänd ner kokosflingorna. Blanda smeten och låt den stå i rumstemperatur i bunken ca 15 min. Kokosflingorna sväller och du får höga fina toppar som inte flyter ut!
Detta + att smeten inte ska vispas är det hemliga knepet för höga, fina kokostoppar! ;-)

Klicka ut små toppar med hjälp av en tesked och kladdiga fingrar!
Grädda i 175 grader ca 12 min.

Mjuk pepparkaka LCHF

Bakelse LCHF till jul

Pepparkakskladdkaka

Mjuk pepparkaka har alltid varit en favoritkaka hos mig, gärna en med riktigt mycket kryddsmak.

När jag gick upp till saluhallen i regnet i tisdags för att handla grönsaker såg jag mängder av pumpor.

Har funderat ett tag på att använda pumpa i brödbak, zucchini funkade ju riktigt fint upptäckte jag häromdagen.

Nu kom jag på ett nytt recept som kunde passa riktigt bra ihop med pepparkakskryddor.

Jag köpte ½ kg pumpabitar och gick hem och startade bakandet, lägenheten fylldes efter en stund av härliga juldofter.

Pumpa

Pumpa och Chili på Söndagsmarknaden i Alanya

Regnet och kylan gjorde att det var en riktigt trevlig sak att pyssla med, särskilt som det var bara +9 grader ute.

I Antalya snöade det såg vi på TV och topparna runt stan här var vita, väldigt ovanligt så här års.

När jag tog bilderna på bakelsen igår hade vädret återvänt till det normala med sol och värme igen.

Kakan blev som ett mellanting mellan mjuk kaka och kladdkaka, den är både glutenfri och sockerfri så att så många som möjligt ska kunna njuta av en god julbakelse.

Jag använder osaltat smör här i Turkiet eftersom det är det enda som finns i butikerna.

Jag tillsätter därför lite salt i kaksmeten, det lyfter fram smakerna till ännu högre höjder.

Ett bakverk utan salt får tyvärr en väldigt fadd smak, så smaka alltid på smeten innan du gräddar.

Den smakade fantastiskt gott nybakad och ljummen med kaymak, en traditionell, tjock grädde med 60% fetthalt och granatäppelkärnor till.

Har du inte det så kan du ta vispad grädde, kokosgrädde eller crème fraiche och lingon eller tranbär till din bakelse.

Mjuk pepparkaka LCHF

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

ca 1-2 krm salt

Eventuellt 1-2 msk honung eller annan sötning

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat. Låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och eventuell sötning om du vill. Häll upp i en smord ugnsform.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Adventsfika med pepparkakskladdkaka


Kladdigt och gott till kladdkakans dag!

kladdkaka
Imorgon är det alltså ännu en dag i kalendern då vi firar mat eller bakverk, ganska roligt tycker jag när vi kan lyfta fram det goda här i livet! :-P Det är den mest googlade kakan på nätet så det är ju inte konstigt att den behöver en egen dag. Här kommer några tips från mig.

kladdkaka_mia_öhrn
Denna kladdkaka är mitt absoluta favoritrecept bland alla kladdkakor och får högsta betyg av de jag provat, ni hittar receptet HÄR >>

kladdkaka_receptKladdkakemuffins, recept HÄR >>

kladdkakor
Kladdkaka med rice krisp, recept HÄR >>

kladdkaka_mörk_choklad
Kladdkaka med nougat, recept HÄR >>


Mintkladdkaka med polkaströssel, recept HÄR >>

kladdkaka_pecannötter
Kladdkaka med pecannötter, recept HÄR >>

Arraksbollar (Myrstackar)

arraksbollar_recept
När man vill göra små goda kondisbitar som dammsugare så kan man i samma veva göra dubbel sats och få en hel hög med goda arraksbollar. Jag använder samma deg till bägge recept så det är himla smidigt att få ut två varianter av en deg. ;-)

12 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
½ dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

Chokladströssel

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt havregryn, socker, kakao och vaniljsocker.

Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Rulla 12 bollar som du rullar i chokladströssel. lägg i små pappersformar. Förvara i kylskåpet i t ex. en plåtburk.

arraksbollar