Gorgonzolabiffar i sås med tagliatelle

gorgonzolabiffar_sås
Lite lyxigare köttfärsbiffar fyller man med ost. Har man fått mycket ost över från till exempel helgens ostbricka är det perfekt att ta vara på!

10 st biffar
Det här behöver du :
ca 700 gram blandfärs
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 dl mjölk
ca 250 gram gorgonzola el blandade mögelostar
(ca hälften till fyllning, hälften till såsen)

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop alla ingredienser till färsen. Forma till tio bollar och platta ut dom något på en blöt skärbräda. Fördela ca 1 1 tsk ost på varje. Nyp ihop och forma till biffar. Stek i panna på bägge sidorna tills biffarna är genomstekta. Ta upp dom på ett fat.

Såsen :
Slå bort det mesta av stekfettet ur pannan och tillsätt en skvätt grädde så det precis täcker botten och smula ner resten av osten. Låt koka upp. Vispa såsen slät. Smaka av med salt och peppar.
Servera såsen med tagliatelle och de goda biffarna.

blandfärs_biffar

ostfyllda_biffar

köttfärsbiffar_gorgonzola

gorgonzolabiffar

gorgonzolasås_pasta

gorgonzolaost_gorgonzolasås

gorgonzolasås

biffar_gorgonzola

5 tips till taco-fredag!

tacos
Det är himla mysigt nu med taco-fredagarna igen när hösten har anlänt, det hör liksom till att spica upp tillvaron på fredagskvällarna och mysa ihop sig med familjen. Det finns ju oändliga variationer och smaksättningar. Favoriten hos mig är nog de klassiska hårda skalen med riktigt kryddad nötfärs och chunky salsa med ananas. Vitlökssås och rödlök ett måste och små nachochips värmda i micron med riven ost… ;-)

Här har jag samlat några favoriter som ofta återkommer här hemma, vilken det blir imorgon fredag vet jag inte än. Vet du vad ni ska äta?? :-P  

nötfärs_nyttig_lunch_mat
LCHF tacos Recept HÄR >>

smördegsinbakad_köttfärsrulle
Tacorulle Recept HÄR >>

tacos_i_pita_muurikka
Tacos utomhus på muurikkan Recept HÄR >>

tacogratäng_recept_taco_gratäng
Tacogratäng Recept HÄR >>

tacotårta_recept
Tacotårta Recept HÄR >>

Cheeseburgare med stora, krispiga klyftpotatis

hamburgare_dubbel_ost_double_cheese
Jag fattar inte vart tiden flyger iväg numera?! Det är som att ha en nyfödd bebis det här. Mycket tid, tålamod och tankeverksamhet ägnas åt Kean. Jag är så lycklig över att ha en dobermann igen och det är verkligen en fantastisk hundras att lära känna, speciellt om man gjort det tidigare och får återuppleva minnen, situationer och beteenden på nytt.

Kean är otroligt godhjärtad, lyhörd och besitter en ”av och på-knapp” som många hundägare eftersträvar. Att både vara pigg och alert, framåt, driven och vaksam samtidigt som förmågan att stänga av och varva ner finns där.

Han är underbar med människor, men ibland lite för glad och hoppar gärna när han hälsar men jag jobbar på de, de går bättre och bättre. Han är social, visar fin kontakt och har inga sidor av rädsla eller reservation för folk. Det är ett stort plus att jobba med en sån hund.

Han är däremot lite föööör ivrig när det gäller andra hundar och katter. Alfred och Ida är så intressanta att det slår över till jaktlust och han skäller och gormar på dom. Där har jag lite att jobba med! ;-) Men trots allt så har han gjort stora framsteg redan bara på ett par dar så jag ser ljust på framtiden och hans förmåga. Det är en stabil, pigg och trygg dobermann, jag ska bara få fason på diverse störningsmoment. ;-)

Kvällens recept går i mannens tecken, det är hamburgare, cheeseburgare, extra ost och till de; stora, krispiga klyftpotatis. Snabbmat hemma är inte alls så tokigt när man har mycket omkring sig! ;-)

4 stora burgare
Burgare :
700 gram blandfärs
½ dl vatten
knappt 1 msk *Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitpeppar malen

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till burgarna, forma och stek i stekpanna.
Tony´s krydda finns bland annat i de större matvarukedjorna eller kan beställas hem från nätet, kolla www.kryddlandet.se.

4 port
Stora, krispiga kyftpotatis :

2 stora bakpotatis
½ dl kallpressad rapsolja
1-2 tsk trocomare örtkrydda
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Skölj bakpotatisarna och skär varje i 6 stora klyftor. Hetta upp en stekpanna med olja och stek/fritera på hög värme tills de fått fin färg och blivit gyllene. Krydda med trocomare och flingsalt. Lägg upp klyftorna på bakplåtspapper och efterstek i ugnen till de är genomstekta, ca 15 min.

stora_klyftpotatis
De stora klyftpotatisarna stekar jag på hög värme i panna med olja så det blir nästan lite friterade. Knapriga och med fin yta får dom sen eftersteka i ugnen tills dom är genomstekta.

Biffar i tomat & paprikasås

biffar_pasta_tagliatelle_paprikasås
Tack för alla tips på facebook igår om vad jag skulle göra med färsen. Massor med kanonbra förslag såsom; järpar, köttfärslimpa, kåldolmar, köttfärspizza, kebab, paj, wallenbergare, falsk fläskfilé, civapcici, shepherd’s pie mm mm. Det föll på biffar som jag lagade till med en dundergod tomat & paprikasås serverad med tagliatelle. Nu ska jag bums i säng efter en lång dags jobb för imorgon är det smörgåstårt-tillverkning på agendan igen! En annorlunda variant ni inte sett här tidigare… ;-)

ca 14 st
Det här behöver du :
1 kg blandfärs
1 dl ströbröd
3 dl köttbuljong*
1 msk malen ungersk paprika (söt)
Salt & peppar

(jag hade en hemmagjord, nykokt köttbuljong
i kylen men det går bra med 1 tärning el 1 msk fond + vatten också)

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop färsen med ströbrödet som har fått stå och  svälla i buljong. Tillsätt paprikakrydda, salt & peppar. Forma till runda biffar och stek i panna. Lägg upp på fat vid sidan om allt efter de fått fin färg runtom.

Grillade paprikor : 
2 stora röda snackpaprikor

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och kärna ur paprikorna och ta bort de vita ”väggarna”. Halvera och lägg på ugnsfast fat. Grilla i ugn 250 grader ca 10 – 15 min tills paprikorna fått svarta blåsor.
Ta ut och lägg över i en skål. Täck med plastfolie och låt svalna däri. Värmen och ångorna som stängs inne behåller smakerna och du kan lätt dra av skinnet när de svalnat.

*Grillade paprikor kan även köpas inlagda i glasburk, tex. Fontanas. 

Tomat & paprikassås :
1 gul lök
2 hela grillade paprikor, röda
2 msk tomatvinäger
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
3 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Finhacka lök och vitlök och fräs på i samma panna som du stekt biffarna i. Tillsätt paprikaköttet, tomatvinäger och tomatpuré. Slå på en burk finkrossade tomater. Låt såsen koka upp och sänk sedan värmen så den får småputtra ca 10-15 min. Tillsätt grädde och smaka av med salt & peppar. Lägg i biffarna i såsen och låt dom puttra med ca 5 minuter. Servera till pasta.

biffar_köttfärs_recept_middagstips_färs

Snabba köttbullar

Dessa köttbullar är gjorda på mycket smör och grädde och det är som att gå och äta smågodis! Servera med valfritt LCHF tillbehör. Kötbullarna innehåller 39 e, 3 p, 2 f och 0 k.

Gör såhär

  • Blanda allt utom vispgrädden i en bunke
  • Rör i vispgrädden i omgångar till en jämn smet.
  • Forma 30-40 köttbullar.
  • Glöm inte att blöta händerna med kallt vatten med jämna mellanrum, så blir bullarna jämna och fina.
  • Smält smöret i en stekpanna och stek köttbullarna i omgångar.

Tips!
Du kan även göra som kockarna och spritsas färsen ner i kokande buljong och fiska ipp dom när de flyter upp till ytan. Sedan är det bara att steka dom i smör, lagom till servering.

LCHF kålpudding

lchf_kålpudding_keso_recept
Visst var det kålpudding jag lagade igår. :-P Istället för ris så använde jag keso i LCHF syfte. Riktigt saftig och god! Jag gör dock en sak lite annorlunda och det är att jag har lök i receptet som får stekas med vitkålen. Det blir en fin brytning i avsaknad av sirap och enligt mig mycket godare också.

Detta recept blir en rejäl form, mer än jag tänkt mig då jag bara använde 500 gram färs. Sex rejäla portioner och därmed är veckans nyttiga matlådor fyllda! ;-)

6 port
Det här behöver du : 

500 gram blandfärs
250 gram keso (4%)
1 ägg
½ dl grädde
Trocomare örtsalt

1/4 vitkålshuvud
1 stor gul lök

3 dl vatten
2 dl grädde
2 köttbuljongtärningar

Såsen : 
Skyn från formen (silad)
1 dl grädde
1 tsk soya
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop ingredienserna till färsen. Skala och hacka löken, skär vitkålen i mindre bitar och stek i stekpanna med smör tills det mjuknat. Blanda sedan färssmeten med vitkålen och bred ut i en ugnsfast form. Skär i 6 rutor. Vispa ur pannan med vatten, grädde och köttbuljongtärningarna. Slå över formen. Stek i ugn 175 grader ca 45-50 min.

Sila skyn från formen och koka upp med grädde och en skvätt soya. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en fräsch sallad och osötad lingonsylt.

lchf_kålpudding_ingredienser
Ingredienserna till kålpuddingen.

lhcf_kålpudding_färs_keso
Färsen ska blandas med keso, grädde, ägg och kryddor.

lchf_kålpudding_vitkål
Vitkål och lök steks mjuk.

lchf_kålpudding_keso
Färssmeten i formen. Skär 6 rutor.

kålpudding_lchf
Slå över buljongskyn.

lchf_kålpudding
Grädda i 175 grader ca 45-50 min.

lchf_kålpudding_recept
Smaklig måltid!

kålpudding_matlådor
Veckans nyttiga lunchlådor, alles klara! :-P Sallad och sylt i separata burkar.

Gissa maträtten!

20130512-151355.jpgJaha, nu stundar måndag och ny vecka igen! Som vanligt står jag i köket och förbereder lite nyttiga lunchlådor, frågan är bara – vad ska det bli den här gången?? ;-)

Kryddburkens coleslaw, grillsallad lchf

coleslaw_recept_lchf
Ja, de va en kluring gårdagens bild. Dessutom hade jag ju inte lagt upp ”dressingen” i bild så det blev svårt men COLESLAW är rätt!

En egen variant med bland annat rädisor. En rejäl råkostsallad i regnbågens färger med knaperstekt bacon och lite hetta i dressingen. :-P Passar till precis ALLT, allt, allt!!

Strikt lchf är det inte, då får du byta ut grönsaker ”under jord” mot ovan jord, men bättre mer av allt grönt än inget alls resonerar jag! Potatis, pasta, ris och bröd är lätt att ta bort, och det är enbart så jag tänker när jag lagar lchf. Ni som kan detta till punkt o pricka får gärna komma med egna idéer om ”utbyten” till morötter o rädisor om ni vill, jag vill dock ha dom där! Färger i nyttig mat är också viktigt! ;-)

Här serverat i veckans nyttiga lunchlådor med nötfärsbiffar.

Det här behöver du : 
1/4 vitkålshuvud
300 gram rädisor
2 morötter
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 lite bit purjolök

Dressing : 
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
½ pressad citron
1 tsk D´Elidas chilisås (eller efter tycke o smak) 
1 knippe persilja
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Stek bacon knaprigt, och lägg upp på ett fat så länge. Ta fram matberedaren med skivan för ”grovstrimlat”. Strimla vitkål, rädisor, morötter, rödlök, vitlök och purjolök. Lägg upp allt på ett rymligt fat.

Rör ihop ingredienserna till dressingen. Rör ner den i salladen och smaka av. Smula över knaperstekt bacon. Salladen håller sig ca 5 dagar i kylskåp. Ett tips är att ”portionera” upp i X antal plastpåsar så mycket i varje som man beräknar äta upp vid varje tillfälle.

tillbehör_lchf
Den kluriga bilden…

coleslaw_matberedare_råkost
Vackert!!

coleslaw_recept_lchf_
Häll upp på ett rymligt fat och rör ihop med dressingen.

coleslaw_lchf
Smaklig måltid! En rejält lunch med nötfärsbiffar, kryddburken coleslaw och saftiga små körsbärstomater.

Världens godaste tacogratäng

tacogratäng_
Precis, det ÄR faktiskt världens godaste tacogratäng! Istället för vanlig tacos med pryttlar och skålar överallt så kör vi allt i en form, ni vet ju att jag har en liten förkärlek till smidiga och enkla recept så detta är inget undantag. Ni har säkert provat på något recept tidigare på just tacogratäng och har ni det, eller aldrig provat så lova att ni testar detta.

Det är liksom helt perfekt! Smakerna av krispig chunky salsa och den lena crème fraîchen med en gnutta honung tillsammans med het jalapeno och kryddig färs, det är som ett äktenskap, bara skjuts in i ugnen så lever man lyckligt i alla sina dar! PROVA!! :-P ;-)

6-8 port
Det här behöver du :

200 gram nachochips

500 gram nötfärs alt blandfärs
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1 msk soya
Salt & peppar

5 dl tomatsalsa med ananas (se recept HÄR)
5 dl crème fraîche
1 msk flytande honung
Salt & peppar
2 dl riven cheddarost
Körsbärstomater
Skivad jalapeno
1 majskolv (kokt)

GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen i het panna. Riv ner vitlök och krydda med salt och peppar. Smula ner en buljongtärning och tillsätt soya.
Smula ner 3/4 av nachochipsen i botten på en ugnsfast form. Lägg över färsen, tomatsalsan. Blanda crème fraîchen med honung, salt och peppar och bred över. Toppa med cheddarost, tomater och jalapeno. Gratinera i 180 grader tills gratängen fått fin färg, ca 30-35 min. Stick ner nachochips och servera med sallad och majs.

tacosgratäng_tacogratäng
Då vankas det tacogratäng! :-P

tacogratäng_recept
Hade ett par skivor ananas över i en burk som jag la ovanpå salsan också.

tacogratäng_nachochips_cheddarost
Toppa med crème fraîchen och riven cheddarost.

tacogratäng_nackochips
Skivade tomater och jalapeno.  Skjuts in i ugnen.

tacogratäng_recept_taco_gratäng
Efter ca 30 min. Stick ner nachochipsen och servera! ;-)

tacos_tacogratäng_gratäng_tacogratäng_recept
Sallad med majs till är ett måste. Köp färsk majs och koka, det blir godast!

tacogratäng_världens_godaste
Smaklig måltid, kanske en ny fredagsfavorit till imorgon? :-P

Chicken burger

kycklingburgare_burgare_kyckling_chicken_burger
Nicke och jag åker söderut nästa helg till ett väldigt speciellt ställe där just hamburgare, rock a billy och cadillac står på menyn så vi ordnande en liten egen ”Burger night” med barnen här hemma igårkväll. Alla fick ”bygga” sin egen burgare (använde oss av McDonalds webbsida) vad den skulle innehålla och hur den skulle se ut, sen döptes dom allihopa av var och en och skrevs upp på menyn! :-P

Det fixades med placeringskort och barnen klädde upp sig som små rock billy´s medan Nicke och jag fixade i köket. En helfestligt och supermysig kväll som vi avslutande med fångarna på fortet i TV-soffan, inte så liiiite mätta! :-P

  • Texas hot burger (Nicke)
  • Original (Jag)
  • Chicken queen (Joline)
  • Di-di burgare (Max)

Eftersom Joline och Max ville ha kycklingburgare så skulle dom naturligtvis få det. Nicke stod för dom vanliga burgarna till oss och jag fixade barnens. Har faktiskt aldrig provat att göra just egna kycklingburgare men det var riktigt gott, var ju tvungen att provsmaka deras lite också! ;-) Ett enkelt recept utan krångel som ger saftiga burgare med mycket smak. Lätt som en plätt!

Här kommer receptet på kycklingburgarna, 2 st stora : 
2 kycklingfiléer
1 ägg
2 msk mjölk el. grädde
Tonys grillkrydda
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingen i bitar. Lägg i matberedare tillsammans med 1 ägg, lite Tony´s grillkrydda, salt och peppar. Kör inte matberdaren på fullt utan ”pulsera” av och på några gånger annars får du bara en seg, trådig massa. Kör tills du är nöjd med konsistensen. Forma till burgare och vänd i panko ströbröd. Stek i stekpanna.

Tillbehör : 
Isbergssallad
Tomat
Bostongurka
Saltgurka
Cheddarost
Rå lök
Rostad lök
Jalapeno
Söt-stark senap
Ketchup
Hamburgerdressing /peppardressing
Chilibearnaise

kyckling_burgare_
Två kycklingfiléer skurna i bitar. Kör ”pulserande” i matberedaren tillsammans med ett ägg, salt, peppar, grillkrydda och en skvätt mjölk. Forma till burgare och vänd i panko ströbröd.

kycklingburgare_recept
Stek i het panna tills kycklingburgarna är genomstekta och ingen rosa köttsaft tränger ut när du trycker lätt på dom.

kycklingburgare_hamburgare
Vid sidan om kycklingburgare ska nu hamburgarna ner i stekpannan!

burger_night_dinner
Burger time! :-P

burgare_hamburgare
Och de resterande tre burgarna… Ni kan aldrig gissa vilken som är Nickes va….? ;-)