Vitlökssill med örter och rödvinssill till julbordet

Två sorters sill

Vill du ha lite inspiration till julbordets sillar så hittar du här två av mina egna favoriter.

Jag använder mitt bästa recept på inlagd sill som bas för att sen smaksätta sillbitarna på olika sätt, det ger den bästa julsillen tycker jag.

De två sillfiléer som jag har i recepten motsvaras av 120 grams burkar med inlagd sill köpt i butik om du hellre använder den än lägger in egen.

Vill du lägga in julsill helt utan socker så hittar du här recept på det hos Paleoskafferiet.

Vitlökssill med örter

2 inlagda sillfiléer

1 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

½ dl av min enkla majonnäs

½ pressad citron

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

2 rivna vitlöksklyftor

Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

En nypa peppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från sillen.

Rödvinssill med kummin

2 inlagda sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger/äppelcidervinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Julklappstips i sista minuten

Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, läs mer i länkarna nedan som går till dem alla på Bokus och Adlibris.

De inbundna kan du också beställa hem till din lokala bokhandlare, kanske kan någon av dem bli en fin julklapp till släktens matintresserade?

Nu hinner de inte komma hem i brevlådan innan julafton men ett tips är att skriva ut bild på den kokbok du vill ge och slå in som ett presentkort.

Väljer du en E-bok så kan du ladda hem den direkt till mottagarens dator eller platta, ett lätt och smidigt sätt att handla julklappar.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden på Bokus, skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Stora diabeteskokboken på Adlibris

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Bokus)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Adlibris)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok på Bokus)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok på Adlibris)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Adlibris)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok på Bokus, skriven med Annika Dahlqvist)

Gammaldags husmanskost (E-bok på Adlibris)

Tomtens snabba jultips – Remouladsås med curry

Dansk remouladsås på mitt sätt

Dagens recept är en riktigt god majonnässås som passar fint till det kallskurna, fiskrätterna och det gröna inslaget på julbordet.

I Danmark har jag ätit den goda remouladsåsen till rostbiff och sprödstekt fisk på smørrebrød.

Här hittar du mitt populära, glutenfria valnötsbröd om du vill servera såna små smörgåsar någon av juldagarna, ett bra tips för att ta vara på resterna från julbordet.

Här hittar du mitt recept på tjälknöl som passar fint ihop med såsen istället för rostbiff, du kan även tillaga en fryst, rimmad julskinka på det sättet.

Min remouladsås

1 dl av min hemgjorda majonnäs

½ dl crème fraiche/smetana

½ dl grädde

1 dl fint tärnad smörgåsgurka

1 dl fint tärnat äpple

1 msk finhackad kapris

1 tsk gult currypulver

Lite smulat flingsalt

Skär det gröna i små tärningar. Vispa ihop majonnäs, grädde och crème fraiche.

Rör ner det hackade och smaksätt med salt och curry, smaka av så du fått lagom sälta och sting från curryn.

Låt stå i kylen en stund så smakerna kommer fram mer.

Remouladsåsen blir också god som sås till en krämig currysill.

Blanda den då med skurna, inlagda sillfiléer, i den här länken finns mitt bästa sillrecept.

Julklappstips

Fler av mina bästa recept på såser och andra goda tillbehör som passar fint till både vardagsmat och fest finns i kokböckerna nedan.

Om du inte hunnit köpa nån av böckerna före jul så kan du slå in ett presentkort med en utskriven bild på den du vill ge bort.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Havtornsmajonnäs från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Senapssill och citronsill till julbordet

Sillfavoriter

Senapssill är ett givet inslag på julbordet hos många, idag bjuder jag på den goda sillen i min tappning.

Det finns många varianter, men den enklaste och godaste enligt min smak är en vanlig hovmästarsås utan dill, blandad med inlagd sill.

Många gör felet att inte lägga in sillen i en ättikslag först, innan de blandar den med någon sås som smaksättning.

Resultatet blir inte gott, mest bara rå saltsillsmak.

Så börja alltså med att lägga in den urvattnade saltsillen, här hittar du mitt bästa recept på inlagd sill.

Vill du göra det riktigt enkelt till jul så kan du köpa en burk färdiginlagd sill.

Plocka upp bitarna ur lagen utan att lök och kryddor kommer med, skölj sillen och låt den rinna av, blanda sen med såsen.

Recept nummer två idag är en annan av mina absoluta favoriter, citronsill.

Den gjorde jag mycket till julborden när jag jobbade som restaurangkock.

Senapssill

En sats inlagd sill

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

1 msk valfri sötning

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl neutral rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce eller tamarisoja

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.

Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna någon dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna några dagar innan jul för mindre stress i juldagarna.

Citronsill

Citronsill

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Här kommer ett bonustips, en fin julsill på Paleoskafferiet inlagd helt utan socker.

Julsill
Sockerfri julsill på Paleoskafferiet
Foto Jenny och Magnus Andersson

Julklappstips

Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, länkarna nedan går till dem på Bokus och Adlibris.

De inbundna kan du också beställa hem till din lokala bokhandlare, kanske kan någon av dem bli en fin julklapp till släktens matintresserade?

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden på Bokus, skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Stora diabeteskokboken (Inbunden på Adlibris)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Bokus)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Adlibris)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok på Bokus)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok på Adlibris)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Adlibris)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok på Bokus, skriven med Annika Dahlqvist)

Gammaldags husmanskost (E-bok på Adlibris)

Krämig laxmousse till julbordet

Snabbfixad julmousse

Idag får du recept på en riktigt krämig och smakrik laxmousse, som passar både som en lyxig liten förrätt eller som en del av julbordet.

Vill du grava laxen själv så hittar du här min äppelgravade lax och här en gravad med apelsin och rosépeppar.

Du kan göra moussen klar ett par dagar innan jul, rör då ner lite mer majonnäs innan serveringen om den blivit för fast.

Laxmousse
150 g gravad eller rökt lax

1 dl av min hemgjorda majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

För dig som fortfarande inte hunnit komma på vad du ska ge bort i julklapp, så hittar du mina kokböcker i länkarna nedan.

Ett tips är att skriva ut en bild på någon eller några av böckerna och ge bort i ett presentkort.

Då får mottagaren bestämma själv om hon eller han vill ha en inbunden kokbok eller nedladdningsbar E-bok.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok, skriven med Annika Dahlqvist)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Tomtens snabba jultips – Ischoklad med smak av pepparkaka

Julkryddad ischoklad

Idag tittar Tomten in igen med ett snabbfixat och gott tips inför julen.

Den här ischokladen är både enkel att göra och försvinnande god, så göm undan en burk i frysen att ta fram till julhelgen.

Har du inte alla kryddorna hemma så kan du ta en matsked av färdigköpta, blandade pepparkakskryddor istället.

Ischoklad med julkryddor och flingsalt

Kryddig ischoklad

50 g 70-90 % mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald eller finstött kardemumma

1 tsk mald kanel

½-1 tsk malda nejilkor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad. Blanda ner alla kryddor. Smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller en silikonform.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Klicka på bilden längst ned i inlägget så hittar du till ett annat gott recept att prova till jul, det kommer från min slutsålda bakbok Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt.

Jag hoppas få den utgiven på nytt så småningom, till dess kan du hitta många recept som passar till julen eller som julklapp i kokböckerna nedan.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Glutenfritt julbröd med torkade aprikoser

Saftigt bröd med julsmak

Idag bjuder jag på ett riktigt saftigt och smakrikt matbröd, perfekt till skinkmackan nu i jul.

Här har jag smaksatt ett hasselnötsbröd med torkad frukt och juliga kryddor, det ger härlig smak till brödet och sprider underbara juldofter i köket.

Vill du baka brödet utan frukt så kan du använda tre medelstora, kokta rödbetor istället, som du skär ner och mixar med kryddblandningen.

Är du allergisk mot nötter och mandel kan du använda pumpafrömjöl av finmixade pumpafrön.

Julbröd 1 formbröd

4 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6-8 eko torkade aprikoser eller plommon

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl psylliumhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser/plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket julsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.

Tomten och ägg

Julklappstips

I länkarna nedan till Bokus hittar du mina kokböcker, de två översta är de som finns kvar att köpa inbundna, så de kan bli ett hårt paket under granen.

De tre nedersta finns nu bara att ladda ned som E-bok, den perfekta julklappen till den som har fullt i bokhyllan eller hellre läser recepten digitalt.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Glutenfria brödrecept från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Tomtens snabba jultips – Rödkål på två sätt

En kall och en varm

Rödkål är ett måste på julen för många, så idag bjuder Tomten och jag på två lättlagade recept.

Först ut är en julig sallad med äpple, mandel och purjo, riktigt fräsch till skinka, köttbullar och prinskorv.

Det andra kåltipset är en mycket god, snabb och enkel variant av varm rödkål som jag ofta lagar både till jul och övriga tider på året.

Rödkålssallad ca 4-6 port

5 dl finstrimlad rödkål

2 juläpplen

1 dl strimlad purjolök

1 dl skållad mandel

2 msk kallpressad rapsolja

2 tsk senap

1 msk balsamvinäger

Salt och peppar

Lägg den strimlade kålen i en bunke. Krama den en stund med handen, så blir den saftigare.

Strimla äpplena fint och skär den skalade mandeln i smala bitar.

Rör ihop dressingen och häll den över rödkålen. Vänd försiktigt ner äpple, purjo och mandel, smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.

Ställ kallt ett par timmar så utvecklas smakerna mer.

Salladen håller sig fräsch flera dagar så du kan förbereda den i god tid till julbordet.

Syrlig rödkål 2-4 port

5 dl strimlad rödkål

2-3 schalottenlökar

3 msk smör/kokosolja

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär löken i klyftor, hetta upp smöret och fräs löken ett par minuter utan att den får färg.

Tillsätt den strimlade kålen och fräs i ca 5 minuter, krydda och häll på äppelcidervinäger.

Låt vinägern koka in och kålen bli så mjuk som du vill ha den.

Servera rödkålen till en korv av hög kvalitet eller till julmaten, den är god till såväl kött, fisk som gröna rätter.

Rödkålsslaw med lingon

Här ovan ser du en annan av mina favoriter, en rödkålsslaw från E-kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den blev min första vegetariska kokbok och även den första som jag fick äran att fotografera själv.

Kanske E-boken kan bli en fin julgåva till matintresserade vegetarianer eller till alla andra som älskar de gröna tillbehören?

Här följer länkar till mina övriga kokböcker, det finns något för alla smaker.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok, skriven med Annika Dahlqvist)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Falukorv med syrlig rödkål från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson
Mitt bästa recept på inlagd sill

Min julsill

Det här sillreceptet använde jag när jag jobbade på restaurang, men då med den mer klassiska inläggningslagen 1-2-3.

Jag har dragit ner på sockerhalten i det här receptet och du som vill byter ut sockret mot den sötning du föredrar.

Honung, sukrin eller björksocker fungerar att byta till samma mängd.

Jag använder inte stevia eftersom jag inte tycker om smaken, så använder du det som sötning så får du smaka dig fram till lagom mängd.

Mindre sötning med socker/honung påverkar inte hållbarheten på inläggningen.

Salt sill inlagd i ättikssprit behöver inte den höga halt socker för att hålla sig som vi vant oss vid.

Däremot vet jag inte om sukrin, stevia eller björksocker kan ha någon annan kemisk påverkan på inläggningen, så där rekommenderar jag att du äter upp sillen inom ca en vecka.

Här på bloggen ”Mat med mera” hittar du en helt sockerfri, polsk sillinläggning.

I våra östra grannländer används inte socker överhuvudtaget till inläggningar av den här typen.

Sillindustrins inläggningar är ofta väldigt söta, så var det inte i de svenska, traditionella recepten förr.

Ett stort fel i många olika sillrecept är att det inte står att sillen ska läggas in i ättikslag först innan den blandas med olika smaksatta såser.

Sillen behöver dra åt sig av en ättikslag först, annars blir det en smaklös och tråkig anrättning.

Nu framemot jul kommer jag att dela med mig av några smaksatta sillar, där använder du den här sillen som bas.

Det här receptet kan du dubbla eller tredubbla om du vill ha riktigt mycket sill till jul.

Inlagd sill

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Tycker du den fortfarande är för salt så byt vattnet och låt stå i kylen några timmar till.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Juliga boktips

Vill du ha fler tips på goda rätter till julhelgerna eller att ge bort som ätbara julgåvor så hittar du mängder med passande recept i mina kokböcker här nedanför.

Böckerna blir förstås också fina och uppskattade julklappar, antingen som inbundna eller som E-bok att ladda ner till mottagarens platta eller dator.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Gubbröra från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Julpaté och cumberlandsås med lingon

Hemgjord paté

Idag bjuder jag på en smakrik paté, när jag jobbade som restaurangkock gjorde vi alltid olika sorters patéer till julbordet.

Det är lite pyssel med blir väldigt gott, den passar riktigt bra att förbereda nu i god tid innan julen.

Jag serverar patén med cornichons, lingoncumberland som du hittar längre ner i inlägget och inlagd svamp, ett recept på det hittar du här.

Julpaté med lingoncumberland

500 g kycklinglever

500 g fläskfärs

1 liten burk ansjovis

1 gul lök

3 msk smör

2 ägg

2 dl grädde

½ dl konjak

1½ msk psylliumhusk

2 tsk torkad timjan

1 krm riven muskot

2-3 tsk salt

1 tsk nymald vitpeppar

Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar.

Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen.

Ta upp lever och fräs den hackade löken mjuk i smöret.

Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite i löken, ta från värmen och låt svalna.

Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén.

Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak.

Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, husk och lök, vänd ner leversmeten och blanda väl.

Låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor.

Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter.

Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten.

Täck med resten av smeten, platta till ordentligt. Täck med lock eller smord ugnsfolie.

Grädda i vattenbad i ca 1 timme på 200° eller tills en ugnstermometer visar 70°.

Låt patén kallna i formen, ställ sen in i kylen för att stelna över natten.

Du kan frysa in patéerna ogräddade för att ta fram och grädda innan jul, tina dem då i kylen över natten.

Lingoncumberland

4 dl lingon

1 ekologisk apelsin

2-3 msk valfri sötning

1 tsk Colemans senapspulver

½ tsk mald ingefära

½ tsk vit balsamvinäger/äppelcidervinäger

1 knivsudd cayenne

Några droppar Worcestershiresauce

Skala av det yttersta skalet på apelsinen med potatisskalare och strimla fint. Eller dra av strimlor med ett zestjärn.

Pressa ur saften och bland med lingonen i en kastrull. Tillsätt skalet och de övriga ingredienserna.

Rör om ordentligt så kryddorna löser sig och koka upp. Låt koka i 15 minuter, rör då och då.

Fyll upp på burk och förvara i kyl, såsen håller i minst en månad.

Tomtens jultips

Du hittar fler av mina recept som passar till julen i mina kokböcker, läs mer om dem i länkarna nedan.

Någon av dem kanske kan bli en fin julklapp till släktens matintresserade?

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker Inbunden (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips Inbunden

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Kycklingleverpaté med havtornsgelé fån Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Gravad lax med apelsin, dill och rosépeppar

Smakrik gravlax

Idag får du tips på hur du kan grava lax utan socker till julbordet, här använder jag sötman och syran i en apelsin för att ge riktigt god smak.

Du kan grava laxen redan nu och stoppa i frysen, så blir det mindre matstress dagarna innan jul.

Det här är ett av de recept jag skapade för några år sen till en julspecial med få kolhydrater inne hos Diet Doctor, världens största lågkolhydratsida.

Den vackra bilden på gravlaxen häruppe är tagen av Naomi Sherman.

Här kan du även ta del av mina tankar kring julfirande på lågkolhydratvis inne hos Diet Doctor.

Apelsin- och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

500 g av mittbiten på laxfilén, gärna viltfångad

1 ekologisk apelsin

3 msk salt

1 msk grovkrossad rosépeppar

2 dl grovhackad dill

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Tvätta apelsinen väl, torka och riv den fint. Pressa ur saften. Blanda apelsinskal, salt och rosépeppar i en bunke.

Lägg hälften av dillen på botten av en glasform. Fördela hälften av apelsinsaften och saltblandningen på skinnsidan av laxen, gnid in den väl och lägg laxen med skinnet ner ovanpå dillen.

Gnid in köttsidan med resten av apelsinsaft och salt, fördela resten av dillen jämnt över.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa av dillen och skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Vill du hellre äta laxen tillagad så skär ca 2 centimeter tjocka skivor rakt över och stek/halstra skivorna en halv minut på var sida i torr, het stekpanna.

Laxen håller sig fräsch 4-5 dagar i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram efterhand.

Om du använder viltfångad lax, frys då in laxen i tre dygn innan den gravas för att ta kål på eventuella parasiter.

Senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

½ dl osötad senap

2 tsk äppelcidervinäger

3 dl majonnäs

½ dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

Ca ½ tsk salt

Ca 1 krm peppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner majonnäs, grädde och dill.

Smaka av med salt och peppar, låt stå en stund i kylen innan serveringen så smakerna mognar.

Tomtens julklappstips

Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, länkarna nedan går till dem på Bokus och Adlibris.

De inbundna kan du också beställa hem till din lokala bokhandlare, kanske kan någon av dem bli en fin julklapp till släktens matintresserade?

Alla recept i mina kokböcker är glutenfria, utan vitt socker och anpassade så långt det går även till dem som inte äter mejeriprodukter.

Något som de alla däremot innehåller är mängder av njutbara smaker.

Du ser några bilder från böckerna här nedan som kan passa fint som en liten förrätt eller att servera som tillbehör på julbordet.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt)

Stora diabeteskokboken på Adlibris

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Bokus)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Adlibris)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok på Bokus)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok på Adlibris)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Adlibris)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok på Bokus, skriven med Annika Dahlqvist)

Gammaldags husmanskost (E-bok på Adlibris)

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost (E-bok)
Foto Mikael Eriksson
Mandelgröt med smöröga och kanel från Stora diabeteskokboken (Inbunden)
Foto Mikael Eriksson
Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)
Foto Mikael Eriksson
Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör (E-bok)
Foto Birgitta Höglund