Idag får du ett tips på ett riktigt lättfixat frukostbröd, lika gott till helgbrunchen som till kaffet på vardagar.
Det här receptet hittade jag på i början av min 15-åriga bloggkarriär, då jag tyckte att de flesta glutenfria lågkolhydratbröd jag hittade på nätet mest bara smakade stekt ägg.
Här ger grovriven halloumin såväl god smak och tuggmotstånd som rejält med näring.
Glutenfritt frukostbröd ca 20 st små
2 dl riven halloumi
2 ägg
1 ½ dl crème fraiche
25 g smält smör
½ dl hela psylliumfrön
2 msk helt linfrö
2 msk sesamfrön
2 msk kokosflingor
1 tsk pofiber
½ krm salt
Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.
Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och ost.
Låt smeten stå i kylen och svälla i 2 timmar.
Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper.
Bred ut till platta kakor och grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler.
Lösfrys och ta fram och tina i ugn eller brödrost eftersom.
Fler glutenfria brödrecept som bakats i mitt kök hittar du i kokböckerna nedan.
På bilden längst ner ser du ett fröknäcke med torkade nässlor och parmesan från Gröna, sköna tillbehör, bilden tog jag en härlig sensommardag i Funäsdalen.
Skär tomaterna i små tärningar, jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ämnen i det, men du kan förstås skala dem om du vill.
Fräs tomaterna och tomatpurén i olivoljan i en gryta.
Blanda ner övriga ingredienser, börja med den mindre mängden vinäger och salt, smaka sen av om du vill ha mer syra/sälta när såsen är klar.
Koka upp under omrörning, låt småputtra i ca 1 timme på spisen. Rör då och då så det inte bränns fast, blir såsen för tjock så späd med lite vatten.
Mixa såsen till den konsistens du föredrar med en stavmixer direkt i grytan, häll upp såsen på varma, rena burkar och stäng locket direkt.
Chilisåsen håller sig minst 1 vecka i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram eftersom.
Vill du hellre ha en lite mildare sås av ketchuptyp så hoppa över chiliflingorna och passera bort tomatkärnor och skal ur den färdiga såsen innan du häller upp den på burkar.
Här nere följer receptet på hamburgarna och brödet.
Jag har gjort små 50-gramsburgare, med halloumibrödet blir de betydligt mer mättande än hamburgare i vanligt bröd.
Hamburgare8 små 400 g köttfärs, nöt, lamm eller blandfärs
2 ägg
ca 1 tsk salt
½-1 krm peppar
Smör till stekning
Blanda snabbt ihop färsen med ägg och kryddor.
Ställ i kylen att vila en halvtimme, så håller de ihop bättre vid stekningen.
Stek ett litet prov och smaka av om det behövs mer kryddning.
Forma färsen till hamburgare, bryn smör och stek dem ett par minuter på var sida på medelvärme.
Halloumibröd8 st
3 äggvitor
½ krm salt
2 dl riven halloumi/eldost
½ dl grädde
25 g smält smör
2 msk sesamfrön + lite till garnering
1½ msk psylliumhusk
Vispa äggvitorna med saltet tills det blir skummigt, rör ner den rivna osten, psylliumhusk och sesamfrön.
Blanda i grädde och smält, avsvalnat smör, blanda väl och låt svälla några minuter.
Fördela smeten till åtta stora klickar på plåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked.
Bred ut dem lite med skeden till runda kakor och strö över lite sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen på 200° i ca 15 minuter, låt svalna på galler.
Frys in de bröd som inte går åt, de blir bäst av att tinas i brödrost eller ugn, då blir de som nybakade.
Vill du lyxa till det så gör min bearnaisesås till på äggulorna som blir över när du bakar brödet, det blir väldigt gott ihop med chilisåsen till hamburgarna.
I min kokbok ”Birgitta Höglunds bästa grilltips” hittar du fler goda tips på hamburgare med tillbehör och mycket annat gott att lägga på grillen.
Vill du ha ännu fler tips på sockerfria och glutenfria rätter som passar alla i familjen så ta en titt på min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken.
Den har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt som skrivit ett tiotal böcker om diabetes.
I vår kokbok delar han med sig av sina stora kunskaper om hur man får ett stabilt blodsocker med en bättre hälsa på köpet.
Innan jag började mitt glutenfria liv för 15 år sen var jag väldigt förtjust i nybakat bröd till frukosten på helgerna.
Jag har alltid tyckt om att baka och hitta på nya brödrecept, så när mjölet försvann ur mitt kök så blev det till att lära mig att baka på ett annorlunda sätt.
Här är ett av de första bröd jag hittade på till bloggen, det är väldigt enkelt att göra så prova det till din söndagsbrunch.
Ostbröd ca 20 st små
2 dl riven halloumi/eldost
2 ägg
1 ½ dl crème fraiche/smetana
25 g smält smör
½ dl psylliumfrön
2 msk hela linfrön
2 msk sesamfrön
2 msk kokosflingor
1 tsk pofiber
½ krm salt
Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.
Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och riven ost, låt stå i kylen att svälla 1 timme.
Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper, bred ut smeten till platta kakor.
Grädda i 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.
Frys in och ta fram eftersom, fräscha då på dem i ugnen eller brödrosten så blir de som nybakta.
Fler glutenfria brödrecept och mycket annat både stort och smått och gott hittar du i de här kokböckerna.